Курча тютюну в духовці – 7 рецептів

Курча тютюну в духовці – те саме блюдо, яке можна сміливо подавати щодня і на свято. Рецепт, який народився в Грузії, виявився універсальним і прижився у багатьох господинь, і кожна навчилася привносити в нього свою родзинку. Простота в приготуванні, недорога вартість компонентів, можливість експериментувати перетворили курчати в одне з найбільш популярних і улюблених дорослими і дітьми. Як приготувати соковитого курчати тютюну в духовці?

Класичний рецепт курча тютюну в духовці

В радянські часи блюдо в холодному вигляді вільно продавалося в кожному буфеті. Секрет популярності пояснити просто: курка у всі часи коштувала дешевше м’яса, а такий курча однаково гарний як закуска і як основна страва. Традиційний рецепт передбачає смажити у великій кількості олії, але духової шафи курча виходить набагато корисніше, хоча смак залишається колишнім, і, при певних зусиллях, зберігається фірмова хрустка скоринка з ароматом спецій.

Традиційна рецептура включає наступні інгредієнти:

  • Невелика тушка курчати вагою 0, 7 — 1 кг.
  • Набір улюблених спецій — 2-4 ст. л.
  • Рослинна олія — 2 ст. л.
  • Часник — 2 зубчики.

Самий складний у приготуванні страви – етап попередньої підготовки. Тушку курчати важливо добре промити під проточною водою, зняти надлишки вологи паперовим рушником, а потім распластать на дерев’яній дошці. Тепер настав час як слід відбити птицю з внутрішньої сторони, щоб поверхня курчати візуально сплющилась. Окрему увагу при отбивании варто звернути на кісточки крил – вони не повинні стирчати, краще, якщо вони будуть щільно притиснуті до дошки. Натираємо птицю спеціями, давленим часником, олією і залишаємо маринуватися на ніч.

Духовку розігрійте до 200 градусів, а поки натріть форму для запікання шматочком вершкового масла. Тушку покласти шкіркою вниз, притисніть будь-яким гнітом. Для цих цілей прекрасно підходить чавунна гусятниця, заповнена сіллю або водою. Запечіть птицю 20 хвилин, переверніть на другу сторону. І знову запікайте її під гнітом. Загальний час приготування – 40 хвилин. Перед подачею важливо засмажити курчати на режимі гриль, щоб утворилася так сама фірмова скоринка.

Дивіться також:  Фарширована риба – 7 смачних рецептів

Курчат подають з будь-яким гарніром, але особливо добре він поєднується зі свіжими помідорами, огірками, зеленню і тонко нарізаними лимонами.

Курча тютюну в сметанному соусі

Сметана, або будь-який молочний продукт начебто натурального йогурту або вершків, надають м’ясу ніжності, перетворюючи м’ясні шматочки в тане в роті ласощі. Вона прекрасно просочує волокна, і курча стає ще соковитіше. Особливо люблять таку варіацію діти.

Приготуйте:

  • Сметану або вершки – 70-100 р.
  • Будь-які спеції – 2 ст. л.
  • Тушку курчати (відбиту).

Запікається блюдо стільки ж, скільки і в класичному варіанті, але доведеться час від часу поливати тушку соком, що виділився. І пам’ятайте: така варіація не передбачає гніту.

Візьміть до уваги! У цьому варіанті вам можна замінити яскраві спеції на більш приглушені начебто базиліка, петрушки. Можна виключити часник і тоді смак заграє по-новому.

Рецепт з сиром в духовці

Сир надає страві особливу прянощі, остринки та вишуканості. Куряче м’ясо відмінно поєднується з будь-яким видом сиру, але особливо добре використовувати сири сорту «Гауда», «Пошехонський», або «Король Артур».

Для приготування візьміть тушку курчати, відбийте її і натріть давленим часником. Дайте трохи промаринуватися. Запечіть птицю під гнітом до повної готовності, а за 5 -10 хвилин посипте тертим на крупній тертці сиром. Ледь сир розплавився, а зверху з’явилася золотава скоринка, виймайте блюдо і подавайте до столу. Особливо смачний курча тютюну під сиром з теплим білим хлібом, цибулевої чіабаттою.

Нюанс! Якщо зробити на курчаті сирно-помідорну «шапочку», воно буде нагадувати смаком м’ясо по-французьки, настільки улюблене росіянами на святкових застіллях.

У томатному соусі

Курчати можна тушкувати в томатному соусі за аналогією з чахохбілі. У цій версії страва виходить дуже ніжним, але разом з тим пряним. Мудрі господині подають його з розсипчастим рисом, посипавши великою кількістю свіжої петрушки, базилика, кинзи: так всі інгредієнти вдало підкреслюють один одного.

