Манти – 10 рецептів приготування смачних мантів в домашніх умовах

Хочете зробити щось смачне, ситне, незвичайне і в той же час без великих витрат? Спробуйте рецепт приготування мантів. Таке блюдо неодмінно здивує ваших домашніх і прославить вас серед знайомих, як рачительную і вмілу господиню куховарку.

Ідеальне тісто на манти: рецепти

Тісто на манти можна приготувати кількома способами з різними інгредієнтами. Воно може бути як простий, так і на молоці або кефірі.

Універсальне тісто для мантів

Необхідні продукти:

  • половина маленької ложки солі;
  • 0,8 кг борошна;
  • велика ложка оливкової або рослинного масла;
  • одне яйце;
  • трохи більше половини маленької ложки цукру;
  • 0,1 літра води.

Процес приготування:

  • У вказану кількість борошна потрібно вбити вміст яйця, налити олії, посолити і перемішати.
  • Потім засипати цукор, влити воду і ще раз ретельно змішати. Робити це потрібно не менше 10 хвилин, щоб тісто вийшло гарної консистенції.
  • Обертаємо його харчовою плівкою, прибираємо на 15 хвилин в холод, після закінчення яких заготовку можна використовувати.

Рецепт для мантів по-узбецьки

Необхідні продукти:

  • 100 мілілітрів води;
  • одне яйце;
  • трохи солі за смаком;
  • 0,3 кг борошна.

Процес приготування:

  • У воду кімнатної температури розбиваємо яйце і трохи збиваємо виделкою, так щоб вийшла однорідна суміш.
  • Додаємо сіль по своєму смаку і борошно. Починаємо місити і доводити до гладкості, щоб нічого не прилипало до шкіри.

Ніжний варіант на молоці

Необхідні продукти:

  • 0,25 літра молока;
  • 700 грам борошна;
  • половина маленької ложки солі.

Процес приготування:

  • Молоко поставте на плиту і дочекайтеся, коли воно почне кипіти.
  • Всипте трохи солі і третина зазначеного кількість борошна, помішуючи вміст. Маса повинна вийти густа і злегка липка.
  • Акуратно почніть додавати муку і доведіть суміш до потрібного стану. Дайте відпочити 30 хвилин і можна переходити до ліплення.

Класичний рецепт на воді без яєць

Необхідні продукти:

  • 0,5 літра води:
  • 0,7 кг борошна;
  • сіль-щіпка.

Процес приготування:

  • Борошно поміщаємо в глибоку ємність так, щоб в середині була гірка. В ній проробляємо виїмку, засипаємо туди сіль і трохи води.
  • Починаємо перемішувати і доводити до потрібного стану, при цьому потроху вливаючи воду.
  • Коли утворюється не липнущий куля, прибираємо його на 30 хвилин, прикривши. По закінченню цього часу тісто можна використовувати.

Заварне тісто на манти

Необхідні продукти:

  • склянку закипілої води;
  • рослинне масло – 20 мілілітрів;
  • 0,6 кг борошна;
  • сіль за смаком.

Процес приготування:

  • Беремо трохи більше половини вказаної кількості борошна, змішуємо з сіллю і водою.
  • Обережно перемішуємо вміст і вводимо борошно, масло і руками доводимо до потрібної консистенції.
  • Після того як куля з тіста постоїть 10 хвилин в холодильнику, його можна використовувати.

Проста основа на кефірі

Необхідні продукти:

  • 3 склянки борошна;
  • 3 ложки масла рослинного;
  • 0,5 літра кефіру;
  • половина маленької ложки солі і стільки ж соди.

Процес приготування:

  • У кефір кімнатної температури кладемо сіль з содою і масло, перемішуємо.
  • Всипаємо борошно і починаємо заважати не менше 10 хвилин. Якщо треба, додаємо ще борошна — дивимося по консистенції. Тісто має бути гладким, пружним.
  • Залишаємо його на 20 хвилин, під харчовою плівкою. Потім його можна розкочувати і готувати на його основі манти.
Дивіться також:  Риба вугор – 6 рецептів, як смачно приготувати

На мінеральній воді

Необхідні продукти:

  • 0,25 літра мінералки;
  • сіль на свій смак;
  • 1 яйце;
  • 4 склянки борошна;
  • 200 грам сметани.

Процес приготування:

  • У глибокій ємності з’єднуємо вміст яйця, сіль і сметану. Трохи збиваємо все за допомогою віночка, так щоб сіль розчинилася.
  • Вливаємо в цю масу мінералку, додаємо борошно і руками доводимо до еластичності. Прибираємо на 30 хвилин, після чого тісто готове до подальшої готуванні.

Як приготувати смачні і соковиті манти?

Для ліплення мант можна використовувати будь-тісто, яке вам більше подобається. А начинку можна вибрати з безлічі представлених рецептів.

Традиційні манти по-узбецьки

Манти по-узбецьки, звичайно, схожі на пельмені, але все ж це інше блюдо.

