Лобіо з червоної квасолі – класичний рецепт і 8 варіантів приготування смачних

Якщо розім’яти квасоля червоного кольору і щедро заправити смачними спеціями, то вийде грузинське блюдо – лобіо. У кожному грузинському районі є свій варіант приготування цієї страви. Найчастіше готують лобіо з червоної квасолі за класичним рецептом, але не менш смачний варіант виходить з м’ясом, з помідорами і навіть консервований на зиму. Вивчайте, пробуйте і знаходите найсмачніший для себе метод приготування.

Лобіо з червоної квасолі — класичний рецепт

Якщо хочете використовувати як основне блюдо, то подавайте гарячим. Якщо вирішили, що лобіо буде виступати в якості закуски, то – холодним.

Якщо готуєте зі свіжої, сезонної квасолі, то можна приступати відразу до приготування. При використанні старої – необхідно замочувати не менш ніж на чотири години, а краще на ніч. Варити слід не менше трьох годин.

Інгредієнти:

  • уцхо сунелі – пол ч. ложечки;
  • квасоля червона – 650 г;
  • коріандр – пол ч. ложечки;
  • лавр – 4 аркуша;
  • кінза суха – пол ч. ложечки;
  • перець горошок;
  • цибуля – 420 г ріпчастої;
  • сіль;
  • оцет бальзамічний (можна замінити ткемалі);
  • чабер сухий – пол ч. ложечки;
  • часник – 3 зубки;
  • масло для засмажки рослинна;
  • кінза – 55 г свіжої.

Приготування:

  • Влити в каструлю воду.
  • Закинути листи лаврушки.
  • Підсолити.
  • Всипати квасолю. Проварити три години.
  • Злити рідину. Відразу не виливати (може ще стати в нагоді).
  • Розім’яти квасоля. Якщо маса суховата, то долити бульйон.
  • Накрити кришкою. Залишити на вогні хвилин вісім.
  • Нашаткувати цибулини.
  • Влити олію у сковорідку. Підсмажити цибулька.
  • Кінзу, половину від норми, нашаткувати.
  • Квасоля змішати з цибулею.
  • Засипати кінзу.
  • Розмішати.
  • Взяти ступку.
  • Помістити уцхо сунелі, перець, чабер, суху кінзу.
  • Очистити зубки часнику. Закинути в ступку.
  • Підсолити. Розтерти за допомогою маточки.
  • Закинути до квасолі.
  • Влити оцет. Перемішати.
  • Готувати сім хвилин під кришкою.
  • Взяти горщики. Покласти приготоване блюдо. Прибрати в духовку на сім хвилин.
  • Прикрасити свіжою кінзою.
  • Готуємо з консервованої квасолі

    Економне, ситне, а головне дуже швидке в приготуванні лобіо з консервованої квасолі. Неодмінний інгредієнт не тільки квасоля, але і цибулю. Якщо виключити хоч один з цих компонентів, то лобіо не вийде.

    Інгредієнти:

    • оцет винний (бальзамічний) – 1 ст. ложка + 1 ст. ложка для заправки;
    • квасоля червона консервована – 870 м;
    • часник – 7 зубків;
    • хмелі-сунелі – 1 ч. ложечка;
    • петрушка – 20 г;
    • цибуля зелена – 20 г;
    • цибуля – 370 г ріпчастої;
    • олія – 7 ст. ложок;
    • паста томатна – 3 ст. ложки;
    • кінза – 20 г;
    • горіх – 120 г волоського.

    Приготування:

  • Закинути горіхи в блендері. Подрібнити.
  • Очистити зубки часнику. Пропустити через часникодавку.
  • Змішати горіхи і часник.
  • Влити оцет (норму для заправки). Розмішати.
  • Зелень порубати. Зробити це необхідно як можна дрібніше.
  • Цибулини нашаткувати, наскільки зможете дрібно.
  • Масло влити у сковорідку. Розігріти.
  • Помістити цибулька.
  • Потомити до золотистого кольору.
  • Влити пасту. Загасити три хвилини.
  • З квасолі злити рідину.
  • Помістити боби в сковорідку.
  • Засипати приправи. Розмішати.
  • Загасити три хвилини.
  • Влити оцет.
  • Засипати зелень з горішками.
  • Перемішати.
  • Зняти з вогню.
  • Настояти вісім хвилин.
  • Смачно в холодному і теплому вигляді.
  • Лобіо по-грузинськи

    Приготувати лобіо по-грузинськи дуже просто. Впорається будь-який початківець кулінар.

