Ледачі манти — 7 рецептів приготування на сковороді в духовці, в мультиварці і в пароварці

Манти є фірмовим блюдом у близькосхідній та кавказької кухні, і неспроста — на відміну від курзе, вони готуються на пару і зберігають насичений смак, соковитість і аромат м’яса і добавок. Це класичне блюдо, яке готується і повсякденно, і для прийому гостей, і в свято.

Не завжди є час і бажання трудитися над ліпленням і приготуванням їх у громіздкою пароварці. Чи є способи подати на стіл це соковите м’ясне блюдо швидше і простіше?

Ми наведемо 7 варіантів заощадити час, але отримати в результаті ніжні та ароматні манти.

Ледачі манти на сковороді

Якщо немає пароварки, або часу заповнювати її водою і чекати закипання, відмінно підійде швидкий рецепт на сковороді. Так, фініш істотно відрізняється від оригіналу, але близькі будуть в захваті від страви — особливо чоловіки, адже вони так люблять смачну м’ясну їжу.

Які продукти потрібні:

  • 500 г яловичого або баранячого фаршу;
  • 3 картоплини;
  • 3 цибулини
  • 2 середні моркви;
  • 2-4 листки лаваша;
  • сіль, спеції — за розсудом;
  • пучок свіжої зелені;
  • томатна паста — кілька ложок (за смаком);
  • сметана — теж кілька ложок;
  • рослинне масло.

Ваші дії:

  • Цибулини очистити від лушпиння, вимити і нарізати максимально дрібно. Можна скористатися овочерізкою від м’ясорубки — так буде швидше.
  • Моркву пропустити через тертку. Відмінно підходить для такої роботи терка на ніжках з ручкою — мінімум зусиль при максимумі результату.
  • Картопля вимити, почистити і протерти.
  • Подивитися м’ясо на жирність — якщо воно не жирне, додайте соняшникову олію. Манти соковитіше і ніжніше, якщо начинка жирна. Якщо не любите жирну їжу, додайте воду — стакан.
  • Покласти до м’яса подрібнені цибулини, моркву і картоплю. Посолити, поперчити. Перемішати масу руками кілька разів.
  • На лист лаваша з допомогою виделки рівномірно викласти фарш тонким шаром не більше 1 см завтовшки. Скачати лист в рулет і акуратно порізати на однакові невеликі шматки. Те ж саме проробити з рештою листами лаваша і фаршем.
  • Розжарити сковорідку, попередньо наливши олію, і з допомогою виделки викласти в неї рулетики як можна тісніше один до одного.
  • Смажити на повільному вогні до скоринки.
  • Приготувати заправку — змішати томатну пасту і сметану в однакових пропорціях, додати сіль і улюблені приправи.
  • Залити рулети заправкою і тушкувати 30 хвилин. За бажанням можна покласти лавровий лист для аромату.

Готові манти подавати зі свіжою зеленню. Мінімум дій — максимум смаку.

Якщо під рукою немає лаваша, можна замісити прісне тісто і використовувати його.

Як приготувати в духовці

Для любителів запеченого м’яса, в якому зберігається смак кожного інгредієнта, ледачі манти печуться в духовій шафі.

Які продукти потрібні:

  • 0,5 кг фаршу з яловичини або баранини;
  • 3 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 2-3 картоплини;
  • 4 склянки борошна;
  • зелень — бажано кінза — пучок;
  • сіль, спеції — за розсудом;
  • томатна паста;
  • соняшникова олія;
  • вода.

Ваші дії:

  • В простору чашу просіяти борошно, посолити її і перемішати. Потроху додавати воду і заважати вміст дерев’яною ложкою, поки воно не буде достатньо щільним. Далі місити руками і додати ще борошна по нужді. Стежити, щоб тісто не вийшло занадто крутим, воно повинно бути м’яке і тягуче. Для цих цілей деякі господині додають у нього трохи дріжджів — так воно буде м’яке і еластичне.
  • Накрити його серветкою або чашею і залишити, поки буде готуватися начинка.
  • Цибулини очистити від лушпиння, вимити, просушити і порізати.
  • Моркву і картоплю протерти. Їх можна пустити з фаршем, як і цибуля.
  • Кінзу дрібно порубати.
  • Додати у фарш. Посолити і приправити. З фаршем добре поєднується мелений коріандр. Для любителів кмину — можна додати трохи кмину насіння або мелену приправу.
  • Отриману начинку вимішати.
  • Тісто ще раз смесить для пружності і розкачати до товщини 1-2 мм. Не розгортайте занадто тонко, тісто може порватися, коли ви будете скачувати його в рулет.
  • Викласти на тісто фарш і розрівняти виделкою. Акуратно загорнути тісто в рулет, і заліпити краї або пришпилити зубочистками.
  • Тепер вибір за вами — укласти рулет цілком у форму або нарізати його кільцями, викласти кільця.
  • Форму промазати маслом.
  • Томатну пасту розвести з водою. Додати червоний перець і сіль. Сюди добре підійде також сушений базилік.
  • Отриманим соусом залити рулет або окремі рулетики і відправити форму в духовку. Пекти при 180 градусах 30-40 хвилин.
Дивіться також:  Ікра з гарбуза – 8 рецептів, як приготувати домашню овочеву ікру швидко і смачно

Щоб прискорити процес готування, можна використовувати той же лаваш.

