Макарони з тушонкою – 7 рецептів, як приготувати в мультиварці

Просте і одночасно ситне блюдо, яке можна приготувати на вечерю – це макарони з тушонкою. В мультиварці зробити його буде набагато простіше, ніж традиційним способом. Причому кожна господиня може проявити фантазію, використовуючи різні додаткові компоненти та методи їх обробки.

Макарони по-флотськи з тушонкою в мультиварці

Відварені макарони з м’ясом іноді в народі називають «по-флотськи». Цьому є своє пояснення. Саме таке блюдо було основною їжею перших російських моряків, так як продукти, які необхідні для його приготування, дуже зручні в транспортуванні. Щоб м’ясо не зіпсувалося в дорозі, в наші дні його часто замінюють тушонкою. Крім того, завдяки сучасної кухонної техніки готувати популярне блюдо стало набагато простіше. Наприклад, знамениті макарони по-флотськи з тушонкою можна зробити в мультиварці.

Для цього обов’язково знадобиться:

• 250 грамів макаронних виробів (бажано твердих сортів);
• 0,3 кілограма тушонки;
• 100 грам ріпчастої цибулі;
• 80 грам свіжої моркви;
• 200 мілілітрів води;
• 10 грам харчової солі;
• 85 грам рослинної олії.

Спосіб приготування страви складається з декількох етапів:

1. Очистити і промити овочі. Цибулю нарізати півкільцями, моркву покришити брусочками.
2. Скласти їх у чашу мультиварки, долити в неї масло і встановити на лицьовій панелі режим «Смаження». Правда, в деяких моделях він відсутній. Тоді підійде режим «Випічка».
3. Засипати до обсмаженою овочам сухі макарони.
4. Туди ж викласти тушонку.
5. Залити продукти водою і трохи посолити.
6. Встановити режим «Рис» (або «Каша») і час 15 хвилин. Все інше апарат зробить сам.
Після цього залишиться тільки готову страву акуратно перемішати. Робити макарони з тушонкою в мультиварці настільки легко, що з подібною роботою впорається навіть той, хто далекий від хитрощів кулінарії.

З томатною пастою

Щоб блюдо вийшло більш ароматним, можна використовувати свіжі помідори або готову томатну пасту. Результат вийде чудовий.

Для рецепту слід взяти:

• 2 склянки макаронних виробів;
• 1 цибулина;
• 3 столові ложки томатної пасти;
• 1 банка тушонки;
• 1 морква;
• будь-які прянощі і спеції.

Тут процес приготування страви буде дещо іншою:

1. Овочі очистити, а потім довільно покришити цибулю і подрібнити на тертці з великими отворами моркву.
2. Включити мультиварку, виставити режим «Випічка», залити в чашу масло і трохи прогріти його.
3. Додати подрібнені овочі і пасерувати їх протягом 5 хвилин.
4. Покласти в чашу пасту з вибраними спеціями і згасити всі разом 10 хвилин.
5. Додати тушковане м’ясо, а зверху засипати макарони.
6. Залити все водою і готувати в режимі «Плов» під кришкою.
В результаті виходять чудові макарони по-флотськи з тушонкою в томаті.

Дивіться також:  Фрикадельки з підливою – 7 рецептів

Готуємо по-ірландськи

У кожної страви є багато різних варіантів, кожен з яких гарний по-своєму. Наприклад, досить оригінально виглядають макарони з тушонкою по-ірландськи. Для їх приготування знадобиться незвичайний набір продуктів:
• 200 грам будь-яких макаронів;
• 1 баночка бажано курячої тушонки (350 грам);
• 0,5 стручка солодкого перцю;
• по 3 столові ложки консервованої кукурудзи і червоної квасолі;
• головка цибулі;
• лимонний сік;
• сіль;
• трохи зелені.

Як приготувати макарони з тушонкою по ірландському рецептом:

1. Макарони висипати в миску, залити водою і готувати в режимі «Паста», «Плов» або «Суп» (все залежить від конкретної моделі апарата). Сіль не додавати.
2. В цей час лук очистити від лушпиння і порізати кубиками. Те ж саме зробити з солодким перцем. При цьому цибуля бажано ошпарити окропом.
3. Відварені макарони промити, і знову скласти в чашу.
4. Додати тушонку одночасно з консервованою квасолею і кукурудзою, а потім перемішати.
5. Готувати під кришкою 6 хвилин в режимі «Гасіння».
6. Додати інші компоненти і знову перемішати.
При необхідності готове блюдо відразу можна трохи підсолити. А перед подачею збризнути соком лимона.

Смажені макарони з тушонкою в мультиварці

Деяким більше подобається саме той варіант, де макарони спочатку обсмажують, а потім готують звичним способом разом з рештою компонентів за рецептурою. Після такої обробки вони набувають особливо приємний смак і аромат.

Для роботи знадобиться:

• 200 грам будь-яких макаронних виробів;
• сіль;
• по 100 грам моркви і ріпчастої цибулі;
• 320 мілілітрів окропу;
• банку будь-тушонки;
• 50 грам соняшникової рафінованої олії;
• тертий сир.

