М’ясо по-тайськи – рецепт як приготувати з овочами, огірками та кисло-солодким соусом

Рецепт м’яса по-тайськи дозволить навіть молодої господині приготувати дивно смачне і екзотичне блюдо. Воно виходить гострим, пікантним, ароматним, тому відмінно підійде і для повсякденного сімейного обіду, і для святкового столу.

Головна особливість такого частування – незвичайна м’якість і ніжність м’яса

Курка в кисло-солодкому соусі по-тайськи

Найчастіше в тайської кухні використовується куряче м’ясо. Воно дозволяє зробити блюдо ще й бюджетних. Найкраще для такого частування взяти куряче філе (300 р.). Крім нього, потрібні інгредієнти: по 1 шт. моркви, цибулі, свіжих огірків, болгарського перцю, 50 г соєвого соусу, кетчупу, перець чилі, по 1 ст. л. 5% оцту і цукрового піску, сіль, масло, борошно для обвалювання м’яса.

  • Всі овочі очистити і нарізати великими шматочками (окрім чилі). Наприклад, моркву можна подрібнити кружечками, перець – смужками. Актуально використовувати в цьому рецепті всілякі фігурні терки. Особливо, якщо страва планується подавати до святкового столу.
  • Дуже важливо з помідорів при нарізуванні видалити всю вологу внутрішню частину. Гострий перець максимально подрібнюється.
  • Куряче філе нарізати середніми шматочками.
  • Для заправки змішується соєвий соус, кетчуп, цукор.
  • Куряче філе солиться, укладається в сковороду з розігрітим рослинним маслом і послідовно обсмажується спочатку з однієї, потім з іншої сторони до апетитної скоринки. М’ясо при цьому не перемішується, а лише акуратно перевертається.
  • Курка перекладається на окрему тарілку, а в маслі, що спочатку обсмажується подрібнений часник і червоний перець, а потім до них надсилаються інші овочі.
  • Через 5 хвилин в сковороду повертається м’ясо і заливається заздалегідь приготований соус. Залишилося готувати страву близько 7-10 хвилин, акуратно помішуючи.
  • Існує хитрість, яка дозволяє зробити зовнішній вигляд страви особливо апетитним і ніби «глянцевим» (як в ресторані). Для цього 1 ч. л. картопляного крохмалю розмішується в 50 мл холодної води. Отримана рідина виливається до м’яса з овочами за пару хвилин до готовності.

    Яловичина з овочами, огірками та кисло-солодким соусом

     

    Цей варіант тайського страви готується зі стручковою квасолею (300 р.). Простіше всього використовувати її в замороженому вигляді. Крім того, потрібно запастися досить рідкісним кунжутним маслом (20 мл). Але цей інгредієнт сьогодні часто вдається знайти у великих супермаркетах. Крім зазначених компонентів, потрібно використовувати також такі: 700 р. яловичої вирізки, 2 шт. червоного цибулі і різнобарвного болгарського перцю, 30 мл яблучного або рисового оцту, 100 г крохмалю, 120 мл соєвого соусу, гранульований часник, суміш перців, сіль.

    Дивіться також:  Курка на пляшці в духовці – 7 рецептів приготування
  • М’ясо очищається від плівок і нарізати довгастими скибочками.
  • Щоб яловичина вийшла м’якою і пряної, її треба спочатку натерти сіллю і перцем, а потім на 40-50 хвилин замочити в маринаді, приготованому з соєвого соусу, щіпки гранульованого часнику і оцту.
  • Готове м’ясо обвалюється в картопляному крохмалі і обсмажується на соняшниковій олії до золотистої скоринки. До яловичині додаються всі подрібнені овочі (у тому числі і розморожена стручкова квасоля) і маринад, після чого суміш готується ще 5-7 хвилин.
  • Залишилося додати в сковороду кунжутне масло і через пару хвилин блюдо можна знімати з вогню.
  • Найзручніше обсмажувати і м’ясо, і овочі в спеціальній сковороді- “вок”.

    Але, якщо такого посуду не виявилося під рукою, підійде і звичайна.

    М’ясо по-тайськи з рисом

    Якщо хочеться зробити обговорюване страву більш ситним, варто додати в нього білий рис (150 р.). У такому разі до частування не потрібно вигадувати окремий гарнір. Потрібно взяти: 650 р. яловичої вирізки, 3 болгарських перцю різних яскравих кольорів, 3-4 зубчики часнику, щіпка шафрану, сіль, 130 мл соєвого соусу без добавок, сушений кріп. Далі докладно розказано, як приготувати м’ясо по-тайськи з рисом.

  • М’ясо, нарізане довгими скибочками, близько півгодини маринується в суміші подрібненого (можна замінити гранульованим) часнику і соєвого негострого соусу.
  • По закінченні вказаного часу яловичина обсмажується на розігрітій олії і знову заливають маринадом.
  • До м’яса додається нарізаний соломкою перець, сіль і кріп.
  • Рис відварюється в підсоленій воді з шафраном до напівготовності, після чого відправляється до яловичині з невеликою кількістю бульйону. Разом інгредієнти тушкують ще 15 хвилин.
  • Страва подається до столу з асорті з маринованих овочів.