Ханум по-узбецьки в пароварці

Узбецька кухня рясніє яскравими і соковитими рецептами з пряними запахами і смаками. Згадаймо хоча б знаменитий узбецький плов.

Також в їхній кухні присутня страву, дуже сильно нагадує кавказькі манти. При умінні можна приготувати ханум у вигляді рулету або трояндочок.

Які продукти потрібні:

  • яловичина або баранина — 500 г;
  • картопля — 3 плоду;
  • цибуля — 3 головки;
  • сіль і перець;
  • коріандр мелений;
  • кумін;
  • борошно — 500 г;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • вода.

Ваші дії:

  • Просіяти борошно в глибоку ємність. Зробити виїмку. Налити туди масло. Насипати сіль. Додавати воду потроху і місити. Замішане тісто запакувати в целофановий кульок і прибрати на холод.
  • М’ясо вимити і порізати на тонкі шматки — чим менше, тим краще. Це традиційний варіант начинки. Так само і манти по-справжньому готуються з подрібненого м’яса. Але якщо колись, працюйте з фаршем — на смак це не вплине.
  • Картоплю очистити і протерти.
  • Цибулю очистити і дрібно порубати.
  • Змішати овочі і дати їм «подружитися» кілька хвилин, потім перемішати їх з рубаним м’ясом. Покласти туди ж щіпку куміна, сушеної кінзи (коріандру), посолити і поперчити. Влити трохи води. Все перемішати, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися.
  • Дістати тісто і розкачати.
  • Акуратно викласти начинку на тісто і скачати його в рулет.
  • Промазати маслом форму і покласти туди рулети, залишивши між ними відстань в палець, так як ханум збільшиться в міру приготування. У воду під пароваркою можна додати спеції, лавровий лист, щоб ханум просочився їх ароматом.
  • Готувати не менше 40 хвилин.

Готову страву розрізати кільцями, посипати зеленню. До нього хороші не тільки сметана соус з помідорів, але і майонез з часником — у майонез додати трохи води, натертий часник і збити у блендері або міксером, можна покласти і зелень. Ще ханум можна прикрасити дрібно-дрібно рубаним зеленим луком, кільцями помідорів і огірків.

Дивіться також:  Рисова локшина – як приготувати і 6 рецептів з рисовою локшиною

Ледачі манти на овочевій подушці в мультиварці

Цей рецепт — відмінне рішення для тих, хто не має часу, але хоче здивувати домочадців і гостей соковитим і ароматним м’ясним блюдом з овочами, та ще й з тестом — ситно і смачно!

Які продукти потрібні:

  • фарш яловичий або баранячий — пів кіло;
  • цибуля ріпчаста — 4-5 головок;
  • морква — 2-3 плода;
  • картопля — 2 плоду;
  • суміш заморожених овочів — 1 пакет;
  • сіль, перець;
  • борошно — пів кіло;
  • рослинна олія для смаження.

Як приготувати ліниві манти на овочевій подушці:

  • Замісити м’яке тісто пропустити борошно через сітку, змішати з сіллю, можна додати спеції. Додавати воду потроху, тісто має злегка прилипати до рук. Готове збите тісто заховати в рушник і відкласти.
  • Нарізати на скибочки 3 моркви і стільки ж цибулі.
  • Розігріти сковороду з олією.
  • Обсмажити нарізані овочі і заморожену суміш до рум’яності.
  • Що залишився лук так само нарізати дрібними шматочками.
  • Картоплю пропустити через тертку.
  • Додати до фаршу цибулю, картоплю, сіль, спеції.
  • Розкачати тісто і розрізати на смуги шириною 4-5 див
  • Викласти на смуги начинку. Скласти тісто навпіл по горизонталі — так що начинка буде всередині. Потім закатати смужки в рулетики.
  • У чашу від мультиварки рівним шаром покласти засмажку з моркви, цибулі і суміші овочів. Зверху акуратно викласти м’ясні рулети. Налити півсклянки води.
  • Встановити режим «Гасіння» або «Випічка» і готувати 30-40 хвилин.

