Локшина для лагмана своїми руками – 2 рецепта приготування

Дізнавшись про новому незвичайному блюді – лагман, цікаво приготувати його вдома самостійно. Як робиться локшина для лагмана своїми руками, які потрібні спеції і овочі, ви дізнаєтеся з достовірного джерела.

Лагман – що це за страва

У Росії це страва продається в спеціалізованих східних ресторанах, воно популярне в Китаї, Казахстані, Афганістані та інших азіатських країнах. Якщо кухар додасть багато бульйону, лагман нагадує суп, в іншому варіанті приготування – це локшина з підливою, м’ясом і овочами.

Особливістю лагмана є набір спецій та локшина, яка витягується з тіста руками за спеціальною технологією.

Покроковий рецепт тіста для лагманной локшини

Тісто для локшини готується з таких продуктів:

  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – приблизно 2 ст., а там скільки візьме тісто;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • вода – 0,5 склянки;
  • масло пісне.

Покрокове приготування:

  • Наливають в ємність тістомісильної машини трохи менше склянки холодної води.
  • Додають сіль і яйце.
  • Починають всипати борошно по 1 ст. ложці, включивши повільну швидкість замісу.
  • Коли тісто почне відставати від стінок, придбає пружність і щільність, перестане липнути до рук, заміс закінчують.
  • Залишають на півгодини тісто на столі, накривши чим-небудь, щоб воно «дозріло».
  • Якщо немає навичок витягування локшини, можна розкачати тісто на столі за допомогою качалки, і тонко нарізати локшину. Вона повинна бути довгою, товщиною близько 0,5 мм.

Як правильно тягнути локшину

Покрокове опис, як зробити локшину для лагмана:

  • Колобок тесту розминають руками на столі в коржик. Розрізають навпіл.
  • Рослинне масло наливають на дві тарілки. Кладуть в кожну по половинці тесту, щоб масло вбралося.
  • Накривають тарілки з тістом харчовою плівкою, залишають так на 5 хвилин.
  • Наливають воду в каструлю і ставлять на вогонь, щоб можна було зварити локшину.
  • Заготовки тіста нарізають смужками. Витягають руками в тонкі джгути.
  • Залишають тісто відпочити кілька хвилин, закручуючи спіраллю на тарілці.
  • Потім продовжують розтягування на вазі. Не потрібно при цьому прикладати великі зусилля, інакше локшина може порватися.
Дивіться також:  Смажений гарбуз на сковороді – 7 рецептів

Готова домашня локшина повинна мати діаметр близько 0,5 див. Її збирають у розтягнутий «моток», тримаючи між двома руками, злегка відбивають об стіл, і відразу варять у гарячій воді. Готова вона через 3-4 хвилини після закипання.

Готуємо по-уйгурски

У уйгурской кухні існує взаємозамінність продуктів залежно від сезону. Тому можна використовувати ті овочі, які на даний момент доступні, строгих обмежень в рецепті немає.

Для приготування знадобиться:

  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • телятина – 300 г;
  • масло пісне – 100 мл;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • баклажан – 0,5 шт.;
  • помідори – 1 шт.;
  • чорний мелений перець – 0,5 ч. л.;
  • картопля – 2 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • кінза;
  • гострий перець;
  • часник;
  • кріп;
  • вода.

Покрокове опис:

  • Лагман можна приготувати з покупними спагетті, але за традицією тягнути локшину для цієї страви прийнято самостійно. Саме з неї починають приготування страви. Тісто роблять як на пельмені – 1 яйце, трохи води, сіль і борошно, не дуже тугий заміс. Залишають настоятися, замотавши в харчову плівку, поки готують підливу.
  • Включають плиту, і гріють казан.
  • Яловичину нарізати великим кубиком. Таку ж форму надають під час нарізки всім овочам з рецепту.
  • Наливають в казан масло, коли нагріється, обережно опускають в нього м’ясо.
  • Коли м’ясо змінить колір, підсмажиться, додають нарізану цибулю, солять і перчать. Інші спеції додають за смаком. Це може бути зіра, джусай, лази і т. д.
  • Додають у казан нарізану картоплю, через кілька хвилин баклажан, все перемішують. Блюдо потрібно приготувати так, щоб шматочки овочів зберегли свою форму, і не розсипалися.
  • В останню чергу кладуть нарізані помідори і солодкий перець.
  • Вливають в казан гарячу воду, підлива повинна бути такої консистенції, щоб страва не виглядало супом.
  • Нагрівання зменшують до мінімуму, чекаючи, поки овочі дійдуть до готовності. Накривають казан кришкою.
  • Подрібнюють 2 або 3 зубки часнику з зеленню кропу, додають підливу, коли вона буде вже готова. За бажанням кладуть 1 гострий стручковий перець.
Дивіться також:  Як варити кукурудзяну кашу – 7 рецептів на молоці та воді

Поки підлива гаситься, витягають і варять локшину з настоявшегося тесту.

Можливі помилки при приготуванні локшини

Лагман – це непросте в приготуванні блюдо, важливо знати як правильно його робити.

Насправді лагман не суп, він відноситься до других страв. По-російськи його можна назвати локшиною з соусом, де є м’ясо і овочі або тільки овочі. В соусі для лагмана обов’язково їсти цибулю, моркву, іноді додають кабачки, солодкий перець, квасоля, баклажани, редьку. Соус повинен бути насиченим, ароматним. Помилкою буде робити його занадто густим або рідким.

Класичний рецепт лагмана з саморобною локшиною

З класичним рецептом лагмана ви познайомитеся завдяки Іллі Лазерсон, відомого шеф-кухаря і телеведучому. Принципи приготування цієї страви він докладно описав в одній зі своїх кулінарних програм.

Для лагмана потрібні такі інгредієнти:

  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • курдючне сало 50-100 г;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • часник – кілька зубків;
  • помідори – 3 шт.;
  • зіра;
  • яловичина – 300 р.

Покрокове опис приготування:

  • Замішують тісто для локшини, залишають на столі «дозрівати», і готують підливу.
  • Невеликий шматок курдючного жиру нарізають кубиками, кладуть у казан.
  • Витоплюють жир.
  • Обчищають овочі, і нарізають.
  • Яловичину нарізують великими брусками.
  • Дістають з казана шкварки курдюка.
  • Додають в гарячий жир півкільця цибулі.
  • Коли цибуля стане золотистою, додають в чавунець м’ясо.
  • Через 5 хвилин туди ж відправляють нарізану соломкою моркву, солодкий перець, часник і помідори.
  • Страву заправляють зірою, додають близько 1 л гарячої води (можна більше), і продовжують тушкувати до м’якості м’яса. Чавунець накривають кришкою.
  • Після витягування або нарізання тіста, саморобна локшина вариться в окропі окремо від м’яса і овочів протягом декількох хвилин.
  • Потім її промивають холодною водою, відкинувши на друшляк.
Дивіться також:  Минтай в духовці — 11 рецептів запікання

Перед подачею підігрівають локшину в окропі 10 сек., поливають підливою.

Як красиво подати страву

При подачі розкладають порції гарячої локшини в глибокі тарілки, зверху, наливають ополоником багато підливи з м’ясом і овочами. Додають подрібнену кінзу.

Блюдо виходить насиченим і ситним. Крім м’яса, в ньому є багато овочів, всі вони корисні. Тому лагман так популярний у себе на батьківщині – в східній частині Киргизії та Узбекистані, де проживають уйгури і дунгани.