Млинці на кефірі — 10 рецептів смачних млинців і млинчиків

Млинці на кисломолочний напій виходять апетитніше і пишніше приготовлених виробів на молоці. Щоб млинці на кефірі були тонкими, тісто розводять звичайної або мінеральною водою. Важливо, щоб всі продукти були кімнатної температури або, якщо це зазначено в рецепті, злегка підігрітими.

Класичні млинці на кефірі

Цей рецепт вимагає мінімум компонентів і часу. Млинці, приготовані таким способом, завжди виходять м’якими і надзвичайно смачними.

Складові для тіста:

  • 500 мл кефіру 2,5% жирності;
  • 300 г двічі просіяного борошна;
  • 2 яйця;
  • 40 г цукрового піску;
  • 2 р солі;
  • 1 г соди;
  • вершкове масло (для обсмажування).

Технологія приготування.

  • Яйця розтирають з сіллю і цукром.
  • Додають половину приготованого кисломолочного напою, збовтують віночком.
  • Частинами засипають борошно з содою, безперервно заважаючи тісто.
  • Масу розводять рештою кефіром.
  • У центр розігрітій і змащеній шматочком масла сковороди ополоником наливають трохи рідкого тіста і, нахиляючи сковороду, швидко розподіляють його по всьому дну.
  • Коли одна сторона млинця підрум’яниться, його перевертають, спритно підчепивши з країв тонкої лопаткою або ножем.
  • У процесі готування дно сковороди періодично промащують маслом.
  • Готові млинці складають стопкою.

Порада: щоб млинці не охололи і залишилися м’якими, їх накривають тканинній або паперовою серветкою.

Бездріжджовий спосіб

Млинці по цьому рецепту готується без додавання цукру, тому в них можна загортати абсолютно будь-яку начинку.

Інгредієнти:

  • 400 мл кефіру будь-якої жирності;
  • 120 г просіяного борошна;
  • 2 невеликих яйця;
  • 3 г солі;
  • 100 мл окропу;
  • 15 г пекарського розпушувача;
  • 40 мл рослинного масла.

Кроки приготування.

  • 200 мл кисломолочного напою з’єднують з яйцями і розмішують міксером на низькій швидкості.
  • В масу додають сіль і борошно (невеликими порціями), продовжуючи збивати.
  • Розпушувач розмішують в окропі і виливають у загальний склад.
  • Додають масло.
  • Тісто ретельно розмішують і залишають на 10 хвилин при кімнатній температурі.
  • Млинці смажать на сковороді без масла по хвилині з кожної сторони.
Дивіться також:  Чому рвуться млинці, і як це виправити

З заварного тіста на окропі і кефірі

Заварні млинці на кефірі замішуються із стандартного набору продуктів, однак технологія їх приготування відрізняється від класичного способу.

Знадобиться:

  • 200 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 160 г борошна;
  • 100 мл окропу;
  • 40 г цукру;
  • 15 мл олії для обсмажування;
  • по 2 г соди і солі.

Млинці на кефірі з окропом замішують наступним чином.

  • Борошно двічі просівають і з’єднують із сіллю і цукром.
  • Яйце разом з кефіром розмішують віночком.
  • Змішують обидві маси, домагаючись однорідного складу.
  • Соду розводять в тільки що скипіла воді, потім розчин вливають у тісто.
  • Додають масло, розмішують.
  • Якщо тісто вийшло густуватим, можна налити 30-50 мл гарячої води.
  • Млинці випікають на сковороді з рослинним маслом звичайним способом.

Тонкі млинці з дірочками

Тісто по цьому рецепту насичується пухирцями повітря і сильно піднімається без додавання дріжджів. Млинці випікаються дуже тоненькими, смачними, ніжними.

Необхідні продукти:

  • 220 мл 1% кефіру;
  • 180 г двічі просіяного борошна;
  • 250 мл окропу;
  • 2 яйця;
  • 50 г цукрового піску;
  • по 3 г соди і солі;
  • 60 мл соняшникової олії.

Спосіб приготування.

  • Яйця збовтують з сіллю і цукром протягом 2 хвилин.
  • Вливають кефір, розмішують віночком.
  • Не перестаючи заважати тісто, повільно додають окріп. При цьому кефірна маса повинна вспінитися.
  • Вливають олію, розмішують і дають тісту відпочити перед випіканням 10 хвилин.
  • Налисники смажать без масла по 1,5 хвилини з кожного боку.

Ажурне ласощі

Млинці за цим рецептом виходять схожими на тонкі мереживні серветки. Вони швидко випікаються, не пристають до сковороді і легко згортаються.

Для тіста потрібно:

  • 500 мл підігрітого знежиреного кефіру;
  • 140 г борошна;
  • 50 г цукру;
  • 2 г дрібної солі;
  • 2 яйця;
  • 5 г харчової соди;
  • 25 мл оцту або свіжого соку лимона;
  • 60 мл рослинного масла.

Технологія приготування.

