Куряча грудка — 9 рецептів на сковороді

Куряча грудка — ніжне і дієтичне м’ясо, яке готується дуже швидко. Існує маса цікавих рецептів, що допомагають урізноманітнити раціон сім’ї і спробувати російські, європейські, паназиатские варіанти приготування шматочків птиці. Нижче розповімо рецепти курячої грудки на сковороді, розглянемо секрети приготування і маленькі тонкощі, які ніколи не завадять господині.

Куряча грудка в сметанному соусі на сковороді

Куряча грудка в сметанному соусі — справжня палочка-виручалочка для зайнятих домогосподарок, коли часу на вишукування катастрофічно не вистачає, а гаряча вечеря чекають всі домочадці. Переваги страви в невисокій вартості й простоті інгредієнтів, які, з великою часткою ймовірності, є в кожному холодильнику.

Що нам знадобиться:

  • філе курки — 500-800 г;
  • сметана — 250 г;
  • пара столових ложок борошна;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • рослинна олія для обсмажування — 50 мл;
  • сіль, перець за смаком;
  • будь-які спеції (прованські трави або каррі) — щіпка.

Приступаємо до приготування.

  • Куряче філе ріжемо великими кубиками або смужками — кому як більше подобається. Швидко обсмажуємо на розпеченому рослинному маслі, додаємо до нього цибулю і знову все швидко обсмажуємо.
  • Ледь курочка дасть сік і побіліє, це сигнал, що пора додавати соус. Виливаємо склянку сметани, присипаємо борошном (з нею наш соус придбає приємний, трохи маслянисту консистенцію), прогріваємо все, даємо соусу загуснути і тут же вимикаємо плиту.

На весь процес йде ледь більше 10 хвилин. У гарячому соусі грудка доходить до повної готовності, набуває ніжність і «вершковість». Залишиться тільки присипати її улюбленими спеціями і подати до столу.

Давати соусу сильно кипіти не можна, інакше сметана «згорнеться».

Принадність страви універсальності. Хочете надати європейський колорит? Приправляйте прованськими травами або італійським орегано. Бажаєте поїсти страви з легким паназіатськіх акцентом? Додайте щіпку каррі (тільки не переборщіть, адже дуже яскрава спеція). І гарнір можна вибрати будь-який: від спагеті до звичного відвареної картоплі. А як смачна така грудка з картопляним пюре! Посипайте зеленню, відрізати шматочок хліба і їжте, смакуючи кожен шматочок.

Рецепт приготування в клярі

Філе в клярі на сковороді дуже схоже на улюблені дітьми нагетси. Багато мам так і роблять: обсмажують куряче філе в клярі, видають за нагетси і, як показує практика, діти охоче вірять, змітаючи без залишку. До того ж куряча грудка, яка «від природи» сухувата, в клярі виходить дуже соковитою.

Інгредієнти для рецепта:

  • 1 велика куряча грудка;
  • яйце;
  • борошно;
  • 100 мл кефіру або ряжанки;
  • сіль, перець за смаком;
  • масло для обсмажування.

Готуємо дуже просто:

  • Філе розбираємо від кісточки, ріжемо на шматочки розміром із сірникову коробку. Курка вийде ще соковитіше, якщо заздалегідь замаринувати її в молоці.
  • Готуємо кляр. Для цього змішуємо молоко, яйце, борошно, сіль і перець. Тісто має вийти такий же густоти, як сметана — гладке, без грудочок.
  • Розігріваємо на сковорідці олію.
  • А тепер швидко опускаємо шматочки грудки в кляр і кидаємо їх в масло. Обсмажуємо з двох боків до золотистої скоринки.
  • Готові шматочки викладемо на паперовий рушник і воно вбере надлишки жиру.
Дивіться також:  Тефтелі в сметанному соусі – 8 рецептів

Їмо закуску гарячою, вмочуючи в соус барбекю, кетчуп або сметанний з зеленню і часником.

Ніжна куряча грудка з сиром на сковороді

Не секрет, що чоловіки — великі шанувальники м’яса по-французьки, яке відрізняє наявність сирної шапочки. Але завжди легко приготувати своєрідну лайт-версію, де немає майонезу, зате є дієтичне м’ясо і сир.

Для цієї страви нам знадобиться шматочок курячого філе, олія і будь-який твердий сир.

На розігрітій сковороді обсмажуємо грудки з двох сторін по парі хвилин з кожної (так вона залишиться соковитою), присипаємо тертим сиром, вимикаємо плиту, щоб сир розплавився. Відбивна готова! Подаємо її з овочами, картоплею або пастою.

