Ліниві голубці – 9 рецептів

Голубці тому й звуться ледачими, що спосіб їх приготування не такий трудомісткий в порівнянні з класичним варіантом. Страва виходить не менш смачним, дуже любимо дітьми, які намагаються зняти з звичайних голубців капустяне листя, воліючи їм м’ясну начинку. Рецептів ледачих голубців багато, але як правильно приготувати?

Ліниві голубці — класичний покроковий рецепт

Як і звичайні голубці ліниві готують з трьох головних інгредієнтів: капусти, м’яса і рису. Великий плюс страви – можливість експериментувати і постійно змінювати форму: подавати у вигляді круглих «їжачків», апетитних великих котлеток з підливою, овальних аля-шніцелів і так далі. У найпростішому варіанті, особливо, якщо часу на готування катастрофічно не вистачає, можна робити і у вигляді запіканки, розрізаючи на порції безпосередньо перед подачею. А ще його можна готувати де завгодно: на сковорідці, в мультиварці, духовці або каструлі. Досить освоїти базовий рецепт, щоб потім вносити легкі корективи.

Для класичного рецепту знадобиться:

  • фарш із сирого м’яса – 600 г;
  • капуста – 300 г;
  • рис – 100 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • рослинна рафінована олія – 50-70 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 велика головка;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста (кетчуп) – 2 ст. л.;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • кип’ячена вода (мясний, овочевий бульйон) – 300 мл;
  • панірувальні сухарі або борошно – 200 г;
  • сіль, перець.

Перше, що важливо зробити – поставити варити рис. Для лінивих голубців в принципі годиться будь-який сорт – круглий чи продовгуватий – це справа смаку. Але з довгим пропаренным рисом голубці будуть більше нагадувати їжачки, тому що, на відміну від круглого, такий сорт краще тримає форму. Поки рис вариться, тонко шаткуємо капусту, дрібно ріжемо на кубики цибулю, тремо на крупній тертці моркву. Рис вимкнути на стадії напівготовності: він дійде разом з голубцями. Переварена крупа швидко перетвориться на кашу і втратить привабливість. Тепер приступаємо до найголовнішого – «збірці» голубців.

Робіть все покроково:

  • Цибулю обсмажуємо з морквою на олії.
  • Додаємо до овочів капусту і також швидко обсмажуємо до стану аль-денте (всередині вона повинна залишатися хрусткою).
  • Змішуємо обжарку з рисом і м’ясним фаршем.
  • Додаємо у фарш зелень, спеції, сіль за смаком.
  • Додаємо у фарш яйце.
  • Все добре вимішуємо руками.
  • Формуем невеликі котлетки.
  • Розжарюємо сковорідку.
  • Обвалюємо голубці в борошні або панірувальних сухарях.
  • Кладемо котлетки на розпечену сковорідку.
  • Швидко обсмажуємо з двох боків до утворення скоринки.
  • Перекладаємо голубці на деко, в форму для запікання, або залишаємо на сковорідці.
  • Змішуємо томатну пасту, сметану, бульйон або воду.
  • Готовим соусом залийте голубці.
  • Зменшуємо вогонь до мінімуму.
  • Тушкуємо 30-40 хвилин до готовності.
Дивіться також:  Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи

Готові голубці дуже правильно подавати, поливши соусом. На гарнір можна подати картопляне пюре або їсти як самостійне блюдо. Обов’язково запропонуйте шматочки свіжого білого хліба.

Наша порада! М’ясо на блюдо годиться будь, хіба, що тільки не специфічна баранина. Ніжним і м’яким страва вийде з курки, змішаної з філейної частиною свинини. Дуже смачними голубці виходять із суміші яловичого фаршу зі свининою чи куркою.

Готуємо смачні голубці в мультиварці

Мультиварка дозволяє значно спростити процес. Господині не доведеться формувати котлетки, всі інгредієнти можна укладати шарами, на манер м’ясної запіканки. Ліниві голубці в мультиварці виходять більш диетичными: масло можна додати чисто символічне кількість (тільки змастити дно сковорідки), а також в голубцях не буде борошна і сухарів. Калорійність готових голубців в мультиварки становить 153 ккал на 100 грам.

Отже, ріжемо всі інгредієнти рівно також, як в першому рецепті (дивись класичний покроковий рецепт), а потім укладаємо все на дно мультичаши шарами в наступній послідовності:

  • Перший шар – фарш.
  • Другий – овочі.
  • Третій – капуста.
  • Четвертий – рис.

Заливаємо соусом голубці, включаємо мультиварку на режим «випічка», якщо ви хочете, щоб страва нагадувало печене. Можна скористатися режимом «рис», і тоді страва протомится і стане тушкованим. Час приготування залежить тільки від можливостей приладу. Для мультиварки «Поларіс», наприклад, воно складе приблизно 40 хвилин, а для мультиварки скороварки «Сакура» всього 10-12 хвилин.

Страва подається зі свіжою зеленню і найкраща приправа в цьому випадку петрушка.

З м’ясним фаршем в духовці

Ліниві голубці цілком можуть зайняти гідне місце на недільному сімейному обіді, якщо запекти їх в духовці. Ліниві голубці в духовці виходять красивими, якщо запікати їх порційно, надаючи форму великих котлет.

Мудрувати в процесі приготування не варто: сміливо спирайтеся на класичний рецепт. Але, на відміну від нього, котлетки-голубці не варто обвалювати в борошні і сухарях: їх формують і акуратно викладають на деко, змащене рослинним маслом. Духовку розігрівають до 180 градусів, ставлять голубці, запікають до готовності, періодично поливаючи соусом. Якщо ви упустите цей момент – страва може втратити свою соковитість. Загальний час приготування становить 45 хвилин.

