Кукурудзяна каша на воді – 6 рецептів приготування

Кукурудзяна каша на воді стане прекрасним доповненням до м’яса, птиці або риби. А якщо додати мед, горішки, ягоди, фрукти, родзинки або цукати, це ласощі приведе в захват навіть дітей. Однак смачною каша вийде тільки за умови дотримання правил її приготування.

Класичний рецепт кукурудзяної каші на воді

Щоб зробити смачну кашу, потрібно правильно вибрати крупу. Вона повинна бути рівної, яскраво-жовтого кольору, без потемніння. Варто подивитися на просвіт, щоб виключити присутність сторонніх домішок і сліди присутності жучків.

Після придбання головного компонента можна приступати до готування.

На третину кіло крупи для каш потрібні такі складові:

  • 600 – 650 мл води;
  • сіль;
  • трохи олії.

Як варити кукурудзяну кашу на воді:

  • Крупу промиваємо під струменем водою в друшляку і даємо їй трохи підсохнути.
  • Укладаємо в товстостінну каструлю, наливаємо воду і ставимо ємність на плиту. Вогонь повинен бути менше середнього, але і не зовсім слабким.
  • Чекаємо появи перших бульбашок і кладемо в кашу сіль.
  • Регулярно помішуючи, варимо блюдо, поки воно не стане густим і в’язким.
  • Додаємо масло, перемішуємо, а потім закриваємо посуд кришкою і даємо настоятися каші не менше півгодини.

На замітку. Обсяг наведених інгредієнтів слід розраховувати залежно від місткості посуду і кількості порцій. Головне, брати крупу і рідина в пропорції один до двох.

Готуємо в мультиварці

Кукурудзяна каша в мультиварці виходить дуже смачною і ароматною, оскільки готується в герметично закритій ємності. До того ж, в процесі приготування господині потрібно всього лише закласти в чашу інгредієнти і включити прилад.

Щоб зробити кашу, потрібні такі складові:

  • 1 мультистакан подрібненої кукурудзи;
  • 2 мультистакана води;
  • сіль.

Як зварити кашу з кукурудзяної крупи:

  • Промиваємо кукурудзу дроблену в друшляку до тих пір, поки що стікає вода не стане майже прозорою, а потім даємо крупі обсохнути.
  • Закладаємо її в чашу мультиварки, вливаємо воду і солимо.
  • Закриваємо кришку приладу і встановлюємо режим гасіння або варіння каші.
  • Чекаємо закінчення процесу і даємо страви потомитися в чаші ще півгодини.
Дивіться також:  Як зробити картоплю фрі в домашніх умовах?

Рада. Поки вариться каша, не варто втрачати час. Краще подумати над тим, чим її заправити. З цією метою можна підсмажити цибулю, гриби або згасити овочі.

З додаванням гарбуза

Баштанна культура з яскраво-оранжевою м’якоттю є джерелом цінних вітамінів і чудово доповнить обговорювану крупу.

Щоб зробити таку кашу, крім основного інгредієнта потрібно взяти такі продукти:

  • гарбузову м’якоть;
  • воду;
  • вершкове масло;
  • сіль.

Як приготувати гарбузово-кукурудзяну кашу:

  • Крупу промиваємо в друшляку. Миємо й чистимо гарбуз.
  • В одній каструлі ставимо варитися кукурудзу, в іншу кладемо подрібнену гарбузову м’якоть і заливаємо її невеликою кількістю води.
  • Коли гарбуз протушкується і стане м’якою, робимо з неї пюре, яке відразу відправляємо до крупі. Підсолюємо блюдо.
  • Чекаємо готовності каші, не забуваючи помішувати її. Знімаємо страву з вогню і даємо йому настоятися.

На замітку. Особливо смачною і ароматною буде така каша, якщо додати в неї ваніль, корицю, приправити цукром або натуральним медом.

Кукурудзяна каша на воді в духовці

Якщо готувати кашу з подрібненої кукурудзи в духовці, води потрібно не вдвічі, а втричі більше, ніж крупи. При цьому заливати її потрібно не холодною рідиною, а окропом.

