Макаронна запіканка – 10 смачних рецептів приготування

У раціоні сучасної людини обов’язково присутні макаронні вироби. Вони використовуються в перших стравах, в якості гарніру в поєднанні з м’ясом і овочами, застосовуються навіть для приготування десертів.

Макаронна запіканка — це результат подібних новаторських експериментів.

Класична макаронна запіканка з фаршем

Додати різноманітності буденного раціону можна за допомогою нестандартного приготування макаронів з фаршем.

Для цього знадобляться наступні продукти:

  • макаронні вироби – 400 г;
  • фарш зі свинини або яловичини – 500 г;
  • морква середніх розмірів — 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • сир твердий – 100 г;
  • яйця курячі – 1 шт.;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень (петрушка, кріп) – пів пучка;
  • сіль, спеції – за смаком.

Спосіб приготування дуже простий:

  • Після очищення морква треться за допомогою великої терки, цибулю і зелень подрібнюються, а часник розминається за допомогою чеснокодавкі.
  • У розігріту сковороду з ⅔ соняшникової олії викладається морквяно-цибульна суміш, де смажиться протягом 6 хвилин.
  • За хвилину до завершення смаження в сковороду поміщаються часник і зелень.
  • Обсмажені продукти, сіль і спеції додаються у посуд з фаршем, де все ретельно перемішується.
  • В окремій ємності збивається яйце, після чого вливається в фарш з овочами.
  • Суміш ще раз вимішується.
  • У киплячу підсолену воду поміщаються макарони, де варяться до напівготового стану. Після відкидають на друшляк.
  • В прямокутну форму продукти викладаються шарами, що складаються з прошарків: перший шар – ⅓ макаронів, половина фаршу, ⅓ сиру; другий шар – прошарку повторюються, третій шар – останні макарони присипаються рештою сиру.
  • Форма поміщається в розігріту духовку на півгодини при температурі 190°. При подачі блюдо посипати пряним кропом.

З додаванням грибів

Для отримання більш пікантного смаку можна приготувати страву з фаршем і грибами, взявши за основу класичний рецепт. Замінивши морква 250 г печериць, можливо, отримати ще одну ситне блюдо з макаронів з новим смаком.

Рецепт приготування з сиром

Традиційний рецепт сирної запіканки з макаронів настільки простий, що навіть недосвідченій господині він під силу.

Дивіться також:  Запіканка з гарбуза – 7 смачних рецептів приготування

Для цього потрібні набір продуктів:

  • макарони відварні – 300 г;
  • сир твердий – 200 г;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • масло вершкове – 15 г;
  • сіль, спеції – за смаком.

Процес приготування полягає в наступному:

  • Яйця разом з розтопленим маслом збиваються, солятся і приправляється.
  • Половина натертого сиру додається до яєчної маси.
  • Макарони поміщаються у високу форму, після чого заливаються сирно-яєчної сумішшю.
  • Ємність відправляється в розігріту духовку при температурі 180° на 15 хвилин.
  • За 2 хвилини до закінчення приготування запіканка притрушивается залишилися сиром.

Результат кулінарної роботи готовий до вживання в якості самостійного другої страви.

Запіканка з макаронів з яйцем

Ситний сніданок для любителів страв з макаронів, який можна приготувати з мінімального набору продуктів:

  • макарони вироби – 380 г;
  • яйця курячі – 7 шт.;
  • масло вершкове – 50 г;
  • панірувальні сухарі – 2 ст. ложки;
  • сіль, спеції – за смаком.

Перед початком основного процесу приготування готуються продукти: яйця збиваються з сіллю, а відварені до готовності макарони заправляються ⅓ вершкового масла.

Потім:

  • Макарони ретельно змішуються з яйцями.
  • На змащений половиною залишився масла і посипаний ⅔ сухарів деко викладається яєчно-макаронна суміш, по поверхні якої розподіляється останнім масло і сухарі.
  • Випікається страву при температурі 200° протягом чверті години.

Перед подаванням страву можна розрізати на частини.

З ковбасою і помідорами в духовці

Макаронна запіканка у духовці з додаванням ковбаси і смаком помідор стане чудовим рішенням для щільного сніданку справжнього чоловіка.

Щоб створити ситне блюдо необхідні:

  • макаронні вироби – 400 г;
  • ковбаса – 400 г;
  • помідори — 2 шт.;
  • сир твердий – 200 г;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • масло вершкове – 100 г;
  • молоко – 200 мл;
  • зелень (петрушка, кріп) – пів пучка;
  • сіль, спеції – за смаком.

