Лобіо – 12 рецептів приготування в домашніх умовах

«Лобіо» в перекладі з грузинського означає «квасоля», і таку ж назву одержують страви, приготовані на основі цього інгредієнта. Бобову культуру доповнюють різними овочами, зеленню, приправами, і вживають як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Лобіо по-грузинськи: справжній рецепт

Існує чимало способів приготування лобіо з додаванням різних компонентів.

Але для традиційного грузинської страви знадобляться такі продукти:

  • 600 г квасолі;
  • 150 г ядер волоського горіха;
  • 100 г цибулі-порею;
  • цибулина;
  • часникові зубчики;
  • кілька стебел селери;
  • лавровий лист;
  • сіль.

Послідовність роботи:

  • Відварити заздалегідь замочену квасолю до м’якості, додавши лавровий лист і при необхідності підливаючи воду.
  • Насипати до готовим бобам подрібнений селера і зменшити вогонь до мінімуму.
  • Нарізати порей, ріпчаста цибулю, кінзу, пропустити через прес часник і відправити в каструлю.
  • Розчавити горіхові ядра качалкою, ввести в блюдо і потримати її на вогні ще чверть години.

Лобіо по-грузинськи краще їсти гарячим, але навіть після того, як страва охолоне, воно залишиться смачним.

Лобіо з червоної квасолі: класичний рецепт

Класичний рецепт приготування лобіо з червоної квасолі передбачає використання великої кількості спецій, а також соусу «Ткемалі».

Для приготування потрібно:

  • 500 г червоної квасолі;
  • 380-450 г білого або червоного цибулі;
  • пучок кінзи;
  • кілька часникових зубчиків;
  • пекучий перець;
  • коріандр сушений і хмелі-сунелі;
  • лавровий лист;
  • соус «Ткемалі» за смаком.

Послідовність роботи:

  • Укласти боби у посуд з товстими стінками, залити холодною водою, посипати сіллю і варити до готовності, додавши лавровий лист.
  • Злити рідину зі звареної квасолі, трохи розім’яти її виделкою, а потім додати кип’яченої води і поставити тушкуватися.
  • Подрібнити цибулини і припустити їх в іншій сковороді на розігрітому рослинному жирі, а потім додати рубану кинзу і приправи.
  • Перемістити засмажку до квасолі, додати соус «Ткемалі» і протушкувати під кришкою ще деякий час.

Важливо! Щоб квасоля вийшла м’якою і ніжною, перед відварюванням її варто замочувати не менше 10-12 годин.

Лобіо з білої квасолі: традиційний варіант

Лобіо з білої квасолі за цим рецептом робити легко і швидко, за рахунок чого такий спосіб приготування користується популярністю.

Для створення страви потрібні:

  • 500-600 г білої квасолі;
  • кілька великих цибулин;
  • зубчики часнику;
  • кінза;
  • пекучий перець і відповідні приправи;
  • лавровий лист;
  • сіль.

Порядок роботи:

  • Злити воду з попередньо замоченою квасолі, перемістити в посуд з щільними стінками, додати холодну рідину, сіль і лавровий лист, відварити до м’якості.
  • Порізати цибулю тонкими півкільцями і підсмажити на олії до золотистого кольору.
  • Додати засмажку роздавлений часник, рубану зелень, трохи обсмажити і викласти суміш до квасолі.
  • Посипати блюдо приправами і протушкувати на повільному вогні чверть години.
Дивіться також:  Локшина Рамен (Рамен): що це таке, склад, 4 рецепти страв з традиційної японської локшиною

При бажанні можна доповнити лобіо томатною пастою або свіжими помідорами.

Зелене лобіо з стручкової квасолі

Щоб приготувати лобіо з стручкової квасолі можна взяти основний інгредієнт у свіжому або замороженому вигляді.

Для страви будуть потрібні:

  • 500 г стручків;
  • куряче яйце;
  • цибуля;
  • часник;
  • пекучий перець і кавказькі приправи;
  • зелень;
  • сіль.

Послідовність роботи:

  • Очистити цибулю і часникові зубці і обсмажити на сковороді до м’якості.
  • Промити стручки квасолі, відцідити від рідини, при необхідності розрізати ножем на кілька частин і відправити до засмажки.
  • Коли квасоля буде готова, посипати його сіллю, приправами, розбити зверху яйце і продовжувати смажити, постійно помішуючи, а через кілька хвилин зняти з вогню.

Подають страву до столу гарячим або розсолом, посипавши нарубаною зеленню.

