Курка з гарбузом – 7 рецептів страв

З курки з гарбузом можна приготувати багато різних страв. Це супи, запіканки, овочеві рагу, пироги і салати. Солодкуватий, багатий вітамінами овоч і ніжне м’ясо створюють неповторне поєднання, прекрасно гармоніює не тільки один з одним, але і з іншими компонентами. Розглянемо 7 рецептів страв, приготованих з курки з гарбузом в духовці, мультиварці і на сковороді.

Курка, запечена з гарбузом в духовці

Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно взяти дозревшую гарбуз. М’якоть такого плоду буде яскраво-оранжевою і не надто твердою на дотик. Що стосується курки, можна використовувати як цілу тушку, так і будь-які її частини.

Для приготування знадобляться:

  • 600 г гарбузової м’якоті;
  • 600 г курятини;
  • кілька цибулин;
  • приправа для птиці;
  • майонез або йогурт без добавок;
  • 2 – 3 курячі яйця;
  • сир;
  • сіль і паприка.

Як готувати курку з гарбузом в духовці:

  • Моєму курятину, солимо і посипаємо приправами для птиці, даємо трохи постояти.
  • Нарізаємо гарбузову м’якоть кубиками, а цибулини півкільцями.
  • Збиваємо яйця з майонезом або йогуртом, додаємо тертий сир.
  • Змащуємо глибоку посуд жиром, кладемо порізану гарбуз, посипаємо її сіллю і паприкою, зверху покласти цибулю.
  • Рівномірно розподіляємо по поверхні шматки курятини, заливаємо блюдо підготовленим соусом і відправляємо запікатися.

Подаючи на стіл, можна присипати запечену з гарбузом і цибулею курку рубаною зеленню.

Готуємо в мультиварці

Якщо приготувати курку з гарбузом в мультиварці, блюдо вийде особливо м’яким і соковитим.

Для роботи знадобляться такі компоненти:

  • куряче філе;
  • гарбузова м’якоть;
  • цибуля;
  • болгарський перець;
  • зубчики часнику;
  • бульйон або фільтрована вода;
  • сіль і приправи.

Готуємо в мультиварці:

  • Нарізаємо півкільцями цибулю і болгарський перець, часник дрібно шаткуємо.
  • Підсмажуємо овочі в чаші приладу до м’якості, потім кладемо нарізане м’ясо, солимо і приправляємо.
  • Коли курятина почне віддавати сік, додаємо порізану кубиками гарбуз і продовжуємо готувати продукти в режимі смаження ще кілька хвилин.
  • Вливаємо бульйон, при необхідності додаємо трохи солі і спецій, закриваємо кришкою і готуємо страву в режимі гасіння 45 – 50 хвилин.
Дивіться також:  Тарталетки з креветками – 7 рецептів смачної і апетитної закуски

На замітку. Можна доповнити таке рагу морквою, томатами або дрібно порізаними кабачками.

Як смачно загасити птицю з овочем

Для приготування такої страви знадобиться глибока сковорода з товстими стінками.

Потрібно взяти такі компоненти, обсяг яких залежить від місткості посуду:

  • будь-які частини курки;
  • гарбузова м’якоть;
  • свіжі гриби;
  • цибулина;
  • морква;
  • сметана;
  • спеції і сіль.

Як загасити птицю з гарбузом і грибами:

  • Припускаємо в сковороді цибулю і моркву, потім додаємо порізані гриби.
  • Додаємо до суміші курку і злегка обсмажуємо її, посипавши сіллю і приправами.
  • Закладаємо подрібнену гарбуз, вливаємо розведену водою сметану і закриваємо кришку.

Готувати таке блюдо треба на повільному вогні, при цьому потрібно стежити, щоб рідина не випарувалася, інакше компоненти, що знаходяться внизу, пригорять.

Курячий суп-пюре з гарбуза

Суп з гарбуза з куркою приведе в захват домашніх, а якщо зробити його у вигляді пюре, він цілком підійде для годування малюка.

Щоб приготувати таку страву, знадобляться наступні продукти:

  • 400 г курятини;
  • 600 г гарбуза;
  • 2 – 3 картоплини;
  • цибуля;
  • морква;
  • часник за бажанням;
  • зелень кропу;
  • очищені гарбузове насіння;
  • сіль.

Як зробити суп пюре з гарбуза з куркою:

  • Варимо курятину, відокремлюємо від кістки і розбираємо на волокна.
  • У каструлі з товстими стінками припускаємо на олії подрібнену цибулю і терту моркву. Додаємо роздавлений часник.
  • Коли зажарка готова, викладаємо дрібно порізану картоплю і м’якоть гарбуза. Заливаємо компоненти бульйоном, в якому варилася курка, солимо їх і кладемо приправи.
  • Тушкуємо овочі під кришкою, поки вони не стануть м’якими, а потім пюрируем в блендері і повертаємо в каструлю.
  • При необхідності додатково розводимо суп бульйоном, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.

