Манти з картоплею – 8 рецептів приготування

Страви, приготовлені на пару, відрізняються своїми смаковими якостями і зберігають більшість корисних речовин. Манти з картоплею, звичайно, не такі ситні, як з м’ясом. Комусь це на руку, гурмани оцінять оригінальне рішення. Для того щоб начинка вийшла соковитою, будемо додавати різні продукти. Варять їх, використовуючи не тільки мантоварку, пароварку, але і мультиварку.

Основа

Є три варіанти приготування тіста для мантів:

  • Пісний, коли використовується мінімум продуктів. Тобто, коли підсолену воду кімнатної температури, для еластичності додають трохи соняшникової олії і, засинаючи просіяне борошно (зазвичай вистачає 0,5 кг на склянку рідини), замішують круте тісто.
  • Як на пельмені, тісто заводять частіше, щоб смак не вийшов прісним. Розбиваємо 1 яйце, солимо і трохи збиваємо виделкою. Доливаємо ¾ склянки води і починаємо засипати борошно (витрата приблизно той же).
  • Заварне тісто, коли невелика кількість борошна, запарюють окропом, а потім з додаванням яйця, замішують круте масу.

Не забувайте, що маси необхідно відлежатися. Перевірте якість, і при необхідності підмішайте борошно.

Легше піддається розкочування і ліпленні охолоджене тісто.

Класичні манти з картоплею

Невеликий набір продуктів:

  • 150 г вершкового масла;
  • 700 г картоплі;
  • 600 г ріпчастої цибулі;
  • чорний перець;
  • кріп;
  • сіль.

Очищаємо цибулини, споліскують і дрібно шаткуємо. Посолити і трохи розімніть руками. Чистий картопля звільняємо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками. Змішаємо все в мисці, не забувши додати свіжий рубаний кріп і перець. Розкладаючи на кружечки розкатаного тіста, обов’язково кладемо зверху начинки по 1/3 ч. л. масла.

Відправляємо готові вироби, змочивши денце в соняшниковій олії, на решітку і ставимо варити на 35 хвилин.

З додаванням гарбуза

Інгредієнти для приготування мантів з гарбузом і картоплею:

  • по 300 г м’якоті гарбуза і картоплі;
  • зіра;
  • 2 цибулини;
  • сіль;
  • 2 ст. л. олії;
  • мелений перець.
Дивіться також:  Куряча грудка в клярі на сковороді – 7 рецептів приготування

Шаткуємо цибулю і в підсоленому вигляді розминаємо руками. Ріжемо кубиками картоплю з гарбузом.

Щоб швидко подрібнити гарбузову м’якоть, спочатку скористайтеся терткою для корейської моркви, а потім розріжте отримані смужки.

Змішаємо у великій чашці, не забувши про перець, зіру і соняшникову олію. Залишаємо невеликі отвори при ліпленні.

Рецепт для тих, хто постить

У піст не можна вживати тваринні продукти. Щоб додати соковитості начинки для мантів, використовуємо овочі і тісто без яєць.

Потрібно:

  • 350 г капусти;
  • приправи;
  • 1 морква;
  • цибулина;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 300 г картоплі;
  • перець і сіль.

Очищеного картоплі надаємо форму невеликих кубиків і змішаємо з дрібно нашаткованої капусти. Білокачанну необхідно розім’яти руками, щоб вона стала м’якою і дала трохи соку. Сюди додаємо порізану цибулю і сіль із приправами. Розмішуючи, необхідно налити олію.

Готуємо з грибами

Вегетаріанські пісні манти з картоплею і грибами легко приготувати на вечерю.

Візьмемо:

  • 400 г грибів;
  • 2 головки цибулі;
  • 6 картоплею;
  • 800 г вершкового масла;
  • перець чорний;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • сіль.

Є три способи підготовки грибів для начинки:

  • Дрібно нарубати свіжими і покласти шматочок розм’якшеного масла безпосередньо перед ліпленням.
  • Трохи відварити, перекрутити на м’ясорубці і змішати з пасерованою цибулею.
  • Порізати невеликими шматочками і просто обсмажити на сковороді з вершковим олією з цибулею.

Щоб не потемніли під час обжарювання гриби, до вершкового додайте 2 великі ложки рослинної олії.

Вибираємо будь-який із запропонованих варіантів і змішуємо з сіллю, дрібно нарізаною картоплею і перцем.

З м’ясним фаршем

Перейде до рецептами, які для ситності все-таки додають м’ясо, і першими розглянемо манти з картоплею і фаршем.

Викладаємо на стіл:

  • 500 г картоплі;
  • 600 г фаршу з яловичини і свинини;
  • сіль;
  • 2 цибулинки;
  • хмелі-сунелі;
  • чорний перець;
  • 4 зубчики часнику.
Дивіться також:  Як приготувати манну кашу на молоці без грудочок – 4 смачні рецепти

Картоплю ріжемо кубиками і змішати з пасерованою цибулею і фаршем. Не забуваємо посолити і насипати необхідні приправи.

З такою начинкою вироби можна швидко наліпити трояндочками, тобто зібрати краю коржі нагорі і з’єднати.

Манти з картоплею і куркою

Для любителів дієтичного харчування прекрасно підійде це блюдо.

Візьмемо:

  • 0,5 кг грудинки;
  • 7 картоплин;
  • спеції за смаком;
  • 3 цибулини;
  • сіль.

Можна куряче м’ясо перекрутити через м’ясорубку, але краще буде, якщо грудинку разом з картоплею нарізати маленькими кубиками. Цибулю в таку начинку можна порізати тонкими півкільцями. Приправляємо і солимо. Ретельно розмішуємо, даємо трохи постояти і починаємо ліпити манти з картоплею і куркою.

Через 45 хвилин можна подавати на стіл.

Як зробити з салом

Спосіб приготування такої начинки трохи відрізняється від інших.

Нам знадобиться:

  • 1 яйце;
  • 1 кг картоплі;
  • 200 г курдючного сала;
  • перець;
  • зіра;
  • сіль.

Займемося спочатку картоплею. Її промиваємо під краном і чистимо шкірку. Подрібнюємо, скориставшись великою теркою. Переміщаємо масу в друшляк і проливаємо крутим окропом. Ця процедура виключить почорніння, а також перетворення начинки в пюре.

Сало і цибулю нарізаємо гострим ножем, надаючи форму кубиків. Насипаємо сіль і перець, розбиваємо яйце і руками ретельно все змішуємо.

Не соліть картоплю заздалегідь. Якщо манти будуть ліпитися пізніше, вона дасть багато соку.

Прийшов час до виготовлення великих «пельменів».

З начинкою з картоплі і риби

Купуємо:

  • 700 г філе горбуші;
  • 500 г картоплі;
  • сіль;
  • 2 цибулини;
  • перець;
  • яйце;
  • зелень.

Якщо підготовлена ціла тушка, промиваємо її, чистимо від шкіри і кісток. Рибне філе розрізаємо на шматочки, крутимо, скориставшись м’ясорубкою.

Рибу можна взяти будь-яку, краще, якщо вона буде жирних сортів. Можна додати у фарш вершкового масла, підійде і сало.

Дивіться також:  Яєчна локшина – шість рецептів, як приготувати домашню локшину своїми руками

Додаємо обсмажені цибулю півкільцями, сіль, яйце, перець. Нарубим зелень в начинку і добре перемішати з картоплею, нарізаною кубиками.

Не забувайте подавати до манта з картоплею який-небудь соус. З досвіду, люди більше воліють сметану з додаванням часнику.