Манник на кефірі – 9 дуже смачних рецептів приготування повітряного і розсипчастого лепешняку

Прекрасний продукт – манна крупа. З неї можна і кашу зварити і смачний пиріг спекти. Тільки можна з упевненістю сказати, що любителів манної каші буде набагато менше, ніж шанувальників випічки. Добре себе зарекомендував маннік на кефірі, він виходить пишним і в міру вологим, а варіативність рецептів допомагає повною мірою розгулятися фантазії кулінара.

Манник на кефірі — класичний рецепт в духовці

Класичний рецепт лепешняку на кефірі, так само як і на молоці, ряжанці, кисляку, варення або чаї передбачає виключення з його складу борошна або використання її в мінімальній кількості. Наведений нижче рецепт на кефірі зручний тим, що всі основні продукти для нього можна відміряти гранованим склянкою об’ємом 200 мл Саме його обсягом відповідає кількість кефіру, цукру і крупи.

Що включено в склад тіста:

  • 180 г цукру;
  • 160 г манної крупи;
  • 200 мл кефіру;
  • 2 яйця;
  • 3 г солі;
  • 3 г соди;
  • сухофрукти (родзинки, курага, в’ялена вишня та інше) за смаком.

Рецепт покроково:

  • Цукор, крупу і сіль з’єднати в одній ємності і перемішати віночком. В іншій посудині змішати також віночком кефір, яйця і соду.
  • Обидві суміші з’єднати воєдино, додати промиті сухофрукти і залишити для набухання крупи та реакції нейтралізації соди мінімум на тридцять хвилин. У процесі приготування манного пирога обов’язковим є етап набухання крупи, без нього випічка вийде сухою і жорсткою. Щоб крупинки наситилися вологою максимально і швидко, кефір або інша рідина повинні бути теплими або хоча б кімнатної температури.
  • Підготовлене тісто випікають у формі з промасленими стінками і дном при 170-190 градуси в залежності від характеристик духовки приблизно 40-45 хвилин.
  • Як приготувати розсипчастий десерт в мультиварці?

    Немає нічого простіше, ніж спекти манник в мультиварці. Потрібно лише підготувати і змішати продукти, перекласти масу в мультипомощницу, натиснути кнопочку і чекати сигналу про готовність випічки.

    Для випічки манного пирога в мультиварці об’ємом чаші 4,5 літра слід мати на кухні:

    • 200 г манної крупи;
    • 280 мл кефіру;
    • 3 курячі яйця категорії С0 або С1;
    • 240 г цукрового піску;
    • 160 г просіяного пшеничного борошна;
    • 100 г вершкового масла;
    • 14 г розпушувача;
    • ваніль за смаком.

    Спосіб випічки в мультиварці:

  • Витримати манку в теплому кефірі. Ці продукти будуть готові для додавання в тісто, коли маса перетвориться на густу кашу, в якій ложка буде стояти. В середньому на таку підготовку йде 30-40 хвилин.
  • В піну із збитих яєць і цукру ввести в наступній черговості набряклу в кефірі манку, розтоплене вершкове масло, сипку суміш з борошна, ванілі і розпушувача.
  • Приготоване тісто перекласти в змащену чашу электрокастрюли і далі готувати 65 хвилин, використовуючи опцію «Випічка». Після закінчення роботи гаджета перші 10-20 хвилин остуджувати пиріг з напіввідкритою кришкою прямо в чаші, а потім вже на решітці.
  • Дивіться також:  Тісто для хліба – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

    Пиріг маннік на кефірі без яєць

    Цей пиріг за текстурою готової випічки нагадує бісквіт, при цьому він готується без традиційної для бісквітного тіста складової – яєць. Можна сказати, що під час приготування пирога жодне яйце не постраждало. Цей десерт можна включати в раціон малят і дорослих, у яких алергія на яйця.

    Перелік необхідних продуктів у процесі роботи:

    • 300 мл кефіру;
    • 240 г манної крупи;
    • 180 г білого кристалічного цукру;
    • 160 г борошна;
    • 100 г вершкового масла;
    • 4 г харчової соди;
    • 3 г солі;
    • ваніль, мускатний горіх або кориця за бажанням.

