Минтай під маринадом – 7 смачних рецептів в духовці, в мультиварці і на сковороді

У радянські роки особливою популярністю користувалось таке блюдо, як минтай під маринадом. Сьогодні, воно втратило свою актуальність і зовсім даремно, адже саме маринад з цибулі і моркви підкреслює незвичайний смак ніжною риби.

Минтай під маринадом – класичний рецепт на сковороді

Таку рибу, як минтай, завжди можна побачити на прилавках наших магазинів. Правда, багато хто вважають її продуктом другого сорту з-за нейтрального смаку і низької ціни. Насправді, риба багата білком і вітамінами, особливо в її м’язах багато йоду, фосфору і калію. М’ясо минтая ніжне, у ньому практично немає кісток і якщо знати перевірений рецепт, то можна приготувати дуже смачне і корисне блюдо.

Інгредієнти:

  • минтай;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • дві моркви;
  • склянка сметани;
  • ч. л. оцту (7%);
  • два склянки борошна;
  • олія, спеції.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом приготуємо маринад. Для цього на сковороді з соняшниковою олією обсмажуємо півкільцями цибулю, а через кілька хвилин додаємо до нього подрібнену на крупній тертці моркву.
  • Як тільки овочі стануть трохи м’якше, додаємо сіль і цукор за смаком, вливаємо сметану і оцет. Також інгредієнти варто розбавити водою, щоб маринад вийшов соковитим, а не горілим. Тушкуємо 10 – 15 хвилин до повного приготування овочів.
  • Минтая ріжемо шматочками, обвалюємо в борошні, змішаної з сіллю, і обсмажуємо з двох сторін. Щоб м’ясо вийшло ніжним, варто рибу протушкувати під закритою кришкою.
  • В окреме глибоке блюдо викладаємо готову рибу, заливаємо її теплим маринадом і залишаємо на 30 хвилин, щоб м’ясо добре просочилося.

Як приготувати в духовці

Для любителів рибних страв рецепт приготування минтая під маринадом в духовці може стати одним з найулюбленіших. М’ясо виходить смачним і соковитим. Так як минтай – продукт низькокалорійний, його можна сміливо подавати на вечерю з відварним рисом або картоплею.

Інгредієнти:

  • три тушки минтая;
  • цибулина;
  • морква;
  • 100 мл томатного соусу;
  • цукор, сіль, перець;
  • лавровий лист;
  • гілочки петрушки.

Спосіб приготування:

  • Цибулю шаткуємо півкільцями і обсмажуємо на сковороді.
  • Морква пропускаємо через крупну тертку і відправляємо до цибулі. Пасеруємо овочі до м’якості.
  • Беремо томатний соус, розводимо його водою у співвідношенні 1:1 і додаємо в сковороду разом з лавровим листом, сіллю і перцем. Через п’ять хвилин спробуйте маринад на смак, при необхідності додайте цукор або інші спеції.
  • Викладаємо в маринад подрібнену петрушку, перемішуємо і вимикаємо вогонь.
  • Минтая нарізаємо порційно, шматочки розподіляємо по дну форми для запікання і поливаємо маринадом. Відправляємо блюдо в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Дивіться також:  Куряча грудка у фользі в духовці – 7 рецептів приготування соковитої курячої грудки

Готуємо в мультиварці

Багато хто вважає, що вміло приготувати рибу можуть тільки досвідчені кухарі. Але якщо ви знаєте перевірений рецепт і у вас є мультиварка, то таким кухарем зможете стати саме ви. Завдяки цьому чуду техніки можна не тільки приготувати апетитну страву, але і зберегти корисні речовини в рибі.

Інгредієнти:

  • дві тушки минтая;
  • цибулина;
  • дві середні моркви;
  • борошно;
  • шість ложок кетчупу;
  • лавровий лист;
  • три горошини запашного перцю;
  • дві ложки яблучного оцту;
  • сіль, приправа для риби;
  • борошно, олія.

Спосіб приготування:

  • У борошно додаємо сіль і будь-яку приправу для риби, перемішуємо. Паніруємо шматочки риби і обсмажуємо на олії до легкої скоринки.
  • У чашу мультиварки наливаємо масло, встановлюємо режим «Випічка» і обсмажуємо кільця цибулі. Потім додаємо подрібнену на терці моркву.
  • Окремо готуємо маринад з кетчупу, солі, оцту і склянки води.
  • Викладаємо зверху овочів шматочки обсмаженого минтая, кладемо лавровий лист і запашний перець, заливаємо все маринадом.
  • Встановлюємо режим «Гасіння» на 20 хвилин, а потім на режимі «Підігрів» тримаємо ще 2/3 години.
  • Остигле готову страву ставимо в холодильник, щоб риба добре просочилася.

Минтай під маринадом з моркви і цибулі з майонезом

Тушкований минтай з овочами і майонезом готується дуже просто. Все, що вам потрібно, – це підготувати невеликий список інгредієнтів і взяти глибоку сковороду або сотейник. А щоб блюдо вийшло ще смачніше, потріть моркву не на звичайній тертці, а на тій, що призначена для корейських салатів.