Лобіо по-мегрельські

Батьківщиною лобіо по-мегрельські є західна частина Грузії. Це блюдо відрізняється від інших тим, що квасоля не розварюють занадто сильно, а крім кінзи додають і інші види зелені, наприклад, базилік або петрушку. В якості основи можна взяти білий або червоний варіант бобів.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г квасолі;
  • 150 г волоських горіхів;
  • 3 цибульні головки;
  • 4-5 зубців часнику;
  • сіль і гострі приправи;
  • за пучка кінзи і іншої зелені.

Порядок роботи:

  • Замочену квасолю промити, укласти в глибоку посуд, залити водою і поставити варитися. Коли вона стане м’якою, відкинути на друшляк і дати трохи охолонути.
  • Почистити цибулю і часник, подрібнити і обсмажити на рослинному маслі.
  • Зняти посуд з вогню, ввести в зажарку подрібнені волоські горіхи, сіль, спеції і зелень, ретельно перемішати.
  • Додати до суміші квасолю і тушкувати під кришкою кілька хвилин.

Це блюдо стане відмінним гарніром до м’яса або риби.

Томатне лобіо на швидку руку

Щоб зробити швидке лобіо з квасолі, варто скористатися цим рецептом. Таке блюдо не поступиться за смаком класичного варіанту.

Для роботи знадобиться:

  • 300 г квасолі;
  • цибулина;
  • морква;
  • кілька соковитих помідорів;
  • часникові зубці;
  • 50 р пшеничного борошна;
  • сіль і відповідні спеції;
  • зелень.

Послідовність приготування:

  • Поставити варитися замочену квасолю, а коли вона буде готова, злити воду і дати охолонути.
  • Порізати цибулю півкільцями, моркву подрібнити на тертці, а часник розчавити пресом і відправити на сковороду.
  • Після того як овочі стануть м’якими, додати порізані помідори, сіль, приправи і продовжити гасіння.
  • Коли зажарка готова, викласти квасолю, посипати рубаною зеленню і потримати на вогні ще деякий час.

Рада. Щоб зробити томатне лобіо ще швидше, краще взяти в якості основи стручкову квасолю.

Лобіо з горіхами і м’ятою

Пікантний смак додасть лобіо м’ята, яку можна взяти в свіжому або сушеному вигляді.

Дивіться також:  Яєчня – 12 рецептів приготування

Для приготування знадобиться:

  • 500 г червоної або білої квасолі;
  • 100 г волоських горіхів;
  • пучок м’яти;
  • кілька великих цибулин;
  • морква;
  • 3-4 червоних солодких перцю;
  • часник;
  • томатна паста;
  • лавровий лист;
  • приправи і сіль.

Процес приготування:

  • Замочену квасолю промити і відправити варитися, додавши сіль і лавровий лист.
  • Почистити цибулю, часник, моркву і перець, подрібнити і підсмажити на сковороді до м’якості, після чого ввести томатну пасту.
  • Трохи розім’яти зварену квасолю виделкою і додати в зажарку, посипати страву спеціями, сіллю і перемішати.
  • Подрібнити волоські горіхи, порубати вимиту м’яту і додати компоненти в страву, а потім згасити під кришкою і ще недовго.

Можна не класти зелень в сковорідку, а готову страву посипати нею, розкладене в порційні тарілки.

Лобіо з додаванням м’яса

Можна приготувати лобіо в якості основного блюда, а не гарніру, якщо додати в нього м’ясо. Підійде як свинина, так і яловичина або телятина.

Для страви потрібно:

  • 450 г квасолі;
  • 500 г м’яса;
  • кілька великих цибулин;
  • морква;
  • 3-4 болгарських перців;
  • 5 великих томатів;
  • зелень:
  • сіль і приправи.

Порядок приготування:

  • Зварити квасолю до м’якості, остудити і розім’яти виделкою.
  • Нарізати м’ясо і обсмажити в сковороді з цибулею.
  • Додати в м’ясну засмажку терту моркву і подрібнений болгарський перець.
  • Коли овочі розм’якшаться, додати нарізані кубиками помідори і квасоля, закрити кришкою і тушкувати 5-7 хвилин.
  • За кілька миттєвостей до того, як зняти посуд з вогню, посипати лобіо рубаною зеленню.

Рада. Можна зробити смак страви більш насиченим, додавши в нього часник і мелений перець. Для яловичини або телятини підійде чорний, а свинина краще поєднується з червоним перцем.