    Готуємо наступним чином:

  • В мікрохвильовій печі або на плиті довести вершкове масло до рідкого стану і змішати з манною крупою, теплим кисломолочним продуктом, цукром і яйцями. Суміш посолити і забути про неї хвилин на сорок;
  • Після закінчення зазначеного часу додати в тісто борошно і соду. Вимісити тісто, перемішуючи його ложкою і спекти. Випікати цей пиріг можна в силіконовій, тефлонової чи скляній формах. У двох останніх варіантах краще змастити дно і стінки маслом.
  • Без додавання борошна

    Випічка на манній крупі при правильно підібраних пропорціях може вийти навіть без додавання і дрібки пшеничного борошна. Такий рецепт лепешняку на кефірі виручить багатьох господинь, коли захочеться спекти чогось смачного до чаю, а в будинку не виявиться основного інгредієнта будь-якого пирога – борошна.

    Щоб спекти маннік на кефірі без борошна потрібно взяти:

    • 250 г манки;
    • 300 мл кефіру 2,5% жирності;
    • 2 яйця;
    • 100 г цукру або трохи більше за смаком;
    • 2 г порошку ванілі;
    • 10 г розпушувача;
    • 25 г вершкового масла або 15 мл рослинного масла.

    Послідовність роботи:

  • Манну крупу з’єднати з теплим кефіром, розмішати, щоб уникнути появи грудочок і відставити на півгодини.
  • Яйця ручним віночком або електричним міксером збити разом з цукром в стійку піну.
  • З’єднати набряклу манку і яєчну піну, останніми в тісто покласти ваніль і розпушувач.
  • Форму для майбутнього манного пирога змастити вершковим або рослинним маслом, перекласти в неї тісто без борошна і спекти до готовності. Час випічки і температурний режим орієнтовно складуть 180 градусів 40 хвилин відповідно.
  • Рецепт з сиром

    Поєднання в одному рецепті двох таких кисломолочних продуктів, як сир і кефір перетворює випічку в справжнє джерело кальцію, який необхідний людському організму в будь-якому віці. Щоб отримати повітряний манник, необхідно правильно вибрати сир. Цей продукт не повинен бути занадто вологим (при необхідності його можна віджати), але і не варто брати сухий.

    Дивіться також:  Торт Спартак: класичний рецепт і 7 варіантів приготування

    Пропорції інгредієнтів у складі випічки:

    • 350 г сиру;
    • 150 мл кефіру;
    • 160 г манної крупи;
    • 3 курячі яйця;
    • 180 г цукру;
    • 8 г ванільного цукру;
    • 5 г розпушувача для тіста;
    • 10-15 г вершкового масла для змащування форми.

    Послідовність процесу випічки:

  • Першим ділом, як при випічці будь-якого лепешняку, необхідно залити крупу рідиною, в даному випадку кефіром, і залишити для набухання на час від 20 хвилин.
  • В окрему ємність відправити цукор, в тому числі і з ароматом ванілі, сир і курячі яйця. Ці продукти слід перебити заглибним блендером до однорідного без грудочок стану.
  • Після цього з’єднати сирну масу з манкою і розпушувачем. Старанно перемішати, і тісто готове.
  • Випікати манник, відправивши масу в змащену маслом форму на 40 хвилин у гарячу (180 градусів) духовку. Після охолодження подавати до столу.
  • Повітряний маннік на кефірі з борошном

    Якщо цей повітряний пиріг спекти в круглій формі, а потім розпустити на кілька пластів, то його буде легко перетворити на смачний торт, просто перемазав коржі будь-яким кремом. Але можна просто полити випічку зверху глазур’ю або припорошити солодкої цукрової пудрою, все одно вийде дуже апетитно.

    Продукти, які використовуються в приготуванні, будуть наступними:

    • 200 мл кефіру;
    • 3 яйця;
    • 160 г крупи;
    • 200 г цукру;
    • 100 г борошна;
    • 5 г соди;
    • 5 г ваніліну.

    Випічка:

  • Курячі яйця розбовтати з кефіром до однорідності, всипати в отриману рідину цукор і манну крупу. Нехай маса набухає в теплі протягом 40 хвилин.
  • До підготовленої жилкою складової тесту додати соду, ваніль і просіяти борошно. Перекласти тісто в підготовлену форму і пекти до золотистої карамельної скоринки в гарячій духовці.
  • Смачна випічка з вишнею

    З кефірним тестом на манці чудово поєднуються багато ягоди і фрукти: вишня, смородина, полуниця, малина. Вишнева нотка подарує пирога приємну кислинку. У тісто можна покласти як свіжі, так і заморожені ягоди. Головне, щоб отримати розсипчастий манник, потрібно дати стекти зайвому соку з ягід. Зайва волога зробить пиріг важким і щільним.

