Меню на новий рік – 27 рецептів та ідей до святкового столу

Новорічна ніч полонить не тільки загадковістю і піднесеним настроєм, але і можливістю радо прийняти бажаних гостей, уславитися майстерною і хлібосільну господинею. Завдання складне, але цілком здійсненна! Кулінарної увертюрою до святкового столу стане продумане меню на Новий рік. Вибираємо прості в приготуванні, вишукані в оформленні та смачні за змістом страви.

Святкове меню на новий рік: салати і закуски

Першу чарку або келих, підняту за проводи старого року, що минає, супроводжує легка і ситна їжа. Салати і закуски готуємо в розумній кількості, не захаращуючи стіл, залишаючи для кожного гостя особистий простір.

Рулет з лаваша з корейською морквою

Склад інгредієнтів:

  • сир (тверді сорти) — 250 г;
  • кінза, кріп — по пучку;
  • шинка — 250 г;
  • лаваш листової — 5 шт.;
  • морква корейська — 350 г;
  • майонез — 150 р.

Спосіб приготування:

  • Зелень добре миємо, стряхиваем воду, відокремлюємо жорсткі стебла (використовуємо в інших цілях), дрібно нарізаємо. Сир натираємо великої стружкою. Шинку поділяємо на тонкі смужки.
  • Розгортаємо на столі лаваш, наносимо дрібну сіточку з майонезу, посипаємо сирної крихти. Зверху викладаємо шар корейської моркви та шинки.
  • Накриваємо продукти другим листом вірменського вироби, злегка придавлюємо долонями тонкий пласт, продовжуємо розміщувати начинку в тому ж порядку.
  • Закінчуємо використання всіх підготовлених продуктів, звертаємо лаваші у формі рулету, акуратно ущільнюючи кожен шар. Пакуємо виріб в плівку і відправляємо на годину (на ніч) в холодильник.

Розрізаємо трохи навскіс рулет з лаваша з корейською морквою. Порційні частини розташовуємо на сервіровочної посуді, декоруючи блюдо гілочками зелені.

Оригінальні бутерброди з червоною ікрою

Список продуктів:

  • сирний сир «Альметте» (другий сорт) — 200 г;
  • масло вершкове — 200 г;
  • ікра лосося — 200 г;
  • крекери, тости або французька булка.

Процес приготування:

  • Використовуючи класичний спосіб оформлення закуски, нарізаємо скибочки (до 2 см) білого хліба, батона або булки, змащуємо маслом і викладаємо по ложечці ікри.
  • Святкова імпровізація залежить від нашої фантазії. Делікатесний продукт можна витончено розташувати на крекерах. Для прошарку з’єднуємо свіже масло і сирний сир, злегка збиваємо складу міксером і викладаємо в кулінарний шприц-дозатор.
  • Відсаджуємо порції пишної маси на смачну основу, зверху розміщуємо червону ікру, прикрашаємо зеленню.

На святковому столі чудово виглядають оригінальні бутерброди з червоною ікрою, оформлені у вигляді сердечок, зірочок або ялинок. Натхнення вам в допомогу!

Класичний салат «Олів’є» в тарталетках

Перелік компонентів:

  • яйця (курячі та перепелині) — по 3 шт.;
  • свіжий огірок;
  • картопля і морква — по 3 шт.;
  • перо цибулі — 6 стрілок;
  • куряча грудка;
  • зелене яблуко;
  • банку консервованого горошку (250 г), каперси;
  • огірки (солоні і мариновані) — 6 шт.;
  • зелень, насіння кунжутне;
  • домашня сметана — 100 г;
  • готові тарталетки.

Для заправки:

  • пів-лимона;
  • жовтки — 2 шт.;
  • гірчиця зерниста — 1 ст. л.;
  • сметана, масло оливок — по 50 г;
  • сіль, перець.

Складаючи меню на новий рік з холодних закусок і салатів, робимо список необхідних для них інгредієнтів. Велику частину компонентів намагаємося приготувати напередодні торжества.

