Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи – 8 рецептів

Які дивовижні страви з м’яса птиці придумали в Піднебесній Імперії, щоб вражати світ дивовижними смаками! Розкриємо всі таємниці цієї кулінарної інтриги, щоб чарівна курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи виявилася і на вашому столі.

Рецепт приготування з овочами

Феномен популярності азійських страв полягає, насамперед, у пікантний смак кисло-солодкого соусу, створеного талановитими майстрами китайської кухні.

Склад інгредієнтів:

  • яйця — 4 шт.;
  • перець болгарський — 8 шт.;
  • крохмаль — 240 г;
  • соус соєвий і «кубань» — по 40 г;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • помідори пелати (консервовані томати цілком без шкірки) — 8 ст. л.;
  • звичайний цукор — 50 г;
  • філе куряче — 1 кг;
  • масло пісне — до 400 мл;
  • оцет винний — 30 мл;
  • перець чилі мелений.

Спосіб приготування:

  • Спочатку приступаємо до основного таїнства китайської кухні — отримання кисло-солодкого складу, без якого блюдо позбудеться своєї головної привабливості. З’єднуємо соуси (кубанський і соєвий), звичайний цукор і оцет. Розбавляємо суміш літром фільтрованої води, ретельно все перемішуємо.
  • Болгарський овоч позбавляємо від насіння, рубаємо великими смужками. Цибулини шаткуємо товстими півкільцями і швидко обсмажуємо в невеликій кількості гарячого масла. Для кращого приготування їжі використовуємо сковороду вок — головний атрибут китайської посуду, що забезпечує якість та оригінальний смак їжі.
  • Додаємо отриманий соус, тушкуємо 20 хвилин в закритому вигляді на дуже слабкому вогні, потім поміщаємо перець чилі і готуємо ще 7 хвилин. Кисло-солодкий соус по-китайськи готовий!
  • Далі нарізаємо кубиками філе курки. Збиваємо в чаші яйця і крохмаль. Обвалюємо м’ясо в отриманій суміші і обсмажуємо порційно, щоб кожен шматок придбав рум’яну скоринку.
  • Коли все приготоване філе, повертаємо його в сковороду, повторюємо теплову обробку ще 3 хвилини. В цей же час підігріваємо в іншій ємності овочевий соус, покласти в нього золотисті шматочки птиці і перемішуємо продукти.

Подаємо страву в гарячому вигляді, посипавши страва нарубаною зеленню.

Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи з ананасами

Завдяки нестандартній композиції створеного страви м’ясо птиці набуває не зовсім звичайний, але дуже цікавий смак.

Склад продуктів:

  • квасоля стручкова — 120 г;
  • морква;
  • мед — 30 г;
  • соус соєвий;
  • оцет (бажано бальзамічний) — 23 мл;
  • грудка куряча — 500 г;
  • картопляний крохмаль — 100 г;
  • масло пісне;
  • тертий імбир — 1 ст. л.;
  • ананаси консервовані — ½ банки;
  • перці — 2 шт.;
  • паста томатна — 25 р.

Порядок приготування:

  • Курячу грудку використовуємо без кісточок, плівок і сухожиль. Поділяємо м’ясо на тонкі смужки, ретельно просушуємо серветками, викладаємо в чашу. Заливаємо соусом шматочки, залишаємо в посуді на 2 години.
  • Очищаємо овочі, добре промиваємо. Морква ріжемо невеликими скибочками однакової товщини. Перці звільняємо від насіння, рубаємо великими кубиками.
  • Додаємо до м’яса 40 г крохмалю, обробляємо всі частини грудки. Білий порошок (бажано кукурудзяний) обов’язково розбавляємо питною водою, щоб у складі не було жодної грудочки.
  • Обсмажуємо філе 15 хвилин в олії, постійно перемішуючи до отримання світло-коричневого відтінку.
  • Перекладаємо в тарілку шматочки, на їх місце поміщаємо моркву. Готуємо ще 5 хвилин, приєднуємо оцет, пасту томатів, мед, імбир, розділені на кубики ананаси.
  • Приправляємо складу ложкою соку з банки з фруктами, трохи солимо продукти, ретельно перемішуємо і тушкуємо до повної готовності овочів. Поміщаємо частини курки в кисло-солодкий соус по-китайськи.
Дивіться також:  Підлива з курки – 8 рецептів, як приготувати підливу

Через кілька хвилин страва загусне, придбає той незабутній смак, який зводить з розуму гурманів з усього світу.

Куряче філе по-тайськи

Цей тайський рецепт курки в кисло-солодкому соусі (Sweet-sour) приведе в повний захват кулінарів-експериментаторів, завжди готових спробувати щось незвичайне, екзотичне.

Перелік компонентів:

  • соуси (устричний і соєвий) — 3 і 1 ст. л. відповідно;
  • частина свіжого ананаса — 3 кола;
  • борошно (бажано пшеничне);
  • зубки часникові — 3 шт.;
  • перець, томат, цибуля, морква;
  • свіжий огірок;
  • філе курки -400 г;
  • масло пісне;
  • чилі;
  • кетчуп — 60 г;
  • оцет — 30 мл;
  • пучок пір’я цибулі.

