Лимонний курд – що це? 8 рецептів з лимонним курдом

Правильно приготовлений лимонний курд виходить дуже смачним. Він ідеально поєднується практично з будь випічкою.

Лимонний курд – що це таке?

Це своєрідний крем, приготований на основі лимонів. Маса його густа, чимось схожа на пудинг. Найбільше курд поширений в Британії і Північній Америці.

Раніше його використовували як намазки для булочок замість джему або як начинку для випічки, але з часом з’явилося багато інших рецептів і з них стали готувати торти і пироги.

Як приготувати справжній лимонний курд?

Приготувати лимонний курд нескладно, головне – точно слідувати інструкції.

Необхідні продукти:

  • близько 75 грам цукру;
  • цедра одного лимона;
  • 60 грам вершкового масла;
  • чотири жовтка;
  • 120 мілілітрів соку лимона.

Процес приготування:

  • Лимон очистіть, а його шкірку натріть на дрібній тертці.
  • У ємність видавіть сік з лимонів, так щоб вийшло близько 120 мілілітрів.
  • Туди ж вбийте тільки жовті частини яєць, покладіть вказану кількість цукру і олії, додайте цедру.
  • Поставте цю суміш на невеликий вогонь, і, постійно помішуючи, доведіть до потрібного стану. Вона повинна стати досить густий.
  • Крем налити в баночку, чим-небудь прикрийте, остудіть і приберіть на ніч у холодильник.

Де можна застосувати лимонний крем?

Такий лимонний курд можна їсти з тостами, добре промазуючи їх і одержуючи солодкий десерт для сніданку.

Якщо зробити його дуже густим, то піде він і в якості начинки для булочок. Їм можна промащувати торти і тістечка. Або навіть помістити у спеціальний кондитерський мішечок і робити прикраси.

Пропонуємо вам кілька рецептів.

Торт з лимонним курдом і меренгою

Знаменитий американський торт виходить дуже солодким і ідеально підходить до чаю.

Необхідні продукти:

  • чотири жовтка;
  • 100 грам кукурудзяного крохмалю;
  • ванілін за смаком;
  • ложка цедри лимона;
  • упаковка вершкового масла;
  • 130 мл соку лимона;
  • 450 грам цукру;
  • чотири білка;
  • 200 грам борошна;
  • 320 мілілітрів води.
Дивіться також:  Пиріг з сиром – 13 смачних рецептів

Процес приготування:

  • Поміщаємо В блендер 130 грам масла, вказану кількість борошна, по дрібці цукру і солі, і перебиваємо, поки не вийде крихта.
  • Потім швидко вливаємо дві ложки холодної води, знову все перемішуємо і доводимо до стану тесту. Формуємо кулю і прибираємо його на 40 хвилин у холодильник.
  • Перетворюємо масу в тонкий пласт і акуратно переносимо його в круглу форму, так щоб пласт покривав дно і боки. Готуємо близько 15 хвилин в духовці, нагрітій до 170 градусів.
  • У глибокій ємності з’єднуємо натерту цедру, з цукром, крохмалем, лимонним соком і зазначеною кількістю води.
  • Доводимо масу до кипіння, чекаємо, поки загусне і знімаємо. Вливаємо до неї попередньо злегка збиті жовтки і знову нагріваємо, після чого вводимо масло і все це викладаємо на вже остиглий запечений корж.
  • В іншій ємності з’єднуємо білки з цукром, ретельно збиваємо, і красиво ложкою або кондитерським мішком викладаємо цю суміш на лимонну начинку.
  • Тримаємо в духовці близько 10 хвилин при 170 градусах, поки не стане рум’яним.

Пиріг з лимонним курдом

Пиріг, який обов’язково здивує близьких.

Необхідні продукти на тісто:

  • 6 грам розпушувача;
  • яйце і жовток;
  • 100 грам холодного вершкового масла;
  • близько 300 грам борошна;
  • потрібну кількість холодної води;
  • 130 грам цукру.

Для курда:

  • 20 грам вершкового масла;
  • цедра двох лимонів;
  • два яйця;
  • 120 мілілітрів лимонного соку;
  • 100 грам цукру.