Процес приготування:

  • Курячу грудку відварюємо з листом лавра і горошинами перцю в окремому посуді. Бульби картоплі (в «мундирі») і моркву — в одній каструлі. Яйця готуємо до «крутого» стану в третій.
  • Солоні огірки поділяємо на маленькі, з горошину, кубики і залишаємо в друшляку, щоб стекла зайва рідина.
  • Кришимо в такій же формі очищений від шкірки свіжий огірок.
  • Грудку птиці, морква, картопля і звільнені від шкаралупи курячі яйця шаткуємо в такому ж вигляді, як і інші компоненти страви.
  • Зрізаємо шкірку з яблука, видаляємо плодоніжки і насіння, рубаємо маленькими кубиками.
  • Готуємо заправку для салату. Збиваємо гірчицю і жовтки. Вливаємо в побелевший складу масло оливок, не припиняючи працювати віночком. Вичавлюємо сік лимона і приправляємо складу сіллю з перцем. Отриману суміш з’єднуємо з домашньою сметаною.
  • Викладаємо підготовлені продукти в глибоку чашу, добре перемішуємо. Відділяємо частину салату, приправляємо бажаним кількістю сметанного соусу і наповнюємо тарталетки за кількістю запрошених гостей.
  • Посуд з рештою закуски ставимо в холодильник і використовуємо у міру необхідності. Смачний запас завжди знадобиться: раптом хтось ще загляне на вогник.

Прикрашаємо салат «Олів’є» в тарталетках половинками очищених перепелиних яєць. Встромляємо по зеленому пір’їнці цибулі, посипаємо насінням кунжуту, викладаємо каперси і листочки зелені. Захват, а не закуска!

Буженина на шпажках на Новий рік

Необхідні інгредієнти:

  • шматок свинини — 1 кг;
  • незбиране молоко — 120 мл;
  • гірчиця — 30 г;
  • зубки часнику;
  • сіль, перець (чорний і червоний) — 1 ст. л.;
  • хліб (бажано, житній);
  • великий огірок;
  • маслини і оливки без кісточок — по 30 р.

Приготування:

  • Моєму і просушуємо серветками шматок свинини (окіст або ошийок). Робимо в декількох місцях глибокі проколи, шпигуємо їх зубками часнику, попередньо розрізаними на тонкі пластини.
  • Змішуємо гірчицю, перець і сіль. Добре змащуємо м’ясо, загортаємо у плівку, залишаємо на 4 години в холодильнику.
  • Отримуємо заготовку, звільняємо від упаковки. Наповнюємо шприц молоком і рівномірно «накачуванням» замаринований продукт. Перев’язуємо його кулінарною ниткою, щільно загортаємо у фольгу і запікаємо протягом години в печі при t 180°C.
  • Залишаємо буженину в духовці до природного охолодження. Враховуючи час технологічного процесу, краще приготувати страву заздалегідь.
  • Оформлення закуски починаємо з огірка. Моєму і промокаємо овоч, шаткуємо кружечками. Хліб поділяємо на квадрати однакового розміру. У такій же формі нарізаємо готове м’ясо.
  • Викладаємо хлібні скибочки на широке блюдо для сервірування. При бажанні змащуємо основу тонким шаром майонезу. Зверху розміщуємо по одному кружечки огірка, потім по скибочці м’яса, листочки зелені, маслини або оливки. Скріплюємо конструкції шпажками.

Оформлення буженини на шпажках — відносно новий, але дуже популярний варіант оригінального подання закуски на святковому столі.

Салат «Тіффані» з виноградом

Склад продуктів:

  • яйця — 3 шт.;
  • сир твердих сортів — 120 г;
  • філе куряче — 2 шт.;
  • приправка каррі — 2 ч. л.;
  • пісне масло;
  • ядра волоських горіхів — 60 г;
  • ягоди винограду (без кісточок) — 400 г;
  • сметана і майонез — 100 р.

Порядок приготування:

  • Куряче філе нарізаємо невеликими шматочками. Обсмажуємо м’ясо на олії на розпеченій сковороді до готовності. Приправляємо сіллю і каррі. Охолоджуємо продукт.
  • Сир пропускаємо через крупну тертку. Таким же чином поступаємо з відвареними круто зварені і очищені від шкаралупи яйцями. Плоди винограду поділяємо на половинки.
  • З’єднуємо в піалі майонез і сметану, злегка збиваємо складу.
  • Викладаємо на страву остигле куряче філе, наносимо на нього сіточку майонезу, посипаємо яєчним шаром. Знову «малюємо» смужки білого соусу і розподіляємо його силіконової лопаткою по всій поверхні.
  • Слідом раскидываем сирну стружку, закриваючи розміщені компоненти страви. Обробляємо «півсферу» шматочками обсмажених волоських горіхів і новим шаром соусу, ретельно обмазуючи їм всю поверхню салату.
  • Тепер викладаємо виноградні половинки, починаючи від основи виробу. Образовываем круговий зелене «намисто».

Після півгодинної просочення в холодильнику розкішна закуска-торт готова постати перед гостями у всій своїй загадкової краси.

Закуска з печінкою тріски

Список компонентів:

  • яйця — 3 шт.;
  • плід солодкого перцю;
  • печінка тріски — 300 г;
  • майонез — 30 г;
  • сіль, зелень.