Особливості приготування:

  • Витягуємо з перцю насіння, промиваємо плід, крупно ріжемо. Чилі кришимо маленькими кружечками, в такій же формі рубаємо моркву і огірок, але його пластини поділяємо ще й на половинки. Цибулю і часник шаткуємо великими шматочками, помідори — часточками.
  • Куряче філе розрізаємо на порції середньої величини. Очищаємо ананас, відокремлюємо 3 кружечка, видаляємо жорстку середину, м’якоть нарізаємо досить крупно.
  • Змішуємо в чаші обидва види соусів (устричний добре струшуємо), кетчуп, оцет (5%) і білий цукор. Отримуємо кисло-солодкий складу.
  • Куряче м’ясо обвалюють у борошні, покласти в сковороду з олією, обсмажуємо, перевертаючи шматки один раз через 10 хвилин від початку нагрівання.
  • Прибираємо продукти в тарілку, на їх місце додаємо трохи рослинного жиру, поміщаємо частини ананаса, моркви і огірка. Готуємо одну хвилину, потім повертаємо курку, перець, цибулю і приготований соус. Через хвилину приєднуємо скибочки томатів.
  • Розбавляємо 30 г крохмалю в чверті склянки питної води, вливаємо суміш в сковороду через 30 секунд після закладки останньої порції продуктів. Ця «холодна струс» на загальному «гарячому» тлі покриє блюдо густим соусом з дивовижно глянцевим відтінком.

Страву вийшло настільки смачним, що коментарі тут, як кажуть, зайві!

З кунжутом

Курка по-китайськи представлена в таких апетитних варіаціях, що не знаєш, що складніше — вибирати або готувати. Рецепт м’яса з кунжутом відразу привертає увагу гарним оформленням страв.

Необхідні продукти:

  • сік лимона — 60 мл;
  • цукор коричневий — 50 г;
  • куряча грудка — 1 кг;
  • соус соєвий — 20 г;
  • питна вода — 250 мл;
  • кунжут — 7 г;
  • крохмаль — 60 г;
  • сік лимона — 30 мл;
  • масло пісне;
  • пучок пір’я цибулі;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • чилі.

Технологія приготування:

  • Нарізаємо куряче м’ясо невеликими шматочками, поливаємо соєвим соусом, залишаємо на чверть години.
  • Змішуємо в піалі борошно, кунжут і щіпку солі. Обробляємо замариновану курку сухим складом, як би «вдавлюючи в м’ясні волокна. Тепер обсмажуємо продукти в маслі до рум’яного відтінку.
  • З’єднуємо в чаші всі інші компоненти рецепту, вливаємо складу в сковороду з куркою, тушкуємо страва не більше 5 хвилин.
Дивіться також:  Рис з овочами — 15 рецептів смачного приготування

Китайські страви тим і гарні, що створюються приголомшливо швидко, зберігаючи корисні властивості продуктів.

З додаванням меду

Часник, імбир і рідкий мед — тріада смаків і ароматів, що робить курку особливо соковитою і ніжною, несхожою ні на одну страву, приготовлене із м’яса птиці.

Набір продуктів:

  • цибулина;
  • курячі ніжки — 500 г;
  • соус соєвий, кетчуп, масло пісне — по 3 ст. л.;
  • часник — 3 зубки;
  • оцет і мед — по 2 ст. л.;
  • вода питна — 130 мл;
  • сіль, імбир, перець, насіння кунжуту, зелень.

Методика приготування:

  • Очищені і промиті ніжки курки солимо і перчимо, обсмажуємо до рум’яності, викладаємо на серветки, залишаючи на них зайвий жир.
  • Змішуємо в чаші мед, кетчуп, соус і оцет, приєднуємо імбир (ложечку) і нарізаний часник.
  • Дрібно нарізаємо цибулю, смажимо, поки шматочки не стануть м’якими. Тепер викладаємо ніжки, вливаємо кисло-солодкий соус і питну воду. Акуратно розмішуємо компоненти страви, тушкуємо їх 20 хвилин на слабкому вогні в закритому вигляді.

Розміщуємо на широкій тарілці заздалегідь відварений рис, зверху маємо частини курки, приготовані в пікантному складі. Страву посипаємо зеленню і насінням кунжуту.

Курячі крильця в кисло-солодкому соусі по-китайськи

Дивовижний китайський соус, володіє легкою кислинкою і трохи солодкуватим смаком, здатний вмить перетворити прозові курячі крильця в делікатесне блюдо.

Список продуктів:

  • великий апельсин;
  • кетчуп (виключно натуральний) — 80 г;
  • соус соєвий 100 мл;
  • вино (напівсолодке або сухе) — 60 мл;
  • свіжий майонез (не нижче 50% жирності) — 15 г;
  • крильця курячі — 1 кг;
  • олія (кунжутна або соняшникова) — 120 мл;
  • рідкий мед — 20 г;
  • часникові зубки — 6 шт.;
  • паприка.