    Рецепт приготування з свинини

     

    Дивіться також:  Хашлама – 8 рецептів

    Свинину по-тайськи смачніше всього готувати з великою кількістю свіжих помідорів (4 великих томата) і натертим на дрібній тертці імбир (1 ч. л.). Також потрібно взяти: 1 цибулину, 400 г свинини, 4-5 часникових зубчиків, 2 ст. л. кетчупу без добавок, 1 ч. л. будь-якого густого гострого соусу, 150 мл соєвого соусу, сіль, щіпку цукру.

    Етапи приготування покроково:

  • Порізана довгою соломкою яловичина обсмажується з усіх боків до апетитної скоринки і відкладається на окрему тарілку.
  • У маслі до м’якості готується цибулю і помідори. В останню чергу до них додається імбир.
  • Через пару хвилин можна повертати в сковороду м’ясо, а також додавати всі зазначені соуси і кетчуп, розведені в 1 ст. води зі щіпкою цукру.
  • Всі інгредієнти солятся і тушкують разом не довше 15 хвилин.
  • Перед подачею до столу можна посипати готову страву дрібно нарізаною зеленню.

    З додаванням ананасів

    З ананасами можна готувати свинину, так і курку (500 р.). Також допускається використовувати і свіжий, і консервований екзотичний фрукт (400 р.). Ще необхідно взяти: 1 цибулину, по 2 шт. червоного болгарського перцю і моркви, мініатюрний перчик чилі, 100 г обсмажених горіхів кеш’ю, 150 мл соєвого соусу, 1 ч. л. каррі, по 30 мл рисового оцту і ворчестерського соусу.

  • Всі овочі дрібно нарізати (в тому числі і перець чилі) і обсмажують на сильному вогні в олії.
  • До цибулі, перцю і моркви вливаються соуси і рисовий оцет. Інгредієнти тушкуються пару хвилин на повільному вогні.
  • Залишилося викласти в сковороду ананас і невеликі шматочки м’яса. Якщо використовується консервований фрукт, в ємність виливається і залишився сік.
  • Блюдо тушкується до готовності м’яса. З куркою достатньо 15-20 хвилин, зі свининою час може збільшитися до 35-40 хвилин. В самому кінці В сковороду відправляється каррі.
  • Готове м’ясо по-тайськи чудово поєднується з відварним рисом, брокколі і стручкової квасолею, приготовленої з часником. Перед подачею до столу страву посипається подрібненими горішками.

    Дивіться також:  Перлова каша в мультиварці з м’ясом, тушонкою – 7 рецептів як варити

    Гостра телятина по-тайськи

     

    Якщо хочеться спробувати по-справжньому пікантне екзотичне блюдо, варто вивчити рецепт гострої телятини по-тайськи. У ньому використовуються мариновані огірки (2 шт.) і інші компоненти: 750 г м’яса без кісток, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, часник за смаком, 50 мл соєвого соусу, 1 ст. л. гірчиці, червоний мелений перець, 1 ч. л. солі і цукру, 1 див. натертого кореня імбиру.

  • М’ясо нарізати дуже мініатюрними смужками, пересипається крохмалем і обсмажується з усіх сторін на розпеченому маслі.
  • До телятини додається цукор, сіль, подрібнений часник, гірчиця, перець і соєвий соус.
  • М’ясо готується в отриманому гострому соусі ще 10 хвилин.
  • Перед подачею до столу страву додається імбир і тонкі слайсы маринованих огірків.
  • Кращим гарніром для гострого м’яса стане гречана або рисова локшина.

    Варіант приготування з кокосовим молоком

    В кокосовому молоці (250 мл) краще всього готувати яловичину (500 г). У цьому випадку м’ясо дійсно виходить максимально ніжним і соковитим. Крім зазначених складових, потрібно використовувати також: 2 лайма, 2 ч. л. цукру, 50 г арахісового масла, по 1 шт. цибулі, солодкого перцю і моркви, по дрібці коріандру і каррі, сіль.

  • В зручну для змішування ємність вичавлюється сік 2 лаймів. До нього додається каррі, коріандр, цукор. В цьому маринаді нарізана тонкими смужками яловичина залишають на 15 хвилин.
  • М’ясо обсмажується на сильному вогні 3-5 хвилин.
  • У сковороду до яловичині вливається кокосове молоко і доводять до кипіння. Після цього м’ясо нудиться в рідині ще пару хвилин.
  • Залишилося додати в ємність арахісове масло і подрібнені овочі. Всі інгредієнти разом тушкуються 15-17 хвилин. Готову страву солиться за смаком.
  • Крім м’якого ніжного м’яса в сковороді виявляється дуже незвичайна пряна підлива, яка добре доповнить рис, варену картоплю або гречану локшину.

    Актуально пробувати поєднувати заливку на основі соєвого соусу з різними овочами. Наприклад, з брокколі, баклажанами, помідорами чері, цукіні і іншими.