Поетапне приготування:

  • Відварюємо круто яйця, охолоджуємо у воді, звільняємо від шкаралупи і натираємо великої стружкою. Таким же способом подрібнюємо огірки.
  • Виймаємо з банки печінка тріски, обсушуємо її на паперових серветках, розминаємо виделкою до однорідної маси і перемішуємо разом з нарубаної зеленню і підготовленими раніше компонентами.Викладаємо закуску на тарілку у вигляді гірки.
  • В якості оригінального прикраси використовуємо шкірку зеленого перцю. Обережно відокремлюємо його від плоду, обсушуємо серветкою. Тепер беремо дирокол, акуратно пробиваємо тонку плівку овоча і збираємо випадають з механічного пристрою кружечки. Процес трохи напружений, але результат того вартий!
Дивіться також:  М’ясо по французьки в мультиварці – 5 рецептів

Засипаємо новорічну закуску з печінкою тріски листочками зелені і нашим імпровізованим конфетті. Можемо не сумніватися — така страва зробить за столом справжній фурор!

М’ясні страви

Цього розділу меню на Новий рік приділяємо особливу увагу. Елегантно оформлена страви на святковому столі грає сольну партію у створеному ансамблі. Можливості вибору смачних страв нескінченні!

Жульєн з курки та грибів

Склад інгредієнтів:

  • цибулина;
  • сир (твердий сорт) — 300 г;
  • філе курки;
  • шампіньйони — 600 г;
  • борошно — 90 г;
  • домашня сметана — 350 г;
  • масло (пісне вершкове) — по 20 р;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо філе птиці в підсоленій воді. Для аромату додаємо гілочку зелені, кілька горошин перцю, листочок лавра. Готове і остигле м’ясо нарізаємо тонкою соломкою.
  • Очищені гриби поділяємо на дрібні частини і обсмажуємо в обох видах олії до готовності.
  • В окремій сковороді нагріваємо на середньому вогні борошно і постійно перемішуємо складу. Через 3 хвилини вливаємо свіжу сметану, солимо і перчимо отриману суміш, доводимо до кипіння і закінчуємо приготування.
  • Кладемо курку і гриби в окрему чашу, з’єднуємо з густим соусом і добре перемішуємо. Розкладаємо їжу з керамічним або металевим кокотницях і посипаємо кожну порцію стружкою тертого сиру.
  • Відправляємо формочки в духовку, нагріту до t 180°C. Коли верхній шар перетвориться в золотисту розплавлену скоринку, дістаємо страву з печі.

Жульєн з курки та грибів володіє неймовірно ніжним смаком, готується дуже швидко, тому неодмінно включаємо ситне блюдо в меню на Новий рік!

М’ясо по-французьки

Список продуктів:

  • шматок якісної телятини — 1 кг;
  • сир — 200 г;
  • ананас;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • печериці — 500 г;
  • олія (оливкова або соняшникова);
  • сіль, перець, спеції і приправи.

Для соусу «Бешамель»:

  • вершки — 250 мл;
  • масло вершкове — 60 г;
  • борошно — 60 г;
  • готовий бульйон — 300 мл;
  • сіль, тертий мускатний горішок.

Використовувати в новорічних стравах білий соус «Бешамель» стало правилом хорошого тону, ознакою кулінарної вишуканості та елегантності.

Порядок приготування:

  • Моєму м’ясо, обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо на порційні шматки товщиною не більше 3 див.
  • Поміщаємо пласти телятини в пакет, відбиваємо, приправляємо сіллю, перцем, паприкою, каррі, майораном і дрібкою мускатного горішка (на кінчику ножа). Залишаємо продукт на півгодини маринуватися.
  • Очищаємо бульби картоплі і шаткуємо їх тонкими кружечками. Сир натираємо великої стружкою, рубаємо цибулю кільцями.
  • Приступаємо до приготування приправи. У сотейнику розтоплюємо масло. Не допускаємо його кипіння, інакше білий колір стане коричневим або жовтим, що абсолютно неприпустимо! Додаємо порції борошна, постійно розмішуючи складу віночком. Протягом двох хвилин суміш злегка спіниться (це нормально). Починаємо вливати струменевим способом вершки, ретельно збиваючи складу. Коли всі грудочки будуть знищені, збільшуємо інтенсивність нагрівання, кип’ятимо заправку до 7 хв. і вимикаємо вогонь.
  • Змащуємо форму для запікання викладаємо внапуск пластини картоплі, зверху розміщуємо замариноване м’ясо, потім грибний склад і кільця цибулі. Заливаємо продукти розкішним соусом бешамель і відправляємо на годину в піч, нагріту до t 180°C.
  • За 10 хвилин до закінчення теплової обробки посипаємо блюдо сирної стружкою.

