Минтай в духовці — 11 рецептів запікання

Минтай — риба сімейства тріскових. В радянський час її незаслужено відносили до кормової риби, використовуючи в якості корму для тварин і навіть на добрива. Сьогодні минтай досить популярний у багатьох країнах, а особливо в Китаї, де з нього роблять масу всяких страв. В Ізраїлі, до речі, всі тріскові іменуються «золотою рибкою», а в Росії, судячи по ціні, її теж можна визнати такою ж. Минтай в духовці — це спосіб використовувати все хороше, що є в ньому, і нівелювати відносні недоліки — сухість і відсутність жиру.

Минтай, запечений в духовці шматочками

Запечений минтай не повинен бути сухим. Тому наше завдання — присмачити його чимось вологим, типу соуса, заливки, овочів, сиру чи чимось іншим, але обов’язково соковитим.

Попереду буде багато рецептів, але почнемо з самого простого і дешевого — з минтая шматочками в «говорунці». Просто, смачно і соковито.

До речі, таким чином можна готувати будь-яку суховатую рибу, таку як тріска, навага, пікша і навіть путасу.

Отже, щоб приготувати минтай, запасіться такими продуктами:

  • випотрошені тушки минтая — 3-4 шт. в залежності від розміру;
  • цибуля ріпчаста — 1 велику або пару середніх головок;
  • масло рослинне для смаження;
  • сіль, перець мелений;
  • борошно і вода.

Хід роботи:

  • Очищений від плавників, нутрощів і чорних плівок минтай нарізати шматочками, посолити і поперчити.
  • Цибулину нарізати тонкими півкільцями.
  • На розпечене масло викладати шматки риби, обкачані в борошні і підсмажити на сковороді з маслом до приємної скоринки.
  • У деко або ту ж сковороду для запікання покласти обсмажені шматки і посипати нарізаною цибулею.
  • У невеликій мисці зробити бовтанку, для чого розвести пару столових ложок борошна водою до густоти сметани, посолити, поперчити і додати води. Повинна отримати досить рідка суміш, злегка солона.
  • Залити бовтанку рибу з цибулею і відправити в нагріту до середнього духова шафа.
  • Поглядати, щоб вода випарувалася, а минтай опинився в приємному густоватом соусі, зразок киселя. Не страшно, якщо буде трохи рідший — коли трохи охолоне, зайве вбереться.

Приготовлена таким чином риба буде стовідсотково вологою, ароматною від запеченої цибулі і смачною.

Минтай в будь-якому соусі або «шубі» не можна перетримувати в духовці, інакше він вийде сухим.

Важливий і вибір риби — для запікання вкрай важливо, щоб вона була свіжою, тобто не перемороженной кілька разів і не пожовклим.

Під маринадом з цибулі і моркви

Філе минтая можна зробити так само добре, як і шматочки цієї риби. Спробуйте запекти минтай з морквою і цибулею.

Дивіться також:  Як приготувати баранину – 13 найсмачніших рецептів

Потрібно:

  • минтай — 4 філе;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • сіль і перчик;
  • 300 г сметани.

Робиться це так:

  • На невелике деко викладаємо шар нарізаного кільцями цибулі.
  • Філе минтая кладемо цілком поверх овочевий нарізки.
  • У сметану додаємо натерту на крупній тертці моркву, посолити і поперчити.
  • Цією сумішшю заливаємо рибне філе.
  • Нагріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо в неї деко з рибою на чверть години.
  • Подається таке блюдо з рисом, картопляним пюре.

Дуже смачний виходить запечений минтай з овочами з додаванням ковбасного сиру. Саме ковбасного — він надає своєрідний копчений смак і незвичайний відтінок.

  • Для цього рецепта шматочки філе середнього розміру слід розподілити по подмазанному олією деку.
  • Зверху на кожен покласти столову ложку «шубки» (суміші пересмаженої цибулі з морквою, а також натертого на крупній тертці сиру і майонезу).
  • Запекти до готовності, але не пересушуючи. Цей рецепт гарний і для скумбрії.

