Курник – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

Справжній, соковитий, дивовижно смачний курник зможе приготувати кожна, навіть не зовсім досвідчена господиня. І не важливо, тісто для курника на кефірі приготовлено або за основу узятий інший напій. Маючи під рукою рецепт приготування, чітко дотримуючись інструкції, вдасться порадувати домочадців незвичайним блюдом, яке неспроста називають «царським пирогом».

Курник – класичний рецепт

Класичний рецепт досить поширений.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 800 г пшеничного борошна;
  • 300 г сметани високої жирності;
  • 180 г вершкового масла;
  • солі додати за смаком;
  • трохи цукру.

Для млинців:

  • 250 мл молока;
  • 100 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. олії;
  • трохи солі і цукру.

Для начинки:

  • 0,5 кг відвареного рису;
  • 4 яйця;
  • 1 велика куряча грудка;
  • 0,5 кг будь-яких грибів;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • додавання солі та цукру визначається смаковими уподобаннями.

Приготування:

  • В першу чергу готується тісто. Борошно змішується з розм’якшеним вершковим маслом, все ретельно перемішується.
  • Туди ж відправляється сметана, сіль і цукор. Замішується тісто.
    Важливо! Чим краще тісто вимішувати, тим легшим воно вийде.
  • Для приготування млинців яйце збивається з молоком. Додаються інші компоненти, борошно останньої. Її додавати поступово, щоб вийшло полужидкое тісто. Випікається 4-5 млинців.
  • Для приготування начинки дрібно нарізати гриби і цибулю, обсмажити з додаванням вершкового масла.
  • Відварена заздалегідь куряча грудка рветься на дрібні частини і додається до цибульно-грибної суміші. У варений рис додаються дрібно порізані яйця і цибулю, все ретельно перемішується.
  • Формування курника починається з розкачування у велике коло тесту. На нього, в центрі, викладається блін, а на нього – одна з начинок. Зверху накривається млинцем і знову кладеться начинка, але вже інша. Так викладаються шарами начинка, поки не закінчаться млинці.
  • Зверху покласти залишився розкатане тісто в коло. У центрі зробити отвір.
  • Змащений збитим жовтком пиріг поставити в духовку, заздалегідь розігрів до 180 градусів. Блюдо буде готове через 30-40 хвилин.

З додаванням картоплі

Курник з куркою та картоплею виходить апетитним і ситним.

Інгредієнти:

  • 300 г курячого м’яса (краще стегна і грудка);
  • 0,3 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 200 г масла вершкового (в якості альтернативи підійде і маргарин);
  • 2 яйця;
  • ½ Склянки води;
  • 5 ст. борошна;
  • 3-4 ст. л. соняшникової олії
  • за смаком додається сіль і спеції.

Приготування:

  • Картопля очищається, шинкуется невеликими брусочками, посипається сіллю і перемішується.
  • Куряче м’ясо нарізати невеликими шматочками, солиться, посипається перцем і перемішують.
  • Очищена цибулина нарізати шматочками.
  • Для тесту у чашку розбити 2 яйця. Додати воду, посолити і перемішати.
  • В яєчну воду додається вершкове масло, яке попередньо слід розтопити. Після цього поступово вводиться борошно. Замішується тісто. Отриману масу розділити на 2 нерівні частини.
  • У форму для запікання кладеться на дно розкачане в коржик велика частина тесту. Важливо не забути залишити вільними краю для подальшого защипування.
  • На тісто кладуть картоплю, потім куряче м’ясо, далі цибулю і спеції.
  • З решти шматка тіста розкачуємо ще одну корж і кладемо її зверху. Не забуваємо зробити отвір в центрі для виходу пари.
  • Випікається курник з м’ясом і картоплею протягом години. Температура в духовці повинна бути не нижче 180 градусів.

Готуємо в мультиварці

Курник можна приготувати в мультиварці.

Знадобиться:

Для тіста запастися наступними продуктами:

  • кефір – 1 склянка;
  • вершковим маслом – 400 г;
  • 0,5 ч. л. солі і соди;
  • борошно – 3-4 склянки.

