Марокканський чай: склад, 5 рецептів приготування

Марокканський чай, божественний за смаком напій з м’ятними нотками, чудово втамовує спрагу, дозволяє легше відчувати спеку влітку. Марокканці знають про те, що гарячий чай допомагає боротися зі спекою ефективніше, ніж холодний напій, тому варять його постійно. Готується він на основі зеленого чаю. Поширений напій в жарких країнах, завоював популярність в Європі, у нас в країні з’явився порівняно недавно. Існує багато рецептів і способів його приготування, деякі з яких представлені в цій статті.

Опис марокканського чаю і його склад

Традиційно для заварювання використовується зелений чай Ганпаудер, вирощений на Сході Китаю в провінції Чжецзян, і м’ята. Цей чай з’явився в марокканської культури давним-давно. Старожили кажуть, що вони пили його сотні років тому. Історичні дані свідчать про те, що зелений чай з’явився в Марокко в XVIII столітті, коли процвітала торгівля з Іспанією і Португалією. Однак є деякі підозри, що чай з’явився в Марокко ще в XII столітті.

Його смак дуже специфічний. Подається він на підносі у красивих багато прикрашених чайниках і склянках. Марокканцам чай здавався занадто гірким, тому вони почали додавати в нього м’яту і цукор. Ці особливості зробили його народним надбанням. Багато, саме з-за великої кількості цукру недолюблюють традиційний варіант приготування марокканського чаю. Однак за рахунок оригінального присмаку і складу, напій, що втамовує спрагу досить ефективно.

У багатьох країнах під час чайної церемонії, рекомендують випити три склянки марокканського напою для здоров’я, любові та довгого життя. Перша чашка чаю така ж приємна, як життя, друга — міцна, як любов, третя — гірка, як смерть. Цей напій повинен бути приготований в тиші, людиною з добрими думками та хорошими манерами. Частування у вигляді м’ятного чаю, є ознакою гостинності в Марокко.

Щоб підкреслити важливість цього чаю в культурі, налиті вщерть чашки є ознакою достатку. Класичний склад марокканського чаю включає всього два інгредієнти — китайський чай і багато м’яти. У продажу можна зустріти різні варіанти готової чайної суміші: з корицею, бадьяном, анісом і іншими травами. Однак такий склад марокканцями використовується рідко, вони вважають за краще варити його по-особливому.

У країнах Північної Африки, якщо вам запропонують марокканський чай, відмова може розглядатися як грубість, викличе образу і неповагу.

Традиції проведення чайної церемонії по-марокканські

У марокканського чаю існує багато рецептів його приготування. Відмінність є і в його складі. Обов’язково мати металевий (срібний, мідний чи сталевий) високий чайник.

Дивіться також:  Кава Лавацца: види і опис, як готувати, щоб було смачно

  • Заварювати слід в металевому чайнику, ідеально підійдуть високі судини.
  • Заварку засипають в сухий посуд і заливають крутим окропом, а не гарячою водою, як це роблять при заварюванні звичайного чаю.
  • Окріп прибирає неприємну гіркоту з чайного листя. Першу заварку слід злити, таким чином, очищається смак чаю.
  • Далі заварку потрібно змішати з іншими компонентами (спеціями, м’ятою, цитрусами або одягають), дотримуючись обраного рецептом.
  • Суміш заливають кип’яченою водою і ставлять посуд на піч, доводячи до кипіння, постійно помішуючи.
  • Вскипяченный настій потрібно кілька разів перелити з посудини в склянку і назад. Так настій остудится і досягне потрібної (комфортної) температури для вживання.
  • Щоб поверх чаю утворилася піна, розливають м’ятний напій по склянках з висоти власного зросту (для виконання цього трюку потрібно тренування).

Чайна церемонія схожа на особливий ритуал, до нього підходять дуже серйозно, заварюванням займаються виключно чоловіки.

Як приготувати марокканський чай в домашніх умовах

Щоб максимально наблизитися до смаку до приготовленого марокканцями мятному напою, слід ґрунтовно підготуватися. Одного чаю і окропу буде недостатньо.

Що вам треба підготувати?