Сир для рецепта можна брати будь. Дуже пікантний варіант — з сиром сорти Дорблю.

А всім любителям експериментів пропонуємо інший варіант сирної курячої грудки. Для цього філе розрізаємо на дві частини і фаршируємо трикутником плавленого сиру. «Зашиваємо» філе зубочисткою, обсмажуємо на сковорідці до готовності (приблизно 10-12 хвилин) і подаємо до столу. Сир всередині розплавиться і наситить м’ясо соками. Таке блюдо виходить напрочуд оригінальним і дуже смачним.

У вершковому соусі

Курячу грудку в вершковому соусі (і інші частини тіла птиці або кролика) називають фрикасе. Фрікасе придумали французи, відомі своєю любов’ю до м’яса у різних видах соусу. По суті, це рагу з шматочків птахи, які гасяться у жирному вершковому соусі, насичуються його соками і стають дивно ніжними.

Печериці, дрібно нарізані в соусі, прикрашають страву, але дітям давати його небажано.

За бажанням в соус можна додати трохи гірчиці, яєчних жовтків — з’явиться дивовижний, навіть благородний, ресторанний присмак, рідкісний і незвичайний.

Нам треба підготувати на півкілограма курячого філе:

  • 2 зубці часнику;
  • стакан самих жирних вершків;
  • прованські трави.
  • олії для обжарювання — 50 мл;

Для початку смужки курки обсмажуємо на рослинній олії, додаємо часник, заливаємо вершками і тушкуємо до готовності м’яса. Вершки загуснуть буквально за кілька хвилин і за цей час птах встигне просочитися вершковими соками. Приправляємо її прованськими травами і подаємо з макаронами тальятелле — гніздами з широкої локшини. Останній штрих — тертий Пармезан.

Смажимо філе в соусі з майонезу

Коли під рукою немає вершків або сметани, на допомогу прийде улюблений соус росіян — майонез. Багато критикують його за сумнівний склад і високу калорійність… І тим не менш складно знайти людину, готового відмовитися від шматочки грудки, замаринованого в майонезі з часником.

Для рецепту потрібні: 500 г курячого філе, майонез, часник, рослинне масло, чорний перець.

  • Відбиваємо шматочки філе довільно. Можна не робити їх занадто тонкими, шматочки можуть бути різної величини.
  • Тепер підсолюємо їх, видавлюємо часник (або трьом його на дрібній тертці), щедро обмазуємо майонезним соусом і обсмажуємо з двох сторін на рослинній олії.
  • Готується все 10 хвилин, але птах, просочена соусом, буквально тане в роті.
Дивіться також:  Котлети з минтая – 6 дуже смачних рецептів

Подайте її з печеною картоплею, вершковим маслом і свіжим огірочком — трапеза вийде царської!

По-хорошому, м’ясо повинно промаринуватися 30-60 хвилин і його легко заготовити таким чином на два-три дні. Курятина спокійно лежить в холодильнику і стає тільки краще, маринуясь в майонезі з часником. Це дуже зручно. Легко приготувати м’ясо заздалегідь, а потім швидко обсмажувати на вечерю (або з ранку, щоб забрати з собою обід на роботу).

Відбивна, смажена в панірувальних сухарях

Курячий шніцель, як по-іншому називають курячу відбивну в сухарях, претендує на право називатися ресторанним стравою. Воно смачне, незвичайне і виглядає шикарно при подачі. Своєрідний стейк готуватися досить просто, а головне, не вимагає ресторанних витрат.

Інгредієнти:

  • 500 р філе курки;
  • панірувальні сухарі — 100 г;
  • два курячих яйця;
  • соняшникова олія;
  • сіль, прянощі.

Наше завдання — дуже тонко відбити куряче філе. Для цього ріжемо грудку вздовж волокон на 2 частини, а потім молотком відбиваємо їх на дерев’яній дошці. М’ясо повинно бути трохи товще газетного паперу: шніцель стає в кілька разів ширше. Присипаємо його спеціями.

  • Розігріваємо сковорідку.
  • Курячі яйця збиваємо виделкою з сіллю. Занурюємо шматочок м’яса яйця, слідом мочаємо його в панірування (щедро!) і кидаємо в шипляче масло.
  • Обсмажуємо до скориночки з двох сторін, даємо зайвому маслу стекти на паперовому рушнику.

М’ясо готуватися практично моментально, а гаряче розпечене масло і «шубка» з сухарів щільно запечатують аромати курочки. Шніцель розтікається соком, ледь його розрізають ножем! Страва чудово їсти з овочами, подавати до картоплі і пасти. Хочете здивувати друзів на вечірці? Готуйте шніцель і не помилитеся!

