Макарони Болоньєзе – 8 рецептів, як приготувати традиційне блюдо італійської кухні

Ситні ароматні макарони Болоньєзе – популярне італійське частування, яке обов’язково подається у всіх тематичних ресторанах. Але таке смачне блюдо можна легко приготувати вдома самому. Ніяких особливих дорогих продуктів для цього не потрібно.

Макарони Болоньєзе — класичний рецепт

Інгредієнти:

  • 150 г яловичого фаршу;
  • 50 г бекону;
  • 1 цибулинка;
  • половинка моркви;
  • спагеті;
  • свіжий часник;
  • сіль;
  • 2 десертні ложки пасти з помідорів;
  • половина чашки червоного сухого вина;
  • 3 десертні ложки олії оливи;
  • 1,5 склянки яловичого бульйону.

Приготування:

  • Овочі очистити і нарізати дуже дрібними кубиками. Також порубати і бекон.
  • Спочатку обсмажують овочеву масу на олії оливи до розм’якшення. Потім додати в неї бекон і готувати продукти, поки з останнього не витопиться весь жир.
  • В окремому посуді зварити спагетті.
  • До засмажки викласти фарш. Обсмажувати основу соусу, розбиваючи великі шматочки м’яса лопаткою.
  • Влити вино. Почекати, поки воно повністю випарується. Додати бульйон, пасту з помідорів, сіль і розім’ятим часник.
  • Закрити сковороду кришкою і томити її вміст 40 – 50 хвилин на повільному вогні.

За класичним рецептом страву потрібно подавати наступним чином: спагеті викладати на тарілку гніздом, а середину заповнювати м’ясною підливою, оформивши зеленню.

З фаршем і томатною пастою

Інгредієнти:

  • половина кілограми фаршу;
  • 1 помідор, 1 цибулина;
  • паста;
  • свіжий часник;
  • пісне масло;
  • сіль і спеції;
  • 2 ст. л. кетчупу.

Приготування:

  • Полуколечки цибулі обсмажити до прозорості на розігрітому пісному маслі.
  • Покласти до овочу фарш. Поставити масу на повільному вогні до готовності м’яса. Посолити, всипати трави і спеції.
  • Додати кетчуп.
  • Через 3 хвилини всипати кубики помідора разом зі шкіркою.
  • Гасити масу ще 8 – 9 хвилин.
  • Зварити пасту відповідно до інструкції на упаковці.

Подати готові макаронні вироби з приготованим соусом.

Дивіться також:  Паста карбонара – 4 рецепти з беконом і вершками

З додаванням в соус грибів

Інгредієнти:

  • 350 г м’якоті яловичини;
  • 1 цибулина;
  • 5 – 6 великих печериць;
  • 1 ст. яловичого бульйону;
  • 1 коренеплід моркви;
  • спагеті;
  • половина склянки томатного соку;
  • сіль;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Щоб приготувати смачні макарони з соусом Болоньєзе і додаванням грибів, насамперед потрібно перетворити у фарш шматочки яловичини.
  • Після м’яса подрібнити таким же чином всі очищені овочі і гриби.
  • Спочатку обсмажити на розігрітій олії овочеву масу, потім додати до неї м’ясо.
  • Влити бульйон і томатний сік. Гасити масу при невеликому нагріванні плити, поки всі компоненти соусу не будуть готові. Посолити його.

Окремо зварити спагетті в солоній воді. Подати їх з м’ясним соусом.

Макарони Болоньєзе в мультиварці

Інгредієнти:

  • 300 — 350 г яловичого фаршу;
  • 2 помідори;
  • 1 головка цибулі;
  • сіль, італійські трави;
  • масло оливи;
  • спагеті;
  • свіжий часник;
  • 100 г пасти з помідорів.

Приготування:

  • У чаші приладу злегка обсмажити подрібнені цибулю з часником на олії оливи. Додати до них шматочки томатів. Готувати продукт 5 – 6 хвилин у відповідному режимі.
  • Зверху викласти пасту з томатів.
  • Через 2 – 3 хвилини додати в мультиварку фарш. Продовжувати обсмажування м’яса, розбиваючи його шматочки, до готовності.
  • Влити 2/3 ст. кип’яченої води. Додати сіль, розім’ятий часник, італійські ароматні трави.
  • Готувати страву у програмі «Гасіння» 30 – 35 хвилин. По завершенню програми можна пюрировать його блендером.

Окремо зварити макаронні вироби в солоній воді. Подати з соусом з мультиварки, шматочками помідорів і огірків.

