Квасолевий суп – 6 рецептів з червоної квасолі

Суп з червоної квасолі не тільки дуже смачне, але ще і корисну страву. Воно дозволить і дітям, і дорослим поповнити в своєму організмі запас вітамінів і корисних мікроелементів (у ньому зібрана половина таблиці Менделєєва). При цьому дуже просто готується квасолевий суп. Рецепт з червоної квасолі є особливо популярним серед сучасних господинь.

Суп обов’язково повинен бути присутнім у раціоні вегетаріанців, а також тих людей, які дотримуються релігійні пости. Адже квасоля є повноцінним джерелом білка. Для супу можна використовувати не тільки сухий продукт, але також консервований.

Квасолевий суп з червоної квасолі — класичний рецепт

У класичному рецепті завжди використовується суха квасоля

Консервований продукт для такого варіанту не підійде. Сьогодні суху квасолю легко вдасться купити в будь-якому супермаркеті. Необхідно близько 350 грам. Крім того, потрібно взяти: по 1 шт. моркви і цибулі, 120 р. томатного соусу, пару картоплин, сіль, спеції.

  • Першим ділом потрібно замочити квасолю у холодній воді. Робити це потрібно заздалегідь. Краще залишити продукти на ніч, щоб з ранку приступити до готування.
  • Полежавшую у воді квасолю потрібно залити 2,5 л. води і відправити на плиту. Після закипання вогонь слід зменшити до мінімального каструлю і залишити на 2,5 години.
  • Картоплю і цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву – натирається на дрібній тертці. Картоплю приблизно через 2 години додається в каструлю. Інші овочі попередньо обсмажують на соняшниковій олії з додаванням томатного соусу.
  • Залишилося посолити суп, засипати в нього вибрані приправи і вимкнути вогонь. Після цього страву буде настоюватися ще не менше 30-40 хвилин.

Суп подається до столу з зеленню і сметаною. Можна доповнити його і житніми грінками з часником.

Рецепт приготування супу з м’ясом

Щоб зробити страву більш наваристим і ароматним, варто додати в нього м’ясо.

Червона квасоля відмінно поєднується як зі свининою, так і з яловичиною.

Дивіться також:  Суп з курячих шлунків – 8 смачних рецептів приготування

До речі, для обговорюваного супу чудово підходять свинячі або яловичі реберця. Їх можна використовувати замість шийки або будь-якої іншої обраної частини тушки. Готується квасолевий суп з м’ясом, у глиняних горщиках. Нехай вони будуть обсягом не більше 500 мл

Крім м’ясної складової (600 р.), для супу потрібно взяти: 250 г сухої квасолі, 1 л. м’ясного бульйону, 90 р. томатної пасти або кетчупу без добавок, 1 баклажан, 5 картоплин, по 1 шт. цибулі і моркви, хмелі-сунелі, базилік, гранульований часник і сіль.

  • М’ясо нарізати великими шматочками або ж реберця розділяються один від одного.
  • Всі овочі нарізаються будь-яким зручним способом. Баклажан і моркву краще подрібнювати великими кубиками, а часник – тонкими пластинками.
  • Квасоля замочується на 60 хвилин в теплій воді, а потім відварюється в невеликій каструлі до напівготовності.
  • М’ясний бульйон солиться, а, крім того, до нього додається томатна паста всі перераховані приправи.
  • Всі інгредієнти порційно розкладаються по горщикам. В останню чергу – заливаються бульйоном.
  • Залишилося поставити горщики у розігріту духовку (приблизно до 160 градусів). Готуватися вони будуть не менше 1,5 години.

Такий незвичайний спосіб варіння супу дозволить зробити його смак максимально насиченим. Традиційний квасолевий суп на Русі завжди готувався у пічці. Описаний варіант з горщиками і духовою шафою дозволить максимально наблизитися до початкового варіанту.

До речі, готову томатну пасту може відмінно замінити на саморобний пюре зі свіжих помідорів.

Суп з консервованою квасолею на курячому бульйоні

Курячий суп також можна доповнити червоною квасолею. Правда, у такому випадку знадобиться використовувати консервований продукт (1 банку). А, крім того, наступні інгредієнти: 1 шт. курячої грудки і курячого філе, пара картоплин, 1 яйце, зелена цибуля, сіль, лавровий лист та інші спеції.