Для приготування страви в духовій шафі потрібні такі продукти:

  • дроблена кукурудза;
  • вода;
  • масло вершкове;
  • сіль;
  • цукор за бажанням.

Як зробити кашу з подрібненої кукурудзи в духовці:

  • Крупу промиваємо, викладаємо у вогнетривкий посуд.
  • Наливаємо окріп, кладемо масло, сіль і цукор, перемішуємо.
  • Посуд поміщаємо в духовку і запікаємо кашу протягом 40 – 45 хвилин.

Увага! Щоб страва не пригоріло, доведеться час від часу відкривати духовку і помішувати кашу дерев’яною ложкою.

Як зварити для дитини

Кукурудза вважається гіпоалергенним продуктом, тому підходить для дитячого харчування. Щоб зварити таку кашу для малюка, краще брати крупу такого ж дрібного помелу, як і манка. Але якщо купити такий продукт не вдалося, можна подрібнити кукурудзу дроблену в кавомолці.

Дивіться також:  Картопля по-французьки – 6 рецептів приготування картоплі

Для приготування дитячої каші потрібні такі продукти:

  • крупа з кукурудзи;
  • фільтрована вода;
  • трохи солі;
  • цукор;
  • маленький шматочок вершкового масла.

Як готувати кашу для дитини:

  • Промиваємо кукурудзу, причому робимо це не під краном, а беремо фільтровану воду. Після, зливаємо її і даємо масі трохи просохнути.
  • Викладаємо крупу в каструлю, доливаємо воду і ставимо на вогонь.
  • Доводимо кашу до кипіння, кладемо сіль і цукор, продовжуємо варити приблизно чверть години.
  • Знімаємо каструлю з вогню й даємо трохи настоятися каші.

Щоб страва гарантовано сподобалося дитині, варто додати в нього фруктове або ягідне пюре, родзинки або горішки. А кашу можна прикрасити кокосовою або шоколадною стружкою.

Ситне блюдо з м’ясом

Щоб приготувати смачну і ситну кукурудзяну кашу з м’ясом, краще брати не воду, а бульйон.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • м’ясна м’якоть;
  • кукурудзяна крупа;
  • цибуля;
  • спеції;
  • сіль;
  • бульйон або вода.

Як готувати м’ясну кашу з кукурудзяної крупи:

  • Промиваємо м’ясну м’якоть, нарізаємо смужками і прижариваем в каструлі з товстим дном, посипавши сіллю і приправами.
  • Додаємо порізану цибулю і продовжуємо готування ще деякий час.
  • Насипати промиту кукурудзяну крупу, доливаємо воду або бульйон, тушкуємо страву на вогні, регулярно помішуючи.

При подачі на стіл можна посипати кукурудзяну кашу з м’ясом рубаною зеленню або дрібно порізаними пір’ям зеленого лука.

Користь і шкода кукурудзяної каші на воді

Кукурудзяна каша збагачує клітини людського організму наступними видами корисних речовин, необхідних для нормального функціонування органів і систем:

  • вітаміни групи А, В і Е;
  • амінокислотами;
  • клітковиною;
  • мікроелементами і макроелементами.

Помірне споживання страв з кукурудзи дозволяє досягти позитивних змін в організмі:

  • поліпшення мозкового кровообігу;
  • відновлення нормальної діяльності травних органів;
  • виведення шлаків і шкідливих речовин;
  • поліпшення стану серця і судин.
Дивіться також:  Що приготувати на святковий стіл – 25 рецептів

Чи знаєте ви? У румунів і молдаван, для яких національним блюдом є мамалига (кукурудзяна каша), значно рідше зустрічаються захворювання серця і судин.

Принести шкоду організму це корисне блюдо може, якщо вживати його при наступних станах:

  • виразкові захворювання шлунка та кишечника;
  • висока згортання крові;
  • часті запори;
  • цукровий діабет;
  • недолік ваги і дистрофія.

Важливо розуміти, що будь-який, навіть самий корисний продукт може нашкодити здоров’ю при його неправильному або надмірному вживанні. Тому занадто захоплюватися кукурудзяною кашею не варто, досить є її 2 – 3 рази в тиждень.