Курка в клярі – 14 рецептів на сковороді, мультиварці, в духовці

Головна проблема при приготуванні курячого м’яса – зберегти соковитість і ніжність. Птицю дуже легко пересушити при різних способах термічної обробки. Щоб цього уникнути, ознайомтеся з рецептами курки в клярі.

Куряче філе в класичному клярі на сковороді

Інгредієнти: 420 г філе птиці, 3 зуб. часнику, сіль, суміш перців, 90 г білого борошна, 2 сирих яйця, 90 мл молока.

  • Промите і підсушені куряче філе нарізати скибочками (близько 1 см завтовшки). Шматочки солятся, перчатся, натираються подрібненим часником.
  • Яєчні жовтки розтираються з дрібкою солі. До них виливається молоко, додається просеянная борошно.
  • Білки збиваються до міцної піни. Далі вийшла густа маса вводиться до жовтків. Кляр акуратно перемішується.
  • У тісто мачає курятина і смажиться на розігрітому маслі. Вони повинні стати рум’яними з усіх боків.

Смажиться курка в клярі на сковороді досить швидко. Потрібно уважно стежити за шматочками птиці і вчасно викладати їх на паперовий рушник, який позбавить страва від зайвого жиру.

Рада. При обсмажуванні не слід закривати посуд кришкою. Пара осідає, потрапляє на м’ясо і додає йому неприємний смак.

Як приготувати нагетси в домашніх умовах?

Інгредієнти: кіло філе курки, 4 ст. л. кукурудзяного борошна, 3 великих яйця, суміш мелених перців, сіль, часник сушений, сухарна крихта.

  • Філе ріжеться великими шматочками. Вони повинні бути без жиру і плівок.
  • Готуються три окремі піали. В одну всипається кукурудзяне борошно з сіллю, часником і сумішшю перців, в іншу – крихта з сухарів, у третій виделкою збиваються яйця.
  • Кожен шматочок філе по черзі мачає борошно, яйця і, нарешті, в сухарную крихту. Зручно для цього використовувати вилку.

Залишається обсмажити нагетси на розпеченому маслі. Одержаний хрусткий кляр зробить їх особливо смачними.

Курячі ніжки в клярі в духовці

Інгредієнти: повний стакан солоних крекерів, 60 р тертого сиру, велике яйце, 30 г борошна, 30 мл молока, щіпка сухого часнику, півкіло курячих ніжок, сіль.

  • Молоко збивається з яєчком. Маса солиться. До неї додається сухий часник.
  • У невеликому посуді змішується сир і крихта з солоних крекерів.
  • В отриманий кляр мачає підсушена курятина.
  • Далі ніжки обвалюються в суміші з другого кроку.
  • Заготовки викладають на деко.

Блюдо запікається в гарячій духовій шафі 25 хвилин.

Готуємо з кляром на основі пива

Інгредієнти: 2 великих філе, сіль, половина склянки світлого пива, мелений чорний перець, яйце, спеції для курки, 7 ст. л. просіяного борошна.

  • Філе нарізати тонкими пластинками. М’ясо солиться і перчится з обох сторін.
  • Пиво змішується з сирим яйцем, масу додаються спеції. Інгредієнти збиваються виделкою. Всипається борошно. Замішується густий кляр.
  • Шматочки курятини занурюються в кляр, після чого обсмажують з двох сторін на розпеченому маслі.

В клярі на пиво абсолютно не відчувається алкоголь. Він лише зробить м’ясні шматочки хрусткими.

Дивіться також:  Риба карась – 7 рецептів приготування

З майонезом і яйцем

Інгредієнти: 1 кг філе, 7 ст. ложок просіяної найвищого гатунку борошна, 2 яйця, сіль, улюблені спеції, 3 ст. л. жирного молока, 2 ст. л. класичного майонезу.

  • Курка нарізається тонкими пластинками, кожна з яких відбивається, натирається спеціями, сіллю за смаком.
  • Майонез викладається в окрему миску. До нього додаються сирі яйця і молоко. Збивати масу найзручніше міксером на мінімальній швидкості. У підсумку в мисці вийде пишна густа маса. Головне, щоб у ній не було грудочок.
  • Курячі шматочки умочують в клярі з майонезом і яйцем, після чого обсмажуються до апетитної рум’яності на сковорідці з розпеченим маслом.

Смачно подавати страву до обіду з гострим кетчупом або сметанним соусом. Найкраще підходить такий кляр для відбивних, але можна використовувати його і для приготування крил, ніжок.

