Медовий торт класичний рецепт і 12 варіантів приготування вдома

Домашній Медовик — неймовірно смачне ласощі, до якого не знайдеться байдужого людини. Нижче наведено безліч варіацій приготування такого десерту своїми руками і в тому числі, рецепт класичного медового торта, яким його пам’ятають ще наші бабусі.

Медовий торт — класичний рецепт зі сметанним кремом

Медовик зі сметанним кремом — класика радянських часів. Приготувати його за класичним рецептом не так вже складно.

Тісто будемо робити з таких продуктів:

  • 2 яйця;
  • 200 г цукру;
  • удвічі менше масла;
  • 2-3 ст. л. меду;
  • 450 г просіяного борошна;
  • сода на кінчику ложки.

Для крему потрібно:

  • півкіло сметани;
  • втричі менше цукру;
  • 5 г ваніліну.

Приготування коржів полягає в наступному:

  • Підготовка тесту має свій нюанс — робиться вона на паровій або водяній бані. Для цього відправимо каструлю, наповнену до половини водою, грітися на слабкому вогні.
  • Поки вода гріється, в білу пружну піну зіб’ємо цукор і яйця. Виберіть миску, яка поміститься в каструлю з водою і не постраждає від контакту з окропом.
  • В солодку масу вводимо мед і размякшее масло з содою. Все знову збиваємо, відправляємо на лазню і, перемішуючи, прогріваємо. Через 10 хвилин всі продукти повністю розчиняться.
  • Половину борошна всипаємо в теплу основу і продовжуємо вимішувати, щоб вона залишалася однорідною. Коли тісто піде в ріст і почне темніти, ємність з лазні пора прибирати.
  • Даємо майбутньої основі торта охолонути до теплого стану. Після невеликими порціями вводимо залишки борошна, замішуємо тісто і скачуємо його в кулю.
  • Готове тісто ділимо на 8 однакових частин, загорнути їх пакетиками або плівкою і відправляємо в холодильник охолоджуватися. Досить півгодини.
  • Розігріваємо духову піч до 200 градусів.
  • Тонко розкачуємо тісто на коржі і випікаємо протягом 3-4 хвилин. Для отримання рівних коржів однакового розміру використовуйте в якості трафарету кришку від сковороди або тарілку відповідного діаметру. Щоб корж був рівним і не пузырился, його потрібно проколоти виделкою по всій поверхні.
  • Обрізки тіста випікаємо з коржами. Після, їх можна поламати в крихту і прикрасити нею торт.

Приготування крему дуже просте — всі складові гарненько збиваємо міксером. Промазуємо коржі кремом, що вийшов, посипаємо сухарями і даємо просочитися.

Готуємо класику зі згущеним молоком

Торт медовий зі згущеним молоком дуже солодкий і ароматний.

Тісто:

  • пара яєць;
  • 1 ст. цукру;
  • пара ложок меду;
  • півтора склянку/з борошна;
  • пів-ложки соди, гашеної оцтом.

Крем:

  • масло — чверть кіло;
  • згущене молоко — стандартна банку;
  • какао — 50 грам;
  • волоські горіхи — стільки ж.

Приготування торта наступне:

  • Збити яєчно-цукрову масу. Ввести мед, просіяти борошно і знову все опрацювати віночком.
  • Загасити соду оцтом, а після влити суміш в тісто і перемішати.
  • Спекти з тіста 4-5 коржів круглої рознімної формі в духовці при 200 º с протягом 10-12 хвилин. Якщо остиглі коржі будуть мати нерівності, їх слід акуратно зрізати ножем і подрібнити в крихту, яку можна буде використовувати для прикраси.
  • М’яке масло збити з какао і молоком до однорідності.
  • Зібрати торт, переклавши коржі кремом і покривши їм його боки.

Залишилося прикрасити десерт і дати йому настоятися в холодильнику.

