Курячий бульйон — як приготувати і 10 рецептів на бульйоні

Курячий бульйон – це блюдо, яке ідеально і без додавання інших продуктів. Але якщо ви хочете отримати більш ситна, багате різноманітністю смаків страва, то можна додати в нього макарони, гриби або овочі. Юшка стане наваристою і поживною.

Курячий бульйон — базовий рецепт приготування

Зварити курячий бульйон дуже просто в мультиварці або звичним способом в каструлі. Юшка вийде насиченим, прозорою і золотистою.

У каструлі

Інгредієнти:

  • чорний перець;
  • вода – за обсягом каструлі;
  • куряча гомілка – 4 шт.;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  • Обполоснути м’ясо, покласти в воду і закип’ятити. Проварити кілька хвилин.
  • Рідину злити. Залити курятину свіжою водою і відварити. На приготування знадобиться приблизно півгодини.
  • В процесі не варто давати воді сильно вирувати, але потрібно обов’язково знімати піну. Щоб зберегти смакові якості курки, не обполіскуйте її гарячою водою і розміщуйте тільки в холодну рідину.
  • Підсолити, насипати перець і тушкувати ще п’ять хвилин. Якщо хочете ідеально прозорий бульйон, процідіть рідину через марлю.
  • Курку нарізати і закинути в бульйон.

Залишилося нашаткувати зелень і додати в юшку перед подачею.

В мультиварці

Інгредієнти:

  • вода – за об’ємом чаші;
  • духмяний перець – 5 горошин;
  • курка – до кілограма;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лавр – 2 аркуша;
  • сіль;
  • чорний перець – 5 горошин;
  • морква – 1 шт.

Приготування:

  • Промити м’ясо і видалити жир.
  • Очистити овочі. Цибулю нарізати не треба, а моркву краще розрізати на три частини.
  • У чашу помістити курку та овочі. Закинути горошини перцю і додати лаврушку.
  • Влити воду, підсолити. Закрити кришку і виставити режим «гасіння».
  • Встановити таймер на півтори години.
  • Періодично відкривати кришку і видаляти піну.

Після сигналу таймера суп слід настояти півгодини. Потім дістати чашу, витягти з неї продукти, взяти марлю і процідити рідину. Ця процедура зробить бульйон ідеально прозорим.

Курячий суп-локшина – покроково

Цей суп на курячому бульйоні виходить простим, але смачним і ситним.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • курка – півкіло;
  • цибуля – 2 шт.;
  • вермішель – 2 жмені;
  • морква – 2 шт.;
  • перець;
  • зелень – 25 г;
  • картопля – 2 шт.

Приготування:

  • У воду викласти м’ясні шматки. Поставити на плиту, дочекатися бурління. Воду злити і знову додати таку ж кількість. Відварити м’ясо протягом чверті години.
  • Моркву подрібнити і викласти в юшку морквяні кубики.
  • Одна очищена цибулина потрібно цілком. Закинути її в бульйон, тушкувати півгодини і прибрати.
  • Куряче м’ясо дістати, остудити, подрібнити і відправити назад в бульйон.
  • Нарізати картоплю і викласти до курятині.
  • Другу цибулину подрібнити, покласти в сковороду і смажити. Додати в бульйон і поварити чверть години.
  • Засипати вермішель, посолити і присипати перцем. Відварити (знадобиться сім хвилин) і посипати нашаткованої зеленню.
Дивіться також:  8 рецептів класичного харчо з рисом

Ситний борщ на курячому бульйоні

Блюдо виходить корисніше традиційного борщу зі свининою. Тому настійно рекомендуємо спробувати смачний борщ-light, приготований за перевіреним рецептом.

Інгредієнти:

  • курка – півкіло;
  • по парі картопляних бульб і помідор;
  • невелика морквина;
  • чверть качана капусти;
  • цибулина і невелика буряк;
  • стручок болгарського перцю (можна обійтися і без нього)
  • кріп – 45 г;
  • масло – 2 ст. ложки оливкової;
  • сметана – по ложці в кожну тарілку.

Приготування:

  • Залити птицю водою і зварити (знадобиться півтори години).
  • Витягти курятину, остудити і нарізати.
  • Натерти буряк і відправити в юшку.
  • Картоплю порізати і теж покласти в рідину.
  • Цибулю потрібно кубиками, моркву слід натерти, а перець нарізати — знадобиться соломка.
  • Всі овочі викласти в гарячу сковорідку, залити олією і засмажити.
  • Нарізати капусту і відправити в юшку.
  • До засмажки приєднати нарізані помідори і згасити п’ять хвилин. Перемістити її в суп і варити все разом.
  • Додати м’ясні шматочки, посипати нашаткованої зеленню, підсолити і перемішати.

У кожну піалу налити суп і додати сметану.

Готуємо грибний суп на курячому бульйоні

Завдяки печерицям юшка вийде поживніший і ароматні.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • зелень – 20 г;
  • грудка – 350 г курячої;
  • картопля – 2 шт.;
  • печериці – 100 г;
  • масло;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Нарізати шматками грудку, влити воду і відварити. Витягнути м’ясо, остудити і подрібнити.
  • Картоплю порізати. Викласти в бульйон.
  • Цибуля знадобиться півкільцями. Гриби слід нарізати, викласти в сковорідку з цибулею, влити олію і смажити. Перекласти обжарку в бульйон.
  • Підсолити, посипати перцем, додати курячі шматочки і витримати на плиті ще чверть години.