Ароматні й соковиті манти, пропитавшиеся смаком смажених овочів подавати зі свіжою зеленню і сметаною!

Готуємо з м’ясом і капустою

Продукти для рецепта:

  • фарш — 1 кг;
  • капуста — пів кіло;
  • цибуля ріпчаста — 2 головки;
  • часник — 3 зубчики;
  • сіль і приправи;
  • вершкове масло — 100 г;
  • борошно — 1 кг;
  • вода — скільки візьме тісто.

Як приготувати ліниві манти рулети:

  • Замісити м’яке тісто пропустити борошно через сітку, змішати з сіллю, за бажанням приправити. Додавати воду потроху, тісто має злегка прилипати до рук. Накрити тазиком, щоб не підсохло.
  • Цибулю, часник і капусту дуже дрібно нашаткувати.
  • Додати до фаршу цибулю, капусту, масло, часник, сіль і приправи.
  • Поставити пароварку на вогонь.
  • Розкачати тісто в овал, товщиною 2 мм
  • Викласти фарш на тісто і вирівняти виделкою або ножем.
  • Загорнути тісто в рулет, і защипати краї.
  • У воду в нижньому відсіку додати чорний перець і 2-3 лаврового листа.
  • Змастити форму маслом і викласти рулет, відступивши від бортиків форму на кілька сантиметрів.
  • Готувати манти 40-50 хвилин.
Дивіться також:  Маринад для курки з соєвим соусом – 8 рецептів

Це чудове ситне блюдо добре поєднується зі сметаною або майонезом.

З гарбузом і картоплею

Вегетаріанський рецепт сподобається всім, хто втомився від м’яса і хоче легкої і корисної їжі.

Які продукти потрібні:

  • картопля — 3 плоду;
  • солодка гарбуз — 400 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 головки;
  • борошно — 400 г;
  • вода;
  • рослинна олія;
  • сіль, приправи.

Ваші дії:

  • Борошно всипати в простору чашу, додати сіль і перемішати руками. Наливати теплу воду і місити, зразкове співвідношення борошна і води 2:1. Тісто має бути в міру м’який і тягучий. Деякі для цих цілей додають в тісто дріжджі. Яйце додавати точно не варто, так тісто стане твердим і дуже щільним.
  • Гарбуз пропустити через м’ясорубку або тертку.
  • Нарізати цибулю.
  • Приготувати начинку — змішати гарбуз, цибулю, сіль і спеції, додати трохи олії. Дати начинці постояти, щоб інгредієнти подружилися.
  • Розкачати пласт тіста. Викласти на нього начинку. Скрутити в рулет і защипати краї.
  • Ханум з гарбузом можна парити, піч або приготувати в мультиварці. Він буде готовий через півгодини.
  • Готовий рулет рясно змастити вершковим маслом або домашньою сметаною.

Манти з куркою

Цікавий смак можна отримати, якщо використовувати куряче філе.

Які продукти потрібні:

  • куряче філе — 500 г;
  • цибуля — 6 головок;
  • морква — 2 шт.;
  • болгарський перець червоний — 1-2 шт.;
  • помідори — 3 шт.;
  • лаваш — 2-3 аркуша;
  • сіль, спеції, приправи;
  • олія рослинна;
  • пучок петрушки.
  • Як приготувати:
  • Почати з засмажки — нарізати однаковими шматками морква, помідори, солодкий перець і половину цибулі.
  • Розігріти сковороду, налити олії і обсмажити овочі — спочатку цибулю, потім додати моркву, далі — помідори, і в кінці — перці. Якщо час дозволяє, обсмажити кожен овоч окремо, так кожен збереже свій смак і буде яскраво грати в готовому блюді
  • Нарізати курку на дрібні шматочки.
  • Цибулю нашаткувати.
  • Приготувати начинку — змішати курку, цибулю, сіль, спеції, додати рослинне масло.
  • На лист лаваша викласти начинку, скрутити в рулет і защипати краї.
  • Викласти рулети в каструлю або сковороду і готувати 30 хвилин з додаванням рослинної олії і невеликої кількості води.

Лайфхак, як зробити цю страву ще смачніше — шматочки курки замаринувати в солі і перці за добу до готування, можна в якості маринаду використовувати соєвий соус. А перед викладанням на лаваш — курячі шматочки обсмажити на сухій сковороді до карамельної скоринки, так ви запечатані поверхню м’яса, а весь смак і сік залишиться всередині. Такі ж поради працюють і при приготуванні шаурми і салатів з куркою (наприклад, «Цезаря»).

Готові манти з куркою полити засмажкою і посипати зеленню.