Курча тютюну – рецепт на сковороді під пресом

Відоме грузинське блюдо — курча тютюну має величезну популярність не тільки у себе на батьківщині, але і за її межами. Приготувати курчати тютюну на сковороді під пресом, рецепт якого в домашніх умовах багатьом може здатися складним процесом, можна спробувати, дотримуючись послідовність дій, представлених у цій статті. Здивуйте не тільки своїх близьких, але і гостей виконанням особливого страви.

Як приготувати курчати тютюну на сковороді під пресом?

Цей ароматний, часниковий курча так і манить до себе справжніх гурманів. Дане блюдо вшановується майже в кожному будинку, тому деякі вважають, що це російська страва. Але це зовсім не так. Як було вище згадано — це страва грузинської кухні, в ньому відчувається аромат місцевих приправ, поліпшують смакові якості м’яса, збуджуючи апетит.

Класичний маринад для рецепта

Нам знадобиться:

  • лимон — 1 шт. невеликого розміру;
  • чорний мелений перець;
  • часник — 4 зубчики;
  • хмелі-сунелі, сіль.

Приготування:

  • Отримуємо сік з одного лимона, крізь часникодавку часник пропускаємо і додаємо сіль, чорний перець, хмелі — сунелі.
  • Маринуємо курчати в маринаді 1 — 2 години.
  • На замітку. Соковитим страва вийде з курчати бройлера завдяки більш високій жирності м’яса.

    Технологія приготування

    Приготувати курчати тютюну досить просто, потрібно лише дотримуватися даних рекомендацій:

  • Використовуємо молодого курчати, вага — приблизно 0,4 — 0,6 кг.
  • Обов’язкова його обробка — ополіскування, обсушування. Далі потрібно зробити надріз уздовж грудини, і злегка відбити тушку.
  • Обволікає курочку маринадом. Маринуємо від двох до дванадцяти годин. Маринад повинен покривати тушку повністю, в іншому випадку її потрібно мінімум тричі перевернути, щоб маринад рівномірно вбрався в м’ясо.
  • Тушку готують в чавунній сковороді, так як вона має товсті стінки, що дає м’ясу достатньою мірою просмажиться. Прес робиться з підручних засобів, або використовується спеціальна посудина для приготування курчати: наприклад, береться днище від рознімної форми і місткість, розташована зверху і наповнена водою (каструля або бутель).
  • Зазвичай основою маринаду є часник — просочення має бути трохи гострою.
  • Дивіться також:  Страви на Хеллоуїн – 9 святкових рецептів

    Готуємо традиційний рецепт по — грузинськи на сковороді

    В радянські часи курча тютюну можна було з легкістю насититься, так як він продавався майже в кожному буфеті. А все тому, що курка в ті часи була більш доступна, ніж м’ясо

    Якщо ж ви вперше готуєте рецепт курчати тютюну на сковороді, обов’язково спробуйте оригінал страви.

    Складові компоненти:

    • курча — 0,6 кг;
    • сіль і червоний перець, паприка;
    • сметана — 2 ст. л.;
    • аджика.

    Соус:

    • бульйон — 2 ст. л.;
    • часник — 2 зубчики;
    • сіль.

    Обробляємо курчати: робимо поздовжній розріз на грудці і видаляємо надлишки жиру і шкіри. Акуратно відбиваємо курча по хребту, прикривши прозорою плівкою, щоб уникнути розбризкування рідини.

    Обмазуємо курку спеціями, і даємо промаринуватися кілька годин.

    На сковороду вливаємо олію, змішуємо сметану і аджику. Даною сумішшю намазуємо спинку курчати і кладемо в посуд, розташовуючи зверху прес. Це може бути звичайний ківш з водою. Обсмажуємо з кожної сторони по 10 хвилин на помірному вогні.

    Для соусу: часник натираємо на дрібній тертці і додаємо бульйон (воду), солимо за смаком. Цим соусом приправляємо готового курчати тютюну.

    Окремо подаємо зелений салат.

    Рецепт під пресом з картоплею

    При приготуванні картоплі разом з курчам, гарнір просочується соками м’яса птиці і маринаду, і від цього блюдо виходить ще смачніше звичайного. Відмінно підходить як для святкового столу, так і для посиденьок з друзями.

    Інгредієнти:

    • курка — 0,8 кг;
    • картопля — 0,7 кг;
    • масло вершкове — 50 г;
    • часникові зубки — 3 шт.;
    • лимон — 2 шт.;
    • олія оливкова — 50 мл;
    • приправа для курки — ½ пачки;
    • мелений перець і половина гострого перцю;
    • кінза — 1 пучок.
    Дивіться також:  Тушковані баклажани – 8 швидких і смачних рецептів

    Приготування:

  • Очищаємо курку від жиру і трохи відбиваємо молотком. У ємності натираємо курку сіллю.
  • Готуємо заправку — подрібнюємо часник, додаємо рослинне масло і спеціальну приправу для курки. Рясно обмазуємо тушку приготованим соусом.
  • Картоплю нарізаємо порційними шматочками. Змішуємо олію, сіль і перець. Цією сумішшю поливаємо картоплю, даємо трохи настоятися.
  • Духовку розігріваємо до 180 гр., відправляємо туди ємність з вершковим маслом. Коли масло розтопиться, поміщаємо по центру курку грудкою вниз. Навколо викладаємо картоплю. Зверху накриваємо фольгою і випікаємо півгодини. Потім знімаємо фольгу, поливаємо все лимонним соком і випікаємо ще 30 хвилин вже без фольги.
  • Подавати зі свіжими овочами та різними соусами.
  • На замітку. Якщо заздалегідь промаринувати курочку в маринаді або натерти її спеціями і дати просочитися ними, то страва вийде набагато прянее, ароматні.

    Курча тютюну в томатному соусі

    Грузинське блюдо в даній інтерпретації виходить неймовірно ніжним на смак, але і в той же час має нотки прянощі. Обов’язково спробуйте приготувати курчати тютюну в пікантному томатному соусі.

    Нам знадобиться:

    • курка — 0,8 кг;
    • аджика — 2 ст. л.;
    • коріандр і чорний перець — по 3 -4 зернини;
    • вершкове масло — 2 ст. л.

    Для соусу:

    • вершки або сметана — 0,5 склянки;
    • томатна паста — 60 г;
    • сіль.

    Приготування:

  • Робимо підготовчу процедуру для курчати тютюну: курку розрізаємо вздовж грудей, позбавляємося від жиру. Трохи відбиваємо тушку по лінії хребта.
  • Спеції подрібнюємо у ступці і змішати з аджикою, обмазуємо маринадом тушку, даємо просочитися декілька годин.
  • Для соусу змішайте сметану, томатну пасту і посоліть за смаком.
  • Розігріваємо духовку на 180 гр. На сковороді розтоплюємо масло, викладаємо м’ясо, накриваємо пресом. Після закінчення 15 хвилин заливаємо соусом курчати і знижуємо градус до 150 поділок. Випікаємо ще півгодини, періодично поливаючи соусом.
  • Курча тютюну в томатному соусі готовий до вживання.