Манна каша на молоці – 6 смачних рецептів приготування

Рецепт манної каші на молоці досить простий. Він не займе багато часу, до того ж приготувати її можна не тільки стандартним способом на плиті, але і, наприклад в мультиварці.

Манна каша на молоці – класичний рецепт в каструлі

Швидкий традиційний рецепт, який можна поєднувати з іншими інгредієнтами за смаком.

Необхідні продукти:

  • шматочок масла вершкового;
  • сіль і цукор на свій смак;
  • шість ложок манної крупи;
  • стакан молока.

Процес приготування:

  • В каструлю, заливаємо молоко і ставимо його грітися на плиту.
  • Коли вміст почне кипіти, акуратно додаємо вказану кількість каші при цьому необхідно постійно помішувати, щоб маса вийшла однорідною.
  • Додаємо за смаком сіль з цукром, тримаємо на вогні ще приблизно три хвилини, знімаємо і подаємо через 10 хвилин, приправивши маслом. Якщо каша вийшла рідкуватий, то просто ще трохи потримайте її на плиті.

Скільки часу варити манну кашу

Якщо ви хочете отримати дійсно смачна страва, а не переварену масу, то потрібно знати, скільки варити манну кашу.

У класичному варіанті приготування кілька хвилин йдуть на закипання рідини – тобто молока або води. Це час у всіх різний і залежить від кількості продукту і рівня нагріву плити.

Після того як пішов процес кипіння і була засипана крупа, її треба варити не більше п’яти хвилин. І обов’язкова умова – не варто відразу подавати на стіл. Краще викласти шматочок масла, прикрити кришкою і дати постояти 5-10 хвилин, тоді страва стане ще смачніше і насиченішим.

Зразкові пропорції молока і манки

Правильні пропорції молока і манки при варінні дуже важливі для кінцевого результату. Якщо покласти невірне співвідношення, то каша вийде занадто густою, або ж рідкою.

Стандартним вважається використання шести ложок сухого продукту на літр молока. Але в цьому випадку маса буде рідкуватий, тому краще викладати це кількість крупи на 300 мілілітрів молока, помішувати деякий час, а потім дивитися на консистенцію і вже по своєму смаку вирішувати, чи варто додавати ще рідини чи ні.

Дивіться також:  Паста з сьомгою у вершковому соусі – 8 рецептів приготування

В мультиварці

Каша в мультиварці завжди виходить дуже смачною і зберігає всі свої корисні властивості.

Необхідні продукти:

  • цукор і сіль за смаком;
  • шматочок вершкового масла;
  • 40 грам сухої крупи;
  • близько 450 мілілітрів молока.

Процес приготування:

  • Всі зазначені інгредієнти покласти в чашу, додаємо будь-які спеції і приправи за бажанням і невеликий шматочок олії, перемішуємо.
  • Встановлюємо прилад в режим «Молочна каша» або «Рис» на 10 хвилин.
  • Перед подачею на стіл викладаємо в блюдо ще трохи олії і знову розмішуємо.

Як приготувати на молоці та воді?

Така каша виходить менш калорійною, більш легкої, але при цьому з вираженим молочним смаком.

Необхідні продукти:

  • 8 ложок крупи;
  • за 400 мілілітрів води і молока;
  • трохи вершкового масла;
  • цукор і сіль за бажанням.

Процес приготування:

  • Зазначене кількість рідини вливаємо в каструлю, бажано щоб вона добре тримала тепло, і чекаємо, поки закипить.
  • Всипаємо вибрані спеції, а потім і суху крупу. Постійно заважаємо масу, щоб вона вийшла однорідна.
  • Тримаємо 2-3 хвилини на повільному вогні, вимикаємо і наполягаємо 10-15 хвилин перед подачею.

Рідка каша на молоці

Рідка манна каша на молоці готується так само швидко, як і звичайна. Єдина різниця в цих стравах – більшу кількість молока.

Для приготування знадобиться:

  • пів-літри молока;
  • сіль, цукор і ванілін за бажанням;
  • вершкове масло виходячи зі своїх переваг;
  • 50 грамів манної крупи.