М’ясо по-французьки готовий стати справжньою «родзинкою» нашого новорічного меню.

Яловичина, запечена в духовці з томатним соусом

Перелік компонентів:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • солодка морква;
  • стручок чилі;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • яловичина — 1 кг;
  • томат-паста — 80 г;
  • масло пісне — 30 г;
  • помідори — 3 шт.;
  • борошно — 30 г;
  • зерна гірчиці — 1 ч. л.;
  • сіль, перець, орегано, базилік.

Поетапне приготування:

  • Очищаємо цибулю, шаткуємо півкільцями, пасеруємо до прозорого стану.
  • М’ясо нарізаємо скибочками до 1,2 см завтовшки. Обвалюємо шматочки в борошні, обсмажуємо на сильному вогні до золотистого відтінку.
  • Помідори очищаємо від шкірки, подрібнюємо, тушкуємо в окремій ємності разом з томат-пастою і нарубаним чилі.
  • Викладаємо на дно форми нашатковану моркву, чергуючи її з нарізаними часточками часнику. Зверху маємо обсмажене м’ясо.
  • Приправляємо телятину спеціями і прянощами, додаємо ароматні кільця прозорого цибулі і заливаємо томатним соусом. Запікаємо їжу 40 хвилин в духовці при t 200°C.

Бездоганний смак ароматної і соковитою яловичини підкорює з першого ніжного шматочка. Це означає, що вибір м’ясної страви був зроблений правильно.

Запікаємо м’ясо з чорносливом

Необхідні інгредієнти:

  • сир — 350 г;
  • м’якоть свинини — 700 г;
  • майонез — 300 г;
  • чорнослив 120 г;
  • пісне масло;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • сіль, спеції, прянощі.

Процес приготування:

  • Підготовлений шматок м’яса нарізаємо шарами товщиною до 1 див. Обсушуємо скибочки серветками, натираємо сіллю, перцем, спеціями і залишаємо на годину в такому стані.
  • Заливаємо чорнослив теплою водою, витримуємо чверть години, потім нарізаємо шматочками.
  • Обробляємо форму пісним олією, викладаємо шматки свинини і змащуємо їх майонезом. Зверху маємо шар сухофруктів і нашаткованих кілець цибулі. Знову «зображуємо» сіточку з білого соусу і закінчуємо оформлення страви стружкою тертого сиру.

Відправляємо м’ясо з черносливами на 50 хвилин в духовку (180°C) і готуємо йому почесне місце на святковому столі.

Курячий шашлик на шпажках

Склад продуктів:

  • зубки часнику — 4 шт.;
  • майонез — 150 г;
  • цибулини — 2 шт.;
  • стегенця курячі — 6 шт.;
  • сіль, перець.

Технологія приготування:

  • Підготовлені частини птиці використовуємо без шкірки. Поміщаємо звільнене від кісток м’ясо в миску, заливаємо майонезом, додаємо нарізані кільця цибулі, сіль і перець. Розподіляємо маринад по всім кусочкам курятини і залишаємо продукт на 4 години в запашному складі.
  • Дерев’яні шпажки занурюємо на 30 хв. у воду, після чого насаджуємо на палички м’ясні порції, чергуючи їх з кружальцями цибулі. Укладаємо шашлички на решітці, під яку підставляємо деко для збору жиру.
  • Запікаємо їжу в духовці 30 хв. при t 220°C. Через 15 хв. перевертаємо шампури для рівномірної теплової обробки продукту з обох сторін.

Оригінальне м’ясну страву подаємо з ароматним золотистою цибулею і свіжою зеленню.

Курка, запечена в банку

Список компонентів:

  • морквина, цибулина, помідор, солодкий перець;
  • не дуже велика курка;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • листочок лавра, сіль, перець, приправа для курятини, зелень.

Приготування страви:

  • Підготовлену тушку птиці розбираємо на порційні частини. Обробляємо їх сіллю, перцем, подрібненим часником і улюбленими приправами. Залишаємо продукт на півгодини в просторій посуді.
  • А поки очищаємо і моєму овочі, нарізаємо їх в будь-якій формі невеликими шматочками.
  • Викладаємо частини птиці в 3-літрову банку, чергуючи м’ясо з овочевим складом. Не завантажуємо ємність до самого горлечка, так як виділився з розміщених продуктів сік здатний заповнити її і позбавити птицю соковитих якостей.
  • Накриваємо банку фольгою. Щоб скляний посуд не тріснула і нагрілася поступово, ставимо її в холодну піч. Готуємо їжу 40 хвилин при t 180°C.
Дивіться також:  Фарширована картопля – 8 смачних рецептів!