Подають цю страву, поклавши в кожну тарілку шматки курятини, а зверху посипають рубаною зеленню і гарбузовим насінням, які при бажанні можна трохи підсмажити на сухій сковороді.

Дивіться також:  Рідке тісто для пирога з капустою – 8 швидких рецептів

Зі сметанною заливкою

Сметана додасть м’ясу додаткову м’якість, а горіхи і часник зроблять блюдо ароматним і ситним.

Щоб приготувати курку з гарбузом в сметанною заливці, знадобляться такі складові:

  • гарбузова м’якоть;
  • курятина;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • чорнослив;
  • сметана;
  • волоські горіхи;
  • сіль і спеції.

Як приготувати страву:

  • Замочуємо чорнослив у воді, потім зливаємо рідину, ретельно миємо й сушимо плоди.
  • Ріжемо гарбузову м’якоть невеликими шматочками і укладаємо в жароустойчивую посуд, змащену жиром. Посипаємо овоч нарізаною цибулею, сіллю і спеціями.
  • Розподіляємо по поверхні чорнослив, зверху кладемо курку, яку теж знадобиться посолити і приправити.
  • Подрібнюємо часник і змішати його зі сметаною. Кладемо в отриманий склад товчені горіхи, трохи розвести соус водою і заливаємо їм страву. Потім ставимо його в духовку.

На замітку. Можна додати сметанний соус паприку або каррі, ці приправи додадуть йому приємний колір і аромат.

Фарширована гарбуз, запечена в духовці з куркою

Красиво і святково буде виглядати на столі фарширована гарбуз. Для цього потрібно вибрати плід середньої величини, з міцною, непошкодженою шкіркою. Інші інгредієнти беруть в такому обсязі, щоб начинка помістилася в гарбуз.

В процесі приготування знадобляться такі продукти:

  • гарбуз;
  • філе курки;
  • рис;
  • цибуля;
  • морква;
  • болгарський перець;
  • кілька помідорів або томатне пюре;
  • трохи часнику;
  • бульйон;
  • сіль і приправи.

Як приготувати гарбуз, фаршировану куркою, рисом і овочами:

  • Зрізаємо з гарбуза верхівку, а якщо плід має довгасту форму, розділимо його на дві частини.
  • Виймаємо ложкою насіння і м’якоть так, щоб товщина стінок не менше 2 див.
  • Натираємо середину гарбуза сіллю, приправами і невеликою кількістю рослинного масла, після чого відправляємо заготовку в духовку на півгодини. Потім виймаємо й даємо трохи охолонути.
  • Поки запікається гарбуз, припускаємо на сковороді нарізану цибулю, болгарський перець, моркву і часник, а коли вони стануть м’якими, додаємо м’ясо, солимо і перчимо продукти.
  • Коли курятина почне виділяти сік, додаємо подрібнені помідори або томатне пюре, насипаємо рис і заливаємо блюдо бульйоном. Сюди ж можна покласти і м’якоть, витягнуту з гарбуза, попередньо дрібно порізавши її.
  • Тушкуємо начинку, поки крупа не буде готова, а потім заповнюємо нею гарбуз і відправляємо фарширований овоч в духовку на 20 – 30 хвилин.
Дивіться також:  Свинина з грибами в духовці – 8 рецептів приготування

Готову страву потрібно посипати свіжою зеленню і подати до столу гарячим.

Рецепт незвичайного пирога

Пиріг з куркою і гарбузом можна готувати з будь-якого тесту, як дріжджового, так і прісного. У цьому рецепті розглянуто варіант випічки з листкової основи.

Для приготування страви потрібні такі компоненти:

  • пачка листкового тіста;
  • гарбузова м’якоть;
  • куряче філе;
  • цибуля;
  • часник;
  • помідори;
  • сметана;
  • сир;
  • зелень;
  • сіль і приправи.

Як зробити пиріг:

  • Виймаємо тісто з упаковки і даємо йому розморозитися.
  • Ріжемо куряче філе тонкими пластами, натираємо сіллю, приправами і тиском часником, залишаємо промаринуватися.
  • Подрібнюємо гарбуз і цибулю нарізаємо тонкими кружальцями помідори.
  • Розкачуємо тісто і розкладаємо на деко, щоб краї трохи звисали.
  • Змащуємо основу тонким шаром сметани, зверху поміщаємо гарбуз, посипаємо цибулею, солимо і приправляємо.
  • Розкладаємо шматки курки, а потім гуртки помідорів.
  • Посипаємо блюдо сиром, загортаємо краї тіста всередину і ставимо запікатися.

Коли пиріг буде готовий, залишиться тільки посипати його зеленню і поділити на порції.

Використовуючи наведені рецепти, можна сміливо експериментувати, поєднуючи гарбуз і курку з різними продуктами. До основних компонентів чудово підійдуть будь-які крупи, макаронні вироби, овочі, гриби і сухофрукти. А відтінити смак страви допоможуть соуси і улюблені приправи.