  • Обов’язкова умова — очищена (джерельна), кипляча вода питна.
  • Зелений китайський чай з провінції Чжецзян з підкоченими листям. При бажанні марокканський чай можна приготувати на різних чайних основи.
  • Марокканська м’ята сорти spicata, свіжа або висушена. Додавши інший сорт м’яти, ви отримаєте інший смак чаю.
  • Цукор традиційно використовують кусковий, тому що він повільніше розчиняється. Хоча можна використовувати тростинний цукор-пісок.
  • Необхідно мати металевий глечик з вузькою шиєю і відкидною кришкою. Ви зможете приготувати в ньому характерна для Марокко напій. В якості альтернативи підійде чайник, який можна нагрівати на вогні з кришкою.
  • Подають чай у красивих скляних стаканах на підносі з цукром, або кладуть мед, з солодощами. В якості прикраси використовують гілочки свіжої м’яти.

Отже, якщо ви не знаєте, як приготувати марокканський чай, для цього потрібно: 1 літр води, 3 ч. ложки чаю, досить багато м’яти, цукор 6 шматків. Ви можете вибрати будь-який із запропонованих нижче способів або використовувати спрощену версію, звичайною заварки чаю.

Класичний рецепт

Необхідні інгредієнти:

  • зелений чай — 3 ч. л;
  • вода — 1 літр;
  • чашка м’яти;
  • цукор — 6 шматків (5-6 ч. л).

Приготування:

  • Помістити чай у глечик. Залити чай окропом, після чого потрібно трохи почекати, щоб листя відкрилися і очистилися.
  • Воду злити, додати м’яту і половину цукру. Залити окропом. Поставити на вогонь, довести до кипіння.
  • Всипати решту цукру, все гарненько перемішати.
  • Наливати по склянках у три етапи, виливаючи чай назад у глечик, щоб цукор і чай добре перемішалися, тоді напій набуває правильний смак.
Дивіться також:  Коктейль Піна Колада – 6 оригінальних рецептів приготування алкогольного та безалкогольного коктейлю

Щоб відчути смак марокканського чаю, п’ють маленькими ковтками, тоді він добре засвоюється організмом, втамовує спрагу.

Марокканський чай з корицею і м’ятою

Необхідні інгредієнти:

  • окріп — 900 мл;
  • зелений чай — 3 неповні ложки;
  • жменю м’яти;
  • 30-35 г кускового цукру;
  • паличка кориці.

Приготування:

  • Першим ділом кип’ятимо воду до 100 градусів Цельсія.
  • Засипаємо в чайник трави, заливаємо їх окропом. Варити чай з корицею і м’ятою 10-15 хвилин.
  • Далі додаємо цукор, трохи кип’ятимо, щоб він встиг розчинитися.
  • Кидаємо паличку кориці. Перемішуємо вміст глечика. Знімаємо з вогню.
  • Для вираженого смаку кориці можна додатково покласти палички в стакани з чаєм. Мелена кориця не підійде, так як на дні склянки буде осад.

Готуємо з прянощами

Необхідні інгредієнти:

  • чай Ганпаудер— 1,5 ч. л;
  • окріп — 500 мл;
  • кусковий цукор — 3 шт.;
  • аніс — 1/5 ч. л;
  • паличка кориці;
  • часточка лимона;
  • м’ята — 2 ложки.

Приготування:

  • Необхідно закип’ятити воду.
  • В глечик покласти чай, залити його, витримати 1-3 хвилини, злити воду. Потім знову залити окропом.
  • Поставити глечик на вогонь, довести до кипіння, додати спеції, цукор. Ще раз закип’ятити.
  • Під кінець заварювання додаємо м’яту і лимон.
  • Гарненько перемішуємо чай, знімаємо вогню. Розливаємо по чашках в три етапи.
  • Лимон кип’ятити не обов’язково, можна покласти часточки безпосередньо перед подачею.
  • При повторному заварюванні в глечик додають цукор, і свіжу м’яту.

