Локшина Ширатаки (Shirataki): що це таке, як готувати? Склад, калорійність та 8 рецептів страв японської локшини

Смачну і ситну локшину ширатаки можна назвати унікальним продуктом. Він одночасно відмінно насичує і сприяє схудненню, так як є малокалорійним. Приготувати страви з такої локшини легко можна вдома.

Що це таке

Продукт Shirataki – це довга біла локшина, для приготування якого потрібно використовувати особливу борошно з конжака. Вона змішується з вапняною водою для підтримки форми вже готової «соломки». Саме локшина за класичним рецептом вважається самої низькокалорійної.

Отриману із зазначених інгредієнтів суміш кип’ятять і тільки потім формують «соломку». Цікаво, що з неї вдається нарізати не тільки локшину, але і «рис». При цьому для другого варіанту не потрібно використовувати рисову муку.

Деякі кулінари плутають обговорювану локшину з фунчозой. Але це абсолютно різні продукти. Для приготування фунчозы в якості основи береться кукурудзяний/бобовий/картопляний крохмаль.

Готова локшина за смаком дещо відрізняється від звичних макаронних виробів. Її можна подавати в якості основного блюда або додавати в різні страви.

Склад, калорійність і харчова цінність

Низьку калорійність продукту пояснюється в першу чергу його скромним складом. На 97% складається з води. Залишилися три дісталися рослинної клітковини (борошно з конняку). В локшині немає легкозасвоюваних вуглеводів, тому навіть її регулярне вживання не зашкодить фігурі.

Якщо говорити про точну калорійності продукту, то це всього 9 ккал на 100 р. Тому страви з такою локшиною можна сміливо додавати в свій раціон навіть на строгій дієті.

Як готувати локшину Shirataki

Розбираючись, як готувати локшину Ширатаки, не варто намагатися зробити її самостійно з самої основи. Це досить довгий трудний процес. Та й відшукати спеціальну муку вдається далеко не в кожному магазині.

Простіше купити упаковку готової локшини. Сьогодні вона є в більшості великих супермаркетів у відділах здорового харчування або поряд з крупами/макаронами.

Дивіться також:  Рагу зі свинини – 15 рецептів приготування

Першим ділом потрібно викласти вміст упаковки на друшляк і ретельно промити локшину холодною проточною водою. Далі прямо в цій же ємності занурити її в каструлю з вируючим окропом. Після повторного закипання варити 2 хвилини. Не можна збільшувати цей термін, інакше страва буде зіпсовано!

Злити рідину. Повністю остудити готову локшину прямо в друшляку. Потрібно відзначити, що сам по собі продукт не має яскравого смаку. Тому його можна поєднувати з різними інгредієнтами.

Ширатаки з соусом Болоньєзе

Страву за таким рецептом дозволяється використовувати навіть на Атаці під час дієти Дюка. Низькокалорійний варіант популярного італійського блюда виходить за смаком нічим не гірше оригіналу.

Інгредієнти:

  • готова локшина – 180 – 200 г;
  • вода – 380 – 400 мл;
  • фарш з яловичини – 220 – 240 г;
  • цибуля – 1 головка;
  • паста з помідорів – 70 г;
  • цукрозамінник – 1 мірна ложка;
  • оцет – 1/3 малий. ложки;
  • часник – за смаком;
  • сіль, спеції, олія.

Приготування:

  • Подрібнені цибулю з часником засмажити на мінімальній кількості олії. Коли вони розм’якшаться, додати м’ясо.
  • Коли фарш поміняє колір, і основна частина рідини випарується з сковорідки, влити воду, додати пасту, сіль, спеції.
  • Тушкувати під кришкою близько 50 хвилин.
  • Останніми додати цукрозамінник, оцет.
  • Змішати готову локшину з соусом болоньєзе.

Прогріти блюдо пару хвилин і дати настоятися близько чверті години.

Локшина з коньяку з індичкою

Інгредієнти:

  • локшина з коньяку – 380 – 400 г;
  • філе грудки індички – 180 – 200 г;
  • дайкон і цибуля-порей – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • чорнослив 70 г;
  • соєвий соус – за смаком.

