Курка з апельсинами в духовці – 8 рецептів приготування

Приголомшливо смачне гаряче — курка з апельсинами в духовці. Це відмінний варіант основного страви для святкового столу. Цитрусовий склад роблять смак м’яса дуже яскравим і цікавим. При цьому гаряче не виходить солодким.

Ціла курка з апельсинами в духовці

Інгредієнти:

  • стиглі соковиті апельсини – 400 – 450 м;
  • класичний майонез – 100 – 150 мл;
  • свіжий часник – ціла головка;
  • куряча тушка – 1 шт. (на 1,8 кг);
  • кухонна сіль – 1 десертна ложка;
  • рослинне масло і перець.

Приготування:

  • Цитрусові ретельно вимити з використанням жорсткої щітки, так як вони будуть додаватися в блюдо разом зі шкіркою. Порізати їх товстими пластинками. Видалити кісточки.
  • Гострим тонким ножем акуратно підняти шкірку на підготовленій курячої тушки. Не зрізати її! Засунути під шкірку апельсинові шматочки по всій поверхні спинки птиці.
  • Майонезний соус посолити, поперчити. Змішати з розчавленим часником (невеликою кількістю).
  • Покрити вийшла ароматною масою тушку зовні.
  • Всередину покласти залишилися фрукти, порізані невеликими шматочками. Туди ж відправити і решті очищений часник цілими зубками.
  • Черевце закріпити зубочистками. Зв’язати ніжки тушки, щоб вона не розвалювалася в процесі запікання.
  • Укласти курятину в форму, промазану маслом.
  • Запікати страву 1,5-2 години при 190 градусах.

Подати курку, запечену з апельсинами, цілком на красивій широкій тарілці.

З додаванням яблук

Інгредієнти:

  • солодка гірчиця – 2 ч. л.;
  • свіжий часник – 1 зубчик;
  • куряча тушка середнього розміру – 1 шт.;
  • подрібнений імбир – 1 ч. л.;
  • соєвий соус (класичний, без добавок) – 2 десертні ложки;
  • суха аджика – на кінчику ложки;
  • кухонна сіль – за смаком;
  • кислі яблука – 2 шт.;
  • апельсин – 1 шт. (великий).

Приготування:

  • Змішати разом всі інгредієнти, крім м’яса та фруктів. З них вийшов ароматний маринад. Часник попередньо потрібно розім’яти.
  • Сумішшю з усіх боків натерти підготовлену тушку птиці (промиту і суху). Залишити її в такому вигляді на пару годин.
  • Всі фрукти ретельно вимити щіткою. Порізати великими шматками разом з шкіркою. Попадаються в процесі подрібнення кісточки – викинути.
  • Наповнити тушку птиці фруктовими шматочками. Ніжки зв’язати нитками, а крильця прикрити фольгою, щоб вони не підгоряли.
Дивіться також:  Яловичина тушкована з підливою – 9 смачних рецептів

Запікати курятину з апельсинами та яблуками цілком протягом 70 хвилин при середній температурі. В процесі періодично поливати птицю соком, що виділився.

Як приготувати з картоплею

Інгредієнти:

  • куряче м’ясо – 1 ціла тушка (на 1,9 – 2,3 кг);
  • картопля, нарізаний кружечками – 900 г;
  • розм’якшений вершковий жир – 1/3 ст.;
  • апельсин – 1 шт.;
  • апельсинова цедра – 1 десертна ложка;
  • свіжий подрібнений імбир – 1 десертна ложка;
  • мелений кардамон, перець – 1 ч. л.;
  • сіль і рослинне масло.

Приготування:

  • У маленькій тарілці змішати м’який вершковий жир з усіма заявленими в рецепті сухими компонентами. Туди ж відправити і цедру цитрусового.
  • Обробити курку за принципом «метелики». Для цього покласти її грудкою на стіл. Розрізати кухонними ножицями кістки з кожної сторони від хребта). Видалити хребет.
  • Перевернути тушку грудкою вгору. Натиснути на неї. Після хрускоту курятина буде лежати на столі плоско.
  • Злегка вивернути ніжки до центру тушки.
  • У отримані «кишені» між м’якоттю і шкірою по всій поверхні птиці покласти приготоване в першому кроці ароматне масло.
  • Апельсин нарізати кружечками. Видалити кісточки. Скибочки фрукта розкласти по поверхні тушки.

Запікати страву в духовці 60 – 70 хвилин при 170 градусах.

Курячі ніжки з апельсинами в духовці

Інгредієнти:

  • гомілки курки – 7 – 8 шт.;
  • червоний цибуля – 1 головка;
  • стиглий апельсин – 3 – 4 шт.;
  • свіжий імбир (тертий) – 1 десертна ложка;
  • свіжий часник – 5 – 6 часточок;
  • рідкий мед – 1 десертна ложка;
  • рафінована олія – 2 десертні ложки;
  • сіль і ароматні трави.

