Млинці на кефірі – 10 рецептів тонких млинчиків з дірочками

Традиційно замішується тісто для млинців на молоці. Проте є не один рецепт тонких з дірочками млинці на кефірі: з содою або дріжджами, молоком або ряжанкою, і навіть окропом. Основна відмінність таких виробів – це злегка кислуватий присмак (зовсім трохи!), який зовсім не псує загального враження від кефірних млинчиків.

Тонкі млинці з дірочками на кефірі – покроковий рецепт

Для простого і швидкого приготування млинчиків з дірочками знадобляться такі продукти:

  • літр кефіру;
  • 0,25 л окропу;
  • борошно вищого сорту (скільки знадобиться);
  • сіль і сода – по ложечці без гірки;
  • кілька ложок (3-4) соняшникової олії;
  • 3 курячих яйця;
  • вершкове масло для промазування готових виробів.

Як готувати:

  • Кефір посолити, додати яйця і добре розмішати.
  • Трохи підігріти, щоб вийшла досить тепла маса.
  • Помішуючи, насипати борошно. Повинна вийти трохи густа, як оладки, маса.
  • Соду, всипати в окріп, швидко перемішати, а потім влити в масу.
  • Вмішати масло.

Якщо тісто виходить дуже рідким, то необхідно додавати трішки борошна. Якщо ж навпаки – густим, то його потрібно розбавити кефіром.

Розжарити сковорідку, обмазати олією або салом. Обсмажувати з двох сторін до підрум’янення. Гарячі млинці обмазати вершковим або топленим маслом і начинити.

Трохи інакше роблять солодкі вироби.

При цьому на 2 склянки кисломолочного продукту береться:

  • 1-2 склянки борошна;
  • 2 яєчка;
  • 250 мл окропу;
  • кілька ложок цукрового піску (в залежності від смаку);
  • 4 ложки соняшникової олії;
  • третина ложечки соди;
  • трохи ванілі.

Рецепт приготування по кроках:

  • Змішати яйця з ваніллю і цукром, збити.
  • Вмішати кисломолочний продукт.
  • Постійно розмішуючи, висипати невеликими частинами борошно.
  • Влити суміш соди і окропу.
  • Залишити настоюватися на 7-8 хвилин.
  • Вмішати рослинне масло.

Млинці повинні бути дуже м’якими і ажурними. В них загортають будь-яку начинку, але краще в невеликій кількості. Адже вироби виходять більш крихкими, ніж їхні прісні аналоги, тому можуть розірватися в процесі.

Заварні млинці на кефірі

Техніка замішування тіста для цього різновиду виробів дещо відрізняється від традиційного способу.

Дивіться також:  Гречані млинці – 6 рецептів приготування млинців з гречаного борошна

Рецептура включає в себе наступні продукти на ¼ літра кисломолочного продукту:

  • склянка борошна;
  • куряче яйце;
  • півсклянки окропу;
  • чверть ложечки соди;
  • пару ложок соняшникової (або іншої рослинної) олії.

Випікати заварні млинці на кефірі досить легко і просто:

  • Збити кефір і яйце.
  • Поступово вмішати муку до утворення однорідної маси.
  • Швидко розмішати соду в окропі і вилити суміш в тісто.
  • Добре розмішати і залишити на кілька хвилин, щоб настоялося.
  • Вмішати соняшникову олію.

Після цього смажимо млинці. Вони точно не прилипнуть до сковороди, а готові вироби будуть дійсно тонкими, що важливо. Щоб вони вийшли солодкими, треба в тісто додати кілька ложок цукрового піску.

Як приготувати ажурні млинці?

Щоб млинці були ажурними і тонкими, кефірний заміс розбавляють окропом. Ну, і, звичайно, беруть всі продукти в потрібній кількості строго за рецептом.

Щоб приготувати легкі «дірчасті» млинці на півлітра кефіру знадобляться:

  • пара яєць;
  • склянка борошна;
  • по половинці ложечки соди, солі;
  • по 2 ложки соняшникової олії та цукру;
  • сало для змащування сковорідки.

Як замісити тісто:

  • Відокремити жовтки від білків. Перші збити з цукром, а другі відкласти в холодильник.
  • В жовткову масу вимішати теплий кефір.
  • Частинами вмішувати просіяне борошно, поки не утвориться однорідна густуватий маса.
  • Вмішати гашену оцтом соду і масло.
  • Охолоджені білки посолити, а потім збити до густої піни.
  • Викласти білки в тісто і обережно перемішати.

Випікати млинці з однієї й іншої сторони на гарячій, промазаної салом сковороді, поки не підрум’яняться.

На кефірі без яєць

Приготувати ажурні млинці на кисломолочному продукті можна і без яєчок.

При цьому на півлітра кефіру беруть:

  • 0,1 кг борошна;
  • за пів – ложечки соди і солі;
  • ложку цукру;
  • 3-4 ложки олії соняшникової.

