Манна каша – 6 рецептів як манку варити смачно!

Можна нескінченно сперечатися про користь і шкоду манки, але від цього каша з цієї крупи не стане менш улюбленої дітьми і дорослими. Її вдалі рецепти передаються з покоління в покоління і постійно удосконалюються. Та й молодої господині не складе праці смачно приготувати манну кашу. Рецепти цієї страви, які користуються особливою популярністю серед кулінарів, публікуються далі.

Як варити манну кашу на молоці?

Як правило, в якості основи для обговорюваної кашки вибирається жирне коров’яче молоко.

Його береться 1 повний стакан. Інші інгредієнти: 7 чайних ложок манки, 1 ложка білого цукру, дрібку солі.

  • Спочатку в каструльку заливається трохи води. Щоб рідина тільки-тільки покрила дно ємності. Зверху виливається молоко.
  • Коли рідина почне покриватися першими бульбашками (ознака закипання), її можна посолити, підсолодити і засипати крупу. Робити це потрібної тонкої акуратною струменем і не забувати про безперервному помішуванні.
  • Коли молоко знову закипить, вогонь зменшується до нижньої межі, і страва готується 5-6 хвилин.
  • Вже в тарілці каша заправляється розтопленим маслом.

    Скільки часу готувати?

    Дуже важливо використовувати для приготування такої страви антипригарну або емальований посуд. Як тільки рідина вже після додавання крупи закипить, вона витримується на плиті від 2 до 6 хвилин.

     

    Все залежить від інтенсивності нагріву і від того, частування який консистенції планується отримати в результаті. Бажано дати готовому страві настоятися ще 10-12 хвилин під кришкою і тільки потім пробувати.

    Зразкові пропорції молока і манки

    При приготуванні такої каші пропорції молока і манки можуть бути різними. Вони залежать від того, який густоти хочеться отримати блюдо. Загальноприйнятим вважається співвідношення 7 чайних ложок крупи на склянку рідини.

    Якщо страва готується для малюків, то воно повинно вийти рідкуватим. У цьому випадку дотримуються пропорції рідини і крупи 10 до 1.

    Дивіться також:  Рулет з лаваша з консервованою рибою – 7 простих і смачних рецептів

    На воді без грудочок

    Навіть на основі звичайної фільтрованої води можна приготувати смачне частування без грудочок. Інгредієнти: 370 мл рідини, 35 г манної крупи, щіпка дрібної солі, 45 г цукру, 30 г жирного масла.

  • Маленька хитрість – для однорідності страви крупа перед варінням замочується у звичайній холодній воді хвилин на 20.
  • Коли манка набубнявіє, вода зливається разом з дрібним сміттям.
  • Крупа перекладається в нержавіючу ємність, заливається вказаним у рецепті кількістю водички і ставиться на вогонь.
  • Після закипання маси вогонь згасає, засипаються залишилися сухі компоненти. Готується страва при безперервному помішуванні 8-9 хвилин.
  • Після додавання олії готова кашка буде настоювати в закритому посуді 10-12 хвилин.

    Манна каша в мультиварці

    Цікаво, що саме «розумна каструля» дозволяє приготувати ідеальну манку. В ній частування виходить без грудочок – не згортається і не злипається. В якості основи можна використовувати і коров’яче молоко, і звичайну воду.

    Рецепт на молоці

    Інгредієнти: півсклянки (мірного мультиварочного) манної крупи, 3 таких же склянки молока, 1 склянка води, 3 десертні ложки білого цукру, 70 г жирного масла, дрібку солі.

  • Всі сухі інгредієнти відразу засипається в ємність пристрою.
  • Зверху виливаються рідкі компоненти рецепта.
  • Вершкове масло злегка розмазується по ємності пристрою. Залишки кидаються в основу майбутньої каші.
  • В режимі гасіння частування буде нудитися півгодини під кришкою. Час від часу вміст ємності перемішується.
  • Коли манка стане потрібної консистенції, можна розкладати її і подавати зі свіжими ягодами.

