Курка в соєвому соусі в духовці – 8 рецептів приготування

М’ясо птиці настільки ніжне і смачне, що неодмінно відреагує на будь-які кулінарні маніпуляції і сміливі експерименти. Придивіться до представленим рецептами, корисним порадам і рекомендаціям, і курка в соєвому соусі в духовці стане вашим кращим, майстерно виконаним ексклюзивом.

Як правильно замаринувати курку в соєвому соусі для духовки

Хтось любить біле м’ясо птиці, багатьом подобаються ніжки, крильця або стегна курки. Кожна частина продукту по-різному реагує на попередню обробку, тому на даному етапі приготування особливо важливо знати особливості технологічного процесу.

Що слід враховувати при маринуванні курки:

  • Такі приправи, як прованські трави, шафран, каррі або імбир, мають насиченими і яскравими смаковими відтінками, здатними перебити тонкий смак м’яса.
  • Час знаходження курки в приготованому соусі залежить від її ваги. При необхідності витримування тушки в маринаді понад двох годин, відправляємо її в холодильник. Для невеликих шматочків вистачить 90 хвилин перебування в умовах кухні.
  • Солити курку потрібно в обов’язковому порядку, бо білі гранули розкривають смак м’яса птиці, забезпечують утворення хрусткої скоринки. Однак маємо на увазі, що ця спеція спочатку входить до складу соєвого соусу, тому будемо уважні при обробці птиці.
  • Для створення ідеального маринаду обачно підбираємо приправи, враховуючи результат впливу на м’ясний продукт. Проте зовсім без їх участі отримати справжній кулінарний шедевр не вдасться.
  • Виключаємо з маринаду присутність свіжих рослин, так як при запіканні вони мають звичай темніти, що негативно позначиться на зовнішньому вигляді готового страви.

Оскільки критерієм істини є практика, розглянемо на конкретних рецептах, як правильно приготувати курку в соєвому соусі в духовці.

Страва з курячого філе

Біле м’ясо птиці — затребуваний продукт для приготування різноманітних смачних страв. Замариноване куряче філе в соєвому соусі в духовці виходить особливо ніжним і ароматним.

Склад інгредієнтів:

  • домашня сметана — 50 г;
  • соус соєвий — 40 г;
  • приправа каррі — 8 г;
  • куряче філе — 2 шт.;
  • масло пісне;
  • часникові зубки — до 4 шт.

Спосіб приготування:

  • М’ясо птиці ретельно промиваємо, ділимо грудки на дві частини, протираємо паперовими серветками. Не лінуємося просушувати курку, інакше похрумтіти улюбленої скоринкою нам не вдасться!
  • Натираємо філе невеликою кількістю солі і каррі. У цій приправі є чудові прянощі: коріандр, гірчиця, мускатний горіх, кмин, пекучий перець. Чудовий склад!
  • Робимо на м’ясі кілька неглибоких надрізів, вставляємо в них по шматочку часнику. З’єднуємо в піалі сметану з половиною кількості соєвого соусу. Обмазуємо пласти отриманою сумішшю, залишаємо на 1,5 години в закритій ємності.
  • Обробляємо деко олією, викладаємо філе, виливаємо на нього залишки маринаду, запікаємо 40 хвилин в духовці при t 180 °C.
Дивіться також:  Молочна локшина – 5 рецептів, як зварити в мультиварці і на плиті

Подаємо блюдо з гарніром з відвареної гречки, овочів, картоплі або макаронних виробів.

Курка в соєвому соусі в духовці цілком

Технологія приготування птиці у печі досить проста. Складніше зробити так, щоб кожен шматочок курячого м’яса вийшов смачним і соковитим. Не всім вдається досягти такого результату.

Перелік продуктів:

  • зубки часникові — до 5 шт.;
  • соус соєвий — 40 мл;
  • масло оливи — 30 мл;
  • курка домашня — до 2,6 кг;
  • паприка мелена — 10 г;
  • сіль, перець.

