Лазанья з куркою і грибами – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Ніжна, соковита, ароматна, насичує – все це про італійську лазанью. Як смачно звучить! Подвійно приємно, що недорого приготувати лазанью з куркою і грибами своїми руками.

Проста лазанья з куркою і грибами

Гриби дадуть свою оригінальну смакову нотку, надає контраст вершковою базі. А який від них аромат! Ще купуємо спеціальні листові макаронні вироби і складові для соусу.

Простий рецепт лазаньї передбачає використання наступного переліку продуктів:

  • печериці, курячий фарш і сир – 300 г;
  • трохи в/з борошна (в хід піде всього 50 г);
  • молоко – 500 мл;
  • вершкове масло – 100 г;
  • мускатний горіх (шукайте у відділі спецій) – 20 р.

А де цибулю і італійські трави? Їх додавати не будемо, щоб уникнути різкості смаку.

Листи лазаньї бувають різні. Деякі потрібно попередньо відварювати, деякі ні. Шукайте позначку на упаковці.

Далі готуємо так:

  • Курятину і гриби дрібно ріжемо, обсмажуємо відразу разом, щоб їх соки перемішалися. Солимо.
  • В окремій ємності змішуємо масло, молоко, борошно, мускатний горіх. Нагріваємо суміш, але до кипіння не доводимо.
  • Формуємо лазанью. Потрібно викласти декілька тонких шарів, скільки поміститься. Послідовність така: листи – курино-грибний фарш – тертий сир. І так кілька разів. В кінці заливаємо «конструкцію» соусом.
  • Зверху закриваємо її листами і фінально присипаємо сиром. Він забезпечить гарний зовнішній вигляд.
  • Лазанья доходить до готовності в духовці 20 хвилин при 200 С на середньому ярусі.

Готуємо з лаваша на швидку руку

Лаваш знайти простіше, ніж плоску листову пасту. В одній упаковці зазвичай 4 листа – саме стільки нам і потрібно. Роль соусу зіграє сметана.

Продуктів для лазаньї з лаваша знадобиться зовсім небагато:

  • сметана – 400 мл;
  • лаваш – 1 упаковка;
  • фарш – 500 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сир твердий – 400 г;
  • сіль, перець.

Для червоного м’яса беремо чорний перець, для курки або індички – білий.

Розібралися з інгредієнтами? Тоді приступаємо:

  • Першим ділом обсмажуємо разом цибулю і фарш з додаванням солі і перцю.
  • Паралельно подрібнюємо на тертці сир.
  • На дно форми кладемо лист лавашу, змащуємо його сметаною. Слідом піде фарш, потім сир. Таким чином формуємо 3 шари.
  • На останній лист фарш не викладаємо, тільки посипаємо його сиром.
  • Доводимо До готовності в духовці 20 хвилин при 180 градусах.
Дивіться також:  Суфле з курки як у дитячому садку – 7 покрокових рецептів приготування

Фарш беріть курячий, з індички або ніжного червоного м’яса (телятина, свинина) – вони поєднуються з сиром краще, ніж яловичина.

З вершковим соусом

Іноді хочеться трохи урізноманітнити звичне блюдо за рахунок соусу, не надто відступаючи від базового рецепта.

Нагадаємо список інгредієнтів:

  • 300 г ніжного фарш (індичка, курка, в крайньому випадку, свинина);
  • одна цибулина;
  • сіль, перець, італійські спеції (готова суміш або базилік, орегано);
  • і, звичайно, кілька листів лазаньї.

Зміна полягає в тому, що сир піде не в прошарок, а в соус.

Вершковий соус буде наступний:

  • 180 г вершкового масла (маргарин не підходить);
  • сир твердий – 200 г;
  • 40 р борошна;
  • півсклянки молока;
  • невелика щіпка солі і мускатного горіха.

Швидко пробіжимося по базовій частині рецепта:

  • Обсмажте фарш з цибулею, посоліть, поперчіть, додайте спеції. Це займе 5 хвилин.
  • У посуді для запікання викладіть шари, чергуючи листи лазаньї і фарш.
  • Соус потрібен гарячим, готуйте його в останню чергу. В каструлі розтопіть вершкове масло, засипте борошно, влийте молоко. Нагрійте суміш, щоб розплавився сир. Не відходьте далеко від плити, це відбудеться швидко. Потім посоліть склад, додайте мускатний горіх і залийте цим «бульйоном» лазанью.
  • Майже все готово. Залишилося потерпіти 20 хвилин, поки страва запікається. Температура – 180 ºС.

Млинна лазанья з куркою і грибами

Макарони-листи в наших магазинах є не завжди, робити їх вручну з незвички складно, а ось млинці нам добре знайомі. Тому можна поекспериментувати з приготуванням лазаньї з млинців.

Начинку зробимо з:

  • курячого фаршу – 400 г;
  • грибів – 200 г;
  • цибулі – 1 шт.;
  • сметани – 5 ст. л.;
  • також знадобляться сіль, перець.