    Інгредієнти:

    • базилік – 15 р свіжого;
    • горіхи – 55 г волоських;
    • квасоля – 550 г;
    • оцет винний – 2 ч. ложечки;
    • сіль;
    • перець чилі – чверть ч. ложечки;
    • цибуля – 4 цибулини;
    • олія соняшникова – 1 ст. ложка;
    • часник – 5 зубків;
    • петрушка – 15 р свіжого;
    • коріандр – 1 ч. ложка;
    • кінза – 15 р свіжого;
    • хмелі-сунелі – 1 ч. ложечка.

    Приготування:

  • У каструлю влити воду.
  • Закинути квасоля.
  • Відставити на пів доби.
  • Воду злити.
  • Промити три рази боби.
  • Влити воду в казан.
  • Помістити квасоля.
  • Проварити три години.
  • Зняти лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
  • Смажити в олії на сковорідці до золотистого кольору.
  • Нарізати базилік. Закинути в ступку. Влити оцет винний. Розтерти. Викласти в піалу.
  • Розтерти горішки.
  • Почистити зубки часнику. Пропустити через прес. Змішати з горішками.
  • Перемішати з гострим червоним перцем. Розмішати. Влити оцет. Перемішати.
  • У сковорідку з цибулею покласти квасолю. Підсолити.
  • Просмажити три хвилини.
  • Перемістити до ємність. Приєднати базилік з оцтом, хмелі-сунелі, коріандр, заправку з горіхами. Перемішати.
  • Петрушку і кінзу порубати. Змішати з іншими продуктами.
  • З м’ясом у горщиках в духовці

    Цей рецепт сподобається любителям гострої і ароматною грузинської кухні.

    Інгредієнти:

    • аджика – 2 ст. ложки;
    • олія оливкова – 3 ст. ложки;
    • чабер свіжий – 55 г;
    • сіль;
    • перець мелений чорний;
    • червона квасоля – 520 г;
    • цибуля – 120 г ріпчастої;
    • грузинський лаваш – 320 г;
    • часник – 5 зубків;
    • коріандр – пол ч. ложечки;
    • кінза свіжа – 55 г;
    • червоний перець сушений – 1 шт.

    Приготування:

  • Залити боби водою. Відставити на ніч.
  • Воду злити. Промити.
  • Залити свіжу воду. Варити дві години.
  • Цибулини очистити. Нарізати. Потрібні півкільця.
  • Промазати горщик маслом.
  • Помістити цибулю.
  • Поламати руками лаваш і розмістити поверх лука.
  • Вкрити квасолею.
  • Посипати зеленню, яку заздалегідь нарізали.
  • Дрібно порізати зубки часнику і розкидати по квасолі.
  • Розподілити аджику.
  • Нарізати перець червоний. Висипати в горщик.
  • Підсолити.
  • Поперчити.
  • Духова шафа повинен мати температуру рівну 150 гр.
  • Помістити горщики. Запікати чверть години.
  • Загрузка...

    Варіант для мультиварки

    Це просте блюдо виходить пряним, ароматним, ситним, в міру гострим. Завдяки мультиварці, готується швидко і пропікається рівномірно.

    Інгредієнти:

    • часник – 7 зубків;
    • масло рослинне – 1 ст. ложка;
    • цукор – ч. ложечка;
    • червона квасоля – 4 мультистакана;
    • цибуля – 1 цибулина;
    • перець;
    • кінза – 75 зелені;
    • сіль;
    • хмелі-сунелі;
    • томатна паста – 110 р.