Процес приготування:

  • Почнемо з приготування тіста. Робиться він дуже просто: всі перераховані для нього інгредієнти відправляємо в кухонний комбайн і швидко перетираємо.
  • Те, що вийшло, загорнути в харчову плівку, прибираємо в холодильник приблизно на 30 хвилин.
  • Отожмем сік з двох лимонів, натремо цедру на дрібній тертці і з’єднаємо це з попередньо злегка збитими яйцями, цукром і маслом.
  • Відправляємо масу на середній вогонь, даємо закипіти, постійно помішуємо і доводимо до потрібної густоти.
  • Тісто ділимо на дві частини, так щоб друга була меншого розміру. Розкачуємо тонкі пласти. Першу відправляємо в форму, так щоб вона покривала дно і боки.
  • Зверху заливаємо підготовленим курдів і покриваємо другим листом тесту.
  • Доводимо до повної готовності в гарячій духовій шафі протягом 30 хвилин, виставивши нагрівання на 170 градусів.
Дивіться також:  Торт дамський каприз – 6 рецептів в домашніх умовах

Кілька рецептів лимонного курда

Приготувати курд можна не лише класичним способом, але і з додаванням інших складових.

Готуємо з додаванням апельсинів

Необхідні продукти:

  • один лимон;
  • стакан цукру;
  • 100 грам вершкового масла;
  • три яйця;
  • два апельсина.

Процес приготування:

  • Очистити лимон і апельсини. Цедру подрібнити на тертці, сік вичавити.
  • Змішати цукор з яйцями, перетерти, додати масло і цю масу з’єднати з віджатим соками і цедрою.
  • Ставимо варити на слабкий вогонь, не даючи закипіти і постійно заважаючи, поки суміш не стане густою.

Лимонно-лаймовий курд

Необхідні продукти:

  • 3 яйця;
  • два лимони і стільки ж лайма;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 200 грам цукру.

Процес приготування:

  • Знімаємо цедру з лимонів і лайма, подрібнюємо, змішуємо з цукром.
  • Видавлюємо сік, так щоб вийшло близько 120 мілілітрів, і вливаємо його до цукру.
  • Ставимо масу на водяну баню, починаємо гріти, вводимо масло, а потім і попередньо збиті яйця.
  • Тримаємо все близько 15 хвилин, поки курд не загусне.

Як приготувати без яєць?

Необхідні продукти:

  • упаковка вершкового масла;
  • стакан цукру;
  • чотири лимона;
  • 150 грам борошна.

Процес приготування:

  • Натираємо Цедру на дрібній тертці, вичавлюємо сік з лимонів.
  • З’єднуємо, додаємо цукор і ставимо на плиту. Коли цукор майже весь розчиниться, починаємо додавати борошно по одній ложці.
  • Після того, як побачите, що маса стала густіти можна викласти масло і продовжувати тримати на вогні ще близько 6 хвилин, злегка збиваючи.

Курд з лимона та желатину

Необхідні продукти:

  • 80 грам вершкового масла;
  • 3 г желатину;
  • 120 грам цукру;
  • три яйця;
  • 2 лимона;
  • приблизно 100 мілілітрів води.

Процес приготування:

  • Желатин залийте водою і залиште на деякий час.
  • Цедру лимона подрібніть на тертці, змішайте з соком видавленим, половиною цукру і трохи нагрійте.
  • Вміст яйця злегка збийте, з’єднайте з цукром і влийте до лимонної масі.
  • Тримайте на плиті близько трьох хвилин, не доводячи до кипіння, додайте масло і желатин.
  • Масу помістіть в блендер, добре перебити і охолодіть.
Дивіться також:  Пиріг сирний – 18 рецептів приготування в домашніх умовах

Лимонний курд з вершками

Необхідні продукти:

  • два лимона;
  • півсклянки цукру;
  • близько 50 грам масла вершкового;
  • 3 яйця;
  • цукрова пудра – 25 грам.

Процес приготування:

  • Цукор з’єднайте з вмістом яєць, перебити. Додайте до них сік з віджатого лимона і нагреете на водяній бані.
  • Досягнувши потрібної густоти, додайте подрібнену цедру і масло.
  • Збийте вершки з пудрою і додайте їх до вже охолодженої лимонної суміші.

Скільки зберігається лимонний курд?

Зберігати готовий курд можна близько двох тижнів, але тільки за умови дотримання деяких правил:

  • охолоджувати при кімнатній температурі;
  • тримати крем в чистій, стерилізовану банку з кришкою в холодильнику. При цьому температура повинна бути не нижче 6 градусів.