Як з цих продуктів слід правильно готувати макарони з тушонкою в мультиварці:

1. Очищену цибулю порізати дрібними кубиками, моркву подрібнити на середній тертці.
2. У чашу вилити масло. Після цього встановити режим «Смаження».
3. Засипати цибулю і пасерувати його протягом 2 хвилин.
4. Додати моркву і продовжити обсмажування ще хвилини 3 при періодичному помішуванні.
5. Засипати макарони, а через пару хвилин покласти тушонку. Продукти перемішати.
6. У цей час окремо закип’ятити воду.
7. Як тільки рідина нагріється, вилити її в чашу й додати (при необхідності) трохи солі.
8. Встановити режим «Випічка» і готувати, поки майже вся рідина не випарується.
Щоб готові макарони сильно не розварилися, час краще відстежувати самостійно по годинах. В даному випадку потрібно не більше 8 хвилин.

Дивіться також:  Риба лин – 6 рецептів, як приготувати лина смачно

З помідорами і сиром

При бажанні макарони з тушонкою в мультиварці завжди можна приготувати у вигляді святкової страви.

Для цього необхідно:

• 2 банки тушонки;
• 200 грам макаронів;
• 3 яйця;
• сіль;
• по 100 грам ковбасного і твердого сиру;
• 2 цибулини;
• зелень;
• масло вершкове;
• 3 помідори;
• трохи панірувальних сухарів.

Зробити таке блюдо, в принципі, не складно:

1. Макарони засипати в чашу, залити холодною водою, підсолити і готувати «аль денте» в режимі «Варка». Після цього їх процідити, перекласти в окрему ємність і присмачити маслом.
2. Відкрити обидві банки тушонки, зняти з них весь жир. Перекласти його в чашу мультиварки.
3. У цьому жиру спочатку подрібнену цибулю пасерувати в режимі «Смаження».
4. Додати до нього помідори, порізані кубиками, перець, зелень, трохи посолити і тушкувати ще не менше 10 хвилин.
5. Подрібнити на тертці твердий і порізати тонкими пластинками ковбасний сир. Додати яйця, сіль, збити.
6. Відправити в чашу всі залишилися інгредієнти, готувати їх разом 15 хвилин в режимі «Гасіння».
Розкладаючи по тарілках, страву прикрасити свіжою зеленню.

З додаванням грибів

Щоб якось урізноманітнити свій раціон, можна спробувати приготувати макарони по-флотськи з тушкованим м’ясом і грибами. До речі, в мультиварці робити їх буде набагато зручніше.

Знадобляться наступні продукти:

• 300 грам макаронів;
• 1 головка ріпчастої цибулі;
• сіль;
• 200 грам тушонки і стільки ж грибного фаршу;
• перець;
• по 3 столові ложки томатної пасти і рослинного рафінованого масла.

Готується страва не зовсім звичайним способом:

1. Спочатку, використовуючи режим «Суп» або «Випічка», у підсоленій воді відварити макарони.
2. Цибулю нарізати півкільцями і злегка обсмажити в киплячому маслі. В цьому випадку можна використовувати той же режим «Випічка» (або «Смаження»).
3. Тушковане м’ясо з’єднати з грибним фаршем, а потім додати все це в чашу і тушкувати з цибулею до випаровування вологи.
4. Додати томат, сіль і продовжити в тому ж режимі.
5. Перекласти макарони в чашу, смажити до утворення ніжної скоринки.
Блюдо виходить соковите, надзвичайно ароматне і дуже апетитне.

Дивіться також:  Бефстроганов з курки – 5 рецептів

Спагетті з тушонкою в мультиварці

Щоб приготувати в мультиварці спагетті з тушонкою, потрібно використовувати особливу методику.

Так, і набір продуктів потрібно дещо інший:

• 1 банка тушонки;
• 1 морквина;
• сіль;
• 10 грам вершкового масла;
• 400 мілілітрів води;
• 1 цибулина;
• 50-55 грам рослинної олії.

Готувати страву потрібно покроково:

1. Моркву подрібнити на тертці з великими отворами, а цибулю покришити кубиками.
2. Обсмажити їх у чашу мультиварки з додаванням олії 8-10 хвилин в режимі «Випічка». Правда, тут регулювати час потрібно вручну, так як програма передбачає на таку операцію стандартно 20 хвилин.
3. Додати тушковане м’ясо і перемішати.
4. Засипати спагетті і зверху покласти вершкове масло. Враховуючи довжину макаронів, попередньо їх можна поламати навпіл.
5. Залити продукти водою, посолити за смаком і готувати в режимі «Плов» приблизно одну годину.
Після сигналу таймера можна сміливо відкривати кришку і насолоджуватися ароматним і смачним блюдом. Багато хто побоюється, що за 60 хвилин спагеті можуть перетравитися і розкиснути. Макарони виходять в міру м’які. А знизу, навіть трохи підсмажені.