    Як зварити на воді?

    Інгредієнти: 240 г манної крупи, 6 склянок фільтрованої води, 2 чайні ложки сухих вершків, їдальня ложка цукрового піску, шматочок вершкового масла, будь-які фруктові або ягідні добавки.

  • Боки і дно чаші приладу гарненько промащуються трохи розтопленим вершковим маслом.
  • Зверху в ємність всипається крупа і заливається порцією не холодною очищеної води.
  • Після додавання сухих компонентів з рецепту всі продукти добре перемішуються.
  • У режимі «Каша» страва готується 12-14 хвилин. В самому кінці процесу в страву можна засипати шматочки вибраних ягід і фруктів.
  • Дивіться також:  Пампушки до борщу – 7 простих і смачних рецептів

    Залишилося розкласти кашу порційно і гарячої подати до столу.

    Як приготувати на молоці та воді?

    Щоб перетворити таку кашку в самий справжній десерт, до неї варто додати свіжу або заморожену полуницю. Її береться півкіло. Інші інгредієнти: півлітра жирного молока і фільтрованої води, 180 г цукрового піску (можна брати коричневий).

  • Крупа засипається у вже киплячу рідину. Спочатку маса залишається на повільному вогні 3-4 хвилини. При цьому не припиняється помішування.
  • Потім ємність щільно накривається кришкою, газ вимикається. Каша буде настоюватися до потрібної консистенції.
  • Цукровий пісок розтирається зі свіжими або розмороженими ягодами. Найпростіше збити масу за допомогою спеціальної насадки блендера.
  • Вже готова каша, розкладена по порційних тарілках, поливається полуничної солодкої сумішшю.
  • Подається ласощі теплим.

    Рецепт для мікрохвильової печі

    Це спрощений рецепт, який відмінно підійде тим, хто не має доступу до газової плити або хоче приготувати нешкідливий сніданок за лічені хвилини. Ніякого спеціального режиму пристрою використовувати не потрібно. Досить буде включати звичний підігрів при максимальній потужності приладу. Інгредієнти: 1 склянку жирного коров’ячого молока, 40 мл кип’яченої води, 3 столові ложки манки, дрібку ваніліну, 3-4 чайні ложки цукру, 30 г вершкового масла, добавки у вигляді шоколаду або горішків.

  • Спочатку в підходящу для підігріву в СВЧ миску викладається вершкове масло.
  • Зверху висипаються всі сухі компоненти рецепту і перемішуються. Важливо вибрати якісну манну крупу з однотонними кремовими крупинками. І при необхідності вимити з них навіть самий дрібний сміття.
  • Молоко в ідеалі брати домашнє. Воно в окремому посуді доводиться до кипіння і тільки після цього виливається на отриману суху суміш.
  • Спочатку каша готується 5-6 хвилин. Далі компоненти страви добре перемішуються, і приготування триває ще стільки ж.
  • Дивіться також:  Мармурова яловичина – 10 рецептів приготування

    Залишається присмачити улюбленими горішками і розтопленим шоколадом.

    Манна каша: користь і шкода

    Якщо ще пару десятиліть тому рідка манна кашка використовувалася навіть для годування немовлят з самого народження замість грудного молока. Про те, що вона може бути шкідливою, ніхто навіть не замислювався.

    Насправді вживати обговорюване блюдо корисно при проблемах з ШЛУНКОВО-кишкового тракту. В’язка субстанція обволікає кишечник і загоює в ньому тріщини. Правда, для такого ефекту її треба готувати прісної і на воді. Також манка здатна надовго насичувати людини енергією, захищати його від депресії і стресів.

    Що стосується шкоди, то манна крупа, як будь крахмалистый продукт шкідлива людям, що страждають від захворювань дихальної системи. Вона сприяє підвищенню кількості слизу в легенях.

    Крім того, таке блюдо не дає повноцінно засвоюватися кальцію. Саме тому її не рекомендують давати дітям молодше 2 років.