Приготування:

  • Вимиті і сухі гомілки укласти на сковорідку з гарячим маслом. Смажити протягом 7 – 8 хвилин. Не солити.
  • Коли на м’ясі з’явиться апетитна скоринка, можна знімати його з сковорідки.
  • М’якоть відразу 2 – 3 очищених апельсинів (один фрукт – залишити) перебити блендером разом з соком. Якщо такого кухонного помічника під рукою немає, можна подрібнювати його на тертці.
  • В вийшло рідке пюре додати сіль, мед, розім’ятий часник, запашні трави, імбир.
  • Розтерти інгредієнти товкачиком. Процідити через сито/марлю. Інакше залишилися грубі волокна будуть горіти в процесі запікання птиці.
  • Залишився апельсин порізати шматочками разом з шкіркою. Крупно порубати і голівку червоної цибулі.
  • Смажені курячі ніжки викласти у форму для запікання, промазану рафінованою олією.
  • Залити все цитрусовим маринадом. Викласти зверху шматочки цибулі і залишився фрукта.
Дивіться також:  Бутерброди з авокадо – 6 рецептів приготування

Готувати курячі ніжки з апельсинами в духовій шафі 35 – 40 хвилин. За цей час один раз їх перевернути. Температура – 200 градусів.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

Інгредієнти:

  • середня куряча тушка – 1 шт.;
  • великі апельсини – 3 шт.;
  • часникові зубки (свіжі) – 4 – 5 шт.;
  • кам’яна сіль – за смаком;
  • мелений перець – за смаком.

Приготування:

  • Якщо м’ясо лежало в морозилці, то його обов’язково треба спочатку розморозити в холодильнику, а потім залишити ще на пару годин при кімнатній температурі. Інакше буде проблематично приготувати добре пропечене, але не сухе м’ясо.
  • Змішати сіль і перець. Натерти ними птицю. Залишити хвилин на 20.
  • Апельсини вимити. Порубати нетовстими кружечками. Видалити кісточки.
  • Гострим тонким ножем підняти курячу шкірку. Розташувати під нею апельсинові часточки. Намагатися, щоб шкірка в процесі не тріскалася.
  • Залишилися шматочки цитруса відправити всередину тушки. Туди ж помістить і очищені часникові зубки.
  • Ніжки курки зв’язати.
  • Покласти птицю у форму. Навколо розкласти ще кілька скибочок апельсина.

Запікати страву близько 2 годин при 160 градусах. Періодично поливати птицю виділяється соком.

В сметанному соусі

Інгредієнти:

  • філе курятини – 2 шт.;
  • стиглий солодкий апельсин – 1 шт.;
  • сметана – 150 мл;
  • жирне свіже молоко – 150 мл;
  • кам’яна сіль, ароматні трави, олію.

Приготування:

  • Кожне філе розрубати на 2 частини. Покрити сіллю/перцем/травками.
  • Обсмажити шматочки з кожної сторони на розігрітій олії до рум’янцю. Перекласти на тарілку.
  • Апельсин перебити блендером разом з шкіркою. Процідити масу від кісточок.
  • Разом зі сметаною суміш з блендера відправити на сковорідку. Туди ж вилити молоко. Посолити масу і довести до кипіння.
  • М’ясо викласти в жароміцну ємність. Залити вмістом сковорідки.
  • Тушкувати в духовці ще чверть години.
Дивіться також:  Тофу – 7 рецептів приготування страв із соєвого сиру

Подати з відповідним сухим гарніром.

Філе курки з апельсинами в духовці

Інгредієнти:

  • філе з грудки курки – 500 – 600 м;
  • солодкий цибуля – 1 головка;
  • апельсин – 1 шт.;
  • суміш спецій – 1 ч. л.;
  • натуральний яблучний оцет – 1 десертна ложка;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  • Розморозити м’ясо.
  • Цибулю порізати середніми кільцями. Апельсин очистити від шкірки, залишилися часточки порізати на 3 – 4 частини. Видалити кісточки.
  • М’якоть фрукта перебити блендером. Всипати в неї спеції. Добре підійде до курятини за таким рецептом кориця та/або куркума.
  • Цибулю і м’ясо залити отриманим апельсиновим маринадом. Додати фруктовий оцет.
  • Залишити курятину маринуватися на 50 хвилин.
  • Перекласти разом з цибулею на деко, застелене фольгою.

Запікати частування 25 хвилин при температурі трохи нижче середнього.

Апельсинова курочка в медовому соусі

Інгредієнти:

  • куряча тушка, розібраний на частини – 1 шт.;
  • великий апельсин – 1 шт.;
  • соєвий соус без добавок – 1/3 ст.;
  • бджолиний мед – 2 десертні ложки;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Підготовлені частини тушки натерти спеціями і сіллю. Полити соком з половини цитруса. Залишити мінімум на півгодини.
  • Змішати соєвий соус, мед, сік і м’якоть решти фрукта. Нагріти суміш і кип’ятити 5 – 6 хвилин. За цей час мед повинен повністю розчинитися.
  • Форму накрити фольгою. Викласти в неї м’ясо. Залити гарячим маринадом.
  • Запікати страву в заздалегідь розігрітій до середньої температури духовці 40 – 45 хвилин.

Подавати готову птицю з ніжним картопляним пюре або відварним рисом.

Сік і цедра апельсина ідеально поєднуються саме з курячим м’ясом в гарячих стравах. Поліпшити смак таких страв допоможуть і різноманітні спеції. Наприклад, паприка, куркума, базилік.