Мастика для торта – 10 рецептів як зробити в домашніх умовах

Ідеально рівна поверхня торта, практично як живі їстівні квіти і фігурки улюблених мультяшних героїв – все це можна зробити з цукрового тіста (мастики). Працювати з цим матеріалом не складніше, ніж зі звичайним пластиліном, а приготувати її можна з найпростіших і доступних продуктів. Мастика для торта робиться по-різному: з жувального зефіру або сухого молока, меду, на згущеному молоці або на желатині.

Мастика для торта з маршмеллоу

Це найпопулярніший і найлегший рецепт мастики. Для її приготування потрібно мінімум інгредієнтів, а готовий продукт потім можна використовувати, як для обтягування торта, так і для виготовлення квітів, і для ліплення різних фігурок.

Оскільки жувальний зефір-маршмеллоу часто вже забарвлений у різні кольори, то і кольорову мастику можна приготувати без барвників, просто взявши за основу солодкість потрібного кольору.

Список використовуваних інгредієнтів:

  • 90 г маршмеллоу;
  • 15 мл лимонного соку або молока;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 50 г крохмалю;
  • 5 г вершкового масла.

Рецепт мастики покроково:

  • Змішати цукрову пудру і крохмаль, отриману суміш просіяти через дрібне сито. Якщо мастика буде дуже тонко розкачуватись, наприклад, для кольорів, то краще її просіяти не через звичайне сито, а через відрізок органзи.
  • У глибоку миску викласти зефір, вершкове масло і влити молоко (лимонний сік). Далі ці інгредієнти потрібно розтопити. Зробити це можна на паровій бані або в мікрохвильовій печі.
  • Станули маршмеллоу перемішати до однорідності і, додаючи невеликими порціями цукрово-крохмальну суміш, замісити мастику, як тісто. Гладкий шар мастики обернути харчовою плівкою, щоб вона не заветрилась, і дати їй відлежатися хоча б годину. Після цього вона повністю готова до використання.

Зберігати мастику з маршмеллоу слід в холодильнику, без доступу повітря, щільно обернувши плівкою. Перед використанням потрібно буде дати їй пару годин полежати при кімнатній температурі.

Готуємо з яєчних білків

Основа будь мастики – це цукрова пудра, але потрібен ще додатковий компонент, який скріпить її. З цим завданням чудово справляються яєчні білки.

Але щоб маса залишалася пластичною, в неї потрібно додати сироп глюкози, який можна замінити патокою, инвертным сиропом або рідким медом.

Пропорції інгредієнтів:

  • 1 білок;
  • 1 мл сиропу глюкози;
  • 450 г цукрової пудри.

Послідовність приготування:

  • Білок злегка збити. Домагатися піни і піків не потрібно, досить буде лише порушити його структуру, зробивши рідким.
  • Змішати білок з сиропом і замісити цукрове тісто, підсипаючи невеликі порції солодкої пудри.
  • Вымешанную і зібрану в кулю мастику, покласти її в поліетиленовий пакет і прибрати на дві години в холодильник.
  • Потім дістати мастику і знову вимісити. Якщо вона буде прилипати до рук, додати цукрову пудру. Після цього маса повністю готова до використання.

Рецепт на основі желатину

Найпростіший рецепт желатинової мастики включає в себе тільки три інгредієнти: цукрову пудру, воду і желатин. Але з такої маси буде дуже важко щось зліпити, і для обтягування торта вона не годиться. Єдине гідне застосування цієї маси – ліплення ручок кошиків, містків та інших нескладних елементів, які повинні бути жорсткими.

Дивіться також:  Торт «Три молока» (Tres Leches) – 7 покрокових рецептів приготування

Але є й інший варіант желатинової мастики, не поступається за своїми якостями масі з маршмеллоу:

  • 20 г желатину;
  • 50 мл води;
  • 100 мл сиропу глюкози;
  • 20 мл гліцерину;
  • 1000 г цукрової пудри (може піти менше).

Хід роботи:

  • Розмочити у воді желатин. Коли маса набубнявіє, поставити на вогонь і довести до стану однорідної рідини.
  • Влити в желатин глюкозний сироп і прогрівати 3 – 4 хвилини, щоб суміш стала однорідною.
  • Зняти склад з вогню, додати гліцерин і який-небудь ароматизатор (наприклад, ванілін).
  • Частину цукрової пудри, просіяти і зробити в ній поглиблення. Влити гарячу рідку складову і швидко замісити масу. Замішувати мастику треба дуже обережно, щоб не обпалити руки.

Шоколадна мастика для торта

Шоколадна мастика, безумовно, найсолодша. Квіти та фігурки з неї пахнуть шоколадом, так і за смаком вона не гірше улюблених солодощів. У приготуванні шоколаду для моделювання додатково буде потрібно сироп глюкози, який можна замінити рідким медом.

