Кролик в духовці з картоплею — 7 рецептів, як приготувати ніжне і смачне блюдо

Багато недосвідчені господині, намагаючись приготувати кролика в духовці з картоплею, стикаються з однією і тією ж проблемою. М’ясо виходить жорстким, сухим і зовсім несмачним. Щоб зробити блюдо правильно, необхідно враховувати деякі тонкощі і нюанси його приготування. Розглянемо найбільш поширені і прості рецепти кролика з картоплею в духовці.

Кролик в духовці з картоплею — базовий рецепт

Якщо запекти кролика в духовці разом з картоплею, не знадобиться думати про те, який же гарнір приготувати до м’яса.

У класичному варіанті страва готується з наступних продуктів:

  • 1 кг кролятини;
  • 5-6 картоплин;
  • 120 г майонезу;
  • приправи для м’яса та картоплі;
  • паприка;
  • мелений перець;
  • сіль;
  • пісний жир.

Як приготувати кролика в духовці з картоплею — покрокове керівництво:

  • Вимити тушку, розрізати на порційні шматки і вимочити в холодній підсоленій воді протягом 2-3 годин.
  • Злити рідину, обсушити шматки кролятини рушником, додати порізану півкільцями цибулю, паприку, мелений перець і майонез, а потім залишити маринуватися на годину-півтора.
  • Почистити картоплю, нарізати великими шматками, змішати зі спеціями, сіллю і пісним жиром.
  • На дно глибокої форми викласти половину картоплі, зверху помістити кролятину з цибулею і прикрити м’ясо рештою порізаних бульб.
  • Влити в блюдо фільтровану воду або бульйон і відправити в духовку. Кролик з картоплею буде готовий, коли рідина випарується, а бульби стануть м’якими.

Увага! Щоб кролик вийшов смачним і ніжним, не можна ігнорувати етап вимочування, а маринувати перед запіканням його потрібно не менш години.

У сметанною заливці

Жирна сметана додасть запечене кролику додаткову соковитість, а якщо додати до кисломолочному продукті часник, зелень і спеції, вийде ароматний соус.

Для приготування знадобиться:

  • 0,7-0,8 кг кролятини;
  • 10 бульб картоплі;
  • 150 р сметани;
  • фільтрована вода;
  • морква;
  • кілька часникових зубчиків;
  • коріандр сушений;
  • паприка;
  • мелений перець;
  • приправа для картоплі;
  • сіль;
  • будь-яка зелень.
Дивіться також:  Як приготувати горохову кашу?

Порядок роботи:

  • Порізати кролятину шматочками, вимочити в холодній воді не менше 2 годин.
  • Злити рідину, додати до м’яса нарізану соломкою моркву, сіль, приправи, 50-70 г сметани, перемішати і залишити маринуватися.
  • Порізати картоплю великими шматками, змішати з тиском часником, сіллю і приправою.
  • З’єднати картоплю з кролятиною і викласти у ємність для запікання.
  • Залити страву залишилася сметаною, розбавивши її невеликою кількістю води, і запікати до готовності.

Подають кролика з картоплею і сметаною в гарячому вигляді, посипавши великою кількістю різаної зелені.

Як приготувати в рукаві

Можна запекти смачна печеня з кролика з картоплею в рукаві. М’ясо, приготовлене у власному соку, буде ніжним і соковитим.

Для роботи знадобиться:

  • 600 г кролятини;
  • 400 г картоплі;
  • цибулина;
  • морква;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • гострий перець;
  • прованські трави;
  • сушений базилік;
  • гірчичні насіння;
  • сіль.

Послідовність дій:

  • Замаринувати порізану на шматки кролятину з тиском часником, приправами і сушеною зеленню, не забувши посолити.
  • Нашаткувати цибулю півкільцями, моркву порізати великими шматками.
  • Почистити картоплю, розрізати на напівкруглі скибочки, посолити і скропити рослинним маслом.
  • З’єднати підготовлені інгредієнти, помістити в рукав для запікання і щільно зав’язати.
  • Укласти рукав в глибоку посуд, зробити у верхній частині кілька проколів ножем і відправити запікатися.

За чверть години до того, як дістати готову страву, можна розрізати рукав, щоб дати картоплі і м’яса трохи зарум’яниться.

Печеня з кролика з картоплею в горщиках

До сімейного вечері або приходу гостей можна запекти печеня з кролика з картоплею в горщиках, тоді є можливість точно розрахувати кількість порцій.

