Кролик тушкований з картоплею – 7 рецептів

Кролик тушкований з картоплею – ситне, але легке друге блюдо. Кролятина легко замінить в раціоні звичні курку, яловичину та свинину. Вона ніжна на смак і дуже корисна. Сьогодні ми розберемося, як готувати кролика і з чим його смачно поєднувати.

Кролик, тушкований з картоплею – базовий рецепт

Кролик, тушкований з картоплею в вершках – класичний варіант приготування кролятини. Блюдо виходить ароматним, а м’ясо тане в роті. Головне – вибирайте білий розсипчастий картопля і не шкодуйте сметани.

Іноді кролики (як правило, це дорослі особини) мають неприємний специфічний запах. Позбутися від нього просто, якщо заздалегідь замаринувати тушку у літрі води зі столовою ложкою оцту 9%.

Для страви нам знадобляться:

  • 1,5 кг картоплі;
  • половина тушки кролика (1 – 1,2 кг);
  • цибулина – 1 шт.;
  • молода морква – 2 шт;
  • 200 мл вершків 35% жирності;
  • сіль, перець за смаком;
  • 60 г рослинної олії;
  • вода – 200 мл

Приступаємо!

  • Кролика ріжемо на частини. Картоплю чистимо і нарізаємо великими шматочками. Моркву ріжемо кружальцями або соломкою.
  • На олії обсмажуємо цибулю, нарізану півкільцями, викладаємо його на окрему страву.
  • Кролика теж обсмажимо і з’єднаємо з цибулею.
  • В глибокий сотейник викладемо м’ясо з цибулею, зверху відправимо картоплю і моркву. Перемішуємо все і заливаємо водою.
  • Зверху додаємо вершки і тушкуємо все, прикривши кришкою, на слабкому вогні 40 – 50 хвилин.

Вода трохи випарується, а вершковий соус просочить овочі і передасть м’яса вершковий смак. Блюдо виходить чудовим! Подаємо його з зеленню і свіжим хлібом, а запиваємо гарячим чаєм з м’ятою.

Готуємо в казані на вогнищі

Іноді на вилазки за місто хочеться відійти від обридлих шашликів. Це абсолютно зрозуміло. Беріть казан, пару кілограмів картоплі і кролика. Не забудьте захопити великий пучок зелені, овочі і пляшку червоного вина – вони вам знадобляться. Кролятина, картопля з «юшечкой», димок, хороша компанія – день на природі пройде чарівно!

Крім розмарину, ідеальна приправа для кролятини – майоран. Він запашний, ароматний і пряний.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 кг картоплі;
  • тушка кролика (1 – 1,2 кг);
  • цибулина – 1 шт;
  • молода морква – 2 шт;
  • гілочка розмарину;
  • сіль, перець за смаком;
  • 60 г рослинної олії;
  • вода – 300 мл
Дивіться також:  Бефстроганов з курки – 5 рецептів

Готуємо кролика в казані на вогнищі швидко і просто.

  • Казан нагріваємо над багаттям. Виливаємо на дно крапельку води і перевіряємо: якщо вода зашипіла, можна сміливо приступати до готування.
  • Кролика ріжемо на великі частини, картоплю миємо й нарізаємо скибочками. На природі не варто витрачати час і чистити картоплю, досить добре промити його водою, поскоблить і різати просто так, «в мундирі».
  • Кролика обсмажуємо на дні казана в рослинній олії, додаємо до нього цибулю і моркву, нарізану тонкими кружечками. Присаливаем, перчимо.
  • Картоплю ріжемо великими скибочками і додаємо до м’яса з овочами. Заливаємо все водою і тушкуємо до готовності м’яса.
  • В самому кінці процесу додайте гілочку розмарину. Вона додасть легкий ялівцевий присмак.

Страва вийде густим, наваристим – дуже смачним. А як все ніжно пахне димком! Обов’язково поріжте до нього хліба, овочів і розкладіть на столі пучки зелені. Їмо з похідних мисок, зачерпуючи глибокими ложками.

В мультиварці

Якщо ви – зайнята домогосподарка, пропонуємо загасити кролика в розумній мультиварці. До того ж смак у нього вийде незвичайний і нагадає про стравах, приготованих в російської печі. Тушкований кролик з картоплею в мультиварці виходить дуже ніжним: м’ясо буквально сповзає з кісточки, а картопля тане в роті. А ще страву можна приготувати заздалегідь, скориставшись режимом «відкладений старт».

Використовуйте режим «Випічка» – так у страви з’явиться апетитна рум’яна кірочка.

Для приготування нам знадобляться:

  • 1 кг картоплі;
  • третина тушки кролика (1 – 1,2 кг);
  • цибулина – 1 шт;
  • молода морква – 2 шт;
  • 150 мл густої сметани;
  • сіль, перець за смаком;
  • 60 г рослинної олії;
  • вода – 150 мл

Одягаємо фартух і в бій:

  • На дні мультичаши обсмажимо кролика з морквою і цибулею.
  • Додамо картоплю, нарізану великими кубиками, заллємо все водою і сметаною.
  • Посолити, поперчити і вмикаємо мультиварку на режим «Гасіння» або «Випічка» на годину.

Чекаємо сигналу про закінчення готування. Подаємо кролика з зеленню і салатом з молодої капусти з огірком. Можна подати домашні соління або мариновані гриби.

Тушкований кролик з картоплею в сметані

Кролик, тушкований з картоплею в сметані, претендує на право називатися еталонним стравою. Запитайте у будь-якої господині, як вона приготує кролика, і вона відповість – неодмінно, в сметані. Ніжне друге блюдо сподобається навіть дітям. А оскільки кролятина – дієтичне м’ясо, воно обов’язково припаде до смаку всім, хто стежить за фігурою.

