Квас з цикорію – 6 рецептів в домашніх умовах

Квас — традиційний російський напій, який чудово вгамовує спрагу в спекотний час року. Але не тільки — він дуже корисний для організму. Традиційно цей напій готується з хліба. Але є й більш цікаві рецепти. Сьогодні ми розповімо вам про те, як приготувати в домашніх умовах квас з цикорію.

Користь і шкода від квасу, виготовленого з цикорію

Перевага таких рецептів у тому, що квас можна приготувати дуже швидко. Вам не потрібно буде витрачати сили на хлібну закваску, яка іноді буває дуже примхливою.

Цикорій можна знайти в магазинах. Ступінь прожарки може відрізнятися.

Слідкуйте, щоб у складі не було ніяких хімічних компонентів або підсилювачів смаку.

Почнемо з користі квасу з цикорію:

  • Покращує роботу серця і судин.
  • Добре впливає на шлунково-кишковий тракт.
  • Дає енергію і працездатність.
  • Втамовує спрагу.
  • Є і протипоказання:

  • Цукровий діабет.
  • Астма і хронічний бронхіт.
  • Гіперчутливість і алергічні реакції.
  • Тепер можна приступати до приготування напою.

    Перш ніж вибрати рецепт, потрібно запам’ятати важливий нюанс — оскільки квас містить в собі дріжджі, то тримати його при дуже високій температурі не можна. Інакше ви ризикуєте отримати брагу.

    Квас з цикорію «Лимонний»

     

    Ідеальний для літньої спеки напій з легкою кислинкою. Фрукт можна замінити лимонною кислотою, розбавивши її в необхідній кількості води до отримання легкої кислинки.

    Починаємо приготування:

    • 5 літрів очищеної води
    • 1,5 ст. ложки цикорію в порошку.
    • Половинка лимона або лимонна кислота
    • 50 грам дріжджів (найкраще взяти пресовані)
    • 300 грам цукру.

    Беремо чисту каструльку для зручності перемішування компонентів. Змішуємо воду, цукор і дріжджі. Якщо ви взяли лимон, то його необхідно подрібнити в кашку, а потім помістити в чисту марлю. Мішечок поміщаємо в воду і вичавлюємо. Шкірку з лимона не чистимо, саме вона надає готовому напою пікантні нотки.

    Дивіться також:  Морси з брусниці – 7 рецептів

    Переливаємо суміш в чисті, ретельно промиті пляшки або банки. Ставимо в сухе і тепле місце на пару годин. Перевіряти готовність квасу найкраще з пластикових пляшок — якщо стінки тугі і не піддаються натиснення, напій готовий! Потім його потрібно залишити в холодильнику на кілька годин.

    Квас з цикорію з лимонною кислотою «Літній насолода»



    Для приготування напою з такою інтригуючою назвою нам потрібно взяти такі продукти:

    • 500 грам цукрового піску.
    • 10 грам лимонної кислоти.
    • 2 ст. л. цикорію в порошку.
    • 5 л. чистої води.
    • 50 грам живих (пресованих дріжджів.

    Беремо літр від загальної кількості води і наливаємо в підходящу посуд для варіння. Додаємо цукор, порошок цикорію і починаємо варити сироп. Це займе приблизно 20 хвилин, маса повинна загуснути.

    У великій ємності змішуємо сироп, залишок води і дріжджі. Добре перемішуємо і розливаємо по пляшках. Через пару годин напій готовий, не забудьте гарненько охолодити його.

    «М’ятний» квас з цикорію

    На основі свіжої м’яти цілком реально приготувати не тільки Мохіто. Квас з додаванням цієї рослини вийде освіжаючим і смачним.

    Починаємо:

    • Пучок м’яти.
    • 5 л. кип’яченої води або очищеною.
    • 400 грам цукрового піску.
    • 5 ст. ложок цикорію в порошку.
    • 1, 5 ч. ложки дріжджів в порошку.
    • 1 ч. л. лимонної кислоти.

    Для початку заллємо дріжджі невеликою кількістю води і додамо трохи цукру. Залишаємо в теплому місці до утворення бульбашок і пінки.