Крильця на сковороді

Інгредієнти: 9 – 11 курячих крилець, 6 ст. л. класичного майонезу, 2 великих яйця, 3 ст. л. просіяного борошна найвищого гатунку, 4 ст. л. соєвого соусу без добавок, свіжий часник за смаком, сіль, перець.

  • Кожне промите і підсушені крильце розрізається на три частини. Кінчики, на яких немає м’яса, викидаються, або залишаються для супу.
  • Підготовлені крильця висипаються в глибоку миску. Туди ж додається соєвий соус і дрібно нарізаний часник. Його кількість кухар може регулювати по своєму смаку.
  • Маса перчится, при необхідності досаливается і залишається на 70 хвилин.
  • Окремо збивається майонез з яйцями. Маса солиться. До неї додається борошно. Кляр збивається, щоб в ньому не залишилося грудочок.
  • Замаринована птах мачає в масу з минулого кроку. Далі крильця в клярі відправляються на сковороду і обсмажують до появи рум’яності.

Готову страву викласти на рушник з паперу, щоб прибрати зайвий жир.

Стегенця в паніровці

Інгредієнти: 12 сирих курячих стегон з шкіркою, половина склянки просіяного борошна найвищого гатунку, сіль, 2 великих сирих яйця, 2 ст. зернових несолодких пластівців, часник, перець, солодка мелена паприка.

  • Духовка заздалегідь розігрівається до 230 градусів.
  • Птах промивається і викласти на паперовий рушник.
  • У глибокому посуді змішується роздавлений часник, сіль, перець. Цією сумішшю натираються стегна.
  • У миску з курятиною вливаються добре збиті яйця. Туди ж додається борошно.
  • Останніми всипати зернові несолодкі пластівці, розмелені блендером.
  • Після чергового перемішування заготовки викладають на деко, застелене папером і відправляються в духову шафу при зазначеній вище температурі на 70 хвилин.

Страва подається з гострим соусом і свіжими овочами.

Філе курки в сирному клярі в духовці

Інгредієнти: 280 г філе птиці, велике сире яйце, 60 г сиру, 1 ст. л. жирної сметани, стільки ж домашнього майонезу, борошно в кляр і для панірування, сіль, чорний мелений перець. Як смачно приготувати курку в сирному клярі, розповідається далі.

  • Філе нарізати тонкими пластинками. Воно солиться, перчится.
  • Яйце збивається в глибокій тарілці. До нього додається відразу вся сметана і майонез. Маса трохи присаливается.
  • Кляр знову збивається виделкою, після чого в нього втручається дрібно натертий сир. Суміш перчится, при необхідності присаливается. Додається борошно (1 – 2 ст. л.). Після чергового перемішування кляр повинен вийти густим як жирна сметана.
  • Курятина з усіх боків обвалюється в борошні. Потім шматочки філе занурюються в сирне тісто.
  • Спочатку заготовки злегка обсмажують до рум’яності на розпеченому маслі на сковорідці.
  • Далі філе перекладається в жароміцну форму.
Дивіться також:  Буженина в духовці – 8 покрокових рецептів

Курка в клярі в духовці буде запікатися ще 9 – 10 хвилин при середній температурі.

Простий рецепт в панірувальних сухарях

Інгредієнти: велика куряча грудка, велика сире яйце, сіль, суміш кольорових перців (мелених), половина склянки крихти з сухарів.

  • Порційні шматки курячої грудки відбиваються, солятся, перчатся.
  • Яйце збивається, у нього умочують скибочки птиці.
  • Далі філе обвалюється у крихті з сухарів.

Залишається обсмажити на розпеченому маслі з двох сторін і подати до обіду з будь-яким гарніром.

Кляр для відбивних з філе

Інгредієнти: 3 великих курячих яйця, цілу склянку холодного молока, 3 ст. л. першосортної просіяного борошна, сіль і будь-які приправи.

  • Яйця добре збиваються до появи пінки. Потім до них висипається просеянная борошно. Інгредієнти вимішуються до консистенції сметани.
  • Далі в масу вливається холодне молоко. Інгредієнти обережно помішуються, щоб в клярі не було грудочок.
  • Залишається посолити його і присмачити улюбленими приправами.

У готовий кляр умочують заздалегідь відбиті кухонним молоточком шматочки курячого філе, після чого вони обсмажуються на олії з двох сторін.

Рецепт кляру для курки, як KFC

Інгредієнти: 2 шт. великих яєць, склянка з гіркою борошна найвищого гатунку, 380 г несолодких кукурудзяних пластівців, по малий. ложці червоного і чорного меленого перцю, а також сухого часнику, 1 ч. л. винного оцту, по 1 ст. л. цукрового піску і солі, 3 ст. л. будь-якого раст. масла, 2 курячі грудки.