Приготуйте млинці за улюбленим рецептом, а начинку і технологію складання страви можна подивитися тут:

  • Спочатку обсмажуємо цибулю до рум’яного кольору, потім до нього викладаємо дрібно нарізані гриби. Ще через пару хвилин додаємо фарш, сіль, перець. Обсмажуємо 5 хвилин
  • Додаємо сметану, перемішуємо, вимикаємо вогонь. Тримаємо складу під закритою кришкою ще хвилин 5.
  • Збираємо багатошарову лазанью, чергуючи млинці і фарш. Для краси можна обрізати краю, щоб додати страві прямокутну форму.
  • Додатково випікати нічого не потрібно, можна відразу приступати до трапези. При необхідності підігріваємо лазанью в мікрохвильовці або духовій шафі.
Дивіться також:  Що приготувати з курячих стегенець – 10 швидких і смачних рецептів

Зі свіжими помідорами

Хочете класичну лазанью? Тоді для соусу використовуйте сир «Рікотта», «Моцарелла» або «Пармезан». І, звичайно, соковиті черрі з базиліком – без них в італійській кухні нікуди.

Також не обійтися без:

  • м’ясного фаршу – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • половини упаковки листів лазаньї.

Соус до цього варіанту лазаньї більше піде сирний. Він готується з:

  • півпачки вершкового масла;
  • 40 р борошна;
  • півсклянки молока;
  • 200 г тертого сиру;
  • 10 г мускатного горіха.

Ще знадобиться, візьміть по дрібці солі у фарш і соус.

Апетит вже розігрався, швидше приступаємо:

  • Важливо порізати цибулину дрібно, щоб страва вийшла ніжним. Великі шматки огрубляют і вигляд, і на смак. Обсмажуємо овоч разом з фаршем, солимо.
  • Викладаємо шарами листи тесту і фарш.
  • Перемикаємося на соус: ставимо на повільний вогонь каструльку, викладаємо спочатку тільки масло. Як тільки воно розтане, заливаємо молоко. Через 1 – 2 хвилини додаємо борошно. Останнім додаємо мускатний горіх. Готовий соус по консистенції нагадує рідке тісто. Поливаємо їм лазанью.
  • Тримаємо страву в духовці 20 хвилин при 180 градусах.

У томатному соусі

З томатами краще поєднується червоне м’ясо, тому візьмемо не курячий фарш, як у класичному рецепті, а яловичий. Його потрібно близько 400 р.

А також підготуйте:

  • одну цибулину;
  • велику жменю тертого сиру;
  • сушені італійські трави;
  • сіль;
  • томатну пасту з розрахунку 1 ст. л. на кожен шар;
  • півсклянки води.

Готується страва, як і зазвичай:

  • Фарш з цибулею, сіллю і приправами обсмажують на сковороді.
  • Тісто для лазаньї відварюють протягом двох хвилин.
  • Викладають шари. Першим йде макаронний лист, його змащують томатною пастою. Потім розподіляють фарш, а потім – сир. Ширину і висоту «конструкції» регулюють щодо ємності для запікання. В кінці заливають її теплою водою – це потрібно, щоб лазіння не пересохла.
  • Запікають в розігрітій до 180 С духовці 20 хвилин.
Дивіться також:  Курка у вершковому соусі на сковороді – 8 рецептів

Не рекомендується використовувати свіжий базилік і орегано. Їх завдання – тільки додати аромат, а свіже листя дадуть різкий смак.

Як зробити листи для лазаньї своїми руками

Хочеться зробити все своїми руками від і до? Тоді давайте вчитися готувати тісто для цієї вишуканої страви. Домашня лазанья, повністю приготована власними руками, буде ще смачніше.

Потрібно терпіння, вправність і зовсім небагато продуктів:

  • півкіло борошна;
  • 3 яйця;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 100 мл води;
  • трошки солі на кінчику ножа.

Яке масло брати? За канонами італійської кухні – тільки оливкове, але соняшникова теж впорається з поставленим завданням. Все, що від нього вимагається, – це додає тісту еластичність. А ось що дійсно важливо, так це просіяти борошно.

З цього і почнемо:

  • Борошно через сито насипте гіркою на робочу поверхню.
  • В ній зробіть невелику воронку, в яку залийте воду, масло, яйця.
  • Замісіть тісто до повної однорідності.
  • Розріжте його на кілька частин, кожну розкачати як можна тонше (1 мм).
  • Надайте порціях правильну прямокутну форму, обрізаючи зайве ножем. Обрізки можна заморозити – згодяться.
  • Листи залишається тільки просушити 2 години, а потім відправити заморожуватися.

Перед приготуванням листи лазаньї потрібно буде відварювати 1 – 2 хвилини. А далі? А про це ви вже знаєте більше, ніж достатньо!