Інгредієнти:

  • дві – три тушки минтая;
  • дві моркви;
  • два цибулі;
  • стакан майонезу;
  • спеції, олія.

Спосіб приготування:

  • У глибокій ємності розігріваємо масло і викладаємо в нього шматочки риби, які попередньо присмачили сіллю і перцем.
  • Зверху кладемо нарізану кільцями цибулю, а потім формуємо шар натертої моркви.
  • Заливаємо майонез, накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо 30 хвилин.
Дивіться також:  Картопляні зрази з фаршем – 6 рецептів

Рецепт від Іллі Лазерсона

Ілля Лазерсон входить в список провідних кулінарів Росії, є автором багатьох книг і засновником власної кулінарної школи. Сьогодні він ділиться своїм рецептом приготування смачної риби під маринадом.

Інгредієнти:

  • чисте філе минтая;
  • велика цибулина;
  • три середніх моркви;
  • два стебла селери;
  • дві ложки цукру;
  • дві ложки томатної пасти;
  • три ложки оцту (6%);
  • два лаврових листа;
  • десять горошин чорного перцю;
  • олія для смаження;
  • борошно для панірування.

Спосіб приготування:

  • Цибулю нарізаємо півкільцями, а моркву і селеру – соломкою. Овочі складаємо в миску.
  • Глибоку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо олію і відразу викладаємо овочі. Попередньо розігріти масло не треба, так як продукти повинні просто прогрітися.
  • Як тільки овочі засичать, додаємо дві щіпки солі, цукор, а через 10 хвилин наливаємо воду, щоб вона повністю покрила вміст сковороди. Додаємо томатну пасту, лавровий лист, горошини перцю і оцет.

  • Даємо інгредієнтів кип’ятити 5 хвилин, після чого пробуємо маринад на смак. Якщо треба, додаємо сіль, ще пару хвилин тримаємо на вогні і вимикаємо нагрівання. Найважливіше, щоб овочі в маринаді залишалися хрусткими, оскільки в них зберігається більше вітамінів, та й їсти їх такими набагато приємніше.
  • Філе риби ріжемо на невеликі шматочки, паніруємо в борошні з додаванням щіпки солі і обсмажуємо до золотавої скоринки.
  • На дно вогнетривкої лотка викладаємо частину маринаду, далі розкладаємо шматочки риби, які зверху заливаємо маринадом. Головне, щоб соус був ще теплим, навіть гарячим, – так він проникне в саму товщину м’яса.
  • Остигле блюдо прибираємо на ніч в холодильник і на наступний день подаємо в холодному вигляді.

З додаванням молока

У приготуванні рибних страв дуже часто використовують молоко, так як саме такий інгредієнт дозволяє зробити ніжне і соковите м’ясо. Пропонуємо і ми рецепт риби під маринадом з додаванням молока.

Дивіться також:  Тісто без яєць – 8 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • минтай;
  • три моркви;
  • дві цибулини;
  • 350 мл молока;
  • спеції для риби;
  • пісне масло;
  • борошно для панірування.

Спосіб приготування:

  • Минтая нарізаємо на порційні шматочки, добре натираємо спеціями і залишаємо на півгодини.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями, моркву тремо на середній тертці.
  • У борошні з додаванням солі паніруємо рибу і смажимо на пісному маслі до золотистого кольору.
  • Потім посипаємо минтая цибулею, зверху викладаємо моркву, приправляємо всі спеціями і наливаємо молоко.
  • Накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо на малому вогні 30 хвилин.

Риба під маринадом з вином в духовці

Якщо ви не знаєте, як приготувати смачний маринад для риби, то обов’язково візьміть на замітку наступний рецепт. Основою маринаду служить червоне вино, яке чудово доповнює смак риби і надає стравам вишуканий аромат.

Інгредієнти:

  • філе минтая;
  • три невеликих моркви;
  • 100 мл червоного сухого вина;
  • дві ложки томатної пасти;
  • два лаврових листа;
  • борошно та олія для смаження;
  • сіль, перець, зелень.

Спосіб приготування:

  • У сковороду з соняшниковою олією викладаємо дрібно нашатковану цибулю і натерту моркву, тушкуємо овочі 5 – 7 хвилин.
  • Потім додаємо до них лавровий лист, сіль, перець і томатну пасту. Перемішуємо інгредієнти і тушкуємо ще 10 хвилин.
  • Після, вливаємо вино і готуємо овочі до випаровування вологи.
  • Стейки минтая перчимо, солимо, обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на іншій сковороді.
  • В керамічний посуд викладаємо смажені шматочки риби і заливаємо їх маринадом. Ставимо страву в духовку на 20 хвилин, температура 180 градусів.

На відміну від інших способів приготування риби, цей варіант зажадає більше часу, але результат того вартий, адже минтай виходить дуже смачним. А якщо хочете приготувати ще й ароматне блюдо, то під час обсмажування риби додайте прямо в сковороду трохи мускатного горіха або імбиру.

Коли яловичина і свинина порядком набридли, пора включати в меню рибу. Минтай, приготований під маринадом, – це чудове дієтичне блюдо. Соковите, ситне, смачне і, головне, таке просте в приготуванні!