Як заварювати з бадьяном

Необхідні інгредієнти:

  • 3 ложки зеленого чаю;
  • жменька свіжої (сухий) м’яти;
  • 2-3 — зірочки бадьяна;
  • цукор шматками або пісок (необов’язково);
  • окріп — 1 літр.

Приготування:

  • Насипте зелений чай у чайник, залийте його окропом. Вилийте воду і знову залийте свіжою порцією окропу. Це дозволить промити чай, позбавити його гіркоти.
  • Додайте м’яту, аніс і цукор в чайник. Нагрійте до кипіння, варити близько 3 хвилин.
  • При подачі використовуйте техніку марокканського змішування, три рази виливаючи чай назад зі склянки в глечик. Потім розлийте чаю в стакани, повільно збільшуючи висоту чайника.

Замість бадьяну можна додавати в марокканський чай: аніс, шафран, корицю, імбир, кардамон, імбир, мускатний горіх та інші прянощі.

Марокканський чай з апельсином

Необхідні інгредієнти:

  • 1 ст. ложка зеленого чаю;
  • марокканської м’яти;
  • 1 літр води;
  • тростинний цукор;
  • 1 апельсин.

Приготування:

  • Закип’ятіть 1 літр води в чайнику або каструлі. Помістіть чай у чайник, вилийте склянку окропу і інтенсивно його перемішайте. Потім вилийте чай в склянку і залиште його. Це так звана душа чаю.
  • Налийте ще один стакан гарячої води, перемішайте і на цей раз вилийте чай. Повторне заварювання допоможе позбутися від чайного сміття і послабить гіркий смак.
  • Потім додайте м’яту, половину апельсина і цукор в чайник. Залийте вміст гарячою водою.
  • Чайник слід знову нагріти до кипіння. Повільне вливання в склянку допомагає змішувати смак і остуджувати чай. Залишився апельсин нарізати часточками, покласти в стакани.
  • Підніміть чайник і вилийте чай в маленькі стаканчики, щоб на поверхні з’явилася піна. Подавати його добре в кінці їжі, в спекотні літні дні.
Дивіться також:  Ассам – чорний чай: опис, склад, види чаю Ассам, який краще

Користь і шкода марокканського чаю

Суміш м’яти, зеленого чаю дарує чудовий смак і аромат, крім того, цей напій не має яких-небудь шкідливих домішок.

Якщо марокканський чай вживати регулярно, він допомагає в лікуванні різних видів недуг:

  • Ідеально підходить для травлення, з цієї причини його часто п’ють після їжі. Чайна суміш стимулює вироблення жовчного і шлункового соку, прискорює травлення. Розслаблює м’язи живота, настає полегшення при спазмах в шлунку. Крім того, він ефективний у боротьбі із запорами, метеоризмом і харчовим отруєнням.
  • Завдяки м’яті чай впливає на нервову систему, людина розслабляється. Ідеально підходить після стресового дня і при нервових напругах. Рекомендується в передменструальний період, жінкам після 40 років, а також для всіх, хто страждає невралгією. Марокканський чай — відмінне рішення для боротьби з безсонням.
  • Дослідження показали, що зелений чай у поєднанні з м’ятою, позитивно впливає на розумові здібності. Містить антиоксиданти, що позитивно впливають на процес навчання і запам’ятовування.
  • М’ятний напій містить ментол, саме він дуже необхідний в періоди, коли проявляються симптоми застуди. Полегшує дихання, виліковує кашель, виводить мокротиння. Заспокоює роздратовані дихальні шляхи.
  • Напій освіжає подих. Випиваючи чай людина ще довго відчуває його присмак. Ідеально підходить для тих, хто бореться з проблемою неприємного запаху з рота.

Кому протипоказаний марокканський чай?

Незважаючи на багатий спектр лікувальних властивостей, чайний напій може завдати шкоди. Протипоказаний дітям віком до 4 років. З обережністю пити під час вагітності, в цей період краще обійтися менш концентрованими напоями з додаванням м’яти. Алергічна реакція на ментол також можлива у астматиків. Ще одним протипоказанням до вживання чаю, є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), у поєднанні з якої м’ята, може викликати печію. Через вміст цукру протипоказаний тим, хто страждає діабетом.