З консервованої квасолі з куркою

Ще один швидкий рецепт — це лобіо з консервованої квасолі з куркою. У цьому випадку боби не потрібно довго варити, їх додають блюдо в кінці готування, а птах підсмажиться швидше, ніж свинина.

Для роботи знадобиться:

  • 500 г курятини;
  • банку квасолі, консервованої власному соку;
  • кілька репчатых цибулин;
  • часник;
  • морква;
  • помідори або томатна паста;
  • сіль і приправи за смаком;
  • зелень.

Порядок приготування:

  • Порізати птицю і обсмажити на рослинному жирі.
  • Додати до курятині подрібнену цибулю, часник, моркву і готувати до м’якості.
  • Ввести нарізані кубиками помідори або томатну пасту і продовжувати гасіння.
  • Покласти відціджену від соку квасоля, посипати страву зеленню, сіллю, приправами і залишити на плиті нудитися ще кілька хвилин.

На замітку. Якщо в холодильнику не знайшлося помідорів або пасти, можна придбати квасоля, консервовану в томатному соусі і додати в блюдо разом з рідиною.

Лобіо в мультиварці

Ніжним і соковитим виходить лобіо в мультиварці.

Дивіться також:  Італійська паста – 11 кращих рецептів приготування в домашніх умовах

Для цього потрібні такі компоненти:

  • 350 г квасолі;
  • цибулина;
  • часник;
  • томатна паста;
  • зелень;
  • сіль і відповідні приправи.

Процес приготування:

  • Покласти в чашу приладу попередньо замочену квасолю і залити водою так, щоб вона покривала баби на 3-4 див.
  • Встановити режим «Гасіння» або «Суп» і готувати основний компонент не менше півтора годин.
  • Порубати цибулю півкільцями, часник роздавити в пресі і додати до квасолі.
  • Покласти томатну пасту, рубану зелень, сіль і спеції, перемішати, готувати в режимі гасіння.

Щоб зробити лобіо більш калорійним, за кілька хвилин до готовності додайте в нього подрібнені волоські горіхи.

Лобіо в горщиках в духовці

Багато страви стають набагато смачніше, якщо приготувати їх в духовці, не є винятком і лобіо.

Для роботи знадобиться:

  • квасоля з розрахунку 100 г на порцію;
  • часникові зубці по 1-2 штуки на ємність;
  • солодкі перці за кількістю горщиків;
  • ріпчасту цибулю по ½ головки в кожну порцію;
  • томатна паста;
  • улюблена зелень;
  • сіль і приправи за смаком;
  • кип’ячена вода.

Порядок приготування:

  • Промити попередньо замочену квасолю і відварити протягом чверті години, а потім злити рідину, трохи остудити і розкласти по горщикам.
  • Очистити цибулю, часник, перець, подрібнити і відправити до бобам.
  • Посолити компоненти, додати томатну пасту, спеції, налити кип’ячену воду так, щоб вона повністю покривала блюдо і відправити в духовку.
  • Коли квасоля стане м’якою, вийняти ємності з печі, посипати лобіо рубаною зеленню і поставити на стіл.

Рада. Тримати лобіо в духовці потрібно досить довго, але щоб істотно скоротити час, варто взяти в якості основи стручкової або консервовану квасолю.

Зимова заготівля: салат лобіо

Із стручкової квасолі можна приготувати смачну зимову заготовку — салат лобіо.

Для консервування будуть потрібні:

  • 2 кг жовтих або зелених квасолеві стручків;
  • 2 кг соковитих томатів;
  • 500 г червоного болгарського перцю;
  • 1-2 стручки пекучого перцю;
  • 3 головки часнику;
  • 120 г цукру;
  • 30-40 г солі;
  • 120 мл рослинного масла без запаху;
  • 30 мл столового оцту 9%;
  • улюблена зелень.

Порядок роботи:

  • Вимити стручки, при необхідності подрібнити їх ножем.
  • Обшпарити окропом помідори, звільнити від шкірки і пюрировать м’якоть.
  • Дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку болгарський перець, часник і зелень.
  • Скласти підготовлені компоненти в каструлю, закрити кришкою і довести до кипіння.
  • Зменшити вогонь до мінімуму, прибрати кришку і продовжити готування ще 30-40 хвилин.
  • Додати оцет, олію і варити суміш ще чверть години.
  • На завершення насипати зелень, і через 5-7 хвилин зняти каструлю з вогню.
  • Розкласти гарячу суміш в стерилізовані банки і закатати.

Протягом тижня банки з зимової заготівлею повинні зберігатися в темному місці, вкутана ковдрою.