Куряче філе в вершках – 8 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і мультиварці

Коли виникає необхідність приготувати вечерю з доступних продуктів не тільки швидко, але і смачно, варто звернути увагу на рецепти курячого філе в вершках. Біле низькокалорійне м’ясо в поєднанні з ніжним соусом і приправами обов’язково сподобається домашнім і гостям. Приготувати це блюдо можна в духовці на сковороді або в мультиварці.

Куряче філе в вершках в духовці

Приготування страв в духовці позбавляє господиню від необхідності невідлучно перебувати біля плити, контролюючи процес.

Щоб запекти курку в вершках, знадобляться такі компоненти:

  • 800 г курячого філе;
  • 300 мл вершків;
  • 50 г вершкового масла;
  • приправи, які підходять до курки;
  • сіль і чорний мелений перець.

Отже, готуємо в духовці:

  • Промити м’ясо, обсушити рушником і розрізати кожну грудку на 3 – 4 частини.
  • Укласти курятину в глибоку миску, додати приправи, сіль і перець.
  • Розтопити в мікрохвильовці шматок вершкового масла і додати до курки з приправами, після чого ретельно перемішати вміст і залишити на чверть години.
  • Покласти м’ясо у вогнетривкий посуд, налити вершки і відправити в розігріту духовку.

Куряча грудка з вершками запечеться дуже швидко. Після цього її можна розкладати по тарілках, прикрасивши свіжою зеленню, і приступати до трапези.

Увага! При готуванні ніжного білого м’яса приправи, сіль і чорний перець потрібні в мінімальних кількостях. В іншому випадку ці добавки «переб’ють» смак курки.

Готуємо на сковороді

Рецепт на сковороді істотно відрізняється від способу приготування в духовці. Біле м’ясо потрібно попередньо трохи обсмажити, і тільки потім наливати вершки. А також незайвим буде відтіняти смак курятини овочами і зеленню.

Для приготування курячого філе в вершках на сковороді заздалегідь підготуйте:

  • 600 г філе;
  • цибулину;
  • морква;
  • 5 – 7 гілочок базиліка або кропу;
  • 400 мл вершків;
  • спеції, відповідні до курки;
  • мелений перець;
  • сіль.

Порядок роботи:

  • Сполоснути під краном м’ясо і порізати смужками. Посипати сіллю і приправами, перемішати і залишити маринуватися.
  • Подрібнити цибулю з морквою і припустити до м’якості на рослинному жирі.
  • Коли овочі підсмажаться, додати курку і продовжити готування ще кілька хвилин. Сильно пересмажувати м’ясо не потрібно.
  • Налити в сковороду вершки і тушкувати страву під кришкою півгодини.
  • За кілька хвилин до того, як зняти посуд з вогню, варто посипати її вміст рубаною зеленню.
Дивіться також:  Фарширована картопля – 8 смачних рецептів!

На замітку. Якщо додати в блюдо картоплю, відпаде необхідність замислюватися над тим, що ж подати на гарнір.

Як приготувати в мультиварці

Щоб максимально полегшити процес приготування курятини в вершках, варто скористатися мультиварка.

Для роботи знадобиться:

  • 500 г курячого філе;
  • цибулина;
  • кілька часникових зубчиків;
  • 350 мл вершків;
  • відповідні приправи;
  • мелений перець;
  • сіль.

Послідовність дій:

  • Ретельно промити курятину, висушити рушником і нарізати неширокими смужками.
  • Додати до м’яса спеції і сіль, перемішати і залишити настоюватися.
  • Порізати цибулину півкільцями, розчавити часник в пресі і готувати овочі в чашу мультиварки, включивши режим смаження, до м’якості.
  • Покласти до підсмажених овочів куряче філе, налити вершки і при необхідності додати воду.
  • Закрити кришку приладу і готувати страву в режимі гасіння до готовності.

Після того як агрегат завершить роботу, потрібно дати майбутньому вечері (чи обіду) настоятися чверть години. Потім можна розкладати курку по тарілках, прикрасивши її свіжою зеленню.

Куряче філе в вершках з грибами

Гриби є прекрасним доповненням до м’яса. Можна зробити курку в вершках з печерицями, або ж взяти вешенки, опеньки, лисички.

Для приготування знадобиться:

  • 500 г курки;
  • 500 г грибів;
  • 400 мл вершків;
  • цибулина;
  • · морква;
  • кріп;
  • чорний перець;
  • спеції для птиці і грибів;
  • сіль.

Послідовність дій:

  • Почистити гриби, ретельно вимити і покласти просихати.
  • Нарізати цибулю півкільцями, моркву подрібнити на тертці і відправити овочі в сковороду обсмажуватися.
  • Коли ці компоненти страви розм’якшаться, додати до них подрібнені гриби, посипати вміст сковороди сіллю, спеціями, перцем і обсмажити все разом на середньому вогні.
  • Після того як гриби перестануть виділяти сік, додати засмажку нарізану смужками курку, влити вершки і тушкувати страву під кришкою.
  • Коли м’ясо буде в стадії напівготовності, насипати рубану зелень.

Кращим гарніром для цієї страви стане картоплю, підсмажену або у вигляді пюре. А можна доповнити курку з печерицями в вершках макаронними виробами.

