М’ясо в горщиках – 13 смачних рецептів в духовці

Вибираючи, чим нагодувати домашніх, не витративши багато часу біля плити, варто згадати про соковите, м’яке м’ясо в горщиках. Головне, вибрати для цього якісну товстостінну керамічний посуд. У горщиках м’ясо томиться довго, просочуючись ароматними соками овочів, спеціями та іншими добавками.

М’ясо в горщиках з картоплею в духовці

Інгредієнти на чверть кіло телятини:

  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 350 г картоплі;
  • 1 морквина;
  • 1 лавровий лист;
  • сухий часник;
  • сіль.

Приготування:

  • Телятину порізати середніми шматочками. Обсмажити з усіх боків на добре розігрітому жирі. Посолити.
  • Цибулю порізати кільцями. Моркву – тонкою довгою соломкою.
  • Овочі висипати до м’яса. Обсмажити інгредієнти разом.
  • Розкласти продукти по горщикам: спочатку шар телятини, потім – обсмажених овочів, далі – пластинок сирої картоплі.
  • В окропі розвести сухий часник і сіль, додати лавровий лист. Розлити отриманий склад по горщикам, щоб рідина доходила до 2/3 ємностей.

Запікати м’ясо в горщиках з овочами при середній температурі 70 – 80 хвилин. Подати страву до столу в тій же посуді.

Домашнє жарке із свинини

Інгредієнти на 700 -800 грам свинячої м’якоті:

  • 1 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 80 г томат-пасти;
  • 1 морква;
  • 2 – 4 зубки часнику;
  • 2 лаврових листа;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 4 ст. кип’яченої гарячої води;
  • жир для обсмажування;
  • спеції.

Приготування:

  • Свинячу м’якоть промити, обсушити, нарізати кубиками і в казані на розігрітому жирі обсмажити до легкої рум’яності.
  • Овочі, крім картоплі, дрібно нарізати довільно і готувати разом з м’ясом, поки цибуля і морква не розм’якшаться.
  • Посолити масу, додати спеції, лаврушку, пасту з помідорів.
  • На дно горщиків розкласти дрібні кубики картоплі. Зверху на них розподілити масу з казана.
  • Залити продукти водою, щоб вона повністю покрила.
  • Відправити блюдо в духовку на 40 – 45 хвилин. Досить буде середньої температури.

Подати печеня в горщиках до столу, прикрасивши подрібненої сухої або свіжої зеленню.

Готуємо з яловичини

На півкіло задньої частини яловичини візьміть:

  • 2 білих цибулини;
  • будь рафінована рослинна олія;
  • 1 ч. л. гірчичного порошку;
  • ½ Ч. л. дрібної солі;
  • 80 г знежиреної сметани.

Приготування:

  • Промите підготовлене м’ясо нарізати невеликими шматочками. Аналогічно білий лук подрібнити. Змішати продукти і посолити за смаком.
  • У два горщика розлити невелику кількість рафінованої олії. Розкласти по ним м’ясо з цибулею і відправити в духовку запікатися при 200 – 210 градусах приблизно на 1 годину.
  • Для соусу змішати сметану і гірчичний порошок. Досолити суміш.
  • По закінченні вказаного часу розлити соус по горщикам. Перемішати їх вміст і повернути в духовку при тій же температурі 40 – 45 хвилин.

Подавати готову страву з улюбленим гарніром. Можна викласти його прямо в горщики поверх м’яса.

М’ясо по-французьки в горщиках

Інгредієнти на чверть кіло м’якоті свинини:

  • 3 – 4 середніх картопляні бульби;
  • 1 цибулина;
  • 60 – 70 г твердого сиру;
  • класичний майонез;
  • велика сіль;
  • 3 щіпки чорного меленого перцю.
Дивіться також:  Тушкована курка в мультиварці – 7 рецептів

Приготування:

  • М’ясну вирізку нарізати товстими пластами (близько 2,5 – 3 см) і відбити спеціальним молоточком з обох сторін. Не потрібно намагатися зробити м’ясо занадто тонким, інакше воно втратить свою соковитість.
  • Присипати свинину сіллю і перцем. Скласти шматочки в миску, накрити плівкою і залишити на чверть години.
  • У цей час підготувати картоплю: нарізати кружечками, посолити.
  • Сир крупно потерти, змішати з невеликою кількістю класичного майонезу.
  • На дно горщиків викласти підготовлену картоплю в 2 – 3 шари.
  • Зверху розподілити м’ясо і соус з сиру з майонезом (половину).
  • Далі розсипати шматочки цибулі і присмачити овоч перцем.
  • Закрити продукти залишилися соусом.

Готувати таку варіацію м’яса по-французьки слід при середній температурі спочатку 1 годину під закритими кришками, а потім ще хвилин 10 без них, щоб з’явилася гарна сирна скоринка.