Як приготувати з курячим фаршем

Інгредієнти:

  • 300 – 350 г фаршу з курки;
  • 1 цибулинка-шалот;
  • 1 великий зубок часнику;
  • 1/3 скл. олії оливи;
  • ½ Ст. білого вина;
  • 1 ст. консервованих помідорів без шкірки;
  • сіль, сухий базилік;
  • макаронні вироби – пір’я.
Дивіться також:  Як варити геркулесову кашу на молоці – 7 рецептів приготування в мультиварці, в мікрохвильовці і на плиті

Приготування:

  • Цибулю з часником нарізаємо максимально дрібно. Обсмажити їх на олії оливи у великій сковороді.
  • Коли інгредієнти обсмажиться, додати до них фарш з курки.
  • Дочекатися, поки м’ясо побіліє, постійно його помішуючи. Додати спеції, сіль, вино.
  • Після випаровування алкоголю перекласти на сковорідку консервовані помідори.
  • Тушкувати соус близько години.
  • Зварити пір’я до готовності. Доповнити готовим соусом.

Подавати макарони Болоньєзе з фаршем з птиці до обіду гарячими.

Готуємо з вершками

Інгредієнти:

  • по 200 – 250 г свинячого і яловичого фаршу;
  • свіжий часник;
  • 2/3 ст. среднежирных вершків;
  • поварена сіль, перець, сушений базилік;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 шт. томатів;
  • 2/3 ст. кип’яченої води;
  • 3 десертні ложки олії оливи;
  • спагетті.

Приготування:

  • М’ясний напівфабрикат викласти на сковороду з маслом. Відразу почати розминати його лопаткою, щоб не формувалися грудочки.
  • Додати дрібно терту курку і подрібнений часник.
  • Перекласти в сковороду терті помідори, сіль і спеції.
  • Через 15 хвилин гасіння маси під кришкою на повільному вогні влити вершки.
  • Томити соус 50 хвилин.
  • Окремо зварити спагетті.

Розкласти готові макаронні вироби порційно. Полити кожну порцію м’ясного соусу з вершками.

Пісні макарони з соусом Болоньєзе

Інгредієнти:

  • 100 -150 г сухого соєвого фаршу;
  • 700 – 750 мл фільтрованої води;
  • 1 велика морква;
  • 1 бульйонний кубик «Овочевий»;
  • 1 головка ріпчастої цибулі;
  • 4 десертні ложки олії оливи;
  • кухонна сіль, мелений чорний перчик;
  • 350 г томатів у власному соку (консерви) без шкірочки на овочах;
  • 2 десертні ложки кетчупу;
  • будь-які спагетті з твердих сортів.

Приготування:

  • У миску покласти соєвий фарш. Залити його тільки що скипіла водою. Розчинити в суміші бульйонний кубик.
  • Подрібнити всі заявлені в рецепті овочі. Обсмажити їх на якісному оливковій олії. Цибуля довести до сильної рум’яності.
  • Поки готується обсмажування, зварити спагетті в солоній воді. Викласти їх на друшляк, остудити. Не промити макаронні вироби.
  • Через друшляк, злити надлишки рідини з соєвого фаршу. Але не чекати, поки з продукту стече весь «сік», і він стане сухуватим.
  • М’ясний напівфабрикат відправити в глибоку сковороду до обсмаженою овочам. Туди ж додати сіль, перець, кетчуп та порізані консервовані помідори. Томити 8 – 9 хвилин.
Дивіться також:  Тріска в клярі – 7 покрокових рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Викласти ще гарячі спагетті порційно на тарілки. Зверху густо полити їх пісним соусом.

З кабачком і селерою

Інгредієнти:

  • 400 — 450 г яловичини;
  • 200 — 250 г кабачка;
  • 1 велика морква;
  • 1 цибулина головка;
  • 300 р помідорів;
  • 2 стебла селери;
  • паста;
  • масло;
  • сіль і приправи;
  • тертий пармезан.

Приготування:

  • Щоб приготувати пасту Болоньєзе з селерою і кабачком, насамперед потрібно вимити, почистити і дрібно нарізати всі заявлені в рецепті овочі.
  • Першими обсмажити на обраному олії цибульні кубики. Додати до них кубики кабачка. Смажити до випаровування рідини з сковорідки.
  • Яловичину перекрутити через м’ясорубку. Відправити в сковороду до овочів.
  • Додати помідори без шкірки, перебиті блендером, сіль, приправи, шматочки очищеного стебла селери, терту моркву.
  • Поставити масу на повільному вогні під кришкою 60 – 70 хвилин.
  • Зварити пасту до готовності в солоній воді.

Подати макарони з м’ясним соусом. Кожну порцію засипати тертим пармезаном.