Основна складність приготування шокомастики полягає в тому, що шоколад і мед бувають різними, тому точних пропорцій їх співвідношення не існує, знайти їх можна тільки досвідченим шляхом.

Приблизне співвідношення інгредієнтів буде наступним:

  • 250 г темного/молочного/білого шоколаду;
  • 130/110/90 г меду на кожен вид шоколаду відповідно.

Приготування:

  • Шоколад розтопити до стану гладкої однорідної суміші. Станеться це при нагріванні до 50 – 60 градусів. До цієї ж температури мед нагріти.
  • Додати мед в шоколад і перемішати. Маса повинна «згорнутися» і перетворитися в текучий тісто, яке не буде липнути стінок посуду.
  • Розподілити шоколад по харчовій плівці не товстим шаром і зверху накрити іншим шматком плівки. Лінійкою зробити насічки на порційні квадрати і залишити заготівлю стабілізуватися при кімнатній температурі на 12 годин.
  • Потім відламувати шматочки шоколадної мастики, добре розминати її в руках і використовувати для створення солодких фігурок і квітів. Якщо мастика у роботі липне до рук, це означає, що в ній мало меду. Її можна врятувати, розтопивши і додавши трохи рідкого продукту бджільництва.

Щоб шоколадна мастика стала придатною для обтягування тортів, її досить змішати з мастикою, приготовленої на жувальному зефір. Це допоможе зберегти шоколадний смак і потрібну пластичність.

З сухого молока

Менше цукрових виходить мастика з сухого молока. Приємним моментом буде і той факт, що в процесі її приготування не потрібно буде нічого нагрівати або розтоплювати.

Інгредієнти молочної мастики потрібні в таких пропорціях:

  • 150 г сухого молока;
  • 150 г цукрової пудри;
  • 150 г згущеного молока;
  • 5 мл лимонного соку.

Як зробити мастику з сухого молока:

  • Цукрову пудру змішати з сухим молоком і просіяти через дрібнопористе сито.
  • Далі в суху суміш тонкою цівкою влити згущене молоко і сік лимона, замісити еластичне солодке тісто.
  • Після півгодинної стабілізації в холодильнику мастика може бути застосована за призначенням.
  • При необхідності, її можна забарвити харчовими барвниками, капнувши на мастику кілька крапель і добре вымесив.

Як зробити зі згущеного молока

Згущене молоко робить солодку масу досить пластичною. Це дозволяє не тільки ліпити фігурки з мастики, але і обтягувати нею торти і тістечка.

Дивіться також:  Пшеничний хліб – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах в духовці і в хлібопічці

Разом з цукровою пудрою в якості основи можна взяти дитяче харчування, сухі вершки або сухе молоко.

Склад мастики на основі згущеного молока:

  • 110 г згущеного молока;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 100 г дитячого харчування (сухого молока або вершків);
  • 5 мл лимонного соку;
  • крохмаль.

Черговість дій:

  • Змішати згущене молоко і сипучі інгредієнти (цукрову пудру і дитяче харчування). В кінці додати сік лимона.
  • Робочу поверхню столу присипати крохмалем, викласти на неї в’язку масу, яка вийшла на попередньому етапі, і вимішувати до гладкості. Провівши 40 – 60 хвилин в холодильнику, мастика готова.

Цукрова мастика для торта

Будь-яка мастика, в якій основою солодкого тіста виступає цукрова пудра, відноситься до цукрової. Вище були наведені рецепти цукрової мастики на желатині, з маршмеллоу і на яєчних білках… Але є ще один, менш популярний, рецепт смачної мастики з фруктовим смаком на основі мармеладу.

Для її приготування знадобляться:

  • 700 г цукрової пудри;
  • 250 г мармеладу;
  • 50 мл води або фруктового соку.

Рецепт приготування мастики поетапно:

  • Рецептурну кількість мармеладу нарізати на дрібні шматочки, залити їх холодною водою або фруктовим соком і відправити нудитися на паровій бані. Потрібно прогріти суміш до 60 градусів і однорідного драглистого стану.
  • Далі, вливаючи отриману рідину в поглиблення на гіркою просіяного цукрової пудрі, замісити пластичну цукрову мастику. Ця маса швидко застигає і висихає, тому під час роботи, її потрібно помістити в харчову плівку і покласти поруч із джерелом тепла.

Варіант приготування з меду

Медова мастика готується з простих і доступних інгредієнтів, які знайдуться на будь-якій кухні. За консистенцією вона підходить для будь-якого застосування (обтяжка торта, ліплення фігурок та створення квіткових композицій).

Важливий момент: чим світліше буде мед, тим біліше вийде цукрова маса.