В якості спецій доречний звичайний часник, але зараз у продажу легко знайти спеціальні сухарики, в які виробник додав прянощі. А ще просто приготувати їх самостійно вдома— досить перемолоти сухарики в блендері з часником, перцем і будь-якими прянощами.

В соєвому соусі

М’ясо курячої грудки дивно добре змінює смак в залежності від виду маринаду. Соєвий соус, особливо якщо змішати його з медом, апельсинами і імбиром, надає грудці той самий смак, який дуже люблять в Азії. А адже саме азіатська кухня сьогодні у великому фаворі.

Для приготування такої грудки підготуємо філе птиці, соєвий соус, трохи меду, корінець імбиру і один стиглий апельсин, з нього потрібно повністю вичавити сік.

Дивіться також:  Яловичина Веллінгтон – 6 рецептів приготування традиційної англійської страви

Готуємо соус:

  • В соєвий соус додаємо мед.
  • Натираємо трохи імбиру.
  • Розбавляємо апельсиновим соком.

Солити, перчити не обов’язково. Для пікантності можна видавити трохи часнику.

Занурюємо шматочки курки в соус і маринуємо від 3 до 5 годин, після закінчення яких обсмажуємо на невеликій кількості рослинного масла. Можна приготувати на сковорідці-гриль — філе буде виглядати дуже апетитно. Варіант ідеально поєднується з печеними цукіні, баклажанами, помідорами, квасолею і, обов’язково, з рисом.

Оригінальний рецепт в беконі на сковороді

Грудка, загорнута смужками бекону, виходить пряно-соковитою, з тонким копченим присмаком. Виглядає вона наскільки цікаво, що видається вищим пілотажем кухарського мистецтва. Хоча насправді все елементарно!

Готуємо покроково:

  • Курячу грудку ріжемо на дві частини і відбиваємо.
  • Змащуємо сіллю перцем.
  • Трьом зверху філе сир.
  • Скручуємо рулетик.
  • Загортаємо в Рулет бекон.
  • «Защипуємо» краю зубочисткою (можна обернути кулінарною ниткою).
  • Обсмажуємо на сильному вогні на сковорідці.
  • Закриваємо кришкою і тушкуємо ще 5-7 хвилин.
  • Знімаємо кришку, розв’язуємо «шнурки» рулетика.

Подаємо рулети з гарніром з овочів, картоплі-фрі, поливаємо соусом барбекю. Таких рулетиків на сковорідку поміщається 5-7. Якщо компанія велика, приготуйте заздалегідь, охолодіть. Виходить оригінальна закуска, яку завжди з’їдають першої. А ще можна залити рулетики вершками і запекти чверть години в духовці. Вийде зовсім інше, але напрочуд смачне блюдо, яке у деяких кафе назва «м’ясо по-боярські».

Смажена куряча грудка з овочами

Прийшла пора розповісти рецепт філе з овочами для стрункості. Будь-який дієтолог радить періодично влаштовувати легкі трапези всім, особливо людям, які вважають калорії.

Приготуйте на пару великих курячих філе:

  • томати — пара великих;
  • баклажан — 1 шт.;
  • кабачок — 1 шт. (невеликий плід);
  • великий пучок зелені;
  • сіль із приправами за смаком;
  • пісне масло (використовуємо для смаження) — 50 мл

Ви вільні вибирати будь-які овочі — стручкову квасолю, цвітну капусту, броколі, морква. Чим більше розмаїття буде, тим смачніше вийде блюдо.

  • Овочі ріжемо на кубики і обсмажимо на сильному вогні. Обробляємо грудку і теж обсмажимо, але на окремій сковорідці.
  • З’єднуємо м’ясо, овочі, зелень і спеції і тушкуємо до готовності. Томати бажано додавати останніми — вони виділяють багато соку, так що рагу стає водянистим. Але, якщо ви любите страви по консистенції між першим і другим — готуйте по-своєму.
  • Заключний етап — спеції та часник. Соковите рагу вийде особливо смачною з сезонних овочів, їдять його як самостійне блюдо, заїдаючи хлібом.

Куряча грудка — універсальний продукт. Упаковку морозива філе завжди краще мати в запасі в холодильнику. Нежирна, соковита при правильному приготуванні, вона добре поєднується не тільки з поживними компонентами, начебто грибів, м’яса та сиру, але навіть з ананасами, сухофруктами, горіхами (згадаймо грузинське сациві). А готується за лічені хвилини! Дозволяйте собі експерименти, будьте ситі і щасливі.