Кукурудзяна каша — 8 смачних рецептів як варити

Кукурудзяна каша заслужила своє місце в раціоні завдяки низькій калорійності і безглютенностью. Остання властивість дозволяє використовувати крупу в якості першого прикорму. При правильному приготуванні страви з кукурудзи можуть стати найбільш поживними та смачними.

Молочна кукурудзяна каша

У кожній країні існує свій рецепт кукурудзяної каші: в Румунії та Молдові – легендарна мамалига, в Іспанії та Італії – полента, в Грузії – Гомі. Традиційна російська кухня також не виняток. Хоча кукурудзяна каша на молоці і не має звучного назви, смак і поживність від цього гірше не стає.

Щоб покуштувати корисну кашу, необхідні:

  • крупа – 200 г;
  • вода – 400 г;
  • молоко – 400 р;
  • сіль, цукор, олія – за смаком.

Щоб отримати не тільки корисну, але і смачну кашу, необхідно здійснити ряд дій:

  • Каструля з водою поміщається на плиту і доводиться до кипіння.
  • Невеликими порціями при постійному помішуванні в каструлю всипається крупа, а потім вариться до повного випаровування рідини близько 10 хвилин на мінімальному вогні.
  • Після вбирания вологи крупа розм’якшується, і приходить черга додавання молока.
  • Молоко вливається поступово при помішуванні, щоб крупа не почала комковаться.
  • Після закипання каша вариться близько 10 хвилин, при цьому під час чергового перемішування додається сіль і цукор.
  • Після набухання крупи плита вимикається, а страва настоюється близько ¼ години.
  • Подається до столу каша з маслом або вершками.
  • Увага! При варінні кукурудзяної каші на плиті її необхідно постійно контролювати, в іншому випадку вона прихватится до дна або навіть підгорить.

    З додаванням гарбуза

    Користь кукурудзяної каші безперечна, але її поєднання з гарбузом подвоює позитивний ефект на здоров’я при регулярному присутності блюда в раціоні людини. Щоб приготувати гарбузову кашу з кукурудзи, достатньо в базовий рецепт внести невелике доповнення.

  • 300 г гарбуза очищається від шкірки і насіння, ріжуться кубиками, засипають цукром.
  • Після появи соку гарбуз ставиться на плиту і варять до готовності.
  • З кашею гарбузове кубики змішуються при витримуванні її.
  • Рецепт приготування на воді

    Каша на воді представляє собою найбільш простий і швидкий у приготуванні гарнір, який до того ж дуже поживний. Якщо є 200 г крупи, то достатньо підготувати літр води, сіль, цукор і масло для заправки.

    В процесі:

  • Вода наливається в каструлю з товстим дном і доводиться до кипіння.
  • Добре промита крупа додається у киплячу воду, перемішують і кип’ятять близько півгодини.
  • Після закінчення часу каша солиться, перемішується і продовжує варитися до повної готовності ще близько півгодини на мінімальному вогні.
  • Після зняття з вогню каша присмачується вершковим або топленим маслом для ароматності.
  • Важливо! Якщо є бажання додати мед, робити це можна тільки після остигання крупи, щоб він не втратив своїх корисних властивостей.

    Як зварити в мультиварці?

     

    Кукурудзяна каша в мультиварці являє собою прекрасне блюдо для людей, у яких кожна хвилина на вагу золота: при приготуванні з використанням даного пристрою немає необхідності постійно стояти біля плити і стежити за страв. Промиту крупу, сіль і масло слід помістити в чашу і залити водою в пропорціях з базового рецепта. Готувати в режимі «Крупи» або «Молочна каша» в залежності від виду, до звукового сигналу.

    Рада! Для загустіння кашу можна витримати близько півгодини в режимі «Підігрів». Зручно встановити програму ввечері, а вранці буде чекати готовий сніданок.

    Загрузка...

    Каша з кукурудзяної крупи з сухофруктами

    Оригінальний рецепт солодкої каші, яка при грамотному виконанні стає улюбленим сніданком для всієї родини.