Процес приготування:

  • Молоко влийте в каструлю, відразу ж додайте половину зазначеного масла і вибрані приправи.
  • Після цього поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, постійно заважаючи масу.
  • Акуратно засипте суху крупу, не забуваючи добре перемішувати. Знову доведіть до кипіння і потримайте близько трьох хвилин на вогні повільно і зніміть з плити.
  • Перед тим як їсти, бажано дати каші постояти не менше 10 хвилин і заправити її маслом. Якщо все ж блюдо вийшло не таким рідким, як хотілося, додайте теплого молока.
Дивіться також:  Курка-гриль в духовці – 11 рецептів приготування

В мікрохвильовій печі

Каша, приготована в мікрохвильовій печі, за смаком мало відрізняється від варіанту на плиті. Такий спосіб ідеально підходить, коли потрібно зробити всього одну порцію, а не цілу каструлю.

Необхідні продукти:

  • дві ложки манки;
  • 10 грам цукру;
  • сіль за смаком;
  • близько 250 мілілітрів молока;
  • трохи вершкового масла.

Процес приготування:

  • Перед готуванням зверніть увагу на потужність печі, вона повинна бути 750-800 Вт.
  • Візьміть глибоку миску, яку можна використовувати в мікрохвильовці, викладіть туди крупу, всипте цукор, сіль, залийте молоком і поставте на півтори хвилини.
  • Після цього додайте в ємність шматочок масла, перемішайте і відправте готуватися ще на хвилину. Після чого страву можна подавати.

Секрети приготування каші без грудочок

Виявляється, каша без грудочок виходить далеко не у всіх. А адже саме вони псують не лише смак страви, але і вид. Багато хто, напевно, пам’ятають цей неприємний смак, коли попадається грудку не провареної каші.

Щоб цього не сталося, потрібно дотримувати деякі нюанси:

  • Всипати крупу тільки у кипляче молоко або воду. Причому обов’язково заважайте вміст, в той час як тонка цівка компонента буде сипатися в каструлю. Найкраще це робити віночком.
  • Продовжуйте заважати навіть після того як засипали кашу, грудки адже можуть з’явитися і за ті три хвилини поки ви доводите страву до готовності.
  • Ще один спосіб позбутися від грудок – потрібно злегка змочити холодною водою крупу і тільки потім відправляти її в кипляче молоко.

Манна каша: калорійність, користь і шкода

Манка, як і всі каші, містить багато вуглеводів, але все ж їх набагато менше, ніж в гречці або вівсянці.

Звичайно, більш смачною виходить каша на молоці, але вона і більш насичена – близько 100 калорій на 100 грам продукту. А якщо ще додати масло, та взяти жирне молоко, то це число значно збільшиться.

Дивіться також:  Блюда з печериць – 15 рецептів, як приготувати смачне грибне блюдо

Калорійність каші на воді – всього 80 калорій на 100 грам і таке блюдо зовсім не містить жирів, а значить відмінно підійде для дієтичного харчування. Але і смак буде далекий від ідеалу.

Манка дуже корисна не тільки для дитячого зростаючого організму, але і для дорослих, особливо тим, у кого є проблеми з шлунком.

Користь манної каші:

  • Підтримує роботу печінки і серця за рахунок входить до складу калію.
  • Кальцій зміцнює кістки.
  • Стимулює роботу нервової системи і мозку, містить антиоксиданти.
  • Допомагає контролювати вагу, і зменшує рівень шкідливого холестерину.
  • Захищає від виникнення ракових клітин.

Що стосується шкоди, то в деяких випадках її вживання не рекомендується за рахунок глютену. Особливо не варто давати цей продукт зовсім маленьким дітям з незміцнілим травленням – така їжа ще важка для них.

У людей, які страждають непереносимістю глютену, може виникнути алергія, набряки або навіть втрата свідомості.

Ідеальний варіант для здоров’я – це ранковий сніданок, кашею звареної на молоці з водою і без різних добавок. Якщо ж поєднувати її з цукром, підливою і варенням, то можна швидко набрати зайві кілограми.