Рецепт приготування з гречкою

Інгредієнти:

  • 300 г м’якоті свинини;
  • 1 ст. гречаної крупи;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 велика морквина;
  • 2 щіпки чорного перцю;
  • 3 ст. л. рослинного масла.

Приготування:

  • Свинину нарізати невеликими кубиками, викласти на сковорідку з розігрітим жиром і обсмажити до рум’яності.
  • До м’яса висипати всі подрібнені овочі. Присолити їх. Томити разом до готовності м’яса і м’якості овочів.
  • Розкласти продукти по двом великим горщикам (0,7 л).
  • Засипати м’ясо з овочами ретельно промитої гречкою.
  • В кожну ємність вилити по 1 ст. фільтрованої гарячої води. Додати сіль, перець.

Запікати гречку в горщиках з м’ясом 90 хвилин при 200 – 210 градусах.

Ситне блюдо з перловкою

Інгредієнти:

  • 1,5 л міцного м’ясного бульйону;
  • трохи більше півкіло будь-якого м’яса;
  • грам 400 перловки;
  • 2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • велика сіль;
  • лаврушка.

Приготування:

  • Для приготування перловки з м’ясом добре підходить і курятина. Птицю нарізати середніми шматочками, обсмажити на добре розігрітій олії. Не потрібно доводити м’ясо до повної готовності, досить добре підрум’янити.
  • Всипати в сковорідку до курятині подрібнену цибулю і готувати інгредієнти до зарум’янювання останнього. Потім всипати в ємність подрібнену моркву.
  • Коли всі овочі розм’якшаться, викласти до засмажки перлову крупу, все добре перемішати і готувати ще пару хвилин.
  • Отриману масу розкласти по горщикам.
  • У бульйоні розвести сіль, додати лаврушку. За смаком можна використовувати і будь-які спеції. Заповнити рідиною горщики до верху, залишивши вільним приблизно 1 див.

Спочатку запікати страву при 210 градусах 20 хвилин, потім зменшити температуру на 30 градусів, закрити ємності кришками і залишити в духовці на 1 годину.

М’ясо в горщиках із чорносливом

Інгредієнти на півкіло свинини:

  • 3 ріпчасті цибулини;
  • 1 морквина;
  • 8 шт. чорносливу без кісточок;
  • 7 – 8 картоплин;
  • 6 лаврових листочків;
  • велика сіль;
  • 1 пучок свіжої зелені;
  • очищена вода;
  • майонез;
  • спеції.
Дивіться також:  Рибні котлети з тріски – 8 дуже смачних рецептів!

Приготування:

  • М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на розігрітому жирі. Додати до свинини спеції і сіль.
  • Чорнослив добре промити і порізати великими шматочками.
  • Моркву потерти. Цибуля довільно подрібнити.
  • На дно горщиків викласти м’ясо, потім цибулю і за кілька шматочків сухофруктів.
  • На чорнослив висипати моркву і порізану зелень.
  • У кожен горщик додати по лавровому листу.
  • Розподілити на інші інгредієнти кубики картоплі і промазати їх майонезом
  • Залити горщики на 2/3 підсоленою водою.

Запікати частування під кришкою при високій температурі 90 хвилин. Подавати до столу прямо в горщиках.

З додаванням грибів

На півкіло свинячої шиї візьміть:

  • стільки ж картоплі;
  • 80 г ріпчастої цибулі;
  • 60 г сушених білих грибів;
  • 1 шт. моркви;
  • 90 г печериць;
  • ½ Ст. среднежирной сметани;
  • 12 ст. л. води;
  • 1 щіпку питної солі;
  • свіжозмелений чорний перець.

Приготування:

  • Картоплю нарізати брусками і відразу розкласти їх у 6 підготовлених горщиків.
  • Зверху розподілити четвертинки морквяних буханців і тонкі півкільця цибулі. Додати сіль.
  • Свинину нарізати середніми шматочками і укласти їх на овочах.
  • Додати промиті білі гриби і печериць пластинки.
  • Воду змішати зі сметаною, посолити і поперчити. Розлити однаковими порціями по горщикам.

Відправити м’ясо з картоплею та грибами в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку. Готувати страву при таких умовах 70 хвилин. Розкласти частування з красивим тарілках і подати до обіду.

Варіант з куркою

Інгредієнти:

  • 1 куряча тушка;
  • 90 г борошна;
  • 80 г вершкового масла;
  • 3 цибулини;
  • 250 г консервованих ананасів;
  • 1,5 ст. дуже жирних вершків;
  • 1 бульйонний кубик;
  • сіль.