З помідорами і сиром в духовці

Для приготування філе минтая в духовці заздалегідь придбайте:

  • 4 рибки;
  • 4 столові ложки сметани;
  • пару помідорів;
  • два-три зубці часнику;
  • одну цибулину;
  • 50 г тертого сиру.

Готувати будемо так:

  • Нарізати шматки риби, помідори подрібнювати нетовстими кільцями поперек насіннєвих коробочок, цибулю — півкільцями.
  • Часник порубати ножем.
  • Цибулю викласти у деко, змащене соняшниковою або іншою рослинною олією.
  • Зверху розкласти шматочки риби і посипати їх часником.
  • Посолити, поперчити, залити сметаною.
  • Покласти на сметану помідори і засипати сиром.
  • Запекти і при подачі посипати зеленню.

Філе минтая, запечене з картоплею

Ситне блюдо на вечерю — минтай з картоплею. Для нього на три рибки потрібно взяти штук п’ять-шість картоплин, одну велику цибулину, три ложки майонезу, трохи гірчиці, солі, сік одного лимона, трохи меленого перцю, а також пару столових ложок вершкового масла.

Приготування:

  • В малій посуді змішуємо майонез і розм’якшене вершкове масло, вливаємо сік лимона і кладемо трохи гірчиці.
  • На дно дека, подмазанного маслом, викладаємо нарізану нетовстими кружальцями картоплю.
  • Зверху викласти кільця цибулі.
  • Потім розподілити рибу шматками.
  • Посолити, поперчити і викласти приготований соус.
  • Запікати трохи більше півгодини.

Минтай цілком у духовці у фользі

Ароматно і смачно готувати минтай в духовці у фользі. Він запікається цілком, що, безсумнівно, зручно.

Для цієї страви знадобиться мінімум інгредієнтів:

  • кілограм риби без голів;
  • трохи соку лимона і рослинного масла;
  • трошки нарубаної зелені;
  • сіль з перцем та іншими спеціями для риби, якщо побажаєте.
Дивіться також:  Відбивні з індички – 8 рецептів, як приготувати смачні і соковиті відбивні з м’яса індички

Готується риба найпростішим способом:

  • Чистимо рибку.
  • Натираємо її сіллю і перцем, після чого увіллємо сік лимона, перемішати і трохи промаринуем.
  • На деко покладіть фольгу, змастіть маслом.
  • На неї викладіть цілком тушки минтая.
  • Нарубаєте зелень і щедро посыплете нею рибу.
  • Краї фольги прикриємо минтай і закріпимо їх зверху.
  • Випікаємо в духовці півгодини, після чого фольгу розгорнемо і ще потримаємо страву в духовці хвилин десять.

Готуємо в сметанному соусі

Минтай зі сметаною — безпрограшний варіант. На кіло риби без голови візьміть по 200 г цибулі-ріпки, моркви і твердого сиру, 100 г молока і сметани, а також петрушку, приправу для риби, сіль і трохи паприки. Плюс трохи рослинного масла.

  • Порційні шматки риби посоліть, здобріть приправами. Нехай заготовки полежать чверть години, а поки потрібно потерти моркву і нарізати кільцями цибулю.
  • Змастіть деко Маслом і викладіть рибу. На неї розподіліть шари моркви і цибулі, а потім все полийте сумішшю молока, сметани і паприки.
  • Залишилося тільки запекти страву в духовці протягом приблизно 40 хвилин на середньому вогні.

Рецепт приготування в часниково-цибульному соусі

Простий і одночасно трохи екзотичний рецепт для будь-якої риби, крім лосося. Годиться і минтай.

Беремо:

  • 4 філе;
  • свіжий зелений часник — приблизно пучок;
  • стебло цибулі-порею;
  • склянка білого сухого вина;
  • трохи рослинного масла на смаження;
  • стакан рибного бульйону або розведений бульйонний кубик в склянці води.