Дивіться також:  Баранина – 15 найсмачніших рецептів приготування

У вершково-часниковому соусі

Не секрет, що біле м’ясо трохи прісне на смак, тому філе нерідко доповнюють гострими приправами і часником.

Щоб приготувати курку в вершково-часниковому соусі, знадобляться такі компоненти:

  • 700 г філе;
  • 500 мл вершків;
  • цибулина;
  • стручок пекучого перцю;
  • 5 – 7 часникових зубчиків;
  • будь-яка зелень;
  • паприка;
  • насіння гірчиці;
  • сіль і приправи для птиці.

Порядок роботи:

  • Помити курятину, висушити і нарізати великими шматками.
  • Розчавити в пресі очищений часник, змішати з сіллю і приправами.
  • Цією сумішшю натерти кожен шматок курятини і залишити маринуватися на чверть години.
  • Подрібнити цибулю і гострий перець і проварити їх на сковороді до м’якості. Потім додати курку і продовжити готування, поки м’ясо не зарум’яниться.
  • Влити вершки, насипати рубану зелень і протушкувати страву під кришкою.

На замітку. Можна зробити цю страву в духовці, розклавши замариновавшееся м’ясо по горщикам і додавши до нього овочеву обжарку і вершки.

Доповнюємо блюдо помідорами

До ніжного курячого філе чудово підійдуть помідори і солодкий болгарський перець.

Щоб приготувати таку страву, знадобляться наступні продукти:

  • 600 г курячого філе;
  • 3 – 4 великих помідорів;
  • кілька плодів червоного болгарського перцю;
  • цибуля;
  • 350 мл вершків;
  • 200 мл води;
  • сіль і приправи.

Порядок приготування:

  • Помити курку дрібно нарізати і відправити в каструлю з товстими стінками підсмажуватися.
  • Викласти в сковороду порізану півкільцями цибулю, болгарський перець і обсмажити їх до м’якості.
  • Нарізати помідори напівкруглими часточками, додати до перцю і цибулі, трохи протушкувати.
  • Відправити засмажку до курки, ввести вершки і воду, додати сіль, спеції і тушкувати страву під кришкою.

Коли філе з помідорами і перцем буде готове, розкласти його по тарілках і прикрасити свіжою зеленню.

Куряче філе з овочами у вершках

Щоб не витрачати час на приготування гарніру до курки у вершках, можна доповнити її різними овочами.

Для роботи знадобиться:

  • 400 г курячого філе;
  • невеликий кабачок;
  • 3 – 4 помідори;
  • цибулина;
  • морква;
  • 3 – 4 зубки часнику;
  • зелень;
  • вершки;
  • сіль і приправи.

Порядок роботи:

  • Кабачок вимити, нарізати кружальцями і трохи підсмажити на рослинному жирі.
  • У тій же сковороді, де смажилося кабачок, припустити цибулю, моркву і роздавлений часник.
  • Порізати кубиками курку, а помідори нашаткувати товстими напівкруглими часточками.
  • У каструлю з товстим дном викласти у кілька шарів підсмажені кабачки, розміщуючи між ними засмажку з цибулі, моркви і часнику. Кожен шар потрібно посипати сіллю і спеціями.
  • Поверх овочів покласти курку, посолити і приправити, після чого розмістити на ній часточки помідорів.
  • Додати в блюдо вершки і тушкувати під кришкою на малому вогні.
Дивіться також:  Тушкована баранина – 8 рецептів приготування в мультиварці, в казані і в духовці

Курка з вершками та овочами буде готова, коли помідори стануть зовсім м’якими. При подачі блюдо потрібно посипати подрібненою свіжою зеленню.

Рецепт приготування з сиром

З курячого філе можна приготувати рулетики, начинені сиром і часником, і запекти їх в духовці під вершковим соусом. Це блюдо вийде дуже смачним, і його не соромно подати на святковий стіл.

Для приготування знадобиться:

  • 4 – 5 шматків курячого філе;
  • твердий сир;
  • часник;
  • кріп;
  • майонез;
  • гірчичний соус;
  • вершки;
  • зелень;
  • сіль і приправи.

Послідовність роботи:

  • Куряче філе вимити, висушити і нарізати плоскими заготовками.
  • Кожен скибочку трохи відбити, а потім змастити сіллю і спеціями з одного боку.
  • Розчавити в пресі часник, подрібнити теркою твердий сир, порубати зелень і перемішати інгредієнти в мисці.
  • З’єднати гірчичний соус з майонезом і змастити ним кожен шматок курки з одного боку.
  • Поверх майонезно-гірчичного шару викласти суміш з сиру, часнику і зелені, після чого скачати заготовки рулетиками і закріпити їх за допомогою зубочисток.
  • Кожну порцію обсмажити в сковорідці до утворення золотистої скориночки, а потім викласти рулетики у вогнетривкий посуд з глибоким сном.
  • Залити страву вершками і відправити в духовку на 20 – 25 хвилин.

Коли рулетики запекутся, їх потрібно викласти в блюдо з високими краями, полити соусом, посипати зеленню і подати на стіл в гарячому вигляді.

Куряче філе — універсальний продукт, ідеальний для дієтичного меню і чудово поєднується з безліччю компонентів. А курятина з вершками є неперевершеною класикою, яка завжди актуальна, проста у виконанні та надзвичайно апетитна.