Приготування:

  • Промити курячу тушку, розрубати на шматочки. Кожен обваляти в борошні і обсмажити на вершковому маслі (половині вказаної кількості) до рум’яності.
  • Перекласти золотисті шматочки курятини у великий горщик, а зверху розподілити колечка консервованих ананасів.
  • На фрукти висипати дрібні кубики злегка обсмаженого на вершковому маслі цибулі.
  • Вершки змішати з розтертим пальцями бульйонним кубиком, довести до кипіння, посолити і вилити в горщик.
  • Відправити ємність в попередньо розігріту духовку до середньої температури. Готувати страву 70 хвилин.

Подати курку до столу порційно, щедро поливаючи приготованим соусом.

Рагу з м’ясом і овочами в горщиках

Інгредієнти:

  • ½ Кг нежирної яловичини;
  • 1 невеликий кабачок;
  • 1 баклажан;
  • 1 цибулина;
  • 1 болгарський перець;
  • ½ Кг білокачанної капусти;
  • 6 картоплин;
  • сіль;
  • 1 помідор;
  • 1 морквина;
  • ароматні трави за смаком.

Приготування:

  • М’ясо нарізати тонкою соломкою. Подрібнити і всі овочі: кабачок, перець і картопля – великими брусочками, цибулю, баклажан і помідор – кубиками, моркву і капусту дрібно нашаткувати соломкою.
  • М’ясо розподілити на дні горщиків. Присолити.
  • Зверху висипати всі перемішані овочі, крім картоплі. Їх також потрібно присолити і присмачити ароматними травами.
  • Подрібненим картоплею прикрити всі інші інгредієнти.
Дивіться також:  Гранатовий соус – з чим їдять? 6 рецептів страв з гранатовим соусом

Поставити м’ясо з овочами в горщиках в духовку на 70 хвилин. Випікати при 200 – 210 градусах.

З цвітною капустою

На півкіло свинини потрібні такі інгредієнти:

  • 60 г зеленої стручкової квасолі;
  • чверть кіло цвітної капусти;
  • кухонна сіль;
  • 1 цибулина;
  • 6 картоплин;
  • 1 морквина;
  • 1 болгарський перець;
  • свіжий часник за смаком;
  • ½ Л м’ясного бульйону;
  • ½ Скл. сметани.

Приготування:

  • Свинину нарізати дрібно, присолити і обсмажити на будь-якому розігрітому жирі до побіління. Відразу викласти м’ясо на дно горщиків.
  • Зверху розподілити квасолю, нарізану на шматочки.
  • У що залишився від м’яса жирі обсмажити подрібнені цибулю і моркву. Викласти їх до інших підготовленим інгредієнтів.
  • Суцвіття капусти відварити в солоній воді до готовності і відправити в ємності до решти продуктів.
  • Останнім у горщики викласти картоплю, а також нарізаний невеликими кубиками і обсмажений на жирі, що залишився болгарський перець.
  • Додати подрібнений часник.
  • До половини залити продукти підсоленим бульйоном. По поверхні розподілити сметану.

Закриті кришками горщики прибрати в дуже гарячий духовий шафа. Коли їх вміст закипить, зменшити температуру до 140 градусів. Томити частування при таких умовах 70 хвилин.

М’ясо, тушковане з цибулею, по-українськи

Інгредієнти на півкіло яловичої м’якоті:

  • 6 солодких цибулин;
  • 70 г свинячого сала;
  • 1 ст. м’ясного бульйону (будь-якого);
  • 8 – 9 горошин чорного перцю;
  • 1 лавровий листочок;
  • сіль.

Приготування:

  • Дрібно нарізати яловичину. Обсмажити м’ясні шматочки до зарум’янювання на розтопленому свинячому салі.
  • У тому ж жирі обсмажити відразу весь подрібнений кубиками цибулю.
  • В горщики викладати шарами цибулю і м’ясо. Останнім повинен стати овочевий шар.
  • Залити продукти солоним бульйоном, в який додана лаврове листя і перець.

Тушкувати страву при температурі трохи вище середнього в духовці 80 хвилин.

Свинина з квасолею і кукурудзою

Інгредієнти на півкіло м’яса:

  • 90 г білої сухої квасолі;
  • 70 г солодкої консервованої кукурудзи;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • 2 репчатых цибулини;
  • 2 томата;
  • сіль;
  • спеції.

Квасолю слід попередньо залити холодною водою і залишити в такому вигляді на 2 – 3 години. В ідеалі потрібно залишити бобові рідини на всю ніч.

Приготування:

  • Зварити квасолю до напівготовності.
  • Цибуля, томати і перець нарізати невеликими кубиками, а свинину – середніми брусочками.
  • Обсмажити м’ясо і овочі разом на будь-якому добре розігрітій олії.
  • Посипати масу сіллю і вибраними спеціями.
  • Через 7 – 8 хвилин гасіння розкласти овочі з м’ясом зі сковороди по горщикам в два шари.
  • Між ними розташувати напівготову квасоля і консервовану кукурудзу без маринаду.

Запікати страву при 180 – 190 градусах в духовій шафі. На весь процес піде 60 – 70 хвилин.