Дивіться також:  Тісто для смажених пиріжків – 6 рецептів

Класичний медовий торт радянського часу

Рецепт класичний радянського часу складається з простих і доступних продуктів.

Для тесту за стандартом заздалегідь підготуйте:

  • 50 р масла;
  • яйце;
  • 200 г цукру;
  • 2 ст. л. свіжого молока;
  • 2 ст. л. меду;
  • 1 ч. л. соди;
  • 500 г борошна.

Для крему потрібно взяти:

  • 400 р сметани;
  • 200 г цукру.

Готуємо так:

  • На паровій бані в першу чергу змішуються мед, яйце, сода, масло і цукор. Маса нудиться при постійному помішуванні на повільному вогні 10-12 хвилин, поки не почне темніти. Не можна допускати кипіння.
  • Миска знімається з лазні, залишають на 5-10 хвилин осторонь, щоб трохи охололи вміст.
  • Потім в нього борошно просіюється і замішується тісто. На цьому етапі вводиться молоко — по одній ложці, стежачи за щільністю одержуваного тесту. Заготовка не повинна вийти дуже тугий, але при цьому тісто має бути м’яким і слухняним, не липнути.
  • Скачати тісто в кулю і залишити на годину відпочити. Потім розділити його на 8-9 шайб і розкачати на коржі.
  • Далі процес схожий на опис попередніх рецептів — випекти коржі, прошарувати кремом зі сметани й цукру, дати просочитися.

На водяній бані

Медовий торт на водяній бані виходить дуже ніжним і неймовірно смачним.

Тісто:

  • 100 г масла;
  • 50 г меду;
  • 180 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. соди;
  • 3 ст. борошна;
  • 1 щіпка солі.

Крем вибираємо будь-який з описаних вище.

  • На водяній бані для початку розтопити масло з медом, перемішавши їх між собою в процесі нагрівання.
  • Тим часом окремо збити яєчно-цукрову масу, додавши туди сіль.
  • Топленую маслянисту масу охолодити до теплого стану і з’єднати з яєчною. Гарячу масу не можна наливати, інакше яйце згорнеться.
  • Просіяти в суміш борошно з розпушувачем (содою) і гарненько перемішати ложкою. Потім замішати вручну і залишити на чверть години відпочити.
  • Тим часом збити крем за допомогою міксера з обраних продуктів. Спекти в духовці коржі.
  • Зібрати десерт, дати йому просочитися в холодильнику і подавати.

Медовий торт — класичний рецепт з заварним кремом

Тісто:

  • 1 ст. цукру;
  • 100 г масла;
  • 2 яйця;
  • 500 г борошна;
  • ½ Ч. л. соди або 1 ч. л. розпушувача;
  • 2 ст. л. меду.

Крем:

  • 2 яйця;
  • 80 р масла;
  • 50-80 г цукру (за смаком);
  • 1-2 ст. л. борошна для створення густої консистенції;
  • 2 ст. молока.

У цьому рецепті готувати будемо навпаки — почнемо з крему:

  • Заварити крем з перерахованих вище компонентів. Варити треба на повільному вогні, постійно помішуючи. Коли він почне густіти, його можна знімати з вогню, залишити в стороні і дати трохи охолонути.
  • Тим часом пора зайнятися коржами. Розтопимо масло і мед, взобьем яйця з цукром і з’єднуємо з іншими продуктами. Останній введемо олійно-медову суміш. Гарненько вымесим тісто і випечемо з нього коржі.

Зберемо торт, прикрасимо і дамо просочитися 4-6 годин. Можна залишити на ніч.

Медовик за 15 хвилин

По цьому рецепту виходить м’який, ніжний медовик.

Тісто:

  • пара яєць;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. не закристалізованого меду;
  • 1 ч. л. соди;
  • 1 ½ — 2 ст. борошна.