    Вишневий манник печуть з:

    • 170 г манної крупи;
    • 200 г цукру;
    • 210 мл кефіру;
    • 2 яєць;
    • 120 г борошна;
    • 7 г розпушувача;
    • 5 г ванільного порошку;
    • 200-250 г вишні.

    Етапи замішування тіста і випічки:

  • Насамперед слід підготувати ягоди. З них слід вийняти кісточки і перекласти вишню на друшляк, щоб стекли надлишки соку.
  • Манку замочити в кефірі на півгодини. Яйця збити з цукру. Борошно просіяти з розпушувачем і ваніліном.
  • З’єднати манку з яйцями і сипучого сумішшю. Перекласти тісто в підготовлену форму, зверху втопити вишеньки. Розподілити ягоди можна в довільному порядку або якимось малюнком.
  • Випікати пиріг при 200 градусах від 30 до 40 міну. Після охолодження манник можна посипати солодкої цукрової пудрою.
  • Дивіться також:  Пиріжки з рисом і яйцем — 7 рецептів в духовці на сковороді

    Манник з яблуками — покроковий рецепт

    Ті господині, які не дружать з бісквітним тістом, можуть спробувати спекти маннік на кефірі з яблуками, дуже схожий на традиційну шарлотку. Яблука для пирога краще брати кисло-солодкі або солодкі з щільною, не пухкої м’якоттю.

    Необхідні для випічки продукти:

    • 165 г манки;
    • 200 мл кефіру;
    • 3 курячі яйця середнього розміру;
    • 190 г цукрового піску;
    • 50 г м’якого вершкового масла;
    • 12 г розпушувача;
    • 250-300 г яблук;
    • ваніль, кориця та інші спеції за бажанням.

    Як спекти на домашній кухні:

  • Дати манної крупі розм’якнути, з’єднавши її з тепленьким кисломолочним інгредієнтом і прибравши цю суміш з робочої поверхні на 40 хвилин.
  • Вимиті яблука позбавити від серцевини, шкірку можна залишити, а можна і тонко зрізати ножем. Потім підготовлені плоди слід подрібнити будь-яким способом: часточками, кубиками, соломкою або по-іншому.
  • Поєднавши всі компоненти тесту з набряклою крупою, замісити тісто консистенції густої сметани.
  • У змащену форму викласти ½ частину тіста, наступним шаром підготовлені яблука і покрити їх зверху залишилася масою тіста.
  • Випікати в духовці до готовності, тестуючи ступінь приготування дерев’яною зубочисткою.
  • Готуємо з додаванням шоколаду

    Цей повітряний манник має бархатисту структуру, що нагадує своїм кольором нічне небо. Шоколад для пирога можна використовувати як екстрачорний з підвищеним вмістом какао, так і молочний залежно від особистих переваг.

    Інгредіентний складу десерту:

    • 130 г вершкового масла;
    • 200 мл кефіру;
    • 180 г цукрової пудри;
    • 3 яйця;
    • 160 г манної крупи;
    • 160 г борошна;
    • 100 г темного або молочного шоколаду.

    Готуємо наступним чином:

  • Традиційно влити кефір до манки і відставити ємність з цими складовими в сторону. Тим часом збити міксером розм’якшене масло з пудрою з цукру дочиста і пишності.
  • Шоколад розтопити в мікрохвильовій печі або по-старому на паровій бані і влити до пишної масляної маси, продовжуючи збивати міксером. Потім по одному ввести курячі яйця. Повинна вийти злегка жидковатая суміш.
  • Шоколадно-вершкову суміш з’єднати з підготовленою крупою і борошном. Вимісити лопаткою або ложкою.
  • Випікати в змащеній формі при температурі 180-200 градусів протягом 40-60 хвилин, орієнтуючись на власну духовку.
  • Вирішивши приготувати манник навіть по самому простому рецептом, можна надати готовому виробу свою родзинку, використовуючи різні добавки цедру цитрусових (лимон, апельсин, лайм), ваніль, мускатний горіх, корицю і навіть кардамон.