Для начинки:

  • 3 зварені картоплини середнього розміру;
  • 3 головки цибулі;
  • 300 г грибів;
  • 300 г курячого м’яса;
  • зелень.

Приготування:

  • Сіль і сода додаються в охолоджений кефір. Туди ж виливається вершкове масло (воно заздалегідь розтоплюється).
  • Додається борошно, замішують тісто. Його потрібно на 1 годину поставити в холодильник.
  • Включити мультиварку на режим «Смаження». Нашатковану цибулю обсмажити в розігрітій олії. Через хвилин 5 додати гриби, дрібно порізані, перемішати і залишити до закінчення програми. Підготовлені овочі перекладають у тарілку.
  • Чаша мультиварки посипається борошном. Тісто розділити на 2 шматка: один трохи більше іншого. Велика частина розкочується і викладається на дно так, щоб залишилися невеликі бортики. На тісто поміщається м’ясо, потім цибулю з грибами, відварена і порізана шматочками картопля і зелень.
  • Пиріг накривається другою частиною пирога. У центрі зробити отвір. Готується курник в мультиварці 1,5 години в режимі «Випічка».
Дивіться також:  Хачапурі на сковороді – 7 швидких рецептів приготування

Курник з млинців з куркою і грибами

Неповторний смак страви нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

Млинці готуються з:

  • 500-700 г борошна;
  • 130 г вершкового масла;
  • 100 р майонезу і такої ж кількості сметани (10-15% жирності);
  • 150 мл 2,5% молока;
  • 1 яйця;
  • солі.

Начинка готується з:

  • курячого філе – 400 г;
  • грибів (будь-яких) – 300 г;
  • 2 середніх картоплин;
  • цибуля – 1 шт.;
  • зелені кропу – 30-50 г;
  • солі і чорного меленого перцю.

Щоб змастити продукт знадобиться рослинне масло і жовток одного яйця.

Технологія приготування:

  • В першу чергу замісити полуслоеное тісто. Для цього в миску просіюється більша частина борошна. Туди ж насипається сіль, пару щіпок буде цілком достатньо, викладається розм’якшене вершкове масло. Борошно і масло перетерти в суху крихту. При необхідності потроху додається борошно.
  • В іншій ємності змішуються сметана, майонез і 100 мл молока до отримання однорідної консистенції. В цю молочну суміш необхідно ввести приготовлену раніше масляну крихту. Вводимо поступово, помішуючи. Отримане тісто відрізняється м’якістю, піддатливістю. Його на час прибрати в холодильник.
  • Поки тісто охолоджується, готується суміш для млинчиків. Для цього в решту молочну консистенцію виливаються 50 мл молока, і розбивається яйце. Суміш злегка збовтується, щоб яйце розійшлося і вводиться борошно. Тісто має бути середньої густоти. Млинці випікати на добре розігрітій сковороді, змащеній вершковим маслом. Повинно вийти 2-3 товстих млинця.
  • Процес приготування начинки починається з грибів. Їх відварюють в підсоленій воді, віджимають і акуратно пасерують. Гриби поміщаються на сковороду з олією, туди ж відправляється куряче філе і цибулю, нарізані кубиками. Все це обсмажується до готовності. Після цього грибну і курячу начинки перекрутити на м’ясорубці. У суміш кладеться яйце, перець, додається сіль. Картопля очищається, рубається невеликими кубиками. Його і зелень також викладають в курино-грибний фарш.
  • Залишилося сформувати курник. Тісто з холодильника поділити на 2 нерівні частини. Можна також залишити невеликий шматочок для прикраси готового страви. Кожну частину слід розкачати в пласт. За допомогою 2-х тарілок різного діаметру (25 і 30 см) надається рівний вигляд.
  • Менша коржик укладається на деко, змащене маслом. На неї викладається третину фаршу таким чином, щоб до краю залишалося трохи вільного місця. Після цього укладається шарами: блін – начинка – блін – начинка. Останнім повинен бути блін.
  • Вся конструкція накривається другий (більшою) частиною тіста. По центру зробити невеликий розріз. У підстави коржик скріплюється. Верх прикрашається залишеним шматочком тесту.
  • Для випікання пирога духовка повинна нагрітися до позначки 180 градусів. Час приготування – 40 хвилин.
  • Подають до столу курник нарізаним трикутними шматками.