Створення млинців по цьому рецепту таке ж просте, як і список інгредієнтів:

  • Збиваємо кефір до появи пухирців.
  • Вмішуємо всі інші складові, крім борошна. Добре збиваємо масу.
  • Поступово втручається борошно до утворення не дуже густого замісу без грудок.
  • Залишаємо на чверть години.
Дивіться також:  Рецепт млинців на сироватці з фото

Після закінчення часу переходимо до випікання.

Без яєць можна замісити і заварне тісто. При цьому на 0,4 л кисломолочного продукту беруть ложку з верхом цукру, трохи менше склянки окропу, 1-2 склянки борошна, половинку ложечки соди й 2-3 ложки соняшникової олії. Можна взяти вершкове масло, щоб обмазувати готові вироби, але необов’язково.

Технологія випікання таких млинців полягає в наступному:

  • Перемішуємо кефір, соду, спеції.
  • Вмішуємо частинами просіяне борошно, поки не утвориться густа маса, як сметана.
  • Продовжуючи перемішувати, наливаємо окріп, а потім – масло.
  • Тісто повинне мати однорідну консистенцію з бульбашками.

Якщо готувати вироби за цим рецептом, то вони будуть темніше порівняно з молочними млинцями, а на смак – ніжніше, так і дірочки у них більше.

Тонкі млинці дріжджові

Щоб спекти тоненькі млинці без додавання соди, приготуємо наступні продукти:

  • теплий кефір – 1 склянка;
  • ложечку сухих дріжджів;
  • пару яєчок;
  • неповний склянку гарячої води;
  • пару ложок цукру;
  • склянку з чвертю борошна;
  • трішечки солі;
  • пару ложок соняшникової олії.

Технологія приготування:

  • У півсклянки борошна насипати спеції, дріжджі, перемішати.
  • Вилити кефір (тепла!) і ретельно розмішати.
  • Прикрити ємність з тістом і відправити її в тепло на півгодини.
  • Трошки збити яйця, вмішати їх в підійшла масу.
  • Висипати залишки борошна, знову розмішати.
  • Розмішуючи віночком, влити гарячу воду.
  • Прибрати в тепло.
  • Через 15 хвилин вмішати масло.

Готове тісто використовуємо за прямим призначенням – для випікання млинців.

Рецепт млинців з дірочками на кефірі з окропом

Для створення найніжніших млинчиків знадобляться:

  • пара яєчок;
  • по склянці борошна, кефіру, окропу;
  • по третині чайної ложечки солі, соди;
  • ложка цукру;
  • 3 ложки соняшникової олії.

Як готувати млинці на кефірі з окропом:

  • Яйця посолити, а потім збити до появи піни.
  • Продовжуючи збивати, вливати помаленьку окріп.
  • Вмішати кисломолочний продукт, цукор, соду.
  • Частинами вмішувати борошно, поки не утвориться однорідне тісто достатньої густоти.
  • Налити масло і знову добре розмішати.
Дивіться також:  Ажурні млинці – 7 рецептів тонких, на кефірі або молоці

Млинці обсмажують до рум’яного кольору, а потім викладають на тарілку і обмазують вершковим маслом.

З додаванням молока

Смачненькі млинці в дрібну дірочку вийдуть, якщо в тісто додати молоко.

Для них підготуємо такі продукти:

  • 250 мл молока;
  • 500 мл кефіру;
  • яйце;
  • 25 г цукру;
  • чайну ложечку соди;
  • дрібку солі;
  • 1-2 склянки борошна;
  • пару ложок соняшникової олії.

Технологія приготування полягає в наступному:

  • У злегка підігрітий кефір відправляють спеції, яйце і соду. Перемішують до розчинення всіх крупинок.
  • Частинами вмішують борошно. Готова суміш повинна бути дуже густий і не мати грудок.
  • Молоко доводять до кипіння, а потім невеликий цівкою наливають в масу, одночасно з цим перемішуючи.
  • Останнім додається масло, маса знову добре перемішується. Якщо маса вийде дуже рідким, можна додати ще трохи борошна.

Млинці обсмажують на прожареною сковорідці з двох боків до рум’яного кольору. Ще гарячими їх промащують маслом або начиняють варенням.

З кефіром і ряжанкою

Якщо хочеться запашних млинців, то можна замісити тісто з ряжанкою. Тоді вони вийдуть навіть ніжніше, ніж молочні. І добре поєднуються з варенням, згущеним молоком і навіть морозивом!

Інгредієнти:

  • ряжанка – 500 мл;
  • кефір – 200 мл;
  • борошно – 1,5 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • цукор – 50 г;
  • щіпка солі.

Технологія приготування:

  • Ретельно перемішати кисломолочні продукти, спеції, яєчка до утворення однорідної маси з невеликими бульбашками.
  • Потроху засипати борошно, добре перемішуючи після кожної внесеної порції.
  • Прибрати заміс на 0,5 год у прохолодне місце.

Коли тісто настоїться, випікають млинці. Їх обсмажують на олії з двох боків до рум’яного кольору, а після обмазують вершковим або топленим маслом і перекладають на блюдо.