Склад овочів, зазначений у рецепті вище, носить орієнтовний характер. Доповнюємо компоненти за власним уподобанням — смачно в будь-якому разі!

Пісне меню до святкового столу

Щедрий прийом гостей в новорічний вечір означає не тільки смачне і рясне частування, але і прояв турботи про гастрономічні вподобання учасників торжества. Включаємо у пісне меню блюда, приготовані з продуктів рослинного походження.

Салат «Монастирський»

Склад інгредієнтів:

  • морквина;
  • печериці — 500 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • огірки (солоні або мариновані) — 2 шт.;
  • пісне масло і майонез — 40 г;
  • кукурудза консервована — 50 г;
  • сіль, кріп.

Порядок приготування:

  • Добре моєму рис відварюємо до готового стану (до 30 хв).
  • Очищаємо овочі і гриби. Крупно натираємо моркву і шаткуємо кубиками цибулю. Відправляємо продукти в сковороду з олією і пасеруємо їх 10 хв. на середньому вогні.
  • Поділяємо на невеликі шматочки печериці, додаємо до овочів. Після випаровування грибного соку обсмажуємо компоненти до золотистого кольору.
  • Дрібно рубаємо мариновані огірки і викладаємо в чашу. Додаємо кукурудзу (без рідини) і приготований грибний склад. Приправляємо страву сіллю, перцем і пісним майонезом в бажаному кількості. Перемішуємо закуску.

Викладаємо салат «Монастирський» в сервірувальний посуд, посипаємо нарубаної зеленню, прикрашаємо цілими маринованими грибами. Смачно, яскраво, апетитно!

Вінегрет в тарталетках

Список продуктів:

  • морквина;
  • огірки солоні — 3 шт.;
  • квасоля — 100 г;
  • буряк (не дуже велика) — 2 шт.;
  • картопля — 3 шт.;
  • цибулина;
  • зелене яблуко;
  • капуста домашньої засолювання — 200 г;
  • перо цибулі, свіжа зелень;
  • звичайний цукор, гірчиця — по 20 р;
  • пісне масло — 30 г;
  • тарталетки.

Купуючи буряк, вибираємо виключно цукровий сорт. У будь-якому вінегреті цей овоч має першорядне значення. Якщо не пощастить, можна зіпсувати страву.

Спосіб приготування:

  • Квасоля залишаємо на ніч у воді, після чого відварюємо до м’якого стану.
  • Відварюємо в окремому посуді солодку буряк, картопля і морква готуємо разом в іншій ємності.
  • Очищаємо остиглі овочі і нарізаємо невеликими кубиками.
  • Кришимо буряк, поміщаємо в тарілку і поливаємо олією. Цей інгредієнт додаємо в салат останнім, щоб інші продукти довше зберегли свої яскраві кольори.
  • З’єднуємо в чаші підготовлені продукти, викладаємо квасоля, а також очищені від шкірки і насіння, дрібно нарізані яблука.
  • Змішуємо в піалі олію, гірчицю і цукор, трохи солимо і перчимо отриманий склад. Заправляємо блюдо пряним соусом безпосередньо перед подачею на стіл.

Залишилося розкласти вінегрет в тарталетки, посипати нарубаної зеленню і красиво оформити на святковій посуді.

Рататуй в духовці

Перелік компонентів:

  • кабачки і баклажани — 2 шт.;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • томати — 4 шт.;
  • пісне масло — 60 г;
  • сіль і пряні трави (½ ч. л.).

Продукти для соусу:

  • помідори — 500 г;
  • перець болгарський — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка;
  • олія (оливкова, соняшникова) — 40 р.

Процес приготування:

  • Очищаємо солодкі плоди від насіння і запікаємо півгодини в духовці (220°C). Поміщаємо заготовки в целофановий пакет, щоб під впливом пари вони стали більш м’якими.
  • Томати (500 г) обдаємо окропом, потім занурюємо в холодну воду, знімаємо шкірку і шаткуємо м’якоть кубиками.
  • Пасеруємо в сотейнику до м’якого стану нарубану цибулину, додаємо помідори й тушкуємо продукти разом 10 хвилин. Поміщаємо до них дрібно нарізані перці, сіль і петрушку. При бажанні приєднуємо ложку кетчупу і пекучий чилі. Через 5 хв. соус буде готовий.
  • Викладаємо томатну масу в жаростійку форму. Зверху маємо упереміж кружечки баклажанів і кабачків. Змащуємо овочі сумішшю, приготовленою з нарубаного часнику, пряних трав і 100 мл олії.
  • Відправляємо ємність на 1 годину в духовці (180°C) в накритому фольгою стані. Через 30 хвилин знімаємо папір і апетитно підрум’янюємо страву.