Подрібнити зелень і посипати готову юшку.

Суп з галушками

Багато поколінь дітей виросли на цьому ароматному супчику. Він виходить легким і ароматним.

Дивіться також:  Розсольник: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Інгредієнти:

  • картопля – 3 шт.;
  • філе – півкіло;
  • морква, яйце, цибуля – по штуці;
  • сіль і вибрані спеції;
  • масло – 45 мл оливкової;
  • борошно – 6 ст. ложок;
  • зелень.

Приготування:

  • Подрібнити філе, перекласти в воду і зварити. У процесі варіння знімати піну.
  • Підсолити, присипати спеціями.
  • Нашаткувати цибулю, нарізати моркву (потрібна соломка). Помістити в сковороду з гарячим маслом, засмажити і відправити в юшку разом з картопляними кубиками.
  • В яйце насипати борошно і замісити — вийде жидковатая маса. Взяти ложку, зачерпнути тісто і покласти в бульйон.
  • Проварити — всі продукти повинні «дійти» повністю.
  • Нашаткувати зелень і посипати готову юшку.

Курячий бульйон з яйцем і грінками

Невигадлива варіація, яка виходить тим не менш смачною, ситною і легкою.

Інгредієнти:

  • часник – 2 зубки;
  • курка – півкіло;
  • хліб – 200 г білого;
  • яйце куряче – 7 шт.;
  • перець, кріп, петрушка, зелена цибуля;
  • сіль.

Приготування:

  • Помістити у воду курку. Коли завирує, злити рідину і залити такою ж кількістю води.
  • Видалити піну і варити годину.
  • Дістати м’ясо. Взяти марлю і процідити рідину.
  • Бульйон, підсолити. М’ясо порубати.
  • Відварити яйця, нарізати батон (потрібні кубики), часникові зубки порубати.
  • Змішати батон з часниковою масою, помістити на деко і засушити в духовій шафі. Діставати, коли забарвиться в золотистий колір.
  • Розрізати яйце навпіл. Нашаткувати зелень.

В піалу помістити курячі шматочки і викласти яйце. Присипати зеленню, залити бульйоном і додати сухарики.

Як зварити прозорий курячий бульйон?

Цю юшку можна використовувати як основу для будь-якого супу.

Інгредієнти:

  • курка – тушка;
  • по парі штук цибулин і моркви;
  • лавр – 5 аркушів;
  • корінь селери;
  • жменя часникових зубков.

Приготування:

  • Промити тушку і нарізати. Для дієтичного бульйону потрібно видалити шкірку.
  • Залити водою. Коли рідина завирує, утворюється піна, яку обов’язково слід видалити. Якщо пропустіть момент, то бульйон вийде з «пластівцями» і прозорим не буде.
  • Часник і цибулини очистити і не нарізаючи відправити до м’яса.
  • Моркву розрізати (шматки повинні бути великими) і викласти до овочів. Додати селеру. Присолити.
  • Накрити кришкою і проварити півтори години. Дістати продукти. Взяти марлю, скласти її в три шари і процідити бульйон.
Дивіться також:  Лагман з курки – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Сирний суп по-французьки

Витративши мінімум часу і сил зможете нагодувати домочадців смачною юшкою.

Інгредієнти:

  • філе – півкіло;
  • грінки;
  • пара картопляних бульб, цибуля-ріпка й морквина;
  • «ванночка» плавленого сиру;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • зелень – 30 г;
  • вершкове масло – 50 г;
  • вибрані спеції.

Приготування:

  • У воду викласти м’ясо і підсолити. Додати перець і закинути лаврушку. Варити півгодини. Вийняти м’ясної шматок.
  • Нашаткувати цибулю, моркву подрібнити, нарізати м’ясо та порізати картоплю.
  • Закинути картопляні кубики в бульйон і зварити.
  • У сковороду викласти вершкове масло. Закинути цибулю, додати моркву, підсолити і присипати перцем. Засмажити овочеву нарізку, відправити в бульйон і варити сім хвилин.
  • Повернути назад м’ясо і проварити ще чотири хвилини. Викласти ложкою сир і перемішати.
  • Порубати зелень, посипати порційно. Додати грінки в кожну піалу.

Овочевий суп

Це найпоширеніший варіант, який виходить наваристим, красивим і дуже смачним. Для приготування використовують самі доступні овочі. На основі цього рецепту, при бажанні, можна зварити суп гороховий, для якого слід заздалегідь замочити горох і варити його одночасно з куркою.

Інгредієнти:

  • перець, морква, цибуля-ріпка – по штуці;
  • картоплі – пару бульб;
  • куряче філе;
  • приправи;
  • зелень – 25 г;
  • масло.

Приготування:

  • Промити м’ясної шматок і викласти у воду. Коли рідина завирує, злити. Залити курятину свіжою водою і відварити.
  • Перець знадобиться соломкою, цибулю нашаткувати, перетерти моркву. Все покласти в сковорідку, залити олією і засмажити. Додати перець і смажити ще п’ять хвилин. Відправити всі овочі в юшку.
  • Картоплю порізати і покласти в суп.
  • Дістати м’ясо, порубати і повернути в бульйон.
  • Підсолити і приправити обраними спеціями. У готове блюдо насипати нашатковану зелень.