    Тим часом у великій каструлі змішуємо воду, кислоту, цукор, цикорій і кладемо м’яту в пучку (попередньо промивши її). Доводимо суміш до кипіння і вимикаємо вогонь. Каструлю слід накрити кришкою. Залишаємо майбутній напій до охолодження. Температура повинна стати приємно-теплою.

    Додаємо дріжджі і прибираємо квас на пару годин в сухе і тепле місце. Потім його слід спробувати — якщо не вистачає кислоти, додайте трохи. Тепер напій повинен настоятися в теплому місці ще близько п’яти годин. Охолоджуємо його і подаємо на стіл.

    Дивіться також:  Як правильно варити каву – 11 рецептів

    Квас на сухих дріжджах «Швидкий»

    • 5 літрів кип’яченої і охолодженої до приємно теплої температури води.
    • 3 ст. ложки цикорію в порошку.
    • триста грам цукрового піску.
    • Пакетик дріжджів в порошку.
    • Половина ч. ложки лимонної кислоти.

    Отже, л. води, підігріваємо до злегка теплої температури. Всипаємо в пластикову пляшку всі сухі складові і заливаємо рідиною. Перемішуємо і залишаємо настоюватися до появи легкої пінки. Потім заливаємо рештою водою. Відправляємо масу бродити на пару годин в теплому місці. Потім переливаємо отриманий напій у пляшки і ставимо їх у рефрижератор.

    І ще рецепт швидкого квасу з цикорію і сухих дріжджів. Дуже зручно приготувати його вранці, а в обід вже можна зробити смачну окрошку.

    • 4 ст. ложки цикорію в порошку.
    • 5 літрів води.
    • 300 грам цукрового піску.
    • Половина ч. ложки лимонної кислоти.
    • Половина пакетика сухих дріжджів.

    Всі сухі складові змішуємо в чистій пластиковій пляшці. Додаємо літр води і чекаємо повного розчинення. Потім доливаємо воду, що залишилася і ставимо в тепле місце на пару годин. Готовий напій охолоджуємо в рефрижераторі і подаємо до столу.

    Квас Хлібний»

    Для цієї варіації знадобиться суха готова закваска, яку можна купити в магазині.

    Почнемо:

    • 7 ст. л. сухої закваски.
    • 11 ст. ложок цукру.
    • Половина ч. л. дріжджів в порошку.
    • Невелика щіпка родзинок.
    • Ст. ложка цикорію в порошку.
    • Невелика жменька житніх сухариків.
    • 7 л. води

    У ємність налити 2 л води і додати туди закваску, 3 ложки цукру, родзинки, сухарі і чверть порції дріжджів. Залишити в теплому місці для бродіння. Через дві доби вилити воду, покласти в осад пару ложок сухого квасу, пару цикорію, 5 ложок цукру і додати трохи дріжджів. Знову залити 2 л води і поставити в тепле місце на кілька діб. Воду знову зливаємо, додаємо в гущавину, що залишилася залишок цукру, квасу і дріжджів. Заливаємо водою і залишаємо в теплому місці на кілька діб. Охолоджуємо готовий квас.

    Дивіться також:  В’єтнамська кава: кава лювак, рецепти кави через фільтр і крижані варіанти зі згущеним молоком

    Корисні поради

    Щоб вийшов смачний квас з цикорію в домашніх умовах, важливо знати декілька хитрощів:

  • Посуд для квасу важливо ретельно промити, а краще — простерилізувати. Справа в те, що непотрібні бактерії можуть зіпсувати напій.
  • Між горлом ємності і самою рідиною обов’язково повинно залишатися не менше 6 сантиметрів вільного місця. Воно потрібно для того, щоб виділявся газ, що утворюється при бродінні. Якщо це правило не дотримуватися, то пляшки можуть вибухнути.
  • Відкривати ємність слід акуратно, не трясучи її. Інакше може вийти «ефект шампанського».
  • Тепер ви знаєте все про те, як приготувати смачний квас з цикорію в домашніх умовах. Цей напій набагато корисніше покупних соків та газованої води. Але врахуйте — квас містить малий відсоток алкоголю, тому його не рекомендується пити у великій кількості жінкам в положенні, малюкам, і людям із захворюваннями печінки.