Ліниві голубці в духовці – 6 рецептів

Якщо ви час від часу готуєте для сім’ї так звані ліниві голубці, це зовсім не означає, що ви погана господиня. Просто цінуєте свій час, причому не на шкоду якості і користь. Готувати таке блюдо набагато швидше, ніж звичайні голубці – не треба сидіти над «конвертиками» з капустяного листя, а його відмінним смаком домашні завжди задоволені.

Класичний варіант

Найлегший

Насправді є дуже багато способів зробити ліниві голубці в духовці. Але всі вони — варіації традиційного виду страви, рецепт якого знають, напевно, всі. Що потрібно для класичного (і самого простого) страви?

Візьмемо:

  • 0,5 кг м’ясного фаршу (свинячого, яловичого змішаного або будь-якого іншого);
  • 250 г рису (відвареної);
  • чверть кілограма капусти (белокочанки);
  • одну цибулину;
  • одне сире яєчко (не обов’язково);
  • сметану (стакан);
  • соняшникова олія (до трьох стіл. ложок);
  • мелений перчик (чорний) і сіль – на ваш розсуд.

Тепер діємо по простому, покрокового плану.

  • Беремо досить глибоку миску, опускаємо в неї фарш.
  • Капусту кришимо дрібніші. Прибираємо в жаровню, ллємо трохи води (не більше двох стіл. ложок) і солимо. Тушкуємо недовго, практично хвилин п’ять-шість.
  • Кришкою не накриваємо. Коли рідина випарується, а капуста втратить обсяг і обмякнет – вимикаємо.
  • Переміщаємо овоч в друшляк – там стечуть залишки вологи і капуста охолоне.
  • Тим часом беремося за рис. Злегка його проварюємо (щоб був не зовсім м’яким, але все ж досить жорстким). Коли охолоне, кладемо до фаршу.
  • В цю ж компанію «відправляємо сіль, перчик, капусту. Вбиваємо яйце, всипаємо дрібненько подрібнену цибулю.
  • Заготівлю добре перемішуємо. Ліпимо котлетки.
  • Укладаємо (але не тісно) на деко, заздалегідь змащений маслом. Переміщаємо в духовку (вона вже нагріта до 250 С ). Там наші голубці повинні провести близько 15 хвилин.
  • Після цього треба дістати деко, не шкодуючи, покрити кожну котлетку» сметаною. І знову – в духовку, хвилин на двадцять. Але знижуємо температуру до 180 – 200 С.
  • Час минув – дістаємо і годуємо сім’ю.

Перед тим, як прибирати голубці в духовку, їх іноді трохи обсмажують на сковороді. Але без цього можна обійтися.

Більш складний і «урочистий»

Наведемо ще один класичний рецепт. Приготувати таку страву трохи складніше, але зате воно виглядає солідніше і підійде не тільки для обіду або вечері в сімейному колі, але буде доречно і на святковому столі.

Отже, покладемо під руки:

  • фарш з м’яса (приблизно 1,0 кг);
  • півкіло капусти (візьмемо белокочанку);
  • яєчко;
  • половину склянки рисового крупи;
  • солодку перчину;
  • дві головки цибулі;
  • міцну велику морквину;
  • приправи: часник, мелений чорний перець, сухий базилік (половину чайної ложечки);
  • зелень.

Далі приступаємо до готування.

  • Відварюємо рис (повинен залишитися твердоватым). Промиваємо в друшляку і залишаємо остигати.
  • Кришимо капусту (по можливості дуже дрібно).
  • У каструльку опускаємо фарш. Туди ж відправляємо рис (він вже не гарячий), базилік, мелений перчик. Масу як слід перемішуємо, ділимо на невеликі частини. Після надаємо їм форму кульок (тефтелек).
  • Злегка приварюють наші кульки. Тобто, покласти в киплячу воду і виймаємо, як тільки тюфтельки «схопляться» зверху і посвітлішають. Воду не виливаємо – вона стане в нагоді пізніше.
  • Вмикаємо духовку, а поки вона гріється, беремо глибокий лист або містку ємність для випічки.
  • Дно промазуємо рослинним маслом і покриваємо капустою (використовуємо приблизно 2/3).
  • Зверху йдуть тюфтельки, потім шар з решти капусти.
  • Готуємо цибулю, свіжий перець і моркву. Перший дрібненько шаткуємо, другий ріжемо брусочками, а моркву пропускаємо через тертку з великими осередками. Потім все це тушкуємо (не довше чотирьох хвилин) з рослинним маслом, водою (її зовсім трохи) і пастою з томатів.
  • Тушковані овочі розкладаємо рівним шаром поверх капусти і все це заливаємо «бульйоном» від тефтелькою.
  • Накриваємо страва фольгою. Так воно повинно провести годинку в духовці, розпеченій до 180 С.
  • Розкладаємо ліниві голубці на гарну страву, в якості ароматизатора і декору посипаємо подрібненими часником і зеленню. Кличемо гостей до столу.