Крем:

  • 600 г жирної сметани;
  • ½ Ст. цукру.
Дивіться також:  Лимонний пиріг найсмачніший – 8 рецептів приготування

Спочатку готуємо тісто, поєднуючи всі рецептурні продукти воєдино і гарненько замішуючи міксером. Процес не займе багато часу. Потім рідке тісто перелити у форму для випікання і печемо корж при 180 º с протягом 20 хвилин.

Тим часом збиваємо крем. Готовий корж ріжемо вздовж на 3 однакові частини. Прослаиваем їх кремом, збираємо торт, покриваємо також його боки, прикрашаємо і даємо просочитися всього пару годин.

Медовий тортик «Рижик»

  • 2 яйця;
  • ½ Ст. цукру;
  • 100 г масла;
  • 3 ст. л. меду;
  • 2 ч. л. соди;
  • 3 ст. борошна;
  • 1 банку згущеного молока з цукром.

Приступаємо до збірки «Рижика»:

  • Збиваємо яєчно-цукрову суміш до появи пінки (використовувати тільки половину цукру). Потім в окремій, середнього розміру, каструльці з’єднуємо половину масла і цукор, що залишився, прогріваємо на повільному вогні до розчинення останнього. Щоб маса не пригоріла, помішуємо.
  • Далі додаємо мед і гашену соду. Маса почне кипіти і буде збільшуватися в об’ємі — значить її пора зняти з плити. Дати охолонути з чверть години, можна трохи більше.
  • Вводимо яєчну суміш, постійно розмішуючи все ложкою.
  • Ставимо каструлю назад на повільний вогонь і при постійному помішуванні просіваємо 2 склянки борошна. Коли маса почне густіти і придбає коричневий відтінок — знімаємо з вогню і просіваємо залишки борошна.
  • Замішуємо тісто, даємо постояти з чверть години, потім ділимо на 10 однакових частин, розкачуємо їх у коржі і випікаємо на посипаному борошном деку при 170º с 5-7 хвилин.
  • З масла і молока готуємо крем, змащуємо їм коржі. Даємо йому час просочити десерт перед подачею.

Торт з бісквітних коржів

Бісквіт складається з:

  • 7 яєць;
  • 1 ст. цукру;
  • 4 ст. л. меду;
  • 1 ст. борошна.

Крем підійде будь-який з перерахованих вище рецептів.

Для тіста потрібно лише продукти з’єднати і добре збити їх міксером. Потім випекти в круглій формі, виливаючи тісто приблизно однаковими порціями. Або спекти великий бісквіт розрізати його уздовж на приблизно однакові коржі. Промазати приготованим кремом і дати трохи просочитися.

Готуємо на сковороді

  • 3 ст. борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. меду;
  • 130 г маргарину;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 1 банку згущеного молока;
  • 200 г масла.

Процес приготування наступний:

  • Розтоплюємо мед і маргарин на повільній водяній бані. Після знімаємо і перемішуємо з борошном, яйцями, цукром і розпушувачем. Ретельно вимішуємо тісто ложкою — воно вийде досить рідким.
  • Змащуємо Маслом сковорідку. Наливаємо тонкий шар тіста і випікаємо до рум’яності. Загалом має вийти 5-6 заготовок.
  • Крем готуємо з топленого масла і згущеного молока, просто збивши їх разом.
  • Готові коржі перемазати кремом, укладаючи один на одного. Бока тортика також покриваємо кремом. Даємо настоятися в холодильнику.

З карамельним смаком

Тісто:

  • 400 г борошна;
  • 150 г цукру;
  • 110 р масла;
  • 1 велике або 2 яйця дрібних;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 2 ½ ст. л. квіткового або липового меду;
  • трохи лимонної кислоти.

Крем:

  • 200 г згущеного молока з цукром;
  • 200 г самих жирних вершків;
  • 100 г самої жирної сметани.