Дивіться також:  Морський язик в клярі – 7 смачних рецептів приготування страви з риби

Щоб знизити калорійність, використовуйте сметану 10% жирності.

Нам потрібні:

  • 2 кг картоплі;
  • тушка кролика (1 – 1,2 кг);
  • цибулина – 1 шт;
  • морква– 2 шт;
  • 200 г свіжої сметани;
  • сіль, перець за смаком;
  • 60 г рослинної олії;
  • вода – 150 мл

Приступаємо:

  • Кролика ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо з цибулею. Картоплю і моркву подрібнюємо великими кубиками.
  • З’єднуємо в сотейнику кролика, картоплю і овочі, додаємо трохи бульйону і щедро заливаємо сметаною.
  • Тушкуємо до готовності м’яса на слабкому вогні 40 хвилин.

Готового кролика викладаємо на велике блюдо, посипаємо зеленню і запрошуємо на трапезу домочадців. Приємного апетиту.

Як приготувати в духовці

Приготований кролик в духовці може вразити гостей в саме серце. Не у всіх будинках це блюдо подається навіть на святковий стіл. Для особливого смаку і вишуканості пропонуємо замаринувати тушку в білому столовому вини.

Запікати кролика краще в кулінарному рукаві – так він виходить соковитіше.

Підготуємо:

  • 2 кг картоплі;
  • тушку кролика (1 – 1,2 кг);
  • 300 мл білого сухого вина;
  • гілочку розмарину;
  • сіль, перець за смаком.

Починаємо кулінарне диво:

  • Кролика маринуємо в білому вині з гілочкою розмарину. Ідеальний час для маринування – кілька годин, протягом яких м’ясо встигне просочитися винним ароматом, а волокна стануть м’якими і ніжними.
  • Замариновану тушку кладемо в рукав і щільно зав’язуємо його – не дамо ароматним соків витікати.
  • Запікаємо спочатку (10 хвилин) при 250 градусах, а потім зменшуємо вогонь і тушкуємо при 160 градусах протягом 60 хвилин.

Подаємо тушку цілком, виклавши на блюдо. Доповнити кролика рекомендуємо вареною картоплею і зеленню. Обов’язково приготуйте соус зі сметани, зелені і зубки часнику. Мочаємо м’ясо в соус, заедаем картоплею і розуміємо – життя прекрасне!

З додаванням овочів

У сезон овочів легко приготувати легке, ситне, але рагу низькокалорійне з кролятиною. Овочі беріть будь-які, головне, щоб вони були свіжими і соковитими.

Підготуємо:

  • 0, 8 кг картоплі;
  • тушку кролика (1 – 1,2 кг);
  • 2 баклажана;
  • 2 невеликих кабачка;
  • морквину;
  • цибулину;
  • 2 стиглих томатів;
  • щіпку майорану;
  • трохи рослинного масла для смаження;
  • великий пучок зелені;
  • сіль, перець за смаком.
Дивіться також:  Смажені пельмені на сковороді — 9 рецептів

Зробимо відмінний вечеря буквально за годину:

  • Кролика ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо з півкільцями цибулі.
  • Овочі миємо, чистимо від шкірки, ріжемо великими кубиками.
  • Додаємо до кролику, солимо-перчимо і приправляємо спеціями за смаком.
  • Доводимо страву до кипіння, а потім зменшуємо вогонь і тушкуємо на слабкому вогні 30 хвилин. Довше гасити небажано, щоб овочі не розвалилися. У самому кінці додаємо багато зелені і тушкуємо хвилину – півтори.

Подаємо рагу з відварною картоплею, рисом або пастою. Гарнір вибирайте на свій розсуд, будь поєднується з рагу відмінно.

Кролик, тушкований з картоплею і грибами

Додавши в блюдо гриби, ви обрадуете всіх, хто обожнює смачно поїсти і щільно. Рецепт легко приготувати в будній день або в свята, коли хочеться порадувати себе нетривіальними стравами. Гриби вибирайте будь – печериці, опеньки, лисички. Заморожені або свіжі – це теж не грає великої ролі.

Для грибного аромату досить додати в блюдо жменю подрібнених сушених грибів, посипавши ними інгредієнти, як спецією.

Необхідні інгредієнти:

  • півкіло картоплі;
  • тушка кролика (1 – 1,2 кг);
  • 500 г грибів;
  • цибулина;
  • 150 р сметани;
  • трохи рослинного масла для смаження;
  • великий пучок зелені;
  • сіль, перець за смаком.

Готувати будемо так:

  • Гриби обсмажуємо з цибулею на окремій сковорідці. Нам важливо, щоб вся вода випарувалася.
  • Кролика розрізаємо на шматочки і теж обсмажуємо.
  • Картоплю ріжемо великими шматочками.
  • З’єднуємо м’ясо, картопля та гриби. Заливаємо все сметаною, присаливаем і тушкуємо під кришкою на повільному вогні 45 хвилин.

Готовність страви визначаємо за станом м’яса кролика – воно має розвалюватися на частини при найменшому торканні виделкою. Подаємо страву в керамічних глибоких тарілках, рясно посипавши зеленню.

Готувати кролика можна десятками інших способів. Легко гасити його в томатному соусі, на манер чахохбілі. Він поєднується з чорносливом, курагою і навіть з ананасами. Смачний він і з пастою, і з рисом, і з сочевицею. Експериментуйте на кухні, не бійтеся сміливих поєднань і нехай ваші близькі будуть ситими і щасливими. Приємного апетиту!