    Для приготування, крім 200 г крупи і ½ л води необхідно придбати такі складові:

    • родзинки – 75 г;
    • інші сухофрукти (на вибір) – 150 г;
    • цукор – 50 г;
    • масло вершкове – 40 г;
    • сіль – за смаком.

    При приготуванні:

  • Вода з сіллю і цукром доводять до кипіння, після чого в неї всипається крупа.
  • Після повторного закипання вогонь зменшується до мінімуму, і крупа вариться близько ¼ години.
  • У кашу кладуть масло і підготовлені сухофрукти, після чого страва настоюється близько 30 хвилин.
  • Смачне і ситне блюдо з м’ясом

    Незважаючи на те, що каша сприймається як гарнір, кукурудзяна каша з м’ясом і овочами може виступати чудовим самостійною стравою.

     

    Будуть потрібні:

    • кукурудзяна крупа – 300 г;
    • м’ясо – 300 г;
    • цибуля – 75 г;
    • морква – 100 г;
    • томати – 150 г;
    • олія соняшникова 50 мл;
    • вода – ½ л;
    • сіль, спеції – за смаком.

    При процесі приготування:

  • М’ясо ріжеться шматочками, овочі подрібнюються: цибулю і помідори нарізати кубиками, моркву натирається.
  • На розігріте масло викладається м’ясний продукт і обсмажується з усіх боків.
  • Через 7 хвилин в сотейник додаються цибулю і моркву, а через 5 хвилин – помідори.
  • У попередньо посолену і приправлену овочеву суміш з м’ясом всипається крупа.
  • Весь вміст заливається водою.
  • Після закипання готується каша на слабкому вогні близько півгодини, поки не випарується рідина.
  • Рецепт з сиром

    З усіх круп лише кукурудзяна найбільш гармонійно поєднується з сиром будь-якого сорту, включаючи бринзу.

    Для виконання ще одного неординарного рецепта знадобиться:

    • кукурудзяна крупа – 300 г;
    • сир твердий – 100 г;
    • масло вершкове – 50 г;
    • вода – 600 мл;
    • сіль, спеції – за смаком.

    Коли продукти підготовлені, можна приступати до приготування:

  • У киплячу підсолену воду всипається добре промита крупа і вариться протягом півгодини на слабкому вогні.
  • В цей час сир натирається.
  • Коли каша практично готова, в каструлю додається сир і масло, після чого весь вміст перемішується.
  • Рада! Щоб додати смаку пікантні нотки, на фінальній стадії слід присипати страву зеленню.

    Каша з кукурудзяної крупи для дітей

     

    Відсутність глютену робить кашу найменш алергенної.

    Цей факт робить її популярною серед молодих мам, які бажають урізноманітнити меню свого довгоочікуваного чада.

    Для приготування однієї порції в 200 г знадобляться:

    • кукурудзяна крупа – 30-35 г;
    • молоко – 100 мл;
    • вода – 150 мл;
    • масло вершкове – 5 р;
    • сіль, цукор або солодкий сироп – за смаком.

    При підготовці продуктів крупа перемелюється на кавомолці до консистенції манки, що дозволяє значно скоротити час варіння, після чого:

  • Вода за бажанням підсолювати, сластится і доводиться до кипіння.
  • Подрібнена крупа при постійному помішуванні всипається в киплячу рідину і вариться до 10 хвилин на мінімальному вогні під закритою кришкою.
  • В окремій ємності розігрівається молоко, яким далі розлучається каша.
  • Молочна каша проварюється ще 10 хвилин, після чого знімається з вогню і настоюється такий же час.
  • При утворенні великої кількості грудок через структури крупи каша протирають через сито або розбивається в блендері.
  • Готову страву присмачується маслом і сиропом.
  • Важливо! Для дитини до року коров’яче молоко замінюється грудним, при грудному вигодовуванні, або сумішшю, якщо малюк знаходиться на штучному.

    Таким чином, приготувати крупу з поживного злаку досить просто, головне знати: скільки варити кукурудзяну кашу до необхідного стану. А кілька простих, але оригінальних рецептів дозволять отримати від звичайної їжі величезну насолоду в поєднанні з користю.

    Загрузка...