Етапи приготування:

  • Видаляємо з шкіри птиці «пеньки», дрібний пух, залишки пір’я. Виймаємо нутрощі, відрізаємо жировик на хвостику, потрошимо, добре промиваємо курку, ретельно промокаємо серветками.
  • З’єднуємо в піалі соус соєвий, сіль, пропущений через прес часник, олія оливкова. Перемішуємо склад, обробляємо тушку цілком всередині і зовні. Прибираємо заготовку на 2 години в холодильник.
  • Дістаємо птицю. Перед відправкою її в духовку обов’язково витримуємо при кімнатній температурі не менше 40 хвилин. Це важливо! В іншому випадку жар печі, що впливає спочатку на зовнішні тканини, занадто довго буде добиратися всередину, до хребту. Це призведе до того, що м’ясо курки виявиться пересушеним і несмачним.
  • Отже, викладаємо замариновану тушку грудкою вниз на кулінарний рукав. Пов’язуємо ніжки, фіксуємо кінці пакета таким чином, щоб верхня частина птаха залишалася відкритою. Запікаємо 2 години при t 190 °C. Не забудемо перевернути тушку через 60 хвилин.

У вибраному варіанті отримуємо і золотисту скоринку, і ніжне, соковите, ароматне м’ясо.

З додаванням в маринад гірчиці

У цьому рецепті пікантний, пряний смак страви забезпечений включеної до складу маринаду гірчицею.

Необхідні компоненти:

  • стегна курки (домашній бройлер) — до 2 кг;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • масло пісне — 40 мл;
  • соус соєвий — 30 г;
  • розмарин;
  • гірчиця — 40 г;
  • пудра з цукру — 12 р.

Процес приготування:

  • Обробляємо частини птиці у звичайному режимі, ретельно просушуємо рушниками.
  • З’єднуємо в просторій чаші свіже масло, гірчицю, подрібнені зубки часнику, соєвий соус, розмарин і цукрову пудру. Ретельно перемішуємо компоненти маринаду, покласти в нього шматочки курки. Якщо суміш не покриває їх повністю, розбавляємо складу невеликою кількістю питної води.
  • Для процесу маринування вистачить 1,5 години. Викладаємо пропитавшуюся соусом курку у вогнетривку форму, поливаємо рештою складом, відправляємо на 50 хвилин в духовку.

Витягаємо золотисте м’ясо з ємності, поміщаємо на його місце пласти нарізаного батона. Повертаємо посуд у піч, добре підрум’янюємо скибочки. Чудове доповнення до аппетитному м’ясної страви!

Дивіться також:  Рис відварний розсипчастий – 3 рецепту приготування

Курячі крильця в соєво-медовому соусі

Приготувати чарівлива ласощі по представленому рецептом несмачним практично неможливо.

Навіть у початківців кулінарів курячі крильця в соєво-медовому соусі виходять з першого разу.

Набір продуктів:

  • масло пісне;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • крильця птиці — до 700 м;
  • сіль, спеції (коріандр, перець, мускатний горіх), запашні трави вибираємо за уподобанням;
  • соус соєвий — 30 мл;
  • мед (неодмінно рідкий) — 30 г;
  • кунжут — елемент прикраси.

Методика приготування:

  • Промиваємо і просушуємо крильця. Залишати кінчики суглоба або поділитися з улюбленим котом — вирішуємо самостійно. Багато обожнюють похрумтіти кісточками, тому кілька штук зберігаємо цілими.
  • З’єднуємо в зручній посуді всі інгредієнти, за винятком курячого продукту і насіння. Поміщаємо крильця в отриманий маринад, витримуємо в ньому частини птиці до півгодини (можна і довше).
  • Викладаємо підготовлене м’ясо в застелену фольгою форму, присмачую залишками соусу. Накриваємо ємність вільними кінцями папери, відправляємо на 20 хвилин в духовці (200 °C).
  • По закінченні вказаного часу дістаємо крильця, відкриваємо форму. Посипаємо їжу кунжутом, запікаємо ще 10 хвилин до утворення сухої рожевої скоринки.

Прикрашені насінням курячі крильця, побували і в соєво-медовому маринаді, і в жаркій печі, вийшли незвичайно смачними і привабливими.

Рецепт запікання з картоплею

Курячі шийки, замариновані в пікантному соусі і запечені з молодою картоплею, не назвеш інакше, ніж звичайне кулінарне диво.

Склад інгредієнтів:

  • масло вершкове — 30 г;
  • цибуля ріпчаста;
  • майонез — 20 г;
  • томат-паста — 10 р;
  • соус соєвий — 20 г;
  • густа сметана — 50 г;
  • молодий дрібний картопля — 600 г;
  • перець солодкий;
  • шийки курячі — 500 г;
  • імбир, чебрець, сіль.

