Лазанья з соусом бешамель – 9 покрокових рецептів

Лазанья з соусом «Бешамель» – це яскравий представник традиційної італійської кухні. Можна сказати, що лазанья є одним із способів приготування пасти у вигляді широких смуг з начинкою і соусом. І зараз ми розповімо, як в домашніх умовах виконати настільки оригінальне блюдо, яке обожнюють готувати в Італії.

Класичний рецепт

Лазанья – смачне і ситне блюдо, яке може приготувати будь-який шанувальник італійської кухні, адже в кожному магазині продаються вже готові листи лазаньї.

Інгредієнти:

  • кіло м’ясного фаршу;
  • 280 г твердого сиру;
  • 60 г Пармезану;
  • 220 г листів;
  • півкіло м’ясистих помідорів;
  • 150 г цибулі і стільки ж моркви;
  • п’ять часникових зубчиків.

Інгредієнти для соусу «Бешамель»:

  • літр молока;
  • 110 г борошна і стільки ж вершкового масла;
  • за 0,5 год, ложки мускатного горіха і солі.

Спосіб приготування:

  • Перший етап приготування страви полягає в обсмажуванні овочів і фаршу. Шаткуємо цибулину і часникові зубчики, моркву тремо на тертці, з томатів знімаємо шкірку, м’якоть можна подрібнити блендером або на тій же тертці.
  • На підігрітому маслі спочатку пасеруємо цибулю з часником, потім обсмажуємо їх з морквою, кладемо фарш, солимо, перчимо. Через 20 хвилин закладаємо перетерті помідори й тушкуємо продукти ще п’ять хвилин.
  • Наступний етап – це соус «Бешамель» з молоком. У сотейнику розтоплюємо масло, потім вводимо борошно, трохи її пасеруємо і вливаємо сире молоко. Варимо соус до загусання, приправивши сіллю і мускатом.
  • Залишилося тільки потерти твердий сир на крупній тертці, а Пармезан – на дрібній і можна переходити до останнього етапу – складання лазаньї.
  • Беремо форму, розкладаємо аркуші, зверху розподіляємо м’ясну начинку. Потім слід соус «Бешамель» і натертий твердий сир. Його прикриваємо листами і повторюємо процес. Викладаємо так, щоб останнім шаром виявився м’ясної, сиром посипати його не треба.
  • Готуємо лазанью 45 хвилин, потім дістаємо, присипаємо Пармезаном і повертаємо в піч ще на десять хвилин.

З куркою і сиром

Таке смачне і апетитне блюдо, як лазанья c фаршем і соусом «Бешамель», люблять готувати не лише італійці, але і жителі інших країн. І зараз ми розповімо, як приготувати таку страву з м’ясом курки.

Інгредієнти:

  • 650 г філе птиці;
  • листи;
  • 280 г сиру;
  • три стиглих томатів;
  • дві головки цибулі.

Спосіб приготування:

  • Грудку птиці подрібнюємо на маленькі брусочки, сир перетираємо на тертці, цибулю шаткуємо. Помідори очищаємо від шкірки, а м’якоть нарізаємо невеликими квадратиками.
  • В олії пасеруємо цибулю, потім кладемо м’ясо, обсмажуємо його п’ять хвилин, солимо, перчимо і не вимикаємо плиту ще чверть години.
  • Збираємо лазанью. Форму промазуємо рафінованою олією і соусом. Потім укладаємо листи, знову наносимо на них білий склад, потім розкладаємо засмажку з м’яса і цибулі. Все це посипаємо сиром і викладаємо кубики томатів. Прикриваємо їх листами і повторюємо дії, поки не закінчаться інгредієнти. Останній шар повинен бути з тертого сиру.
  • Прикриваємо майбутню лазанью фольгою, щоб сир не підгорів, і ставимо в духовку на 30 – 35 хвилин.
Дивіться також:  Сосиска в листковому тісті – 7 простих покрокових рецептів

Покрокове приготування з овочами і шинкою

Якщо ви не дуже любите страви з додаванням м’ясного фаршу, то такий інгредієнт можна замінити шинкою. Лазанья виходить такою ж смачною, адже шинка відмінно поєднується з овочами, соусом і сиром.