Вибираючи «правильний» китайський соєвий соус, звертаємо увагу на його склад (сіль, соя, пшениця і вода) і колір (обов’язково темний). Купуємо продукт обов’язково в скляному флаконі.

Пластмасова упаковка, вступаючи в хімічну реакцію з соусом, в рази погіршує його смак.

Етапи приготування:

  • Змішуємо мелену паприку з подрібненим пресом часником, кетчупом і соусом. Поміщаємо промиті і просушені крильця в отриманий склад, залишаємо на 40 хвилин в ароматній масі.
  • З’єднуємо сік апельсина, мед і вино, даємо суміші трохи часу настоятися. Така «наливочка» забезпечить китайське страва нетривіальним смаком.
  • Вливаємо в сковороду-вок (інший посуд з високими бортами) один з видів масла, обсмажуємо крильця до чверті години. Краще робити це порціями, щоб кожна частина птиці отримала свою частку золотистої краси.
  • Кладемо все м’ясо в жаровню, заливаємо маринадом і апельсиновим складом, тушкуємо 20 хвилин в закритому вигляді.

Підібрати точний епітет для цього кулінарного шедевра досить складно — всі хвалебні прикметники будуть тільки в чудовій формі!

Дивіться також:  Як солити червону рибу – 8 смачних рецептів в домашніх умовах

З рисом

«Яка пісня без баяна», яке китайське блюдо без рису! Образне, але дуже точне визначення національної страви.

Необхідні компоненти:

  • кубики консервованих ананасів — 300 г;
  • соус соєвий — 20 г;
  • томати пелати — 120 г;
  • рис круглий — 230 г;
  • перці (червоні солодкі) — 150 г;
  • оцет (краще яблучний) — 12 мл;
  • крохмаль, борошно — 30 г;
  • філе курки — 400 г;
  • кілька стрілок зеленого цибулі.

Послідовність приготування:

  • Добре промиваємо рис, заливаємо подвійною кількістю підсоленої бутильованої води, відварюємо до готовності. Дотримуємося рекомендацій, зазначених на упаковці виробника.
  • Куряче філе нарізаємо соломкою, обробляємо половиною складу соєвого соусу, залишаємо на півгодини настоюватися.
  • Перець очищаємо від насіння і світлих перегородок, дрібно кришимо. Таким же способом ріжемо ананаси, якщо попалася банку з круглими скибочками. Імбир звільняємо від шкірки, крупно натираємо.
  • Обсмажуємо продукти, по черзі розміщуючи їх на сковороді з маслом через 2 хвилини після кожної закладки. Першими готуємо шматочки перців, потім томати, слідом ананаси і імбир.
  • Далі вливаємо залишки соусу, оцет, трохи сиропу від консервованого фрукта.
  • Додаємо до замаринованной курці розведений у воді крохмаль, перемішуємо шматочки і обсмажуємо в окремій сковороді. Опускаємо шматочки філе в отриманий кисло-солодкий соус, перемішуємо інгредієнти і через дві хвилини закінчуємо приготування.

Подаємо курку з рисом у гарячому вигляді, страву посипаємо нарізаною зеленою цибулею.

Готуємо в мультиварці

Цей кухонний прилад, звичайно, не здатний замінити знамениту жаровню-вок, але може заощадити час і полегшити процес приготування. Так і страву отримуємо як завжди смачне і корисне!

Необхідні інгредієнти:

  • томат-паста — 25 г;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • мед — 30 г;
  • соус соєвий — 20 г;
  • курка — 600 г;
  • олія оливкова — 20 г;
  • гірчиця — 30 г;
  • яблуко;
  • сік лимона — 30 мл;
  • перець, сіль.

Приготування страви:

  • Включаємо режим «Смаження», прогріваємо в чашу мультиварки 20 г масла, виставляємо час 15 хвилин. Поміщаємо в гарячий складу курку, попередньо оброблену і нарізану на порційні частини. Підсмажуємо продукт і отримуємо рум’яні або трохи світлі (кому як подобається) шматочки.
  • Очищаємо яблуко, видаляємо серцевину, ділимо м’якоть на тонкі часточки і додаємо їх до м’яса в середині процесу. Продовжуємо приготування.
  • З’єднуємо в піалі сік лимона, рідкий мед, пасту томатів, гірчицю і соус. Видавлюємо з преса часник, виливаємо запашну суміш в ємність з куркою, змінюємо програму на опцію «Гасіння» і встановлюємо час роботи агрегату 20 хвилин.

Відкриваємо прилад і, о диво, — блюдо-то вже готово!

Їжа в Китаї — явище унікальне, оскільки кожна страва пронизана філософією жіночого (Інь) і чоловічого (Ян). Цієї мудрості відповідає і технологія приготування їжі, заснована на яскравих контрастах і гармонійних поєднаннях. Не дивно, що курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи вражає нас своїм незбагненним смаком і чудовим ароматом.