Спосіб приготування курки, запечена з картоплею:

  • Кладемо в чашу пасту томатів, соус соєвий, очищені та подрібнені пресом зубки часнику. Приправляємо складу червоним перцем, перемішуємо.
  • Обробляємо курячі шийки, промокаємо серветками, викладаємо в запашний маринад. Залишаємо продукт на годину в закритому вигляді.
  • Ретельно промиваємо бульби картоплі (можна використовувати і зрілі овочі), просушуємо, присмачую домашньою сметаною. Приправляємо коренеплоди дрібкою солі, імбиром, злегка розтертим пальцями чебрецем. Великі бульби розрізаємо на половинки.
  • Перець без насіння рубаємо кубиками, цибулю шаткуємо невеликими смужками.
  • Викладаємо картоплю разом зі сметанним складом в оброблену маслом форму. Перемішуємо курячі шийки овочевий з нарізкою, маємо наступним шаром, відправляємо на годину в духовку (180 °C).

Подаємо готове блюдо в порційних тарілках, прикрашаємо нарубаною зеленню.

Птах, фарширована рисом

Зовсім необов’язково чекати урочистого випадку, щоб приготувати в духовці курку, фаршировану рисом. Ніхто не забороняє оголошувати свято у власній квартирі!

Дивіться також:  Капустяні оладки – 8 смачних та швидких рецептів

Список продуктів:

  • цибуля-ріпка;
  • масло пісне — 30 мл;
  • рис — 150 г;
  • звичайний цукор — 10 г;
  • кориця — 10 г;
  • курка домашня — до 1,5 кг;
  • вино (бажано біле) — 10 мл;
  • соус соєвий — 10 мл;
  • свіжі печериці — 250 г;
  • бульйон яловичий — 250 мл

Методика приготування:

  • Поміщаємо в просторий посуд білий цукор, корицю, соєвий соус і вино. Перемішуємо складу.
  • Обробляємо курку звичайним способом, ретельно промокає, натираємо перцем і сіллю. Змащуємо птицю запашним маринадом, прибираємо на 4 години в холодильник.
  • В цей час готуємо начинку. Для отримання смачного і розсипчастого рису добре промиваємо крупу у великій кількості води, поки рідина не стане прозорою.
  • Очищаємо гриби, дрібно шаткуємо, обсмажуємо в олії разом з нарубаним цибулею. Коли продукти знайдуть золотистий відтінок, вливаємо бульйон, готуємо до випаровування всієї рідини.
  • З’єднуємо грибний склад з крупою, щільно заповнюємо черевце апетитною начинкою. Ніжки пов’язуємо кулінарною ниткою. Ще раз поливаємо тушку залишилися соусом, запікаємо 1,5 години в духовці (190 °C). Якщо рожева скоринка з’являється раніше покладеного часу, прикриваємо ємність листом фольги.

Дістаємо птицю з печі, видаляємо нитки, урочисто подаємо до столу. От і настав наш неофіційне свято!

Курка в сметанно-соєвому соусі в духовці

Кисломолочний продукт у складі маринаду зробить навіть сухе м’ясо соковитим і ніжним. Що вже говорити про курятині, яку природа явно не обділила ці якостями.

Список продуктів:

  • масло оливи — 60 мл;
  • соус соєвий — 15 мл;
  • фенхель в зернах — 10 г;
  • гірчиця — 20 р;
  • стегенця курячі — 6 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 4 шт.;
  • свіжа сметана — 250 г;
  • головка часнику;
  • перець, сіль.

Процес приготування:

  • Обробляємо птицю в звичайному порядку, натираємо сумішшю спецій, гірчиці і солі.
  • Очищаємо часник і цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, потім пасеруємо на олії. Краще використовувати суміш вершкового і оливкового жиру.
  • Коли овочі стануть м’якими, дістаємо золотисті шматочки масла, замість них поміщаємо частини курки. Швидко обсмажуємо обидві сторони до появи рожевої скоринки, перекладаємо у форму для запікання, додаємо овочі.
  • З’єднуємо сметану і соус, добре перемішуємо. Заливаємо вміст посуду одержаним складом. Закриваємо ємність, відправляємо на годину в духовці (190 °C).

Курка в соєвому соусі в духовці — універсальне блюдо. Для створення нових текстур і смаків маринаду іноді досить внести незначні корективи до складу запашної суміші. Проявляємо фантазію — міняємо, доповнюємо, пробуємо, отримуємо задоволення!