І в класичному варіанті використовується баранина.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг баранини;
  • необхідну кількість тіста для мантів;
  • приправи;
  • дві великі цибулини.

Процес приготування:

  • Баранину ділимо на м’ясо і жир. І те й інше подрібнюємо на невеликі квадратики, змішуємо з цибулею, який заздалегідь приправляємо спеціями.
  • Тісто нарізаємо на тонкі квадрати, в них кладемо трохи начинки і добре скріплюємо.
  • Підготовлені конвертики готуємо мантоварке або в мультиварці на пару протягом 45 хвилин.

З картоплею

Манти з картоплею – азійський аналог звичних вареників, але в процесі приготування є деякі відмінності.

Необхідні продукти:

  • приправи і зелень;
  • картопля – п’ять штук;
  • цибуля – 0,3 кг;
  • близько 0,6 кг тіста для мант.

Процес приготування:

  • Картоплю очищаємо, перетворюємо на кубики за допомогою ножа, з’єднуємо з порізаним на шматочки цибулею, зеленню та спеціями.
  • З тіста робимо тонкий пласт, вирізаємо овальні форми, кладемо туди начинку, склеюємо руками краю і відправляємо в мантоварку.
  • Готуємо близько 40 хвилин під кришкою, після того як вода почне кипіти.

Ледачі манти в духовці

Існують і ледачі манти, які можна приготувати в духовці і особливо не морочитися.

Необхідні продукти:

  • 0,4 кг картоплі;
  • цибулина;
  • спеції;
  • півкілограма будь-якого м’яса;
  • тісто – 0,6 кг.

Процес приготування:

  • М’ясо дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку. Змішуємо з подрібненою цибулею та картоплею, яку потрібно нарізати тонкими смужками. Все це приправляємо спеціями за смаком.
  • З тіста робимо цілий пласт (не занадто товстий) і покриваємо його начинкою так, щоб по краях залишилося небагато місця.
  • Звертаємо тісто з начинкою в рулет, защепляем краю і прибираємо в духовку на 30 хвилин з температурою 180 градусів.

Готову страву ріжеться на шматочки. За смаком можна полити соусом.

Пісні манти з гарбузом

Манти з гарбузом готуються з самого простого тесту без яєць. А виходить ситна і корисна страва.

Для приготування знадобиться:

  • цибулина і солодкий перець;
  • приправи;
  • 0,7 кг тіста без яєць, на воді;
  • 0,3 кг гарбуза;
  • зелень.
Дивіться також:  Як приготувати манти в домашніх умовах

Процес приготування:

  • Гарбуз промиваємо, видаляємо шкірку і трьом на тертці. Змішуємо з нарізаним перцем і цибулею, заправляємо будь-якими спеціями і зеленню.
  • З тіста слід зробити пласт і порізати його на однакові квадрати. Кожен наповнити гарбузовою начинкою, закріпити.
  • Тримати на пару 25 хвилин — за цей час гарбуз повинна стати м’якою.

Манти з м’ясом в мультиварці

Для приготування цієї страви є спеціальне пристосування, але можна зробити манти в мультиварці, якщо у вашій моделі є відповідний для цього режим.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг тіста для мант;
  • дві цибулини;
  • спеції;
  • 600 грам будь-якого м’яса.

Процес приготування:

  • М’ясо дуже дрібно ножем нарізаємо, додаємо до нього порізану цибулю, кладемо приправи і вимішуємо.
  • Тісто перетворюємо в ковбаску, ріжемо на шматочки і з кожного робимо круглі коржі. У них кладемо по ложці підготовленого фаршу і руками ретельно скріплюємо.
  • Викладаємо заготовки на піднос пароварки, набираємо в чашу води, включаємо режим «На пару», встановивши час приблизно на 45 хвилин.

Варіант з яловичиною

Фарш для мантів зазвичай робиться з баранини, яка не перекручується, а нарізається.

Але це м’ясо не частий гість на наших столах, тому його цілком можна замінити яловичиною.

Необхідні продукти:

  • цибулина;
  • 0,3 кг яловичини;
  • приправи;
  • півкілограма тесту.

Процес приготування:

  • М’ясо добре промиваємо, прибираємо зайві частини і ретельно подрібнюємо.
  • Змішуємо з цибулею, порізаною на квадратики, і цю суміш приправляємо різними спеціями.
  • З тіста вирізаємо квадрати, на них кладемо трохи приготовленої начинки і вылепляем манти.
  • Доводимо їх до готовності протягом 40 хвилин будь-яким «паровим способом».

По-татарськи

Смачні і ситні манти, які трохи відрізняються від традиційного варіанту.