З пісочного тіста

Курник з пісочного тіста виходить святковим.

Для приготування знадобиться:

  • пшеничне борошно – 430 г;
  • вершкове масло (можна маргарин) – 120 г;
  • чверть склянки молока (або води);
  • розпушувач – досить пучку;
  • майонез (сметану теж можна) – 3 ст. л.;
  • м’ясо курки – 900 г;
  • печериці – 450 г;
  • рис, заздалегідь відварену – 200 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • зелень, сіль, перець за смаком;
  • 6 готових млинчиків.

Приготування:

  • Курку і пару яєць відварити.
  • За цей час готуємо пісочне тісто. Для його замішування використовується маргарин і сметана. Яйце збивається зі сметаною і вершковим маслом, доливається молоко.
  • Борошно з’єднується з розпушувачем, потім всипається в приготовлений склад. Все ретельно перемішується. Отримане тісто має полежати в холодильнику 30 хвилин.
  • Для начинки куряче м’ясо ріжеться невеликими шматочками. Варені яйця теж подрібнюються і змішуються з вареним рисом і рубаною зеленню. Маса солиться і перчится.
  • Промиті гриби разом з цибулею обсмажують в олії на сковороді.
  • Охолоджене тісто ділиться на 2 шматочки і далі курник готується як завжди: на розкатане тісто в корж викладається шарами начинка, яка чергується з млинцями. Другий шматок тіста розкочується і накриває курник зверху.
  • У центрі пирога робиться невелика дірочка, щоб виходив пар. Випікати в духовці, нагрітій до 180 градусів 1 годину.

Рецепт на основі маргарину

Приготувати тісто для курника можна з застосуванням маргарину за наступним рецептом.

Дивіться також:  Біфштекс зі свинини – 7 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • вершковий маргарин – 250 г;
  • молоко – 150 г;
  • ½ Ч. л. харчової соди;
  • 1 ст. л. розпушувача для тіста;
  • 2 яйця;
  • ½ Ст. л. цукрового піску;
  • 3 склянки борошна;
  • щіпка солі.

Приготування:

  • Борошно перемішати з розпушувачем, просіяти через дрібне сито.
  • Розбиті в глибоку миску яйця змішуються з цукром, сіллю і розм’якшеним маргарином. Все ретельно перемішується.
  • Додається молоко, поступово засипають борошно. Замішується тісто, яке необхідно на 30-40 хвилин помістити в холодильник.

Начинку для курника можна взяти будь-яку.

Старовинний рецепт з куркою та рисом

Щоб приготувати пиріг на 8 порцій для тіста беремо:

  • борошно – 3 склянки;
  • вершкове масло – 200 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сметану – 1 ст.;
  • сіль – ½ ч. л.

Для начинки:

  • 1 кг філе курки;
  • 4 яйця;
  • вершки – ¼ склянки;
  • сік половинки лимона;
  • 1 склянку рису;
  • невелика щіпка мускатного горіха;
  • петрушка – за смаком печериці – 6-8 шт.;
  • рослинне масло – 1-2 ст. л.

Приготування:

  • Спочатку слід зайнятися підготовкою компонентів. Відварене куряче м’ясо нарізати шматочками.
    Важливо! Бульйон не виливати, він ще стане в нагоді. Печериці оформляються невеликими шматочками і обсмажують на рослинному маслі протягом 5-7 хвилин. Яйця варяться, остуджувати і дрібно шинкують.
  • У курячий бульйон, попередньо проціджений, покласти м’ясо курки, дрібно нашатковану петрушку і додати лимонний сік. Після цього відлити трохи більше склянки бульйону, додати вершки і мускатний горіх. Весь цей склад перемішується і відправляється на плиту для уварювання.
  • Тим часом відварити рис, відкинути на друшляк, промити прохолодною водою і додати петрушку.
  • Куряче м’ясо також змішалась з петрушкою.
  • Для замішування тіста беруть 2 яйця, вершкове масло, сметану, борошно і сіль. Отриманий продукт поділяється на 2 нерівні частини.
  • З тієї половинки, яка більше, розкочується пласт і поміщається на деко. Після цього формуються шари: на тісто рис, потім яйця, слідом половина всієї курки та грибів. Знову рис, яйця і курино-грибну суміш.
  • З решти тіста розкочується ще один круг, який стане «кришкою» для курника. У центрі обов’язково вирізається невеликий отвір.
  • Випікати страву при 180 градусах. Час приготування – близько 40 хвилин.