Для отримання неординарного страви:

  • Макарони відварюють, томати і ковбаса нарізаються кубиками, а сир натирається.
  • Яйця з молоком збиваються в окремому посуді.
  • У змащену глибоку форму шарами поміщаються: ½ макаронів, помідори, ковбаса, ½ макаронів.
  • На вміст дека виливається яєчно-молочну суміш і розкладається масло, що залишилося.
  • Через чверть години випікання при температурі 180° запіканка посипається сиром і продовжує випікатися ще 10 хвилин.
Дивіться також:  Морквяна запіканка – 7 рецептів

З сирих сухих макаронів з фаршем

Більшість рецептів запіканок передбачає використання відварених макаронів.

Однак є й ті, для втілення яких можна скористатися сирими виробами.

Для реалізації цієї ідеї потрібні:

  • великі макаронні трубочки – 400 г;
  • фарш зі свинини або яловичини – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • сир твердий – 100 г;
  • масло вершкове – 50 г;
  • молоко – 400 мл;
  • борошно – 2-3 ст. ложки;
  • сіль, спеції – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Цибулина подрібнюється і змішується з фаршем, після чого суміш приправляється і солиться.
  • Фаршем начинюються трубочки, які потім переміщаються в форму.
  • З молока, масла і борошна готується соус Бешамель, яким заливаються макарони.
  • Перед відправкою деко в духовку з температурою 160° на 40 хвилин страва посипається сирної стружкою.

З курячим філе

Запіканка з курячим філе готується швидко.

Для цього необхідно мати під рукою наступні продукти:

  • макаронні вироби– 200 г;
  • сир твердий – 50 г;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • філе курки – 200 г;
  • молоко – 100 мл;
  • сіль, спеції – за смаком.

Велику частину часу приготування займає підготовка продуктів:

  • Відварюється філе, що подрібнюється після охолодження.
  • Окремо варяться макарони в підсоленій воді, після чого добре промиваються і змащуються маслом.
  • Яйця з молоком збиваються за допомогою міксера, а сир треться.Після підготовки продуктів можна приступати до основної частини:
  • На змащений маслом або вистелений папером для випікання деко шарами викладаються продукти: ½ макаронів, філе, друга частина макаронів.
  • Зверху вміст заливається яєчної сумішшю з молоком і посипається сирної крихтою.
  • Через 40 хвилин випікання страви в духовці при температурі 180° запіканка готова до дегустації.

Важливо! Блюдо до столу подається гарячим.

Дивіться також:  Запіканка з брокколі – 7 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Під соусом Бешамель



Запіканка з куркою набуває вишукані нотки при подачі у вершковому соусі, який готується з 200 мл молока, 20 г топленого вершкового масла, 3 ст. ложок борошна, ½ ч. ложки мускатного горіха, солі і спецій. З перерахованих вище інгредієнтів за допомогою блендера готується суміш, яка потім кип’ятиться протягом 8 хвилин при постійному помішуванні.

З рисом і куркою для дитячого меню

Для зростаючого дитячого організму, якому потрібно безліч поживних елементів, використовується поєднання макаронів з рисом. Для приготування за основу береться рецепт макаронної запіканки з курячим філе, де 200 г макаронних виробів замінюються на 100 г макаронів і 100 г рису. Рис вариться до готовності і змішується з макаронами. Всі інші кроки повторюються з базового рецепта.

Солодкий рецепт з макаронами і сиром

– Блюдо для дітей, які в свіжому вигляді сир є відмовляються.

Нехитра макаронна запіканка у мультиварці, для якої необхідні:

  • макаронні вироби– 200 г;
  • сир – 200 г;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • масло вершкове – 40 г;
  • цукор – 80 р.

Для отримання такого ласощі:

  • Відварюють макарони в підсоленій воді, після чого промиваються і змазуються олією, щоб уникнути склеювання.
  • Сир перетирається з яйцями і цукровим піском.
  • З відвареними макаронами змішується підготовлена сирна маса.
  • У чашу, попередньо змащену вершковим маслом, кладуть суміш з макаронів з сиром.
  • На мультиварці виставляється 40 хвилин в режимі «Випічка».

Увага! Якщо макарони замінити вермішеллю, то можна відчути смак дитинства –потрапезувати вермишелевой запіканкою, як у дитячому садку.

Таким чином, рецепти макаронної запіканки дуже різноманітні: солодкі, гострі, ситні, солоні, дитячі. З таким достатком кожен любитель макаронних страв зможе знайти собі страву до смаку.