Мінестроне: класичний рецепт і 6 варіантів, як приготувати італійський овочевий суп

Мінестроне – справжня класика італійської кухні. Такий овочевий суп полюбили не тільки за його смак, але і за простоту приготування. Класичний рецепт Мінестроне передбачає використання великої кількості овочів, які потрібно нарізати однаковими шматочками, – так вони не втратять свою форму і краще вберуть всі соки.

Класичний рецепт

Італійську кухню багато люблять за те, що з простих і доступних інгредієнтів можна приготувати чудові на смак страви. Одним з таких кулінарних шедеврів є овочевий суп Мінестроне.

Інгредієнти:

  • по одній цибулині і моркви;
  • з одного кабачка і солодкого перцю;
  • два великих картоплі;
  • великий помідор;
  • дві ложки зеленого горошку;
  • жменя макаронних виробів;
  • два стебла селери;
  • два зубчики часнику;
  • скибочка «Пармезану».

Спосіб приготування:

  • Моркву, цибулю, часник, перець, кабачок, селеру і картоплю ріжемо невеликими кубиками.
  • У сковороді прогріваємо олія олив, викладаємо цибулю і часник, пасеруємо до прозорості. Потім кладемо моркву, і як тільки масло поміняє колір, додаємо селеру і перець.
  • Через пару хвилин викладаємо кабачок і тушкуємо овочі 20 хвилин. Приправляємо їх спеціями і пряними травами.
  • Картоплю можна обсмажити разом з овочами або покласти в киплячу воду. Кількість води залежить від того, наскільки густим буде страва, але цілком можна обмежитися одним літром, максимум півтора.
  • Перекладаємо овочі в каструлю, як тільки овочева маса закипить, додаємо зелений горошок і шматочки м’якоті помідора.
  • Залишилося викласти макарони і варити суп до повного їх приготування.
  • Мінестроне можна подавати відразу, посипавши його тертим «Пармезаном», але справжній італійський суп повинен настоятися, тому радимо дотерпіти до наступного дня.

З додаванням м’яса

Мінестроне готують тільки з овочів, але багато гурмани не подають страву без м’яса. Тому спеціально для них пропонуємо варіант приготування супу з яловичиною.

Інгредієнти:

  • 320 г яловичини;
  • півсклянки макаронів;
  • консервована квасоля (баночка);
  • дві картоплини;
  • з одного кабачка і солодкого перцю;
  • по одній цибулині і моркви;
  • два зубці часнику.
Дивіться також:  Суп з глив – 7 покрокових рецептів приготування грибного супу, смачного

Спосіб приготування:

  • Беремо каструлю, бажано з товстим дном, і обсмажуємо в ній на оливковій олії шматочки м’яса.
  • Спочатку кладемо нарізану цибулю, потім моркву, кубики картоплі і кабачка, різаний перець і перетерті помідори. Не забуваємо про спеції. Тушкуємо овочі десять хвилин.
  • Після висипаємо квасоля, вливаємо воду (кількість – на власний розсуд), через п’ять хвилин закладаємо макарони і варимо Мінестроне з м’ясом до повної готовності макаронних виробів.
  • Заправляємо блюдо товченим часником, подаємо з «Пармезаном».

В мультиварці

Такий італійський суп, як Мінестроне, знають по всьому світу. У ньому гармонійно поєднуються всі інгредієнти і створюють неповторний смак. Така страва обов’язково оцінить ваша сім’я, особливо, якщо ви приготуєте його в мультиварці.

Інгредієнти:

  • півсклянки макаронів;
  • три великих томата;
  • баночка квасолі;
  • невеликий кабачок;
  • морква, цибуля;
  • черешки селери;
  • три зубці часнику;
  • зелень петрушки, сушені пряні трави;
  • «Пармезан» для подачі.

Спосіб приготування:

  • В чашу кухонного електроприладу наливаємо олію, трохи прогріваємо в режимі «Смаження» і обсмажуємо нашатковану цибулю до прозорості.
  • Беремо кабачок. Якщо шкірочка груба, то її прибираємо, а м’якоть ріжемо кубиками. Кладемо в чашу і присипаємо сушеним орегано.
  • Наступним підуть томати. Їх також потрібно очистити від шкірки, а м’якоть дрібно порубати ножем. Перемішуємо з цибулею і кабачком, підливаємо трохи води і продовжуємо готувати.
  • Селера ріжемо тонкими кружечками, зубчики часнику придавлюємо ножем і дрібно рубаємо, йдіть овочі до решти інгредієнтів, міняємо режим «Гасіння» і готуємо півгодини.
  • Після засипаємо квасоля і макарони, додаємо сіль і перець за смаком, продовжуємо готувати в тому ж режимі ще півгодини.
  • Готовий суп посипаємо подрібненою зеленню і «Пармезаном».

«Мінестроне» із заморожених овочів

Приготувати овочевий італійський суп можна в будь-який час року, навіть взимку з заморожених сумішей.