Дивіться також:  Спаржева квасоля – 8 смачних рецептів приготування

 

Приготуйте курчати за класичним рецептом. Поки він прожарюється в духовці зробіть маринад: змішайте півсклянки сметани з томатною пастою (60 р.), підсолити за смаком. Через 15 хвилин після початку процесу готування знімайте гніт і залийте соусом курчати. Тепер зменшіть вогонь до 150 градусів і тушкуйте ще 30 хвилин, періодично поливаючи м’ясо соусом. Курча тютюну готовий, якщо м’ясо буквально сповзає з кісточок.

Увага! Замість томатної пасти краще взяти свіжі томати, натерті без шкірки до стану кашки, а сметану завжди краще замінити свіжими вершками.

Курча тютюну — грузинський рецепт

Багатьох хвилює питання: а як говорити правильно: курча тапака або тютюну? У нас прижилося тютюну, хоча знаючі люди знають: назва походить від спеціальної сковорідки з важкою кришкою-пресом під назвою тапака, на якому його готують в Грузії (там цей посуд ще відома як «цицила тапака»). В наші дні технологія значно спростилася: в умілих руках господинь птах виходить смачною на звичайній сковороді, сковорідці-гриль, деку в духовці.

У рецепті на грузинський манер важливо вибрати невелику тушку і попередньо замаринувати її протягом декількох годин в особливій суміші спецій, куди входять перець, куркума, насіння гірчиці, лаврове листя, каррі, хмелі сунелі. Далі мудрувати не треба – дотримуйтесь класичною рецептурою і страва вийде смачним, не гірше, ніж на його історичній батьківщині.

З додаванням картоплі

При додаванні до основних інгредієнтів картоплі гарнір до страви вже не буде потрібно. В його якості виступить абсолютно приголомшливий картопля, просочений соками м’яса і спецій.

 

Технологія приготування буде дещо відрізнятися: картопля доведеться постійно поливати м’ясним соком, щоб він не став сухим в процесі смаження. Уникнути цього просто: по-перше, можна поставити в духовку банку з водою, яка почне випаровуватися, віддаючи картоплі вологу. По-друге, можна відварити картоплю до напівготовності, тоді вони дійдуть одночасно з куркою. Режим гриль зробить їх зажаристыми, золотистими, але при цьому соковитим всередині.

Дивіться також:  Філе куряче в духовці — 14 рецептів приготування

Секрет! Вибирайте картопля білих сортів – вони більш рассыпчаты і «чутливі» до м’ясних соків. Червоний картопля найкраще використовувати для інших страв, наприклад, картоплі-фрі.

Соковите курча тютюну в рукаві

Сьогодні, коли багатьом господиням так не вистачає часу на домашню кулінарію, на допомогу приходить рукав – в ньому можна запікати будь-яке м’ясо, не забруднивши дека. Курча тютюну цілком можна готувати в рукаві: смак готового блюда відрізняє соковитість, коли шматочки хочеться з’їсти з кісточками. Це, мабуть, самий диетичный варіант страви, який сміливо можна використовувати при найсуворіших обмежень у харчуванні.

Секрет приготування простий: відбиваємо тушку, натираємо спеціями поміщаємо в рукав, а потім пропекаем при температурному режимі, згідно класичним рецептом. До кілька хвилин до готовності розрізаємо рукав і смажимо кілька хвилин на режимі «гриль». Подавати курчати можна з соусом на основі йогурту і м’яти – він освіжить блюдо, додасть йому пряну нотку.

Особливості приготування у фользі

На відміну від рукава, фольга може називатися самостійною посудом – вона утримує температуру, і м’ясо всередині рівномірно прогрівається. Головний секрет – як можна сильніше укутати курчати фольгою, а краще — у кілька шарів. Так сік «не втече», залишиться усередині тушки, але м’ясо не придбає тушкований смак, характерний для рукава. Але і така технологія потребує попереднього відбивання тушки. На фінішній прямій смаження, зніміть «шубу» з фольги, прожарив верхню частину птиці до утворення скоринки.

Курчата тютюну мають зовсім нескладний рецепт приготування в духовці. І вибір варіацій приготування може бути величезний. Не бійтеся пробувати різні маринади – від гострих, до солодких, подавайте курчати не тільки з звичними крупами, картоплею, але сиром сулугуні, печеними яблуками. Тоді кожен раз страва буде відкриватися з нової сторони.