Необхідні продукти:

  • три картоплини;
  • дві цибулини;
  • будь-яке підходяще тісто – 0,5 кг;
  • зубчик часнику і спеції;
  • 0,3 кг м’яса.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо промиваємо, подрібнюємо, змішуємо з нарізаною картоплею і цибулею, присипаємо приправами.
  • Від тесту відокремлюємо шматочки, робимо з них коржики і начиняємо підготовленим наповнювачем. Заліплюємо краю, щоб заготовки були у вигляді мант.
  • Викладаємо їх у мантоварку і чекаємо близько 40 хвилин, поки блюдо не стане готовим.

Смачні і соковиті манти з бараниною

Щоб блюдо вийшло дійсно соковитим, знадобиться жирна баранина і цибулю, якого повинно бути більше, ніж м’яса.

Для приготування знадобиться:

  • сало – 50 грам;
  • 0,3 кг баранини;
  • цибуля – 0,4 кг;
  • спеції;
  • 0,6 кг тіста.

Процес приготування:

  • Цибулю дрібно нарізаємо, змішуємо зі спеціями, а потім з подрібненої бараниною і салом. Цю масу залишити на деякий час для настоювання.
  • Потім розкачати тісто і порізати на квадрати. У них викласти невелику кількість приготовленого наповнювача, добре закріпити між собою краю і довести до готовності паровим способом. На це піде приблизно 40 хвилин.

Оригінальний рецепт з рибою

Звичайно, манти завжди робляться з м’ясом, але можна трохи поекспериментувати і приготувати їх з рибою.

Дивіться також:  Конвертики з лаваша – 7 рецептів приготування

Необхідні продукти:

  • приправи;
  • 0,5 кг тіста;
  • 100 грам цибулі;
  • яйце;
  • одна горбуша.

Процес приготування:

  • Рибу очищаємо, нарізаємо на шматки і перекручуємо на м’ясорубці разом з очищеним цибулею. Додаємо в цю суміш яйце і приправи.
  • З тіста вирізати невеликі гуртки, наповнити їх начинкою і скріпити.
  • Помістити заготовки в мантоварку, яка заздалегідь змащений маслом, і тримати 40 хвилин на пару.

Готуємо в пароварці

Довести до готовності манти можна в мантоварке, мультиварці або скористатися самої звичайної пароваркою, в якій цей процес проходить швидше, оскільки в приладі багато місця.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг цибулі;
  • 350 грам м’яса;
  • спеції;
  • 0,6 кг тіста.

Процес приготування:

  • Вибране м’ясо наріжемо або пропустимо через м’ясорубку. З цибулею вчинимо так само. Змішаємо інгредієнти і додаємо спеції.
  • Розкотимо не занадто тонко тісто, наріжемо на квадрати, в середину яких викладемо по ложці начинки, і закріпимо краю, як потрібно для мант.
  • У змащену маслом пароварку поміщаємо заготовлені манти так, щоб вони не стикалися один з одним і не склеювалися. Тримаємо близько 60 хвилин.

Як правильно і швидко ліпити манти?

Щоб максимально прискорити процес приготування обговорюваного страви, потрібно знати, як ліпити манти.

  • З тіста зробити ковбаску і її порізати на невеликі шматочки.
  • Кожен з них треба розкачати, наповнити начинкою і скріпити краї паралельно, спочатку з одного боку, а потім з іншого.
  • Потім з’єднуються між собою бічні частини і дуже добре притискаються руками.

Скільки варити манти на пару?

Час приготування мант на пару становить у середньому 40-50 хвилин, але воно залежить від того, в чому саме відбувається процес і яка начинка.

  • У мантоварке з м’ясною начинкою страва буде готове через 45 хвилин. А якщо всередині заготовок картоплю або гарбуз, то буде достатньо 30 хвилин.
  • При готуванні в мультиварці може знадобитися близько 50 хвилин для м’яса і 30 хвилин для овочів.
  • У пароварці м’ясні манти будуть готові через годину, а овочеві трохи швидше – через 40 хвилин.

Соуси

Страва може подаватися з маслом або сметаною, а можна приготувати і спеціальний соус для мантів, який зробить їх ще більш смачними.

Томатний соус

Необхідні продукти:

  • зелень свіжа;
  • два помідора;
  • солодкий перець;
  • суміш мелених перців;
  • два зубчики часнику.

Процес приготування:

  • Помідори нарізаємо на дрібні шматочки, з’єднуємо з подрібненою зеленню і перцем.
  • Додаємо шматочки часнику, присипаємо меленим перцем і перемішуємо. За смаком можна додати трохи томатної пасти.

Узбецький соус

Необхідні продукти:

  • склянку кефіру або інший кисломолочний продукт;
  • трохи солі і чорного перцю;
  • два зубчики часнику, свіжа зелень.

Процес приготування:

  • Часник дрібно нарізаємо або тиснемо, змішуємо з будь-яким кисломолочним продуктом (кефіром, кислим молоком або навіть йогуртом).
  • Приправляємо сіллю і перцем за смаком, кладемо трохи нарізаної зелені і перемішуємо. Добре буде додати сюди дрібно посіченою кінзи.