  • У ємність вливається склянку очищеної холодної води. Туди ж відправляється винний оцет, олію, сіль, пісок. Останніми в миску всипати перці двох видів (половина) і сухий часник.
  • В цей маринад занурюється куряче філе, нарізане невеликими скибочками. Після перемішування компоненти накриваються кришкою і залишають щонайменше на 2,5 години. А краще помістити їх в прохолоду на всю ніч.
  • Для панірування злегка збиваються білки, що залишилися перці.
  • Кукурудзяні пластівці крупно дробляться.
  • Борошно солиться.
  • Підготовлені шматки м’яса спочатку умочують в білку, потім обвалюються в борошні. Потім знову занурюються в білок і, нарешті, обвалюються в пластівцях.

Обсмажують шматочки курятини в великій кількості олії. Така паніровка підійде для філе і будь-яких частин тушки – ніжок, крилець, стегон.

В мультиварці

Інгредієнти: 620 г курячого філе, 2 великих яйця, 2,5 – 3 ст. л. борошна найвищого гатунку, 1 ст. л. соку лимона, 60 г сиру, суміш приправ, сіль.

Дивіться також:  Індокачка – 6 рецептів на будь-який випадок

  • Для початку потрібно зайнятися курятиною – промити і викласти на паперовий рушник. Коли м’ясо повністю висохне, воно нарізається порційними шматочками, кожен з яких злегка відбивається. Скибочки з усіх боків натираються сіллю і приправами.
  • У мисці змішуються всі інші заявлені в рецепті інгредієнти. Сирі яйця потрібно попередньо злегка збити, а борошно – просіювати. Сир дрібно треться. Можна використовувати також будь-яку подрібнену зелень. Після ретельного перемішування в клярі не повинно залишитися навіть самих маленьких грудочок.
  • У масу з минулого кроку занурюються відразу всі підготовлені м’ясні шматочки. В такому вигляді вони залишаються на 40 – 50 хвилин прямо на столі.
  • Чаша «розумної каструлі» змазується маслом. Пристрій включається в режим «Випічка». Встановити програму на 30 хвилин.
  • Коли поверхня розігріється, можна викладати на неї шматочки замаринованого м’яса і обсмажувати до появи рум’яної скоринки.

Таке блюдо добре доповнить будь-який гарнір. Можна подавати його до обіду просто з пікантними соусами і овочевим асорті.

З основою на крохмалі

Інгредієнти: 430 г курячого м’яса, 4 зуб. свіжого часнику, червоний солодкий перець, 60 мл соєвого соусу, 2 ст. л. лимонного фрешу, 1 ч. л. цукрового піску, 2 ст. л. рослинної олії, 60 мл крижаної очищеної води, 1 ст. л. картопляного крохмалю.

  • Підготовлене філе ріжеться на смужки.
  • Перець подрібнюється соломкою і обсмажується до м’якості в окремому сотейнику з розігрітим маслом.
  • У глибокій тарілці змішуються всі інші компоненти. Крохмаль попередньо бажано просіяти. Часник пропускаємо через прес подрібнюється або будь-яким іншим зручним способом.
  • Смужки філе по черзі умочують в оригінальний китайський кляр і обсмажуються на гарячій сковорідці до готовності. За бажанням страву можна зробити більш гострим, збільшивши кількість часнику і додавши червоний пекучий перчик.

Готове філе курки в клярі по-китайськи подається до обіду з обсмаженими смужками червоного болгарського перцю. Прикрасити страву можна світлим кунжутом.

В цибульному клярі в мультиварці

Інгредієнти: півкіло філе курятини, 2 великих сирих яйця, по 2 ст. л. соку цитруса і класичного майонезу, велика цибулина, 4 ст. л. борошна, сіль, перець, 2 ст. л. подрібненого свіжого кропу.

  • Філе промивається холодною водою, підсушується на серветці, нарізати шматочками.
  • Курятина сбрызгивается лимонним соком, солиться, перчится і забирається в холод на 40 хвилин.
  • Для кляру цибулю пюрируется блендером разом з кропом. До цих продуктів додається майонез, яйця, сіль. Інгредієнти збиваються разом. У кляр додається половина від заявленої кількості борошна.
  • Замариноване м’ясо обвалюється залишилася борошні. Кожен підготовлений шматочок занурюється в цибульний кляр, після чого обсмажується в чаші «розумної каструлі» у великому обсязі рослинного масла. Підійде програма смаження і випічки.

Готове філе смачно їсти як гарячим, так і холодним.