  • В теплому кефірі розчиняють сіль і цукор.
  • Окремо збовтують яйця і вводять в кефір.
  • Просіяне борошно порціями засипають у кефірний складу. Розмішують ручним віночком. Тісто вийде густуватим, однак розбавляти його не потрібно.
  • Соду гасять кислотою і розмішують в тесті.
  • Додають масло.
  • Енергійно збивають тісто, поки в ньому не з’явиться безліч бульбашок.
  • Тісту дають відпочити чверть години, а потім випікають млинці класичним способом.
Дивіться також:  Чому млинці прилипають до сковороди? Розглянемо причини і підкажемо, що робити

Без додавання соди

Тонкі млинці на кефірі, які легко загорнути будь-яку начинку, можна спекти навіть без розпушувача.

Список продуктів:

  • 150 мл теплого кефіру;
  • 200 г борошна;
  • 80 г кип’яченої води;
  • 2 яйця;
  • 80 г цукру;
  • 2 р солі;
  • 50 г розтопленого вершкового масла.

Кроки приготування.

  • Кефір змішують з просіяним борошном, а потім розводять водою.
  • Яйця та інші сипучі інгредієнти збивають.
  • Яєчну суміш і масло (залишивши трохи для змазування сковороди) перекладають в кефірну основу.
  • Млинці смажать на середньому вогні як зазвичай.

Пишні млинці на дріжджах

Ці млинці печуться в 2 рази швидше, ніж тонкі, тому рецепт виручить, коли потрібно швидко приготувати сніданок чи нагодувати несподівано гостей.

Необхідні компоненти:

  • 250 мл кефіру 2,5% жирності;
  • 200 мл води;
  • 240 г борошна;
  • 2 середніх яйця;
  • 6 г сухих дріжджів;
  • 10 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 60 г вершкового масла;
  • 200 мл олії соняшникової.

Технологія приготування.

  • В підігрітій воді розводять дріжджі.
  • Засипають півпорції борошна, ретельно розмішують і залишають на 30 хвилин, накривши тканиною.
  • Яйця збивають з цукром.
  • Опару з’єднують з солодкими яйцями, кисломолочним напоєм, сіллю і оливковою олією.
  • Додають залишки борошна, перемішують, розбиваючи грудочки.
  • Готове тісто залишають на чверть години в теплому приміщенні.
  • Млинці обсмажують в соняшниковій олії з обох сторін.

Дієтичний рецепт приготування

Ласувати смачними млинцями можна навіть на строгій дієті, якщо приготувати їх цим способом.

Знадобиться:

  • 250 мл знежиреного кефіру;
  • 2 білка яєць;
  • 2-3 таблетки цукрозамінника;
  • 80 г вівсяного борошна;
  • 20 мл кукурудзяної олії.

Спосіб приготування.

  • Білки збивають і з’єднують з кефіром.
  • У кефірної масі розчиняють цукрозамінник.
  • Акуратно засипають борошно і віночком або заглибним блендером розмішують всі грудочки.
  • Періодично змащуючи дно і стінки сковороди олією, випікають млинці, як у класичному рецепті.
Дивіться також:  Тісто на млинці – 8 смачних рецептів тесту

На мінеральній воді і кефірі

Ще один спосіб, що дозволяє приготувати найтонші млинці в дірочку без додавання окропу.

Компоненти для тіста:

  • 150 мл нежирного кефіру;
  • 150 мл сильногазованою мінеральної води;
  • 7 г тростинного цукру;
  • 4 г солі;
  • 1 невелике яйце;
  • 10 г пекарського розпушувача;
  • 150 г борошна вищого сорту;
  • 40 мл кукурудзяної або оливкової олії.

Кроки приготування.

  • В кефірі розчиняють цукор і сіль.
  • Вводять яйце.
  • Акуратно вливають мінералку. На цьому етапі тісто починає пузиритися.
  • Борошно разом з розпушувачем засипають в основну масу. Тісто розмішують так, щоб не залишилося жодної грудочки.
  • В кінці додають масло.
  • Через 15 хвилин млинці випікають традиційним способом.

Рецепт від Юлії Висоцької

Відома актриса і телеведуча пропонує цікавий рецепт солодких кефірних млинчиків і рекомендує подавати їх з джемами, збитими вершками, шоколадним морозивом і компотом з цитрусових.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 75 г пшеничного борошна;
  • 75 г цільнозернового борошна;
  • 50 г солодко-вершкового масла;
  • 30 г цукрової пудри;
  • 20 г коричневого цукру;
  • 380 мл кефіру;
  • 100 мл нежирного молока;
  • 2 г морської солі;
  • 20 мл оливкової олії.

Рецепт приготування.

  • Молочні напої, яйця, цукровий пісок і сіль розмішують до однорідності.
  • Борошно додають у першу масу, перемішують.
  • Солодко-вершкове масло розтоплюють і вливають в тісто.
  • Отриманий склад залишають при кімнатних умовах на 1 годину.
  • Млинці випікають на оливковій олії, при подачі посипають пудрою.

Кефірні млинці чудово поєднуються з будь-якими начинками. Прісні або солоні млинці можна доповнювати куркою, грибами, ікрою, фаршем, яйцями, часником з сиром. Солодку випічку начиняють сирними, фруктовими, сметанковими, шоколадними наповнювачами.