Частина ловлення овочів можете подрібнити блендером, а половину залишити шматочками. Суп вийде насиченим, густим і яскравим.

Дивіться також:  Суп з капустою – 12 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • 320 г заморожених овочів (суміш);
  • цибулина;
  • три часникового зубчики;
  • макарони;
  • півсклянки томатної пасти.

Спосіб приготування:

  • У невеликій каструльці підігріваємо олію і закладаємо в неї овочеву суміш.
  • Цибулю ріжемо кубиками, часник – тонкими пластинами і додаємо до овочів разом з томатною пастою. Перемішуємо і продовжуємо тушкувати протягом 15 хвилин.
  • Після вливаємо воду, додаємо спеції. Як тільки суп почне кипіти, закладаємо макарони або рис. Через десять хвилин вимикаємо плиту і даємо страви час настоятися.
  • Подаємо страву із зеленню та сиром «Пармезан».

Італійський овочевий суп з копченостями

Мінестроне означає «величезний суп», і дійсно, для його приготування потрібно багато інгредієнтів, але всі вони доступні, і особливо влітку.

Зараз ми хочемо запропонувати рецепт овочевого супу з копченостями, які додадуть страві особливий аромат.

Інгредієнти:

  • по 120 г квасолі червоної, білої і стручкової;
  • два великих томата;
  • три часникового зубчики;
  • два літри будь-якого бульйону (звичайної води);
  • цибулина;
  • 320 г копченої грудинки;
  • пучок базиліка;
  • дрібна паста;
  • ч. ложка сухих пряних трав, зелень.

Спосіб приготування:

  • Квасоля замочуємо, а потім відварюємо. Якщо ви хочете прискорити процес готування, то візьміть консервовані боби.
  • Зі стручкової квасолі зрізаємо хвостики, решта нарізаємо невеликими шматочками.
  • З томатів знімаємо шкірку, м’якоть також дрібно подрібнюємо.
  • Залишилося тільки дрібно нашаткувати цибулю, часник і порізати скибочками грудинку.
  • Тепер у невеликому сотейнику обсмажуємо цибулю з грудинкою (для цього краще взяти масло олив), потім закладаємо квасоля (всі три види) і томати. Вливаємо бульйон (воду) і тушкуємо овочі протягом 20 хвилин.
  • Після додаємо пасту, сушені трави, сіль і варимо хвилин п’ять. Вимикаємо плиту.
  • В піалі змішуємо товчений часник, подрібнений базилік і петрушку. Кладемо прянощі в суп безпосередньо перед подачею.

З листової капустою і білою квасолею

Приготувати суп Мінестроне можна з білою квасолею і листової капустою. Виходить досить оригінальне блюдо. Якщо вас зацікавив такий варіант овочевого супу, то записуйте рецепт.

Дивіться також:  Рибний суп з консервів — 7 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • баночка білої квасолі;
  • три томата;
  • цибулина;
  • два зубці часнику;
  • дві ложки томат-пюре;
  • 380 г листової капусти;
  • по 0,5 ч. ложки сушеного чебрецю і пластівців червоного перцю.

Спосіб приготування:

  • У каструлі нагріваємо дві ложки олії (краще оливкової) і пасеруємо в ньому нарізану цибулю і часник, приправивши овочі сіллю і перцем.
  • Як тільки цибуля стане м’яким, кладемо томатну пасту і через півхвилини закладаємо нашатковану капусту, чебрець і пластівці перцю. Готуємо ще дві хвилини.
  • Потім викладаємо квасолю разом з нарізаними помідорами і вливаємо чотири склянки води, тушкуємо блюдо 15 – 20 хвилин.
  • Подаємо овочевий суп з «Пармезаном».

Можливі помилки при приготуванні

Зіпсувати Мінестроне майже неможливо, якщо використовувати якісні продукти. Проте не завжди такий суп виходить ідеальним. Щоб уникнути помилок, скористайтеся нашими підказками.

  • Незважаючи на те, що є рецепти приготування Мінестроне з замороженими овочами і консервованими бобами, справжній суп вариться тільки зі свіжих овочів. Безумовно, консервація і заморожені інгредієнти дозволяють скоротити час біля плити, але вони змінюють смак страви, і не в кращу сторону. Винятком може стати тільки зелений горошок.
  • Також не варто додавати в блюдо які-небудь бульйонні кубики – такий суп не потерпить ніякої «хімії». Тільки сушені або свіжі трави, наприклад, базилік, чебрець, розмарин і т. д.
  • Не варто обмежуватися певним складом овочів для приготування супу. Італійці намагаються використовувати їх як можна в більшій кількості і асортименті. Наприклад, в суп можна додати гарбуз, броколі і навіть гриби.

Сподіваємося, тепер ви знаєте, яким смачним блюдом можете побалувати своїх близьких жарким літом. Готуйте італійський суп і подавайте його з грінками, смаженим хлібом, сиром і зеленню.