Інгредієнти:

  • 320 г шинки;
  • 260 г сиру напівтвердих сортів;
  • три свіжих томата;
  • 350 г таких же овочів у власному соку;
  • десять листів лазаньї;
  • велика цибулина;
  • три часникового зубчики.

Спосіб приготування:

  • Цибулю і часникові зубчики дрібно шаткуємо, шинку ріжемо тоненькими смужками. Замість шинки також можете взяти варено-копчений окіст, шийку або котлети. Сир пропускаємо через тертку, помідори нарізаємо кільцями, ріжемо акуратно, щоб «не втекла» м’якоть.
  • В оливковій олії пасеруємо цибулю і часник до прозорості, потім додаємо томати з банки, солимо, перчимо і тушкуємо овочі десять хвилин.
  • В цей час готуємо соус «Бешамель» для лазаньї (див. вище).
  • Збираємо лазанью, пошарово викладаючи інгредієнти в наступному порядку: листи – томатний соус – шинка – сир – білий соус, і повторюємо.
  • Ставимо страву в духовку на 25 хвилин (температура – 180 °С). Потім дістаємо його, викладаємо слайсы свіжих томатів, присипаємо сирної стружкою і доводимо лазанью до готовності ще хвилин десять.

З пісним соусом «Бешамель»

Готувати італійську лазанью можна по-різному. Допустимо використовувати не тільки м’ясний фарш, а й гриби, морепродукти, овочі. Рецептуру соусу «Бешамель» також можна змінити, якщо ви бажаєте приготувати пісну страву.

Інгредієнти:

  • листи лазаньї;
  • три томата;
  • по одній головці цибулі і часточці часнику;
  • морквина;
  • 120 г кабачків;
  • плід солодкого перцю.

Інгредієнти для пісного соусу:

  • 120 г борошна;
  • 95 мл води;
  • щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Томати, цибулю і солодкий перець ріжемо кубиками, кабачки – шайбами. Часточку пряного овоча придавлюємо ножем і дрібно шмагаємо.
  • В соняшниковій олії пасеруємо цибулю і часник. Як тільки вони стануть прозорими, кладемо моркву, а через 5 – 7 хвилин – перець і томати. Приправляємо всі спеції і тушкуємо овочі 10 – 15 хвилин.
  • Готуємо на сковороді пісний соус «Бешамель» з води і муки.
  • Збираємо блюдо: спочатку кладемо листи, поливаємо їх пісним соусом, розкладаємо кружечки кабачків, зверху – тушковані овочі, і повторюємо процес. В рецепт можна додати веганські сир.
  • Запікаємо лазанью протягом 30 хвилин (температура – 200 °С).
Дивіться також:  Кролик тушкований з картоплею – 7 рецептів

Готуємо з вершками

Лазанью можна приготувати з вершками, вірніше, на їх основі будемо варити соус «Бешамель». Для цього згадуємо класичний рецепт приготування страви з м’ясним фаршем і відразу переходимо до соусу.

Інгредієнти:

  • 50 – 60 р масла вершкового;
  • 180 мл вершків (10%);
  • ложка борошна;
  • приправи.

Спосіб приготування:

  • У сотейник покладіть масло. Як тільки воно повністю розтане, висипте борошно і швидко перемішайте, щоб не було грудок.
  • Як тільки борошно злегка підсмажилася, вливаємо вершки. Якщо вони занадто жирні, то розбавте інгредієнти двома ложками бульйону.
  • Додаємо суміш перців, сіль і трохи мускату. Готуємо соус до густоти, трьох хвилин буде достатньо.

Лазанья «Болоньєзе» з соусом «Бешамель»

Лазанья «Болоньєзе» – це поєднання смаків відразу двох італійських страв, самої лазаньї з соусом «Бешамель» і пасти. Давайте подивимося, як же готуватися настільки цікаве кушане.

Інгредієнти:

  • десять листів;
  • 180 г сиру (твердого);
  • 60 г Пармезану;
  • 380 г м’ясного фаршу;
  • за дві невеликі цибулини і моркви;
  • плід солодкого перцю;
  • 380 мл томатного соку.