Необхідні продукти і їх пропорції:

  • 15 г швидкорозчинного желатину в гранулах;
  • 45 мл води;
  • 125 мл рідкого меду;
  • 950 г цукрової пудри.

Приготування:

  • Желатин залити водою і залишити на час, вказаний на упаковці. Потім додати до нього мед і відправити ці продукти на парову лазню або розтопити все в мікрохвильовій печі короткими імпульсами.
  • Рідку основу з’єднати з цукровою пудрою, попередньо її просіявши, і вимісити солодке тісто. Щоб готовий їстівний пластилін не засох і не ввібрав в себе сторонні запахи, зберігати його слід в щільно зачиненій пакеті.

Терміни зберігання медової мастики при кімнатній температурі, в холодильнику і морозильній камері складають відповідно 3, 6 і 12 місяців.

«Квіткова» мастика для торта своїми руками

Мастика для цукрової флористики повинна володіти наступними властивостями: не кришиться, не рватися, досить швидко висихати і добре тримати форму.

Відповідає таким вимогам пасту можна отримати з наступних продуктів:

  • 40 мл питної води;
  • 15 г желатину в гранулах;
  • 15 мл сиропу (інвертний, кукурудзяний, глюкозний або з-під варення);
  • 10 г жиру (вершкове масло, маргарин, кулінарний жир, кокосове масло і будь-який інший твердий жир без сторонніх запахів);
  • 5 мл алкоголю (лікер);
  • 475 г цукрової пудри;
  • 25 г крохмалю.
Дивіться також:  Цукерки пташине молоко – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Етапи приготування:

  • На самий повільний вогонь поставити сироп, жир і алкоголь. Не допускаючи кипіння маси, довести її до рідкого однорідного стану.
  • Зняти гарячу суміш з вогню і перекласти в неї замочений у воді желатин, розмішати. Під впливом температури желатин повністю «розійдеться».
  • З’єднати цукрову пудру з крохмалем і рідкою основою, старанно вимішати мастику.
  • Щільний пакет (наприклад, для заморозки) змастити всередині м’яким вершковим маслом і перекласти в неї мастику. По можливості випустити все повітря і дати масі відлежатися 24 години.
  • Після цього можна приступати до створення цукрових квіткових композицій.

Марципанової прикраса

Марципанова мастика має властивість лягати на торт дуже тонким і рівним шаром, тому вона підходить не тільки для ліплення фігурок, але і для покриття десертів. Співвідношення цукрової пудри і подрібненого в порошок мигдалю надає масі помірну солодкість і горіховий смак.

На одну порцію пластичної маси з марципана потрібно взяти:

  • 300 г перемелених в борошно мигдалевих горіхів;
  • 400 г цукрової пудри;
  • 2 яєчних білка;
  • 2 – 3 краплі екстракту мигдалю або ванілі.

Як зробити:

  • Висушений і очищений мигдаль змолоти у кавомолці дуже дрібно, просіваючи його через дуже дрібне сито. Отриманий порошок змішати з цукровою пудрою.
  • Яєчні білки змішати з ароматизатором і трохи розбовтати виделкою. Потім вилити отриману суміш до сипучих компонентів і замісити солодку пластичну масу. Марципанова мастика готова.

Як зробити мастику кольоровий або блискучою

Щоб приготований своїми руками торт з мастикою не поступався за красою творінь іменитих кондитерів, солодку масу для обтягування та ліплення потрібно буде фарбувати в різні кольори. Для цієї мети можна використовувати як професійні харчові фарби, так і барвники з підручних засобів.

  • Щоб забарвити мастику гелевими харчовими барвниками, потрібно відламати шматочок білої мастики, капнути на неї кілька крапель барвника і гарненько вимісити. Колір рівномірно розподілиться, і маса забарвиться. Для більш інтенсивного кольору може знадобитися більше барвника.
  • При фарбуванні сухими барвниками їх потрібно трохи розвести горілкою (вона швидко випаровується) і змішати з мастикою. Тут досягти інтенсивного кольору не вийде, оскільки велика кількість барвника збільшить кількість вологи в масі, і вона почне втрачати свої властивості.
  • Якщо харчових барвників немає в арсеналі домашнього кондитера, можна забарвити мастику фруктовими і ягідними соками (морква, вишня, буряк, шпинат, чорниця) або спеціями (какао-порошок, куркума, паприка).

У процесі роботи з мастикою її часто доводиться припылять крохмалем або цукровою пудрою, щоб вона не прилипала до робочої поверхні столу. З-за цього на торті можуть залишитися частинки пудри, які псують зовнішній вигляд виробу.

Щоб цього не сталося, потрібно змочити пензлик зі штучного ворсу в горілці і пройтися нею мастичным деталей. Всі частинки подпыла підуть, а мастика стане глянцевою і блискучою. Алкоголь же випаруватися за лічені хвилини.