Дріжджовий пиріг

Потрібно запастися:

Для тіста:

  • молоко – 250 мл;
  • яйцем;
  • вершковим маслом – 70 г;
  • сухими дріжджами – 1 ч. л.;
  • цукром – 1 ст. л.;
  • сіллю;
  • борошном – 600 р.

Для начинки:

  • 0,5 кг вареної курки;
  • 3 картоплини;
  • 3-4 ст. л. будь-якого масла;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • перець, сіль, зелень за смаком.
  • Для тесту в теплому молоці розмішати дріжджі і протягом 10-15 хвилин страва не чіпати. Одномоментно в чашці збивається яйце з цукром, сіллю і розтопленим маслом. В цей склад підливається молоко, і невеликими порціями всипається борошно. Замішують тісто і залишають на 30-40 хвилин.
  • Поки тісто настоюється, готуємо начинку. Цибуля обсмажується на рослинному маслі. Картопля чиститься, миється, шинкуется брусочками. Також нарізається і куряче м’ясо.
  • Від тесту відламати невеликий шматочок, решту більшу частину розкачати в корж і викласти на деко так, щоб залишилися великі бортики.
  • На тісто упереміш викладаються курка, картопля і цибуля. Начинка солиться, перчится, додається масло.
  • З решти тіста робляться смужки, які укладаються поверх пирога.
  • Запікати курник при 200 градусах 40 хвилин.

Швидкий ледачий курник

Швидкий ледачий курник дозволить заощадити час на приготуванні.

Найпростіший варіант – з фаршем.

Для тіста:

  • 1 склянку кефіру;
  • 2 яйця;
  • 1 склянка борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • ½ Ч. л. солі.

Для начинки:

  • 400 р м’ясного фаршу;
  • 3 головки цибулі;
  • сіль і перець кладуть у відповідності з смаковими уподобаннями.

Процес приготування:

  • Кефір змішується з содою і залишають на 10 хвилин. Туди ж розбиваються яйця, все перемішується. Додається сіль, поступово насипається борошно, замішують тісто.
  • Дрібно нашатковану цибулю змішати з сирим фаршем. Все це приправляється перцем і сіллю.
  • На змащену маслом форму наливається частину тіста, зверху викласти фарш. Зверху знову наливається залишок тіста. Курник відправляється в духовку, розігріту до 170 градусів на 40 хвилин.

З листкового тіста

Приготувати курник можна з листкового тіста. Продається напівфабрикат в будь-якому магазині. Для начинки набір продуктів класичний: куряче філе, картопля, цибуля.

  • Для початку нарізати курячу грудку кубиками.
  • Обчищену і помиту картоплю теж нарізається брусочками.
  • Ріпчасту цибулю дрібно рубається.
  • Всі компоненти змішуються, посипаються сіллю, чорним меленим перцем.
  • З розмороженого тесту розкочуються 2 пласта. Один помістити на деко, попередньо змащений маслом. Зверху викласти начинку.
  • Накрити другою розкатаної в пласт частиною. Оформити краю, верхівку змастити яйцем.
  • Випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин.
Дивіться також:  Сациві з курки – 7 смачних рецептів приготування

З начинкою зі свинини

В якості м’яса в курник можна покласти свинину. Страва вийде смачним і ситним.

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна;
  • ¾ Склянки сметани, краще жирної;
  • 1 яйце;
  • сіль за смаком;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 20 мл вершків.