Рататуй в духовці знайшов свої найкращі якості. Прикрашаємо блюдо свіжою зеленню і подаємо в гарячому вигляді.

Запіканка з грибами пісна

Необхідні інгредієнти:

  • печериці — 500 г;
  • картопля — 1 кг;
  • морквина;
  • суміш заморожених овочів — 300 г;
  • цибулина;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • масло пісне;
  • сіль, зелень, перець.

Поетапне приготування:

  • Відварюємо до готовності в підсоленій воді очищений картопля, нарізаний невеликими частинами. Зливаємо з каструлі половину рідини, готових бульб робимо густе пюре.
  • Морква шаткуємо соломкою, цибулю — маленькими кубиками, гриби поділяємо у вигляді тонких пластин. Обсмажуємо всі компоненти в сковороді з пісним жиром до повної готовності.
  • Промасливаем форму для запікання. Викладаємо половину кількості пюре, розподіляючи по ємності рівним шаром. Далі розміщуємо грибну масу. Завершуємо оформлення страви другою частиною картопляного складу.
  • Вирівнюємо ложкою поверхню «композиції» і відправляємо на 20 хвилин у піч (180°C).

Пісна запіканка з грибами вийшла настільки смачною, красивою і апетитною, що дасть фору інший скоромної (і не тільки) їжі, як багато вона не була оформлена.

«Олів’є» для тих, хто постить

Склад продуктів:

  • картопля — 4 шт.;
  • солоні огірки — 4 шт.;
  • цибулина;
  • консервований горошок і квасоля — 1 банку;
  • майонез пісний — 250 г;
  • сіль, перець.

Процес приготування:

  • Миємо, чистимо, відварюємо моркву і картоплю. Охолоджені продукти нарізаємо способом, наведеним у рецепті класичного салату олів’є.
  • Аналогічним чином «расправляемся» з хрусткими огірками. Збираємо всі компоненти в просторій чаші.
  • Зливаємо з квасолі і горошку маринад, влаштовуємо бобовим зернам невеликий холодний душ і відправляємо до решти інгредієнтів.
  • Приправляємо страву сіллю, перцем, якісним майонезом і добре все перемішуємо. Подаємо закуску в глибокій посуді або порціонних вазочках.

Як бачимо, пісний салат «Олів’є» склав успішну конкуренцію своєму звичайному новорічного побратимові.

Салат з грибами та квасолею

Список компонентів:

  • печериці — 500 г;
  • банку консервованої квасолі;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • масло пісне — 100 г;
  • соус соєвий — 20 мл;
  • сіль, молода зелень.

Приготування страви:

  • Очищаємо і моєму свіжі гриби, обсушуємо, ріжемо пластинами або кубиками.
  • Шаткуємо півкільцями цибулю пасеруємо на олії, додаємо шампіньйони і продовжуємо нагрівання. Після випаровування рідини обсмажуємо продукти до золотистого відтінку.
  • Зливаємо соус з банки з червоною квасолею, викладаємо боби в сервірувальну тарілку. Приєднуємо остиглий грибний склад і подрібнені пресом зубки часнику. Приправляємо закуску соєвим соусом, перцем і сіллю. Останній компонент використовуємо обмежена, так як його вистачає в соєвої приправи.

Салат з грибами і квасолею повинен злегка настоятися, щоб повною мірою передати смак всіх сполучених продуктів.

Нові та цікаві гарніри

Слово garnir, під яким сьогодні розуміється їжа, яка супроводжує основне блюдо, в перекладі з французької означає прикраса (наповнення). Враховуючи урочистість моменту, включаємо в меню на новий рік що-небудь незвичайне, пікантне, оригінальне.

Картопля по-селянськи

Склад інгредієнтів:

  • олія (оливкова або соняшникова) — 100 г;
  • бульби молодої картоплі — 1 кг;
  • подрібнений часник, каррі — 1 ч. л.;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Коренеплоди добре миємо і просушуємо паперовими рушниками. Поділяємо на 4 або 6 частин, залежно від розмірів, змішуємо зі свіжим маслом, перцем, сіллю, каррі і подрібненим часником.
  • Обробляємо деко ароматним рослинним жиром, викладаємо картопляні часточки трохи віддалік один від одного і відправляємо на 40 хвилин у піч (t=180°C).
  • Запікаємо скибочки до появи хрусткої золотистої скоринки.

Картопля по-селянськи, що виділяє чудовий аромат спецій та прянощів, немов повернув нас у далекі часи російського застілля, де всім було весело, і бенкет стояв горою.