Робиться це так:

  • На маслі обсмажується дрібно нарізаний часник.
  • Додається нарізаний колечками порей.
  • Далі вноситься і трохи обсмажується філе, нарізане порційно.
  • Вливається бульйон і потім вино. Вино випарується, після чого риба дотушивается ще хвилин 10.

Якщо потрібно загустити рибний соус, додайте трохи розведеної в холодній воді кукурудзяного борошна.

Запікаємо рибу в соєвому соусі

Можна брати будь-яку рибу без голови, почищений, випатрану і без плавників. Тушку слід промокнути рушником і покласти на шматок фольги. Далі щедро полити соєвим соусом, посипати зеленню базиліка або петрушки. Можна брати також і суху зелень. Залишити минтай у фользі маринуватися на годину, після чого закрити фольгою і відправити на півгодини в добре нагріту духовку. Зняти фольгу зверху і ще хвилин п’ять посмажити в духовці. Страва готова!

Дивіться також:  Печеня по-домашньому – 9 смачних рецептів приготування

Рибні котлети з минтая в духовці

Смачні дієтичні котлетки з минтая, запечені в духовці, можна давати і дорослим, і дітям.

На 0,6 кг філе риби береться цибулина, трохи менше 100 г жирних вершків (для соковитості), одне яйце, 50 г солоного сала, 50 г манної крупи — вона з’єднає всі компоненти фаршу і не дасть витекти соку.

  • Фарш зробити, провернувши через м’ясорубку рибу, сало, цибулю, додавши перець, сіль і вершки (можна використовувати молоко).
  • Все перемішати, всипати манку і трохи сушеного кропу.
  • Фарш поставити в холодильник на півгодини, щоб манка набухла.
  • Потім можна запікати сформовані котлети на сковорідці або в формочках з силікону, змастити їх маслом і розклавши туди фарш.

Обережно з сіллю, якщо використовується солоне сало! Додайте за смаком, але не багато.

Рулети з філе з рисом

Цікавий і незвичайний рецепт годиться навіть для святкового столу як гаряче блюдо.

Для нього береться:

  • 0,4 кг філе минтая;
  • одна цибулина;
  • пара помідорів;
  • 200 г сиру;
  • трохи часнику;
  • яйце;
  • пару ст. ложок вершків;
  • 300 г рису;
  • спеції — мускатний горіх тертий, сіль, перець;
  • ст. ложка соку лимона;
  • олія рослинна.

Процес приготування досить простий, хоча результат і виглядає як ресторанну страву:

  • На сковорідці злегка підсмажити нарізану цибулю, додати нарізані помідори без шкірки.
  • Потомив заправку три хвилини, зняти з плити, поставити остуджуватися. Після цього внести в суміш три чверті сиру, мускатний горіх і дрібно нарубаний часник.
  • Філе обсушити рушником і скропити соком лимона. Далі викласти на нього томатну суміш і закрутити рулетиками. Щоб вони не розкривалися, сколоти зубочистками.
  • Форму змастити маслом, викласти рулети, зверху промазати сумішшю із залишків сиру з яйцем і вершками.
  • Тепер відправити форму в духовку з температурою 190 градусів.

А поки страва печеться, можна відварити рис і подати його як гарнір.

Риба під сирною скоринкою

Просте і смачне блюдо готується з мінімуму продуктів. Потрібно на кілограм минтая взяти лимон, 200 г тертого сиру, 4 яйця, улюблені спеції рибні і петрушку, борошно для панірування.

  • Філе посипати спеціями і збризнути лимонним соком. Нехай постоїть з півгодини, а поки можна натерти сир, збити його з яйцями і сіллю.
  • Філе обваляти в борошні і добре вмочити в суміш сиру і яєць. На розпеченій олії обсмажити по п’ять хвилин з кожного боку. Подавати з будь-яким гарніром.