  • Філе і грудка поміщаються в холодну воду з лавровим листком і доводяться до кипіння. Тільки після цього з поверхні рідини знімається піна, і майбутній суп солиться. Бульйон повинен готуватися близько 30-40 хвилин.
  • В цей час яйце вариться круто і подрібнюється будь-яким способом, квасоля віджимається від рідини, картоплю нарізають дрібними кубиками. Зелень найзручніше шаткувати за допомогою кухонних ножиць.
  • Коли куряче м’ясо буде повністю готове, потрібно відокремити кістки від грудки, а всю м’якоть нарізати на шматочки.
  • Залишилося додати в бульйон інші інгредієнти і варити суп ще 15-20 хвилин. Коли картопля стане м’яким, можна знімати каструлю з вогню.
Дивіться також:  Суп Мінестроне — 6 рецептів італійської овочевого супу

Такий супчик виходить дуже легким і смачним. Він точно сподобається навіть самим маленьким членам сім’ї.

Червоний квасолевий суп з копченостями в мультиварці

Цей варіант супу з квасолею можна назвати «чоловічим». Копченості роблять його смак дуже оригінальним і пікантним, а, крім того, додають страві ситності. Ніщо так не вгамує голод і не зігріє в дощовий осінній день, як суп з червоної квасолі з копченим м’ясом. Крім свинячих реберець (250 р.), потрібно взяти і інші інгредієнти: 250 г червоної квасолі, замоченою на ніч, 4 картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, суміш перців, лавровий лист, сіль.

  • Першим ділом в чашу мультиварки відправляється нарізану кубиками цибулю і подрібнений за допомогою великої терки моркву. Вони готуються в режимі «Смаження» на оливковій або рослинному маслі 7-10 хвилин.
  • До овочів відправляються копчені реберця. Їх не потрібно попередньо обсмажують або готувати якимось іншим чином.
  • У чашу пристрою додається попередньо замоченная квасоля (без рідини), нарізану кубиками картоплю, лавровий лист, сіль, приправа і, звичайно, вода.
  • У режимі «Суп» страва готуватиметься 1 годину.

Смачніше всього подавати частування до столу з жирною сметаною, змішаної з невеликою кількістю часнику. Можна доповнити його грінками з бородінського хліба або вірменським лавашем.

З фрикадельками

Це найпростіше перше блюдо готується з консервованої червоної квасолі і апетитних м’ясних кульок, зроблених із суміші свинячого і яловичого фаршу. Якщо зробити фрикадельки заздалегідь і заморозити їх, то розібратися з обідом вдасться лише за півгодини. Для такого супу необхідно взяти: 250 г фаршу, 1 банку квасолі, 1 яйце, 3 картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, пару зубчиків часнику, приправи і сіль.

  • Картоплю нарізають дрібними кубиками і відправляється варитися на середній вогонь у трилітрової каструлі.
  • Фрикадельки готуються з фаршу, змішаного з 1 яйцем, сіллю і будь-якими обраними приправами. Найкраще робити їх мініатюрними, щоб м’ясні кульки швидше проварилися зо. Готові фрикадельки також закидываются до картоплі.
  • З подрібненої моркви і цибулі на олії готується зажарка.
  • Залишилося додати смажені овочі і квасолю, віджату від рідини, до картоплі з фрикадельками. При необхідності суп досаливается і залишається на плиті ще на 12-15 хвилин.
Дивіться також:  Суп розсольник з перловкою | Покроковий рецепт

До столу готове блюдо подається вогненно гарячим зі сметаною або майонезом. Дуже смачно також посипати його подрібненою зеленню.

Швидкий рецепт супу з червоною квасолею

Щоб приготувати червоний квасолевий суп максимально швидко, потрібно використовувати консервований продукт. Тільки він не вимагає попереднього тривалого замочування. Консервована квасоля і без того дуже м’яка. Крім 1 банки зазначеного інгредієнта знадобиться взяти: 250 г копченої ковбаси, пару столових ложок томатної пасти, 3-4 картоплини, по 1 шт. моркви і цибулі, приправи, сіль.

  • У каструлю з киплячою водою відправляється нарізані кубиками картоплю і копчена ковбаса.
  • З цибулі і моркви на соняшниковій олії готується зажарка. Щоб ще більше прискорити процес приготування супу, можна придбати готовий варіант. Сьогодні багато виробників пропонують покупцям швидку овочеву зажарку, яка просто додається в блюдо при варінні.
  • До решти інгредієнтів додається віджата від зайвої рідини квасоля, сіль і вибрані спеції.
  • Як тільки картопля стане м’яким, суп можна знімати з вогню і подавати до столу.

Для такої страви замість ковбаси можна використовувати копчену курку або будь-які інші готові м’ясні складові.