Макрель – що за риба, як приготувати? Смак, калорійність, 5 смачних рецептів приготування макрелі

Тим, хто ще не знайомий з даним представником сімейства скумбрієвих, напевно цікаво, що за риба макрель і як її готувати. Особливістю цього продукту є його універсальність. Філе макрелі ідеально підходить для запікання, копчення, смаження та інших способів термічної обробки.

Макрель — що це за риба

Особини цього сімейства досягають розмірів до 4,5 метрів, в той час як самі дрібні – всього лише 60-70 сантиметрів. Макрель – це хижа риба, в раціон якої входить планктон, анчоуси, креветки, молюски, молодь оселедця і піщані вугри. Мешкає цей примірник у морських і океанічних водах на глибині до 200 метрів.

Назва її різновидів походить від місця проживання:

  • іспанська (смугаста) макрель – Середземне море, Індійський і Тихий океан;
  • японська макрель – води Китаю, Японії, Кореї;
  • індійська (королівська) макрель – береги Азії.

Дана риба виловлюється у великих кількостях і вважається цінним промисловим продуктом. Через значне різноманіття особин цього виду у світових водах, Міжнародним союзом охорони природи йому було присвоєно статус «Викликає найменше занепокоєння».

Смакові якості, калорійність

Макрель – поживна риба з щільним білим м’ясом. Воно досить жирне, але в той же час, кілька жорсткувате, що варто враховувати в процесі приготування. Смак макрелі часто порівнюють зі смаком скумбрії. Незважаючи на близьке біологічна спорідненість, дані представники мають суттєву різницю. Макрель можна назвати дієтичної, адже вона більш суха, ніж скумбрія.

Як і будь-яка інша морська риба, макрель оцінюється як малокалорійна. Так сира тушка містить близько 105-139 ккал, приготована на пару – 134-158 ккал, Розбіжність у кількості калорій залежить від різновиду. Так, королівська макрель буде менш поживним, ніж іспанська.

Харчова цінність коливається в таких межах:

  • білки: 20-22 г/ 100 г продукту;
  • жири: 3-4 г/ 100 г продукту;
  • зола: 1-2 г /100 г продукту;
  • вода: 73-75 г/ 100 г продукту.
Дивіться також:  Холодець з яловичини – 8 рецептів приготування

Що примітно, вуглеводів дана особина в себе практично не включає.

5 смачних рецептів приготування макрелі

Щоб приготувати рибу макрель не потрібно володіти великими кулінарними здібностями. Досить правильно вибрати при покупці і чітко слідувати рецептом. Показником якості цього морепродукта є рожеві жабри і прозорі ясні очі. Додатково можна спробувати залишити на тушці пальцем вм’ятину. Якщо м’ясо швидко повернулася в колишню форму – знак свіжості.

Копчена макрель в домашніх умовах

Смачний аналог покупної копченої риби можна приготувати і в домашніх умовах. При цьому для даного рецепту не потрібно великої кількості інгредієнтів, достатньо лише мати бажання і коптильню.

Співвідношення продуктів у такому разі така:

  • двокілограмова макрель;
  • харчова сіль – 200 г;
  • цукровий пісок – 20 р.

В першу чергу рибу потрібно почистити і вимити. Для цього відрізається голова, розрізається черево і дістаються всі нутрощі. Промивати свіжу рибку потрібно в холодній проточній воді не менше двох разів.

Очищену тушку перев’язуємо товстою ниткою і рясно посипаємо цукром і сіллю. В такому стані риба залишається на 45 хвилин – годину. Після цього змиваємо сіль, підв’язуємо продукт на відкритому повітрі і залишаємо ще на 1 годину.

Тепер макрель готова до копчення. Для цього завантажуємо її у коптильню і ставимо на маленький вогонь. Після появи диму встановлюємо 80 º c на 1 годину. Як тільки тушка охолоне, її можна подавати на стіл, сервіруючи з зеленню і лимоном.

Запікаємо в фользі в духовці

Не менш цікавий спосіб приготування — це макрель в духовці. В таких умовах вона виходить м’якою, м’ясо з легкістю відстає від кістки.

Для досягнення максимальних смакових якостей знадобляться:

  • дві макрелі;
  • одна цибулина;
  • некрепкая гірчиця – 1 ст. ложка;
  • лимонний сік – 3 ч. ложки;
  • одна щіпка солі;
  • одна щіпка чорного перцю.
Дивіться також:  Яєчна локшина – шість рецептів, як приготувати домашню локшину своїми руками

Приготування риби починається з її очищення: відрізаємо голову, виймаємо кишки і ретельно промиваємо.

