Манти по узбецьки — 6 рецептів правильного приготування

Рецепти національних страв завжди привертають хороших господарок, хоча практично кожна сім’я з покоління в покоління передає свої способи приготування тих чи інших страв. Манти по узбецьки багато пробували в чайхані і відчули розрізняючи, яких чимало між автентичними рецептами і домашньої «ліпниною». Стаття допоможе урізноманітнити меню і відчути себе на цій азіатській кухні.

Манти по-узбецьки — справжній рецепт

Важко перерахувати всі відмінності, з якими ви зіштовхнетеся в процесі приготування. Розберемо все покроково.

Класичне тісто для мантів по-узбецьки

Слід підготувати наступні продукти:

  • вода кімнатної температури – 250 мл;
  • сіль – 1/3 ч. л.;
  • соняшникова олія – 2 ст. л.;
  • борошно – 500 р.

Як відразу помітили, тісто для мантів буде замішуватися без яєць, але якщо у вас є побоювання з цього приводу, то можна додати 2 жовтки.

  • У воді розчинити повністю кухонну сіль і додати соняшникову олію.
  • Далі починаємо підсипати борошно пшеничне (для більшої вірності можна змішати в рівних пропорціях традиційну пекарську та грубого помелу). Її заздалегідь краще задовольни киснем, використовуючи сито.
  • Тісто має вийти дуже крутим, так як після відпочинку воно стане м’якше, що нам зовсім не потрібно. Можна, як в Узбекистані, в кінці замісу кілька разів вдарити ним по столу для еластичності. Залишаємо готову основу під серветкою на півгодини.

Секрети смачною і соковитою начинки

Азіатська кухня виключає використання свинини. Для «правильних» мантів краще купіть баранину. Але якщо є відторгнення до неї через запаху, то замініть її яловичиною.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг м’яса;
  • 50 г жиру (краще курдюка);
  • 4 цибулини;
  • 0,5 ч. л. зіри;
  • сіль;
  • запашний перець.

Шматок баранини промиваємо водою, даємо стекти і збираємо зайву рідину паперовими рушниками. Зрізаємо сухожилля, плівку і дуже гострим ножем ріжемо разом з салом на дуже маленькі шматочки. Фарш готується без використання м’ясорубки.

Дивіться також:  Картопля по-селянськи в духовці – 7 рецептів приготування

Для зручності нарізки можна потримати м’ясо в морозилці деякий час.

Цибулю шаткуємо півкільцями і у окремої посуді, додавши сіль, трохи приминаем. Зсипаємо до баранині і вводимо в майже готовий фарш приправи і перець. Ретельно змішуємо всі інгредієнти і вуаля! — фарш готовий до використання.

Варіант з м’ясом і картоплею

Щоб урізноманітнити таке блюдо, досить доповнювати інгредієнтами його начинку. Так, дуже смачними виходять узбецькі манти, якщо у фарш просто нарізати дрібними кубиками почищену картоплю.

Щоб не було зайвої рідини, спочатку посоліть його в окремій тарілці, а потім злийте виділяється сік. Також в таку начинку часто додають посічену свіжу зелень. На кількість інгредієнтів, зазначених вище, достатньо 0,5 кг картоплі.

Узбецькі манти з гарбузом і цибулею

Часто в Узбекистані додають гарбуз до м’ясної начинки. Це не тільки додасть страві соковитості, але і додасть йому певний національний колорит.

Заздалегідь підготуйте для м’ясної начинки:

  • гарбузову м’якоть – 300 г;
  • баранину – 100 г;
  • курдючний жир – 30 г;
  • цибулину;
  • вершкове масло – 20 р.

Початок приготування така ж, як і раніше. Подрібнюємо ножем м’ясо з курдюком і таким же способом нарубаем очищену гарбузову м’якоть.

Відмінність полягає в тому, що цибуля в таку начинку необхідно пасерувати на вершковому маслі. Після цього залишається все змішати, підсолити і через кілька хвилин можна починати куховарити.

Такі рецепти мантів з м’ясом сподобається людям, які стежать за своєю фігурою, так як овоч практично не містить калорій.