Дивіться також:  Пиріжки з картоплею і грибами – 8 покрокових рецептів, як зробити смачні пиріжки

Рис з овочами на гарнір

Склад інгредієнтів:

  • зелений горошок, зерно молодої кукурудзи — по 2 склянки;
  • рис — 200 г;
  • цибулини — 3 шт.;
  • морквина;
  • пісне масло;
  • солодкий перець — 2 шт.;
  • сіль, спеції, зелень.

Спосіб приготування:

  • Рис ретельно моєму, кладемо в каструлю з підсоленою водою, варимо 10 хвилин від початку кипіння.
  • Очищаємо цибулю та моркву, нарізаємо у формі кубиків. Витягуємо з перців насіння, а м’якоть моєму, кришимо таким же способом. Пасеруємо овочі в олії до м’якого стану (близько 7 хвилин).
  • Дістаємо з морозилки горошок з кукурудзою, обполіскуємо під проточною водою і додаємо до овочів. Приправляємо їжу сіллю, перцем і улюбленими спеціями. Продовжуємо приготування ще 3 хвилини.
  • Приєднуємо до продуктів відкинутий на сито рис, перемішуємо компоненти і нагріваємо на тихому вогні до 15 хвилин.

Подаємо рис з овочами на гарнір, посипаючи блюдо нарубаною зеленню.

Гарячий салат-гарнір з грибами

Перелік компонентів:

  • салатні листя — пучок;
  • зерна гірчиці — 15 г;
  • солодкий перець — 2 плоду;
  • червоний цибуля — 2 шт.;
  • квасоля — 50 г;
  • печериці — 400 г;
  • масло пісне;
  • оцет (9%) — 20 г;
  • чебрець, сіль адигейська (приправи з часником і спеціями).

Порядок приготування:

  • Квасоля залишаємо у воді на кілька годин або на ніч, потім відварюємо до м’якого стану.
  • Моєму очищені гриби. Довго не тримаємо в рідині, так як вони швидко вбирають воду, втрачаючи свій чудовий смак. Ріжемо печериці на невеликі брусочки, викладаємо їх у суху сковороду і нагріваємо на середньому вогні.
  • Коли рідина, що виділилася з грибів випарується, вливаємо трохи олії і печемо продукт до золотистого відтінку. Потім додаємо готову квасолю і нарізані смужками різнокольорові перці (видаляємо насіння). Перемішуємо компоненти і тушкуємо ще 3 хвилини.
  • Червоний цибулю шаткуємо, приправляємо його оцтом і такою ж кількістю води. Залишаємо на 5 хвилин маринуватися. За цей час піде і властива овочу гіркоту.
  • Приєднуємо до основного складу шматочки цибулі, перемішуємо продукти, присмачую чебрецем, адигейської сіллю і зернами гірчиці. Закінчуємо приготування.

Вистилаємо тарілку салатними листям, зверху викладаємо гарячий гарнір з грибами, насолоджуємося незрівнянним смаком страви!

Капуста броколі в клярі

Необхідні продукти:

  • яйце;
  • качан брокколі;
  • масло пісне — від 200 мл;
  • вода мінеральна — 100 мл;
  • зубок часнику;
  • сода харчова або розпушувач тіста — 6 м;
  • борошно — 100 г;
  • сіль, перець.

Процес приготування:

  • Качан капусти розбираємо на суцвіття і відварюємо 10 хвилин після початку кипіння. Зливаємо рідину, на 2 секунди занурюємо брокколі в дуже холодну воду, а потім залишаємо на тарілці. При такому прийомі продукт збереже свій яскравий колір.
  • Жовтки відділяємо від яєчний білок і збиваємо його до твердих піків. З’єднуємо жовток з подрібненим часником, борошном, мінеральною водою, содою (розпушувачем), сіллю і перцем. Ретельно перемішуємо масу до консистенції сметани, після чого вводимо білкову частину. Через хвилину отримуємо легке і повітряне тісто.
  • Нагріваємо в сотейнику масло, занурюємо кожне суцвіття в кляр і обсмажуємо до ніжної рум’яності. Для цих цілей краще всього використовувати фритюрницю.

Капуста броколі в клярі перетворилася в ароматний «букет» з золотистих суцвіть. Чудове прикраса новорічного столу!

Напої на святкування нового року

Зігріваючі та веселящие, теплі і холодні, солодкі і злегка терпкі напої неодмінно входять у розділ меню, незалежно від того, влаштовуємо ми домашній свято або вирушаємо зустрічати корпоративний новий рік.