Приготування:

  • Приготувати локшину по інструкції на упаковці. Повністю злити з неї воду.
  • Порізати філе птиці. При бажанні замаринувати шматочки в соєвому соусі або використовувати для них якийсь інший маринад.
  • Цибулю порізати кільцями, інші інгредієнти – середньої або великої соломкою, у тому числі і чорнослив. Якщо зробити це виявилося складно, можна попередньо розмочити сухофрукти в теплій воді.
  • Добре розігріти сковорідку і обсмажити на ній всі інгредієнти по черзі. До кожного підливати потроху соєвого соусу.
  • Коли і овочі, і птах будуть готові, додати локшину.
  • Потримати страву на гарячій плиті пару хвилин.
Дивіться також:  Курка теріякі – 8 рецептів приготування курки в соусі теріякі

Подати частування гарячим.

Гарбузовий суп-пюре з Ширатаки

Інгредієнти:

  • м’якоть гарбуза – півкіло;
  • сир тофу – 80 – 90 г;
  • вершки (маложирні) – ½ ст.;
  • болгарський перець – половинка;
  • ширатаки у вузликах – 230 – 250 м;
  • дрібна сіль.

Приготування:

  • Взяти упаковку вузликів. Промити їх крижаний проточною водою. Викласти на друшляк. Залишити зливатися воду.
  • Використовувати вже повністю очищену від шкірки і насіння гарбуз. Овочеву м’якоть порізати скибочками. Відправити на сковорідку. Залити невеликою кількістю води.
  • Гасити овочеві шматочки до м’якості. При необхідності додавати ще воду.
  • Розім’яти готову гарбуз. Краще всього використовувати для цієї мети блендер.
  • Додати вершки, сіль. Можна використовувати спеції. Відмінно підходить для такої страви мелений чорний перець.
  • Відправити в масу шматочки тофу, перець, порізаний брусочками.
  • Довести масу до кипіння. Проварити до м’якості перцю.
  • Відправити в суп локшину. При бажанні додати ще трохи води до бажаної консистенції.

Варити суп ще 3 – 4 хвилини.

Салат з креветками і локшиною

Інгредієнти:

  • ширатаки – 230 – 250 м;
  • креветки – 120 – 150 г;
  • зелена цибуля – половина пучка;
  • часник – половинка часточки;
  • соєвий соус – 1 маленька ложка.

Приготування:

  • Очищені креветки згасити до готовності. Не додавати масло. Можна налити в сковорідку трохи води.
  • Локшину промити. Варити протягом 2 – 3 хвилин після закипання рідини.
  • Зелену цибулю дуже дрібно порізати. Часник розчавити.
  • В окремому посуді змішати вже готову локшину і морепродукти.
  • Додати до них цибулю і часник. Все добре перемішати. При бажанні присолити масу, всипати в неї улюблені спеції.
  • Влити соєвий соус. Обов’язково використовувати продукт без цукру.

Ще раз добре перемішати блюдо. Подати в будь-якому вигляді – гарячому або холодному.

Дивіться також:  Як варити кальмарів щоб були м’які?

Варіант салату з локшиною Ширатаки за Дюкану

Інгредієнти:

  • локшина – 340 г;
  • цибуля – 1 маленька;
  • філе курятини – 280 – 300 г;
  • моркву і огірок – 1 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль і будь-які спеції.

Приготування:

  • Зварити локшину до готовності. Злити з неї воду. Остудити готовий продукт.
  • Цибулю дуже дрібно порубати. Змішати зі збитими яйцями. Присолити, додати спеції.
  • Вилити суміш у силіконову форму. Поставити ємність на решітку. Запікати 7 – 8 хвилин при 190 градусах.
  • Одержаний омлет з духовки, остудити і порізати.
  • Курятину зварити або приготувати на пару.
  • Порізати птицю і сирі овочі.
  • Все змішати. Дати страві настоятися.

Таке частування можна їсти навіть під час самої суворої дієти.

Завдяки своєму унікальному складу і мінімальної калорійності, продукт входить в меню багатьох популярних дієт. Страви з нього допомагають не страждати від почуття голоду в процесі схуднення. Ця дієтична локшина займає важливе місце в раціоні, рекомендованому П’єром Дюканов.