Порада від гурманів! Навіть якщо ви випадково пересушили голубці, не впадайте у відчай. Подавайте їх з соусом, який можна приготувати на основі кетчупу, майонезу, сметани, змішаних в рівних частках. Якщо додати в нього дрібно порізану петрушку, видавити один зубчик часнику, він вийде пряним і пікантним.

Дивіться також:  Ліниві голубці в мультиварці – 5 рецептів

Як приготувати ліниві голубці з томатним соусом?

У класичному варіанті голубці прийнято запікати під сметанно-томатною заливкою. Але та версія без сметани виходить досить цікавою: томати надають страві характерну кислинку, яка підкреслює смак овочів і м’ясного фаршу.



Технологія тут дуже проста: робимо все точно також, як в базовому рецепті, але не додаємо сметану. Для більш густою і щільною консистенції можна змішати томатний соус з мукою – так він придбає густоту. Запікаємо голубці до готовності, подаємо зі свіжою зеленню. Східну нотку додасть страві свіжа кінза: ця ароматна пряність ідеально поєднується з томатами. Але, це порада на любителя: цілком можна їсти голубці з петрушкою або кропом.

Нюанс! Замість пасти краще брати свіжі помідори, або томати у власному соку. Їх обдають окропом, акуратно знімають шкірку, труть на тертці або пробивають блендером. Соус краще відразу посолити, поперчити і дати трохи настоятися.

Швидкий і простий рецепт в сметанною підливці

Можна легко обійтися без томатів – сметанна підлива пом’якшить блюдо, зробить консистенцію тане в роті, так що страва ідеально впишеться в раціон діток з одного року. З готового капустяно-м’ясного фаршу скачайте невеликі котлетки, викладіть їх в глибоку форму для запікання і залийте соусом на основі сметани.

Як його приготувати? Дуже просто: змішайте в стакані трохи води (а ще краще м’ясного бульйону) з трьома столовими ложками свіжої сметани жирністю 20% і чайною ложкою борошна. Посоліть соус. Дайте трохи настоятися. Залийте голубці. Запікати страву краще в духовці протягом 30 хвилин. Подавайте зі свіжими солодкими булочками.

Нюанс! Замість сметани підійде молоко або вершки, які не змішують з бульйоном, використовуючи в чистому вигляді.

Тушковані в каструлі

Гасити голубці в каструлі краще шарами, точно так само, як і в мультиварці. Овочі, фарш, рис, викладаються шарами, а потім заливаються соусом. Але тут важливо простежити, щоб страва не втекла і не підгоріло: для цього слід переключити плиту на самий повільний вогонь, ледь вони закиплять.

Смачно, просто, швидко, готуються голубці в каструлі під молочною заливкою.

Готується блюдо дуже просто:

  • На дно каструлі викласти м’ясний фарш, злегка обсмажену на сковорідці з ріпчастою цибулею.
  • Зверху викладається капуста шаткована як можна тонше.
  • Останнім шаром йде сирий рис.
Дивіться також:  Голубці з пекінської капусти – 7 рецептів

Голубці заливаються молоком (достатньо взяти півлітра), доводять до кипіння, а потім сумують до готовності на самому повільному вогні (приблизно 40 хвилин). Ви здивуєтеся, але молоко повністю вбереться в шари, рис розпариться, а зверху з’явиться апетитна рум’яна кірочка. Блюдо виходить ніжним, соковитим, і люблять його як діти, так і дорослі.

На сковороді

Приготувати ліниві голубці можна на тій же сковорідці, де вони обсмажувалися. Для цього відразу після обжарювання залийте їх готовим соусом з томатів, прикрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 30-40 хвилин. Головне, щоб посуд був досить глибокий, інакше соус почне «тікати».

Це важливо! Слідкуйте за тим, щоб соус повністю покривав голубці в сковорідці: інакше вони не просочаться їм і будуть сухуватими. Зате при правильному приготуванні вони виходять соковитими і дуже апетитними.

Рецепт лінивих голубців, як у дитячому садку

Деякі страви ми пам’ятаємо багато років з часів дитячого саду. Ліниві голубці з садка в деякому сенсі легенда. Мабуть, немає жодної людини, яка б не пам’ятала їх з часів дитинства. Між тим, головний принцип готування в дитячому саду – мінімальне використання спецій, і повна відсутність інгредієнтів, здатних пошкодити ніжні шлунки дітей.

Чим відрізняються ліниві голубці з дитячого садка?

  • М’ясо прокручується завжди відварне, причому, тільки курка і яловичина (свинину дітям давати не рекомендується).
  • У соус не додають томати, тільки молоко або сметану.
  • Виключаються спеції, перець, залишається тільки сіль.

Страва не готується порційно, всі компоненти змішують і тушкують одночасно у великій ємності. Воно має добре протомиться, тоді смак стає відмінною. В кінці можна додати шматочок вершкового масла.

Пісний спосіб приготування

Блюдо дуже цінне тим, що його легко готувати в пости, а також на тимчасовій дієти без м’яса. Рис змішують з обсмаженими овочами, припущеної капустою. З фаршу формують довгасті котлети, які гасять, затока соусом з томатів і зелені (сметану, якщо ви пам’ятаєте, під час посту не можна вживати). Блюдо дуже ситне, особливо коли їси його вприкуску з чорним хлібом.

Як бачите, таке просте блюдо як ліниві голубці, має масу варіантів приготування. Особливих хитрощів немає, і, якщо приготувати його кілька разів, «набити руку», то загальний час ледь перевищить годину. Страву можна готувати на два-три дні вперед. Воно не втрачає смакових властивостей при зберіганні, а, навпаки, стає ароматніше.