Коктейль «Полярний ведмідь»

Склад інгредієнтів:

  • ром та горілка — по 125 мл;
  • незбиране молоко — 500 мл;
  • свіжі вершки — 225 мл;
  • яйця — 6 шт.;
  • сироп цукровий — 100 мл;
  • тертий мускатний горіх — ½ ч. л.

Приготування:

  • Відокремлені від білків, жовтки з’єднуємо з ароматним сиропом, вливаємо алкогольні напої.
  • Окремо збиваємо вершки, додаємо струменевим способом незбиране молоко і ретельно перемішуємо компоненти.
  • Завершуємо кулінарну композицію приєднанням оброблених міксером білків, перетворених в пишну піну.
  • Ще раз збовтуємо міцний напій, розливаємо по келихах і присипаємо кожну порцію щіпка тертого мускатного горіха.

Коктейль «Полярний ведмідь» не тільки «пухнастий», як його тезка, але і такий же великоваговий — б’є наповал. Так що, не захоплюємося міцними шедеврами!

Новорічний глінтвейн

Список продуктів:

  • якісний мед — 30 г;
  • фільтрована вода — 200 мл;
  • яблучна сушіння — 30 г;
  • вино біле («Тамянка») — пляшка;
  • часточки соковитого апельсина — 2 шт.;
  • бутони гвоздики, кардамон — по 2 шт.;
  • паличка ваніліну;
  • бадьян — 2 шматочки;
  • звичайний цукор — 25 р.

Процес приготування:

  • З’єднуємо в емальованій каструлі питну воду, вино, інші спеції і прянощі, зазначені в рецепті. Додаємо нарізані півкола цитрусового плоду разом з шкіркою. Далі йдуть ароматний мед і звичайний цукор.
  • Починаємо нагрівання на тихому вогні і доводимо до складу t=40°C. При бажанні вливаємо 50 грамів коньяку, хорошого бальзаму, бренді або віскі. Все залежить від смаків гостей і цілей вживання звеселяючого напою.

Даємо новорічного глінтвейну чверть години для остаточного формування «ударної сили» і приступаємо до дегустації!

Молочно-кавовий коктейль з морозивом

Перелік компонентів:

  • морозиво пломбір — 500 г;
  • очищена вода — 250 мл;
  • кава мелений — 2 ч. л.;
  • якісний мед — 40 г;
  • незбиране молоко — 2 л.

Порядок приготування:

  • Рубаємо брикет морозива на невеликі шматочки, дозволяємо коханому ласощів трохи підтанути.
  • Розтоплюємо ароматний мед на водяній бані, після чого охолоджуємо.
  • Вливаємо в чашу міксера незбиране молоко, додаємо кава, морозиво і остиглий мед. Включаємо агрегат і збиваємо складу до пишної піни. Розливаємо по заздалегідь підготовленим високих склянках.

Прикрашаємо молочно-кавовий коктейль з морозивом тертим чорним шоколадом і жменею кольорового маршмеллоу в карамельної глазурі.

Вибір засобів декору напою та ємностей для нього безмежний.

Фальшиве шампанське

Необхідні інгредієнти:

  • якісний мед — 300 г;
  • звичайний цукор — 300 г;
  • очищена вода — 2 л;
  • імбир, тертий мускатний горіх, гвоздика, кориця, кардамон — по 5 р.

Технологія приготування:

  • Наповнюємо каструлю бутильованої водою, нагріваємо до киплячого стану. Додаємо звичайний цукор, ароматний мед і прянощі, відварюємо компоненти 15 хвилин.
  • Охолоджений складу розливаємо по чистим пляшках і кидаємо в кожну ємність по кілька ягідок родзинок.
  • Щільно укупориваем скляну тару, відправляємо на 2 – 3 тижні в холодильник для здобуття «шипучих» властивостей.

Хоч ми приготували і фальшиве шампанське, але смак у нього — по-справжньому приголомшливий!

Полунично-абрикосовий коктейль

Список продуктів:

  • абрикоси консервовані — 4 склянки;
  • ароматний мед — ½ склянки;
  • нектар абрикосовий — 1,2 кг;
  • полуниця заморожена — 2 склянки.

Приготування:

  • Викладаємо в чашу блендера абрикоси без кісточок. Додаємо нектар, мед і кілька кубиків льоду.
  • Розбиваємо компоненти до отримання однорідної маси. Приєднуємо заморожену полуницю і продовжуємо процес ще кілька секунд.

Так і хочеться назвати полунично-абрикосовий коктейль «Для милих дам»!

Французький письменник Л. Вовенарг говорив, що стіл — це єдине місце, де людям не нудно з перших же хвилин. Наше меню на Новий рік складено з любов’ю і розумінням того, що чарівна ніч неодмінно повинна наповнитися щирою радістю й безмежною радістю.