Квас в домашніх умовах з житнього хліба — 4 рецепта

Цей напій користується особливим попитом саме влітку, але це не означає, що в інші пори року його не можна пити. Сьогодні ми навчимося готувати квас в домашніх умовах з житнього хліба.

Швидкий і простий спосіб приготування квасу

Інгредієнти:

  • Сухарі (з темного хліба) – 0,2 кг;
  • Цукор – 7-10 ст. ложок;
  • Дріжджі (сухі) – 1 ст. ложка;
  • Питна вода – 3 літри.

Приготування:

  • Візьміть сухий житній хліб і розламайте його на кілька шматочків. Якщо у вас свіжий хліб, то підсушіть його в духовці.
  • Закип’ятіть воду. Нехай вона трошки охолоне (хвилин 5).
  • Візьміть 3-літрову банку і насипте в неї сухарі й цукор.
  • Залийте вміст банки гарячою водою майже доверху (залиште зверху 5-8 сантиметрів). Все змішайте і залиште банку остигати при кімнатній температурі.
  • Тепер додайте дріжджі і знову все розмішайте.
  • Тепер банку потрібно щільно закрити кришкою і відправити настоюватися. Замотайте квас в стару ковдру і залиште бродити на 12 годин. Будьте обережні, якщо в банку мало вільного місця, то квас може зірвати кришку.
  • Через 12 годин можна діставати банку з квасом. Тепер процідіть напій через марлю і його вже можна пити. Домашній хлібний квас готовий. Тепер можете насолоджуватися цим корисним напоєм, який зовсім не має шкідливих речовин.
  • Домашній хлібний квас з дріжджами

    Інгредієнти:

    • Хліб (житній) – 500 г;
    • Цукор – 0,25-0,3 кг;
    • Вода – 5 л;
    • Дріжджі (сухі) – 5 м (можна використовувати і пресовані дріжджі, тільки їх знадобиться 20 г).

    Приготування:

  • Увімкніть духовку на 200 градусів.
  • Наріжте хліб невеликими кубиками. Хліб потрібно обов’язково брати без добавок (кунжут, насіння, родзинки тощо), інакше це вплине на смак напою, адже зайві елементи тут не потрібні.
  • Розкладіть хліб по листу. Змащувати його нічим не треба, інакше наш квас буде віддавати маслом. Не варто боятися, хліб за короткий час не встигне пригоріти.
  • Надішліть форму з кубиками в розігріту духовку на 5 хвилин. Можна запікати сухарики і довше, тоді квас буде темніше, а смак стане більш різким.
  • У велику миску налийте 5 літрів питної води і закип’ятіть її.
  • Дочекайтеся, коли вода охолоне, і буде мати кімнатну температуру.
  • Приготуйте дві 3-літрові банки. Розлийте приготовлену воду по банкам. Додайте в банки сухарі (розділіть їх на дві частини і киньте в банки).
  • Замотайте верхівки банок марлею (тому що не можна накривати кришкою квас під час бродіння) і відправте їх у темне місце. Банки з квасом повинні настоюватися при кімнатній температурі 48 годин.
  • У невеликій мисочці розведіть дріжджі (керуйтеся інструкцією, яка є на упаковці).
  • Процідіть весь квас через марлю. Сухарі, які залишилися в марлі необхідно буде гарненько віджати, потім їх можна викидати, більше вони нам не знадобляться.
  • Проціджений квас знову перелийте в банки.
  • Додайте в банки розведені дріжджі і цукор (на даному етапі досить буде 0,1 кг в кожну банку). Все дуже добре перемішайте з допомогою довгої ложки.
  • Тепер банки прикрийте кришками, але не закривайте їх. Вуглекислий газ повинен спокійно виходити назовні, інакше банки можуть лопнути.
  • Квас повинен блукати 16 годин при температурі 18-25 градусів, при цьому він повинен знаходитися в темному місці.
  • Дістаньте обидві банки і додайте цукор. Керуйтеся своїми смаковими уподобаннями.
  • Готовий квас розливайте по пляшках. Закрутіть їх.
  • Надішліть пляшки настоятися в останній раз – відправте їх у темне місце з кімнатною температурою на 4 години.
  • Тепер наш квас готовий! Перед вживанням його обов’язково потрібно охолодити. Як тільки ви поставите пляшки з квасом в холодне місце – зупиниться процес бродіння.
  • Будьте уважні! Такий квас зберігається не більше 3-х діб.

    Без дріжджів — з родзинками

    Цей рецепт гарний тим, що напій не буде мати неприємного дріжджового аромату.

    Інгредієнти:

    • Житній хліб – 0,3 кг;
    • Родзинки – 0,025 кг;
    • Питна вода – 2 л;
    • Цукор – 0,1-0,2 кг.

    Приготування:

  • Хліб наріжте невеликими шматочками (шкірочку не обрізати).
  • Розігрійте духовку до 180 градусів.
  • На деко викладіть хліб в один шар. Форму можна змащувати!
  • Поставте деко в духовку на 3-4 хвилини. Хліб потрібно тільки підсушити, а не смажити, інакше готовий напій буде гірчити.
  • Закип’ятіть 2 літра води.
  • У каструлю складіть сухарики і залийте їх окропом. Всипте до них близько 50 грам цукру, все змішайте. Почекайте, поки вода повністю охолоне.
  • У холодну воду всипте родзинки. Тепер напій краще перелити в банку. Закривати кришкою не можна. Просто накрийте банку марлею, щоб комахи не потрапили всередину.
  • Поставте банку з квасом в темне сухе місце, але при кімнатній температурі.
  • Залиште напій настоюватися на три дні. В перший день, на квасі утворюється піна – це показник, що ви все зробили правильно, так як почався процес бродіння.
  • По закінченню вказаного часу – квас необхідно процідити. Для цього візьміть марлю і складіть її в декілька шарів, пропустіть через неї весь напій, зібравши всю м’якоть в марлі. Гарненько відіжміть м’якоть і залиште її в марлі. З неї можна знову отримати квас кілька разів (2-3).
  • Тепер можете додавати цукор до квасу. Він обов’язковий, хоча б в невеликій кількості. Адже тоді буде виділятися вуглекислий газ і квас вийде газованим.
  • Готовий напій перелийте в пляшки, але заповнюйте їх не до кінця, залиште зверху кілька сантиметрів, щоб пляшка не лопнула.
  • Пляшки відправте в темне місце на 6-8 годин. Кришка повинна бути щільно затягнута, тому постійно перевіряйте тиск. В ідеалі – кожен годину приходити і відкручувати кришку, щоб випустити газ.
  • Квас, який вже наситився вуглекислим газом можна ставити в холодильник. В холодному середовищі процес бродіння зупиниться, і квас буде готовий до вживання.
  • Коли напій добре охолоне, його можна пити. Квас з житнього хліба готовий! Зберігається такий напій не більше 5 діб.
  • Щоб отримати з м’якоті ще одну порцію квасу, вам потрібно зробити наступне:
    • Складіть макуха в банку.
    • Закип’ятити 2 літри води і додайте 100 г цукру. Почекайте, поки вода охолоне.
    • Залийте м’якоть кип’яченою водою, все змішайте.
    • Киньте до напою невеликий шматочок хліба (свіжого).
    • Подальші дії будуть такими, як і в головному рецепті.

    Вважається, що цей квас виходить смачніше, ніж перший. Макуха з цього квасу можна ще використовувати 1-2 рази.

    Будьте обережні! М’якоть повторно необхідно використати протягом доби.

    Алкогольний хлібний квас — рецепт в домашніх умовах

    Інгредієнти:

    • Сухарі з хліба – 0,3 кг;
    • Сухі дріжджі – 5 г;
    • Цукор – 0,5-1,5 кг;
    • Лимонна кислота – 3 г;
    • Очищена вода – 5 літрів.

    Приготування:

  • Простіше працювати відразу з сухарями, але якщо їх у вас немає, то їх легко зробити. Для того щоб отримати 300 г сухарів, потрібно використовувати 450-500 грамів хліба. Його необхідно нарізати невеликими брусочками і укласти на деко. Ставити форму варто відразу в розігріту до 190-200 градусів духовку на кілька хвилин. Якщо хочете, щоб у квасі відчувалася гірчинка, то потримаєте хліб в духовій шафі трохи довше.
  • Закип’ятіть 3 літри води.
  • На дно каструлі викласти сухарики і залийте їх окропом. Нехай все настоюється під кришкою не менше 3-х годин.
  • Візьміть друшляк і покладіть на нього марлю, яка складена шарів. Процідіть через друшляк настоявшиеся сухарі. Макуха не викидайте.
  • Закип’ятіть решта 2 літра води.
  • Використані сухарі покладіть в каструлю і залийте їх кип’яченою водою. Залиште всі настоюватися на 1 годину.
  • Через відведений час, процідіть воду, гарненько відіжміть макуха, тепер його вже можна викидати.
  • Розведіть дріжджі з водою. Ми використовуємо в рецепті сухі дріжджі, а перед тим як додати їх до квасу, потрібно перевести їх в активний стан. Докладна інструкція на упаковці.
  • У великій ємності змішайте весь квас. Додайте лимонну кислоту, попередньо замочені дріжджі і цукор. Його потрібно вносити акуратно, адже саме від нього залежить міцність нашого напою. Тому ми будемо додавати цукор в квас поетапно. Спочатку, досить буде і 0,5 кг.
  • Необхідно все ретельно перемішати, тепер відправте квас настоюватися на 10 годин. Він повинен знаходитися в сухому темному місці, при кімнатній температурі. Не можна закривати квас кришкою, просто прикрийте його марлею.
  • Через 2 години перевірте квас, в ньому повинні утворюватися бульбашки. Якщо вони з’явилися – ви все зробили правильно і у вас вийде смачний квас.
  • Через відведений час дістаньте напій. Спробуйте квас на смак, якщо низька міцність, потрібно ще сипати цукор. На цьому етапі додайте 0,2-0,3 кг цукру. Всі розмішайте і відправте квас настоюватися далі.
  • Через 5 годин дістаньте квас і знову продегустуйте. Якщо фортеця низька – знову сипте цукор. В цей раз буде достатньо 200 грам. Знову все розмішайте і заховайте.
  • Через 5 годин пробуйте квас. Можна ще додавати цукор. Максимум – це 1,5 кг цукру, при такій кількості фортеця буде становити 12 градусів, більше ви не отримаєте.
  • Якщо смак квасу вас повністю влаштовує, то закрийте ємність кришкою і відправляйте її в холодильник до повного охолодження. Якщо фортеця для вас прийнятна, але не вистачає солодощі, то просто додайте цукор в ємність і сховайте її у холодильник. Холод нейтралізує процес бродіння, тому фортеця квасу в холодильнику підвищуватися не буде.
  • Цей квас може зберігатися до 7 днів.
  • Ось ми й розглянули кілька цікавих рецептів. Тепер ви знаєте всі тонкощі приготування домашнього квасу. Сподіваємося, що наші рецепти вас дуже виручать спекотним літнім днем.

    Загрузка...