  • Далі готуємо маринад. Для цього змішуємо нарізану цибулю, гірчицю, лимонний сік, сіль і перець.
  • Змащуємо отриманою сумішшю рибку (залишками можна нафарширувати тушку) і залишаємо маринуватися в холодильник. Час маринування може становити від півгодини до півдоби.
  • Просочену макрель загортаємо у фольгу і викладаємо на деко. Процес запікання займає близько 40-50 хвилин при -180 º c, але не варто забувати, що будь-яку рибу або м’ясо треба ставити тільки в розігріту духовку.

Риба, смажена з рум’яною скоринкою

З ряду більше поживних страв варто виділити смажену макрель. Таке ласощі не залишить байдужим нікого. Ще в процесі приготування рідні неодноразово навідаються на кухню дізнатися, що ж таке ароматне готується на вечерю.

Список необхідних продуктів такий:

  • полукилограммовое філе макрелі;
  • одне яйце;
  • панірувальні сухарі – 1 ч. ложка;
  • майонез – 1 ст. ложка;
  • маргарин – 1 ст. ложка;
  • пів-лимона;
  • зелень за смаком;
  • одна щіпка солі.

Очищену і підготовлену рибу можна розділити на порції або ж смажити цілком.

Приготування складається з двох етапів.

  • Спочатку тушку опускаємо у збите яйце, потім в панірувальні сухарі і смажимо на маргарині. Вогонь краще зробити середній, щоб страва не згоріло і не залишилося сирим всередині.
  • Тим часом приступаємо до соусу. Для цього в окремому посуді змішуємо майонез, сік лимона, зелень і сіль. Ще кілька часточок лимона можна використовувати в якості прикраси.

Фрікасе з макрелі

Фрікасе – це вишукане французьке блюдо, яке можна тлумачити як рагу. Це блюдо буде складатися з двох компонентів: ніжного тушкованого м’яса риби і соусу.

Повний перелік інгредієнтів:

  • макрель – 250-300 г;
  • зелений горошок – 50 г;
  • одна цибулина;
  • одна морква;
  • корінь селери – 20-30 г;
  • по 50 мл рибного і овочевого бульйону;
  • одна ч. ложка борошна;
  • масло вершкове — 20 г;
  • пучок петрушки;
  • одна щіпка солі;
  • одна щіпка чорного меленого перцю.
Дивіться також:  Гранатовий соус – з чим їдять? 6 рецептів страв з гранатовим соусом

Як і належить, видаляємо у макрелі нутрощі, голови та вимиваємо її дочиста.

  • Порізавши рибку на шматочки розміром 4х4 см, відварюємо її в підсоленій воді 5-7 хвилин після закипання.
  • Паралельно з цим і варимо овочі: цибулю, моркву, селеру і горох.
  • Бульйони зливати не потрібно, їх змішуємо з борошном і розтопленим вершковим маслом і отримуємо вишуканий соус.
  • Готові відварені м’ясо та овочі заливаємо отриманої рідкої підливою, солимо, перчимо і прикрашаємо зеленню.

Стейки по-королівськи

Рибні стейки готуються на грилі, що дозволяє зберегти калорійність страви і максимально наблизити його до ресторанного варіанту.

Щоб приготувати цей кулінарний шедевр знадобиться:

  • одна велика (королівська) макрель;
  • оливкова олія – 180-200 мл;
  • часник – пара зубчиків;
  • пара лимонів;
  • одна щіпка чорного меленого перцю;
  • одна щіпка солі;
  • зелень для прикраси.

Очищену і промиту макрель поділяємо на наскільки стейків (з однієї тушки виходить приблизно 6-7 порцій).

  • Отримані шматочки рясно змащуємо подрібненим часником, олією, сіллю і спеціями.
  • Після цього на фольгу викладаємо рибу, а поверх неї часточки лимона. Вся поверхня стейків повинна бути покрита.
  • Готуємо гриль і запікаємо на ньому макрель до готовності. В залежності від інтенсивності вогню та розмірів порцій час приготування коливається в межах 20-35 хвилин.
  • Готове блюдо подається в поєднанні з білим сухим вином.

Як показує практика, макрель – гідна унікальна риба, яка стане корисним вечерею і ситним обідом. Приємного апетиту!