Для приготування знадобиться:

  • кролятина;
  • картопля;
  • цибуля;
  • морква;
  • часник;
  • солодкий болгарський перець;
  • стручок пекучого перцю;
  • соковиті помідори;
  • кінза;
  • сіль;
  • приправи для м’яса;
  • пісний жир.
Дивіться також:  Як зварити буряк в мікрохвильовці швидко, в пакеті?

Порядок роботи:

  • Обробити кролика, посипати сіллю і приправами, скропити рослинним жиром і залишити маринуватися.
  • Очистити картоплю, порізати кубиками і залити водою, щоб не потемнів.
  • Посмажити на сковороді морква, цибуля, часник, солодкий і пекучий перець до м’якості.
  • Зняти шкірку з помідорів нарізати кубиками і додати в зажарку, посолити і приправити.
  • Порізати кінзу, ввести в томатний соус і недовго прокип’ятити.
  • На дно кожного горщика налити трохи пісного жиру, покласти картоплю, м’ясо, приправити томатним соусом, при необхідності додати води і поставити запікатися.

Увага! Кількість рідини в горщиках в процесі запікання доведеться контролювати, і якщо волога випарувалася, а страва ще не готове, потрібно долити води.

Покрокове приготування з овочами

Якщо доповнити кролятину з картоплею овочевим асорті, вийде чудове рагу.

Для приготування потрібно:

  • 700 г кролячого м’яса;
  • 4-5 картоплин;
  • 2-3 баклажана;
  • кілька цибулин;
  • 2 моркви;
  • часникові зубчики;
  • болгарський перець;
  • сіль і приправи.

Послідовність дій:

  • Замаринувати кролятину з сіллю і спеціями на одну годину.
  • Порізати картоплю і баклажани кубиками, моркву подрібнити на тертці, нашаткувати цибулю і перець півкільцями, розчавити в пресі часник.
  • Приготувати засмажку з моркви, болгарського перцю, часнику і цибулі, обсмажити овочі на рослинному жирі.
  • Розкласти у вогнетривкому посуді картоплю, перемішану з баклажанами, зверху помістити кролятину і рівномірно розподілити по поверхні засмажку.
  • Влити в миску небагато води і відправити запікатися.

Баклажани можна замінити кабачками, цукіні або стручкової квасолею.

Запікаємо ніжне блюдо у фользі

Прекрасним доповненням до м’яса і картоплі стане чорнослив. Таке блюдо, запечене в духовці у фользі, не залишить байдужим нікого.

Для приготування знадобиться:

  • 600 г кролятини;
  • 600 г картоплі;
  • 200 г чорносливу;
  • сметана;
  • сіль і приправи;
  • кулінарна фольга.
Дивіться також:  Різотто з білими грибами – 7 рецептів італійської страви

Порядок приготування:

  • Обробити кролятину, посолити, приправити спеціями, додати сметану і залишити маринуватися.
  • Замочити чорнослив в воді на чверть години, потім злити рідину, сухофрукти промити і дати обсохнути, потім додати їх до м’яса.
  • Почистити картоплю, нарізати великими скибочками, змішати з сіллю і приправами.
  • Постелити на деко два великих шматка фольги хрест-навхрест, викласти картоплю, потім м’ясо з чорносливом і обережно загорнути.
  • Відправити блюдо в духовку на півтори години.

Важливо! Загортати печеня в фольгу потрібно так, щоб не залишалося отворів, інакше виділяється сік витече і м’ясо виходить сухим.

З додаванням грибів

Печеня з кролятиною, картоплею та грибами можна запікати в горщиках або глибокої жаростійкої посуді.

Для приготування знадобиться:

  • 1 кг кролячого м’яса;
  • 600 г грибів;
  • 6-7 картоплин;
  • цибуля;
  • морква;
  • сметана;
  • паприка;
  • сушена зелень;
  • сіль і мелений перець.

Послідовність дій:

  • Замаринувати кролятину з приправами.
  • Подрібнити гриби, цибулю і моркву, припустити до м’якості на сковороді, не забувши посолити.
  • Змішати грибну обжарку зі сметаною, потримати на вогні ще кілька хвилин і зняти конфорки.
  • Поки зажарка остигає, порізати картоплю невеликими кубиками і посолити.
  • Викласти в блюдо шарами: спочатку картоплю, потім кролятину і грибну засмажку.
  • Долити трохи води і відправити кролика з картоплею і грибами запікатися.

Готову страву прикрашають гілочками зелені і подають овочевий з нарізкою.