Спосіб приготування:

  • Овочі нарізаємо однаковими кубиками.
  • У сковороду з олією (оливковою або будь-яким іншим) викладаємо фарш і злегка обсмажуємо. Додаємо цибулю з морквою, потім кладемо перець і вливаємо томатний сік. Приправляємо всі спеціями і, при бажанні, додаємо подрібнену зелень. Тушкуємо м’ясний соус Болоньєзе» півгодини.
  • Готуємо соус «Бешамель» (див. вище).
  • Твердий сир пропускаємо через крупну тертку, а Пармезан – через дрібну.
  • Укладаємо в форму інгредієнти: листи – соус «Болоньєзе» – соус «Бешамель» – твердий сир. Повторюємо алгоритм дій. Завершують нашу композицію два види сиру.
  • Готуємо Лазанью 35 – 40 хвилин (температура – 180 °С).

З грибами і помідорами

Начинка лазаньї може бути найрізноманітнішою, хтось більше любить м’ясо, а хтось- овочі. Зараз ми розповімо, як приготувати таку страву з грибами і, звичайно ж, з соусом «Бешамель».

Інгредієнти:

  • 650 г печериць;
  • дві цибулини;
  • дві часникового зубчики;
  • три стиглих помідора;
  • 180 г сиру;
  • листи лазаньї (12 шт.)
Дивіться також:  Курячі крильця в медово-гірчичному соусі – 6 рецептів

Спосіб приготування:

  • В олії пасеруємо півкільця цибулі і рубаний часник, потім додаємо нарізані лісові дари і витримуємо продукти на вогні до тих пір, поки не піде вся волога, солимо і вимикаємо.
  • Готуємо соус «Бешамель». М’якоть томатів (без шкірки) подрібнюємо блендером, кладемо спеції.
  • Перш ніж збирати лазанью, подивіться на упаковку з листами, щоб уточнити, чи не потребують вони в попередній тепловій обробці.
  • Викладаємо складові страви в такому порядку: листи – соус білий – грибна піджарка – томатний соус. Останній шар – тертий сир.
  • Запікаємо в духовці 40 хвилин (температура – 180 °С).

Як приготувати з лаваша

Лазанья – смачна страва, але досить клопітка. Однак є рецепт приготування страви з лаваша, які вже оцінили по достоїнству багато господинь. Для начинки використовується м’ясний фарш і, звичайно, знаменитий соус.

Інгредієнти:

  • два лаваша;
  • ½ Кг м’ясного фаршу;
  • 60 г томат-пюре;
  • 110 г сиру.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом обсмажуємо фарш, приправивши її сіллю і перцем.
  • Потім беремо склянку води і розмішуємо в ньому томат-пюре.
  • Готуємо соус «Бешамель» (див. вище).
  • Лаваш змащуємо томатним соусом, розкладаємо обсмажений фарш, який поливаємо білим соусом. Накриваємо заготівлю другим лавашем, присипаємо сиром і готуємо страву в духовці 20 хвилин (температура – 180 °С).

Овочева лазанья з соусом «Бешамель»

Для овочевої лазаньї можете взяти будь-які овочі, але щоб блюдо вийшло більш ситним, обов’язково використовуйте баклажан.

Інгредієнти:

  • готові листи лазаньї (250 г);
  • 220 г сиру;
  • цибулина;
  • за два томату і солодких перцю;
  • з одного кабачка і баклажана;
  • приправи, зелень.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом ріжемо кубиками баклажан. Посолити їх і почекаємо півгодини. Це потрібно для того, щоб з овоча пішла можлива гіркоту. Потім обполіскуємо нарізку і злегка обсушуємо.
  • Цибулю і зелень дрібно шаткуємо, інші овочі також ріжемо кубиками.
  • В підігрітому маслі пасеруємо цибулю, потім кладемо баклажани, солодкий перець і кабачки. Через сім хвилин закладаємо томати і обсмажуємо все разом протягом трьох хвилин. Після, приправляємо овочі спеціями і додаємо зелень.
  • Готуємо соус «Бешамель».
  • Збираємо лазанью: листи – овочева начинка – соус. Ставимо майбутнє страву в духовку на 40 хвилин, за 10 хвилин присипаємо натертим сиром.

Як ви змогли переконатися, зробити лазанью вдома не так складно, хоч і процес її приготування досить довгий. Але для такого апетитного страви зовсім не шкода ні витраченого часу, ні коштів.