Для начинки знадобиться:

  • 2-3 картоплини;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 300 г свинини;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  • Для приготування тіста змішуються сметана, яйце, масло і сіль до однорідної консистенції. Потім додається поступово борошно і замішують тісто. На 30 хвилин воно забирається в холодильник.
  • Очищений картопля натирається на тертці, цибулю дрібно шинкуется.
  • Свинина ріжеться невеликими шматочками.
  • М’ясо, картоплю, цибулю перемішуються, присмачуються перцем і сіллю.
  • Тісто ділиться на дві нерівні частини.
  • Велика частина розкачується в коржик, яка укладається на деко. Бортики залишаються. На тісто укладається начинка, зверху накривається другим пластом.
  • Краї защипываются, верхівка змащується яйцем. Курник відправляється в духовку на 50-55 хвилин. Випікати при температурі 180 градусів.

На кефірі з куркою і гречаною кашею

Курник з куркою та рисом – звичний варіант. А чи пробували ви курник з гречкою?

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 800 г борошна;
  • 600 г молока або кефіру;
  • 3 яйця;
  • 2 ст. л. дріжджів;
  • 5 г солі.

Для начинки:

  • 1 курка;
  • 1 склянку гречки;
  • 400 г відварених грибів;
  • 2 цибулини;
  • сіль, перець за смаком.

Приготування:

  • З теплого молока, яєць, солі, цукру і дріжджів замішують тісто. Його залишають в теплому місці на 40 хвилин, потім ще раз перемішують і знову залишають.
  • Курка відварюється, м’ясо відділяється від кісток і нарізати невеликими шматочками.
  • Гречана крупа відварюється так, щоб вийшла розсипчаста каша.
  • Гриби при необхідності відварюються.
  • Нашатковану цибулю обсмажується в курячому жирі і ділиться на три частини. Одна частина обсмажується з грибами, солиться і перчится. Також окремо з цибулею обсмажується куряче м’ясо і гречка.
  • Тісто ділиться на три частини. Одна з них розкочується в пласт і укладається на дно дека.
  • Друга частина ділиться на невеликі шматочки, кожен з яких буде розгортати в дуже тоненький млинець.
  • На перший шар викладається половина гречки і накривається одним «млинцем». Потім розміщується куряча начинка і знову млинець. Останнім шаром будуть гриби.
  • Повторити ще раз всі шари у такій же послідовності.
  • Зверху накривається третьою частиною тіста, попередньо стежці. Краї курника защепляются.
  • Випікати в духовці при 180 градусах близько 40 хвилин.

З тіста на сметані

Тісто на сметані виходить ніжним, ситним і ароматним.

Інгредієнти:

  • 400-500 г борошна;
  • 300 г жирної сметани;
  • 250 г вершкового масла;
  • по 1/2 ч. л. солі і соди.

Приготування:

  • Сметана і вершкове масло перемішуються. В іншу чашку висипається борошно, сода і сіль. Все перемішується і просівається.
  • Борошно поступово висипається в перший посудину і замішується тісто.

Воно виходить пластичним, зручним у роботі.

Начинку можна взяти будь-яку, наприклад:

  • куряче філе – 500 г;
  • 2 головки цибулі;
  • сіль і перець за смаком.
  • Очищену цибулю нарізати шматочками.
  • Куряче філе подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера і обсмажити фарш з цибулею. Отримана суміш перчится і солиться.
  • З тіста роблять дві не рівні за розміром пластини. Велика розкочується в пласт і вкладається в глибоку сковороду, змащену маслом. Формуються бортики.
  • На тісто поміщається фарш. Зверху накривається пластом, розкатаним з другої частини тесту. У середині зробити отвір. Якщо в цей отвір налити трошки гарячої води або бульйону, курник вийде особливо соковитим.
  • Випікати в духовці при температурі 180 градусів.

Курник – дивовижно смачний, неймовірно ситний пиріг, який може стати не тільки стравою домашнього обіду або вечері, але і прикрасою святкового столу. Варіантів приготування багато, кожна господиня обов’язково знайде оптимальний рецепт для себе.