Як приготувати в мультиварці

Коли у вас мало часу, а хочеться здивувати рідних вечерею, то спробуйте приготувати великий «ледачий мант» ханум, який надалі нарізати на порційні шматочки.

Дивіться також:  Риба лин – 6 рецептів, як приготувати лина смачно

Використовуємо для тіста і фаршу продукти, зазначені для традиційного блюда. Єдиним бонусом буде додавання свіжої капусти. Її достатньо взяти близько 300 грам.

  • Білокачанну разом з ріпчастою цибулею (кількість якого зменшимо до 1 штуки) перед відправкою в начинку необхідно загасити на плиті і остудити.
  • Ділимо тісто на 4 частини і розкачуємо з допомогою качалки дуже тонкими коржами.
  • На першу викладаємо рівним шаром фарш, покриваємо його другий заготівлею, знову змащуємо її начинкою і все це пишність скручуємо рулетиком. Ретельно скріплюємо краю. Повторюємо з іншими частинами тесту.
  • У чашу мультиварки наливаємо 2 літри води і в режимі «Варка» доводимо її до кипіння. Ґрати, яка йде в наборі з гаджетом, змащуємо маслом і викладаємо ханум. Якщо входить, то можна варити відразу два. Міняємо режим на «Пароварка». На це піде приблизно стільки ж часу, скільки і для традиційних мантів.

З цукром і курдючним салом

Цей рецепт може здатися незвичним так, як тут замість простого прісного тіста використовується дріжджовий варіант.

У тісто йде:

  • 0,5 кг борошна;
  • 30 г дріжджів;
  • 300 мл води;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі.

Для фаршу візьмемо:

  • 0,5 кг сала (курдючного);
  • 100 г цукрового піску.

Для подачі:

  • 300 мл бульйону;
  • 300 мл кислого молочного продукту (можна кефіру).

Тісто готуємо за всіма правилами.

  • Розводимо дріжджі у воді з цукром і сіллю. Додавши склянку борошна, чекаємо, коли опара підніметься. Після чого замішуємо колобок із залишками сухого компонента і даємо йому збільшитися в розмірі в 2 рази.
  • Для начинки досить подрібнити ножем сало і змішати його з цукром.
  • Готове тісто ділимо на потрібні шматочки. Кожен розкачуємо, викладаємо в середину фарш і скріплюємо нагорі. Викладаємо заготовки на решітку мантоварки і готуємо 40 хвилин.
Дивіться також:  Смажені макарони – 8 рецептів приготування

Виклавши манти по тарілочках, поруч поставте соусниці, які налитий бульйон з кислим молоком.

На сковороді

Якщо на вашій кухні немає спеціальної каструлі з гратами, то можна скористатися простою сковорідкою з товстим дном.

Для цього налепленные вироби викладаємо в неї в один ряд, попередньо промаслив дно. Включаємо спочатку сильний вогонь і ставимо на нього посуд буквально на пару хвилин, тільки щоб розігріти.

Наливаємо один стакан гарячої води, а коли вона закипить, зменшуємо полум’я і закриваємо сковороду щільно кришкою. Час приготування залежить від начинки і розмірів шматочків м’яса. Наприклад, для гарбузових достатньо і 20 хвилин.

Традиційний соус до манта

Парові «великі пельмені» у всіх країнах подають по-різному. Але в Узбекистані прийнято готувати окремо соус для мантів. Один з них вже був описаний в рецепті з цукром і курдюком. Але можна приготувати і інший варіант, який популярний в цій країні.

Приготуйте:

  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 6 ст. л. томатної пасти;
  • 6 зубків часнику;
  • свіжа зелень;
  • 1 цибулина;
  • 2 ч. л. оцту.

Почнемо з лука, який поріжемо тонкими півкільцями і замаринуем в глибокій чаші в половині склянки води з оцтом. Залишимо на 15 хвилин і зіллємо рідина.

На сковороді розігріємо масло і скидаємо в нього рубаний часник. Як тільки він зарум’яниться, додаємо томатну пасту і столову ложку води. Доводимо до кипіння і охолодити. У чашці змішуємо подрібнену зелень, масу зі сковороди і мариновану цибулю.