Куряча грудка з овочами – 5 рецептів, як смачно приготувати курку

Куряча грудка з овочами – не конкретний рецепт, а узагальнена назва страв, які готуються з простих і доступних продуктів. Інгредієнти в будь-якій композиції поєднуються, легко замінюються, набувають особливий смак і аромат при додаванні спецій.

Куряча грудка з овочами в духовці

У більшості господинь курка при запіканні втрачає сік, і виходять сухі неапетитні скибочки. Щоб подібного не трапилося, м’ясо з овочами загортають у фольгу.

Важливий елемент – маринад. Він готується за будь-яким рецептом, але в ньому повинен бути «кислий» компонент – лимонний або апельсиновий сік, кефір, гірчиця, оцет і т. п. Кислота розм’якшить м’язові волокна і зробить м’ясо соковитим і ніжним.

Для страви знадобляться:

  • куряче філе – 400-500 г;
  • баклажан, 2 шт., якщо маленькі;
  • кабачок – 1 шт.;
  • помідор – 2-3 шт.;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • сіль, спеції – за смаком.

Для маринаду узяти продукти:

  • соєвий соус – 4-5 ст. л.;
  • половина лимона;
  • спеції (середземноморські трави і перець мелений) – невелика щіпка;
  • зубчик часнику.

Приготування:

  • Приготувати маринад. З лимона зняти цедру, з м’якоті вичавити сік. З допомогою чеснокодавкі перетворити зубчик в кашку або ретельно подрібнити ножем. З’єднати соєвий соус, лимонний сік, цедру, часник і спеції.
  • Грудки відокремити від кісток і нарізати невеликими шматочками (4×4 см, товщина – 0,5 см).
  • Скибочки скласти в невеликий пакет, залити приготовленою сумішшю, щільно закрити.
  • Маринувати півгодини в холодильнику.
  • Підготувати баклажани. Для витягування гіркоти нарізати овоч тонкими кільцями (трохи більше ½ см), посолити і залишити на 20-30 хвилин, промити проточною водою.
  • Нарізати інші овочі. Товщина – як для баклажанів. Картопля нашаткувати тонше.
  • Форму для запікання застелити фольгою, змастити невеликою кількістю рослинної олії. По черзі викладати м’ясо і овочі: шматочок філе, нарізати баклажани, кабачки, помідори, картоплі. Якщо деко прямокутний, викласти рядами, якщо круглим – по колу.
  • Вилити залишки маринаду поверх овочів і м’яса. Накрити «шапочкою» з фольги. Не допускати виникнення зазорів – сік випарується, блюдо вийде сухим.
  • Відправити в духовку на 40 хвилин. Температура – 200 градусів.

При бажанні, за 10-15 хвилин до готовності, зняти верхній шар фольги і посипати запечену курячу грудку сиром – вийде апетитна скориночка.