Приготування буде наступним:

  • Першим ділом відміряємо необхідні продукти.
  • Наступний крок — приготування карамелі. У сотейник насипаємо цукор і ставимо прогріватися на плиту. Коли продукт розплавиться і придбає карамельний відтінок, окремо плавим масло і в рідкому вигляді вливаємо в карамель. Те саме робимо і з медом. Розмішуємо масу дерев’яною ложкою/лопаткою, але ні в якому разі не металевою.
  • Остуджуємо масу небагато — якщо перелити в холодну ємність і постійно помішувати, знадобиться 10-12 хвилин, а якщо залишити у гарячому сотейнику, то довше. Бажано мати спеціальний термометр на кухні.
  • Перемішуємо соду, лимонку і борошно.
  • У остиглу карамель вводимо, помішуючи, яйця, а потім і борошняну суміш. Замішуємо тісто лопаткою, після — руками, виклавши на робочу поверхню борошном.
  • Тісто ділимо на однакові шматки, з яких робимо коржі.
  • Для крему окремо збиваємо згущене молоко зі сметаною і окремо — вершки в пишну масу. З’єднуємо обидві суміші, перемішавши акуратно ложкою.
  • Збираємо торт, перекладаючи карамельні коржі кремом.
Дивіться також:  Французькі булочки – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Ніжне шоколадно-медове частування

  • 90 р масла;
  • 150 г цукру;
  • 80 р меду;
  • 2 ч. л. соди;
  • 3 яйця середнього розміру;
  • 50 г какао-порошку;
  • 400 г борошна.

Готувати будемо так:

  • Прогріти на водяній бані цукрово-медово-масляну масу. Коли все розтане, вводимо соду, розмішуємо і прибираємо з вогню. Даємо охолонути. Після вбити яйця.
  • Додаємо в тісто какао і ¾ борошна, інше вводимо поступово, по мірі необхідності. Тісто в результаті має бути не тугим, ніжним і легко втрачає форму. Але якщо його обернути плівкою і помістити на 30-40 хвилин в холодильну камеру, воно застигне і стане щільніше.
  • Тісто ділимо на кілька невеликих частин, розкачуємо і готуємо ароматні заготовки. Прослаиваем улюбленим кремом.

В мультиварці

Для випікання домашнього десерту в мультиварці рекомендується використовувати рецепт бісквітного десерту. Корж випікається протягом 65 хвилин на програмі “Випічка”. В кінці рекомендується залишити його в режимі підігріву ще на 10 хвилин, не відкриваючи при цьому кришку.

Вийняти бісквіт з мультиварочной чаші можна за допомогою пароварочной кошики.

Медовий тортик «Диво»

  • 60 р масла в тісто і 400 г — крем;
  • 1 ст. цукру в тісто і 2 ст. — крем;
  • 2 ст. л. меду;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. соди;
  • 4 ст. борошна;
  • 2 ст. молока;
  • 3 ст. л. звичайного крохмалю.

Готуємо так:

  • Спочатку готуємо молочний кисіль з молока, крохмалю і цукру, потрібних для крему. Продукти змішуються і прогріваються до тих пір, поки маса не загусне. Потім їх потрібно відставити, щоб крем охолов.
  • Окремо збиваємо м’яке масло, яйця, цукор і мед. Потім прогріваємо на вогні, щоб цукор розчинився. Вводимо соду, перемішуємо, знімаємо з плити.
  • Поступово просіваємо борошно, розмішуємо лопаткою.
  • Готуємо тісто, розрізаємо його на 10 частин, з яких розкачуємо і готуємо коржі.

Коли заготовки охолонуть, змащуємо їх молочним кремом.

Як зібрати медовий торт і чим прикрасити?

Торт можна прикрасити абсолютно по-різному, залежно від того, що знайдеться на кухні у господині:

  • візерунками топленого шоколаду, особливо якщо це будуть різні його види;
  • великодньої посипкою;
  • фігурками з солодкої мастики;
  • просто крихтою з обрізаного печеного тіста;
  • горіхами, шматочками фруктів або сухофруктів.

Можна придумати безліч різних варіацій, щоб здивувати і порадувати гостей і рідних.