    Приготування:

  • Залити воду в каструльку.
  • Всипати квасолю. Залишити на п’ять годин.
  • Почистити зубки часнику. Подрібнити.
  • Цибуля позбавити від лушпиння. Нашаткувати.
  • Зелень порубати.
  • У чашу від приладу влити олію. Закинути цибулю. Засмажити. Повинен овоч стати золотого кольору.
  • Прибрати в тарілку.
  • Злити рідину з квасолі. Покласти в чашу.
  • Залити водою так, щоб боби були повністю покриті.
  • Закрити кришку.
  • Знадобиться режим «Гасіння».
  • Таймер встановити на півтори години.
  • Закинути кінзу. Зверху часник.
  • Покласти цибулю. Влити томатну пасту.
  • Підсолити.
  • Додати перець.
  • Всипати хмелі-сунелі.
  • Покласти цукор.
  • Взяти пластикову лопатку. Розмішати.
  • Накрити кришкою.
  • Готувати в режимі півтори години.
  • Готуємо і закриваємо на зиму

    Салат лобіо хочеться їсти в будь-який час року. Взимку складно знайти свіжу зелень, тому слід заздалегідь підготуватися до холодного часу року і закатати дуже смачне блюдо влітку.

    Інгредієнти:

    • сіль – 2,5 ст. ложки;
    • квасоля – 3 склянки;
    • оцет – 65 мл;
    • солодкий перець – 970 г;
    • цукор – 300 г;
    • морквина – 970 г;
    • олія – 1 стакан рослинного;
    • томати – 2000 г стиглих.

    Приготування:

  • Вимочити у воді квасолю. На це буде потрібно ніч.
  • Злити воду. Залити свіжою.
  • Проварити півтори години.
  • Натерти морквину. Краще всього використовувати крупну тертку.
  • Включити м’ясорубку. Пропустити томати.
  • Змішати отримане пюре і моркву.
  • Додати квасолю.
  • Покласти цукор.
  • Влити масло рослинне.
  • Підсолити. Розмішати.
  • Закип’ятити.
  • Проварити на малому вогні півтори години.
  • Влити оцет.
  • Банки простерилізувати.
  • У гарячому вигляді закласти салат в банки. Закатати.
  • По-аджарськи

    Приготуйте смачні ласощі використовуючи корисну для організму квасоля.

    Інгредієнти:

    • квасоля – 320 г;
    • кінза – 7 г для фаршу;
    • для фаршу часник – 3 зубки;
    • горіх волоський – 120 г;
    • кінза – 7 г;
    • перець мелений чорний;
    • часник – 2 зубки;
    • сіль;
    • цибуля – 110 г ріпчастої.

    Приготування:

  • Квасолю залити гарячою водою. Відставити на ніч.
  • Злити воду.
  • Залити свіжою. Варити дві години.
  • Підсолити. Воду не зливати. Залишити до повного охолодження.
  • Тепер необхідно зробити фарш. Для цього цибулю, кінзу, горіхи і часник перетерти через м’ясорубку.
  • Отриману суміш змішати з остиглої квасолею. Приправити спеціями. Поперчити. Перемішати.
  • Рецепт приготування з томатом

    В лобіо можна змінювати інгредієнти, але квасоля завжди залишається незмінним продуктом. Смачно приготувати з додаванням томатів.

    Інгредієнти:

    • квасоля – 420 г;
    • олія соняшникова – 2 ст. ложки;
    • сіль;
    • цибуля – 4 цибулини;
    • часник – 4 зубки;
    • помідор – 3 шт.;
    • лавр – 4 аркуша;
    • коріандр – 1 ч. ложечка;
    • перець червоний – пол ч. ложечки;
    • пажитник – 1 ч. ложечка;
    • петрушка для подачі – 50 р.

    Приготування:

  • Залити водою боби. Залишити на ніч.
  • Злити воду.
  • Залити свіжою водою.
  • Закинути лаврушку. Підсолити. Проварити. Боби повинні стати м’якими.
  • Цибулини очистити. Смажити в олії на сковорідці.
  • Томати нарізати. Відправити до цибулі. Загасити.
  • Часник пропустити через часникодавку.
  • Засипати всі спеції і часник в сковорідку. Розмішати. Протушкувати п’ять хвилин.
  • Закинути квасоля. Перемішати.
  • Готувати п’ять хвилин.
  • Спробуйте нові рецепти:

    Загрузка...